Quantcast
Channel: Bytabil.net
Viewing all 508 articles
Browse latest View live

Dags för däckbyte?

$
0
0

Några ord om att köpa sommardäck

Däck slits och däck byts ut så är det helt enkelt. Oavsett om bilen har bra eller dålig kvalité så finns det delar som slits ut helt enkelt. Hittills har ingen lyckats skapa däck och bromsar som håller hela bilens livslängd. Vi får alltså acceptera att byta däck och bromsar med mera då och då. Däck är något som kostar en del att byta. Har du dessutom stora och lite udda däck så blir det dyrare att byta dem. När däcken ska bytas så vem vill inte då köpa dem billigt? Alla vill göra en bra affär och inte minst avseende nya sommardäck. Har du dåliga däck så får du lättare vattenplaning, längre bromssträcka och lätt sagt sämre egenskaper. Slitna däck är därmed farligt att åka med och dessutom om de är allt för slitna är det olagligt.

Test Nokian Hakkapeliitta R2

Vilken typ av däck du ska ha till din bil är inte heller ett lätt val. Det är en mängd faktorer som du ska ta hänsyn till:

  • Bultmönstret ska passa din bil
  • Dimensionerna för däck och fälg ska överensstämma och dessutom funka till din bil
  • Kvalité och egenskaper

Bultmönster är verkligen inte lätt att veta. Därför har nästan alla däckhandlare på internet hjälp att ge. På nästan alla däckhandlares hemsidor kan du själv fylla i ditt registreringsnummer och så kommer din bil upp. Därefter då får du däck som passar din bil. Du behöver fortfarande ta hänsyn till däckdimensionen om du bara ska köpa nya sommardäck till befintliga fälgar, då behöver du även vanligtvis få hjälpa med däckbytet. Detta kunde tidigare vara ett problem men idag så erbjuder många leverans till en närliggande däckfirma som också byter däcken åt dig.

Egenskaper för sommardäck som du ska ta hänsyn till är exempelvis vattenplaning, slitagetålighet och buller. Det finns inget perfekt däck och vanligtvis så får man alltid kompromissa. Köper du däck av de mer kända märkena så får du sannolikt däck som är okej i det stora hela. Köper du däck av lite mer okända märken så kan du fortfarande få helt okej däck men du bör läsa på lite mer innan så du inte får helt fel däck. Sommardäck brukar för det mesta gå bra fast du får naturligtvis olika egenskaper beroende på val av däck. Vinterdäck ska du dock tänka till lite extra på då det finns vinterdäck som är direkt olämpliga att köra med i Sverige då de kan vara gjorda för en annan marknad, tänk på att kolla upp detta innan!


Test Volvo V90 Cross Country D5

$
0
0

Test Volvo V90 – Nästa Svenska klassiker?

Nya Volvo V90 är en riktigt stor bil som har uppgiften att hålla kvar Volvo som bästsäljare i Sverige samt öka försäljningen i världen för Volvo. Kommer detta att lyckas? Ja, sannolikt kommer Volvo V90 att lyckas med uppgiften att förvalta Volvos arv vidare. Nya Volvo V90 är väldigt amerikainspirerad vilket kommer att dela upp vad folk är vana vid, speciellt i Sverige. Vi svenskar kommer att få vänja oss vid att köra lite mer vräkiga bilar som inte skäms över att visa upp sig. De flesta kommer oavsett i slutändan sannolikt att bli nöjda med nya Volvo V90 för att det är en så pass bra bil.

Volvo V90 CC 2017 (2)-k

Testbilen: Volvo V90 Cross Country D5, fyrhjulsdriven.

Att köra

Volvo V90 rullar väldigt mjukt och komfortabelt. Här bjuds det på riktig amerikakänsla! D5 dieselmotorn har ett bra grunddrag från stillastående och automatväxellådan går mjukt och fint. Ibland kan den dock växla lite sent vid kraftigt gaspådrag innan exempelvis omkörning och även om D5 motorn är stark så bör man fortfarande planera omkörning med bra sikt och god marginal. Bilens fjädring är åt det mjukare hållet vilket ger mycket hög komfort. Nackdelen är att bilen inte ligger lika stabilt på vägen i tvärare kurvor. Svänger man riktigt tvärt och snabbt därefter rätar ut bilen så uppstår en mindre gungande effekt i bilen. Trots detta så upplever jag ändå att bilen känns kontrollerad även vid lite tuffare körning, racingkänsla är det dock inte tal om.

Stadskörning: Volvo V90 är en stor bil vilket förstås märks vid parkering och i trånga utrymmen. I övriga fall går den fint i stan då V90 är tyst i kupén och lätt att ratta.

Landsväg: På landsvägen passar Volvo V90 CC D5 utmärkt. Den glider fram mjukt och fint på vägen då fjädringen är superkomfortabel. Förarplatsen är skön och det är inget problem att färdas långt i Volvo V90.

Motorvägskörning: På morovägen går V90 med D5 motorn utmärkt då det finns bra med kraft. På vissa vägunderlag kan dock lite mer vägbuller tränga igenom mot vad man är van vid hos Volvo, detta beror sannolikt på de däck som testbilen var utrustad med. Stora fälgar och lägre profil kan se snyggt ut men riskerar att överföra något mer vägbuller, även däcktypen i sig kan skilja sig mot andra. Nu är detta dock inget större problem då V90 fortfarande är tystare än genomsnittsbilen i samtliga situationer.

Volvo V90 CC 2017 (3)-k

Praktiska egenskaper

Volvo V90 känns gigantisk i storleken. Det är bra med benutrymme för alla och ett rejält lastutrymme. Insynsskyddet känns dock inte riktigt smidigt men det är bara en mindre detalj. Småförvaring under smidiga lock finns mellan framstolarna. Armstöd finns bekvämt placerad på båda sidor av förarplatsen.

Komforten i förarstolen är god precis som vi är vana vid hos Volvo sedan länge. Dock så har idag många biltillverkare kommit ifatt och kan erbjuda lika god ergonomi och komfort som Volvo. Volvo V90 Cross Countryversionen är lite högre än vanliga versionen även om det inte märks så speciellt mycket. En hög golvtröskel gör dock att insteget inte är så smidigt och man måste lyfta fötterna rejält när man ska i och ut ur bilen. Det känns därmed lite bökigt att speciellt kliva in och ut ur bilen.

Volvo V90 CC 2017 (5)-k

Instrumentering

Volvo har i sina senaste generationer förändrat instrumenteringen rejält. En stor pekskärm har numera ersatt nästan alla reglage i bilen vilket inte bara är tillgodo. Flertalet funktioner känns numera mindre smidiga att ställa in. Exempelvis stolsvärme, rattvärme och temperaturen i klimatanläggningen kräver flera moment och att blicken tas bort från vägen under längre tid än förr när det fanns knappar och rattar för dessa funktioner. Instrumenteringens grafik är snygg och stilren med en exklusiv känsla. Det finns olika grafiska layouter att välja men skillnaden mellan dessa är inte speciellt märkbar, den största skillnaden är istället att olika hjälpmedel kan erbjudas exempelvis för bränslesnålare körning.

Volvo V90 CC 2017 (6)-k

Summering

Volvo V90 är en bra bil som kommer att hålla Volvos fana uppe under lång tid framöver, speciellt i Sverige där man erbjuder ett attraktivt tjänstebilspaket vilket gör att bilköparna får väldigt mycket bil för pengarna. Den stora klassiska och gärna exklusiva kombibilen med Volvo i topp som under så många år varit svenskarnas favoritbiltyp känns dock inte längre lika övertygande. Idag känns istället bilar som Skoda Kodiaq mer praktiska och fräschare vilket allt flera “kombisvenskar” börjar upptäcka. Vi är dock övertygade om att kombiköparna kommer att fortsätta älska Volvo som bilmärke och att V90 kommer att sälja utmärkt. Volvo kommer dessutom till hösten med nya XC90 vilket säkerställer att Volvo kommer ha ett attraktivt utbud under lång tid framöver.

Volvo V90 CC 2017 (4)-k

Test Ford Kuga 2017 TDI Vignale 180 hk

$
0
0

Test av Ford Kuga Vignale TDI 180 hk – 2017

Ford Kuga är en fyrhjulsdriven SUV i den attraktiva mellanstorleksklassen. Du får en bil som är lagom stor och som kostar lite mindre än de största bilarna. Bilstorleken som Ford Kuga tillhör är en bra kompromiss mellan nyttjande och ekonomi. Nya Ford Kuga är en mycket lyckad och attraktiv bil som helt klart ger konkurrenterna en tuff uppgift att slå. Ford Kuga är just nu en av de bästa SUVarna i denna storleksklass, har du inte provkört den så gör det!

Ford Kuga 2017 (3)k

Testbilen: Ford Kuga, TDI (Diesel) 180 hk, fyrhjulsdriven, utrustningsnivå: Vignale. (Informativt: Vignale paketet innehåller även vissa tjänster för att göra ditt bilägande bekvämare, fråga din Ford handlare för mer information)

Att köra

Ford Kuga är fantastisk att köra, speciellt för att vara en SUV med högre markfri gång. Väghållningen är fantastiskt bra och stabil samtidigt som bilen har en lagom bibehållen komfort. Nya Ford Kuga går riktigt fint genom kurvorna likaså över farthinder och andra ojämnheter i vägen. Fords ingenjörer har lyckats mycket bra med avstämningen av bilens chassisättning utan att nyttja de dyrare och ställbara fjädringsalternativen.

Stadskörning: Ford Kuga passar bra i stan och speciellt med automatväxel. Den 6växlade powershiftlådan gör ett bra jobb. Kuga känns pigg från stillastående likaså i högre farter. Du har en bra framförhållning ut över trafiken och en tyst kupé kör stadskörning till en njutning.

Landsväg: Ford Kuga med powershift automat och 180 hk dieselmotor går fint på landsvägen. Omkörningar fungerar bra och bilen känns som gjord att köra långt och länge med.

Motorväg: På motorvägen gör sig Kuga också bra och motorn har okej respons samt att det inte blir allt för bullrigt i kupén.

Ford Kuga 2017 (6)k

Komfort

Det är lätt och smidigt att stiga i och ut ur nya Ford Kuga vilket är just en av egenskaperna som bilköparna vill ha hos denna biltyp. I förarplatsen sitter man bra. Benutrymmet i baksätet är hyfsat okej men sätena är dock placerade något lågt vilket gör att benen trycks upp en aning. Nya Ford Kuga upplev som bullerfri i kupén och är bättre än genomsnittsbilen på denna punkt.

Praktiska egenskaper

Kuga har ett bra lastutrymme, bra med mugghållare och plats för småförvaring. Hållare för solglasögon finns också. Armstöd på båda sidor om förarplatsen. Ja, Ford Kuga har bra med praktiska egenskaper.

Ford Kuga 2017 (5)k

Instrumentering

Instrumenteringen känns modern som brukligt hos Fords bilar. Den nya pekskärmen SYNC3 har numera bra respons vilket var ett problem hos den förra generationens pekskärmar. Dock så tycker jag användarinterfacet var bättre i den förra generationen. Pekskärmarnas intåg har skapat mycket med möjligheter för tillverkarna samtidigt som det tillkommit nya utmaningar att anpassa så teknik och bilkörning kan fungera bra ihop. Genomgående fungerar instrumenteringen ändå helt okej. Ett plus för att man äntligen kan få hastighetsvisning med siffror i förarpanelen, här har Ford legat efter länge. Sonystereon har ett bra ljud som är bättre än genomsnittet.

Ford Kuga 2017 speed instrumentpanel k

Design

Både den yttre och inre designen känns modern och fräsch. Ford hänger med i designtrenderna och det är trevligt att sätta sig i Ford Kuga. Interiört har det blivit lite mindre belysning i knappar och paneler. Fords tidigare bilar har haft en viss julgranskänsla vid kvällskörning vilket faktiskt har upplevts som en mysig känsla och är något som vi saknar. Det är visserligen mer belysta inslag än hos genomsnittsbilen men det var trots allt bättre ljusstämning i Fords bilar förr, fast det är ju en smaksak förstås.

Summering

Nya Ford Kuga TDI 180 Vignale är praktisk, komfortabel och har en fantastisk körkänsla. Bra gjort Ford, bilköp rekommenderas!

Ford Kuga 2017 (2)k

Test Kia Optima Sportswagon – En riktigt bra och rymlig kombi!

$
0
0

Test av Kia Optima kombi (Sportswagon) 1,7 CRDi

Kia Optima kombi är en av de större bilamodellerna i Kias modellprogram och konkurrerar i den nästan allt för kära kombiklassen i Sverige. Kia Optima Sportswagon erbjuder generösa utrymmen tillsammans med god komfort och en väldigt trevlig känsla. Även om Kia Optima inte helhetsmässigt kan konkurrera med premiumbilar så är Optima en bil som är genomgående riktigt bra, i vissa detaljer så pass bra att den faktiskt slår de exklusivare bilarna. Kia Optima är framför allt en mycket prisvärd bil med tanke på hur mycket som är standard redan från grunden.

Kia Optima kombi 2017 (30)e

Testbilen: Kia Optima Sportswagon 1.7 Diesel 141 hästkrafter, automatväxel, GT-linepaket

Att köra

Kia Optima är huvudsakligen en komfortbil. Fjädringen är lagom avvägd mellan komfort och körkänsla. Detta innebär att Optima går mycket fint över ojämnheter samtidigt som den tar kurvorna på ett bra när bilen pressas lite extra. Kia Optima är väldigt lättstyrd vilket gör den bekväm att köra. Någon sportbil är det dock inte och Optima Sportwagon är en bil som främst ska köras mjukt och avslappnat, för det är då som bilen kommer till sin allra bästa rätt. Automatväxellådan och motorn erbjuder inte någon direkt spännande bilkörning och kan upplevas som seg i vissa tillfällen. Bullernivån har varit ett problem tidigare hos Kias bilar men detta har numera blivit avsevärt bättre. Kia Optima är inte den tystaste bilen på marknaden men kan ses som genomsnittlig jämte andra nya bilar idag.

Stadskörning: Kia Optima är lättrattad och det är ljuvligt att köra bilen i stan. Då Kia Optima kombi är en större bil så blir det givetvis lite svårare att hitta parkeringsplatser när det är lite trängre.

Landsväg: Komfortmässigt är det ljuvligt att köra på landsvägar med Kia Optima. Omkörningar är inte bilens starkaste sida och i dessa situationer upplevs bilen som trött, speciellt om inte växel och varvtal ligger rätt när accelerationen inleds. Med god sikt och marginal så går det ändå bra att genomföra omkörningar.

Motorvägskörning: Optima går mjukt och fint på motorvägen. Motorn erbjuder inte någon jätteprestanda här heller men då det är tvåfiligt på motorvägarna är det ju inget problem. När asfalten är av det grövre och lite mer slitna slaget så tränger ett dovare vägbuller igenom i samma nivå som hos de flesta bilar.

Kia Optima kombi 2017 (9)e

Praktiskt nyttjande

Man sitter bra i förarstolen och det är bra med benutrymme i baksätet. Det finns även eget luftutblås mot baksätet vilket är uppskattat av baksätespassagerarna. Lastutrymmet är gott och rekommendationen är att köp gärna till lastavskiljaren som är busenkel att hantera. Lastavskiljaren delar upp utrymmet smidigt samt har utdragbara remmar som kan fixera föremål, ett jättebra tillbehör! Småförvaring och mugghållare är bra. Dessutom finns inbyggd laddplatta för mobiltelefoner som stödjer trådlös laddning, suveränt! Den fjärrstyrda bakluckan öppnas automatiskt när du kommer till bilen och ställer dig bakom, inget viftande med fötter under bilen här inte. Detta är ännu en funktion som Kia gjort praktisk och busenkel att hantera. Färddatorn visar drygt 0,6 liter milen i genomsnitt vilket stämmer överens med det vi uppmätt och jag som dagligen kör långt uppskattar att Kia Optima inte behöver stanna till vid macken lika ofta som många andra bilar.

Kia Optima kombi 2017 (50)e

Instrumentering

Instrumenteringen är en av Kia Optimas styrka. Kia har gjort ett mycket bra grundarbete och tagit det bästa från alla andra bilar som vi är vana vid. Det finns en stor pekskärm som har god användarvänlighet. I kombination med detta finns föredömligt med fysiska knappar och rattar för de funktioner man nyttjar ofta. Denna kombination är optimal vid bilkörning då det minskar tiden som blicken tas bort från vägen. Alla reglage är dessutom tydliga och lättåtkomliga. Instrumenteringen i förarpanelen är också mycket bra och färddatorn styrs lätt via rattreglage. Kia Optima kanske inte har den snyggaste och mest avancerade instrumenteringen men den är användarmässigt sett ett av de bästa systemen på marknaden idag!

Harman Kardon stereon erbjuder ett bra ljud som är bättre än genomsnittet och musikstreaming samt mobilsamtal fungerar bra via bluetooth.

Kia Optima har autobroms och dödavinkelvarnare som varnar först med ljus och sen ljud, ibland kan det dock upplevas som att varningssignalen kommer en aning för tidigt vilket riskerar att föraren i längden inte reagerar på detta. Detta är en utmaning för biltillverkarna att balansera när varningar ska inträda och inte.

Hög standard

Optima är välutrustad från start, här är ett urval:

  • Automatisk klimatanläggning
  • Automatväxel
  • Parkeringssensorer fram/bak
  • Nyckelfritt system
  • Autobroms
  • Adaptiv farthållare
  • GPS-navigering
  • 17″ aluminiumfälgar
  • Baklucka med handsfreefunktion
  • Filövervakningssystem
  • Skyltscanner
  • Rattvärme

 

Kia Optima kombi 2017 (41)e

Summering

Kia Optima Sportswagon största styrka är att den är praktisk, rymlig och komfortabel.

Kia Optima kombi 2017 (49)e

Kia Optima har luftutblås till baksätet

Kia Optima har luftutblås till baksätet samt 12V och USB uttag

Privatleasing bil – Bra och dåligt – Att tänka på

$
0
0

Bra och dåligt med privatleasing av bil – Billeasing fördelar och nackdelar

Att privatleasa bilen har blivit allt vanligare idag istället för att ta billån. Men vad innebär det att privatleasa bilen? Finns det något dåligt med att privatleasa bilen? Jo, det finns en hel del fallgropar med att privatleasa bilen istället för att teckna billån. Den stora fördelen med privatleasing är att du inte behöver någon kontantinsats.

Några punkter att tänka på innan du privatleasar din bil är:

OBS! Detta skiljer mellan olika handlare och villkor, nedanstående är vad är att betrakta som är vanligt bland villkoren för privatleasing av bilen idag. Stäm alltid av med din egen bilhandlare också då villkoren kan både vara bättre och sämre.

  • När bilen lämnas tillbaka ska den vara i normalt skick. Vad som är normalt bedöms av den bilhandlare du köpt bilen av. Bedömning av normalt slitage kan vara otydligt och du riskerar att få betala extra ersättning som kan bli dyr. Handlarna brukar säga att de vill ju ha dig kvar som kund och har därför en mer generös bedömning. I slutändan så ska de dock sälja den bil du lämnar tillbaka och innebär det allt för mycket jobb för dem så kommer de att belasta din ekonomi. Ska du själv inte fortsätta privatleasa bilen så kan det vara läge att inte riktigt framställa det så direkt när bilen ska returneras utan ta gärna ett förslag för leasing av ny bil först utan att binda dig.
  • Du kan inte ändra antal mil under pågående avtal. Detta kan bli dyrt om du ändrar körvanor och kör mer för då tillkommer en milersättning som kan vara ganska hög. Vissa avtal lämnar dock möjlighet till justering av leasingkostnaden vid ökat nyttjande av bilen.
  • Får du oförutsedda betalningsproblem och inte kan betala leasingkostnaden så blir det problem. Slutar du betala så har handlaren rätt att återta bilen efter två veckor. Utöver att du då blir av med bilen kommer du att belastas med andra ersättningar till stora summor för att brutit mot leasingavtalet.
  • Du har normalt inte rätt att lösa leasingavtalet i förtid. Du blir därmed fast i löptiden för billeasingen. Om handlaren frivilligt går med på en förtida lösen av billeasingen så blir det oftast dyrt. 35% av den återstående leasingkostnaden är vanligt att en bilhandlare vill ha.
  • Ångrar du dig innan du får bilen men efter du tecknat billeasingavtalet kan det kosta dig stora pengar i alla fall. Bilföretaget måste frivilligt gå med på ditt önskemål.
  • Går bilen sönder under nyttjandetiden så är det oklart vilka rättigheter du har. Det framgår ofta inte alls om du kan rikta några krav mot bilhandlaren. Är det fel på bilen och du inte kan nyttja den så kommer du att få betala full leasingavgift i alla fall under tiden bilen repareras. Kontrollera om det finns något i avtalet som ger dig rätt till lånebil under vissa omständigheter. Detta hanteras därmed vanligen precis som för alla som lämnar bilen på garantiåtgärd som köpt utan leasing.
  • Kolla om försäkring ingår, många avtal kräver att du tecknar helförsäkring själv.
  • Normalt ger avtalen handlaren rätt till att öka avgiften för billeasingen , exempelvis om räntan går upp. Endast ett fåtal handlare sänker dock avgiften om räntan går ned. Ett fåtal erbjuder helt fast avgift under hela leasingperioden. Läs avtalet noga avseende detta.

 

testdrive

Test Kia Rio 2017 – Vardagsbil som ger mycket för pengarna!

$
0
0

Test av nya Kia Rio – En bra bil för det vardagliga behovet

Kia Rio är en enkel bil som erbjuder mer för köparen än man kan tro. Designen är snygg och även om den inte sticker ut så mycket så ligger bilens linjer fint dragna vilket gör att Kia Rio upplevs väldigt tilltalande. Kia Rio är en prisvärd bil där du får mycket modern teknik för pengarna tillsammans med Kias generösa garantier. Målgruppen är de som behöver en billigare bil för vardagsbruket vilket Kia Rio verkligen lever upp till!

Kia Rio 2017 (1)e

Testbilen: Kia Rio 1,25l bensinmotor, 0-1000 km/12,9 sekunder.

Att köra

Kia Rio 1,25 är ingen superraket avseende prestanda. Trots sin lilla bensinmotor på 84 hästkrafter så är den ändå piggare än man tror upp till runt 50 km/h. Det gäller att ligga högt på varvtalen för bästa prestanda och vid växling uppåt så känns det att Rio tappar kraft innan varvtalet åter igen kommer upp och närmar sig 6000 varv. Längre accelerationer är alltså inte Kia Rios styrka, men det är nog ingen som vill påstå att denna bil är skapad för detta. För dig som pendlar långa sträckor dagligen så får du ta dig en liten funderare. Bränsleförbrukningen när vi kört försiktigt har legat runt 0,67 l/milen vilket är relativt lågt för en bensinbil men tankningstillfällena kan bli ofta för långpendlare då bränsletanken endast är på 45 liter.

Landsväg: På landsvägen ligger Kia Rio bra så länge det är jämt och fint väglag. Omkörningar är absolut inte den största styrkan hos Kia Rio 1,25. Här gäller det att ha mycket god sikt och bra framförhållning samt ta sats innan omkörningen inleds. Har du god kännedom om växlingen och motorns prestanda så går omkörningarna att genomföra, jag har exempelvis kört om stora lastbilar på landsväg med Rio 1,25. Räkna dock med att i första hand snällt och fint följa efter framförvarande trafik.

Motorväg: Det är inte mycket kraft kvar i motorn hos Kia Rio 1,25 på motorvägen. Men då dessa vägar är tvåfiliga så vad gör det? Dock så kommer en av bilens få svagheter fram i högre hastigheter och det är att bilen inte riktigt känns så stabil som jag önskar. Det är inget jätteproblem men här är ändå flertalet andra bilar bättre. Vägbuller tränger också igenom, speciellt på sliten grov asfalt.

Stadskörning: Kia Rio gör sig riktigt bra i stan, bilen är lättmanövrerad och då det är en mindre bil så är det lättare att hitta parkeringsplatser när det är lite trångt.

Kia Rio 2017 (4)e

Praktiskt nyttjande

Kia Rio är en mycket praktisk bil speciellt för sina mått. Baksätet är okej även om benutrymmet inte är jättestort, här blir det lite beroende på hur framförvarande passagerare har sina stolar ställda. Barnfamiljen får testa noga innan köp om vagn och barnstol får plats samt hur alla ska sitta i bilen. Lastutrymmet är i mellanstorlek vilket innebär att Kia Rio kan lasta en hel del men naturligtvis inte lika bra som en riktig kombi. Kia Rio är en bra bil för de som dagligen pendlar kortare avstånd och för de som har barn som inte kräver barnvagn längre. Småförvaring finns det gott om och det finns även infällt förvaringsfack för solglasögon i taket, det gillar vi!

Kia Rio 2017 (3)e

Instrumentering

Instrumenteringen är som brukligt i Kias bilar alldeles föredömlig! Här är Kia avsevärt bättre än genomsnittet samt att jag skulle till och med kunna sticka ut hakan och säga att Kia är en av de bästa idag avseende instrumentering! Det som är så bra är att alla knappar är lätta att nå och förstå sig på. Pekskärmen har bra menynavigering. Förarinstrumenteringen och färddator är lätthanterlig och tydlig samt styrs enkelt från rattknapparna. Dessutom kan man se hastighetsvisning i stora siffror tillsammans med antal mil till tom tank. Dessa två funktioner är något många vill se hela tiden men få tillverkare har förstått detta. Kias grafiska design må vara enkel men den är så tydlig och funktionell att det slår det mesta när man väl kör bilen. Kia har verkligen tagit allt vettigt från konkurrenterna och gjort det bättre när det gäller praktiskt nyttjande av instrumentering.

Kia Rio 2017 (5)e

Prisbild

Kia Rios angivna utgångspris är 160 000 kronor för 1,25 l bensinare, just nu säljs den i lanseringskampanjpris för 146 000 kronor. Olika kampanjformer kommer sannolikt att finns med i prisbilden även framöver.

Så vad får du för pengarna? Jo allt, utom metalliclack! Det finns faktiskt inget annat tillval än metalliclack i dagsläget till nya Kia Rio. Från grunden ingår därmed backkamera med parkeringssensorer, 7″ pekskärm med GPS navigation, bluetooth, autobroms, mörktonade rutor bak, stereo med stöd för apple och andriod, AC luftkonditionering manuell (Automatisk klimatanläggning finns ej att få till Rio). Ytterligare ett motoralternativ finns för närvarande: 1,4 l bensin 100 hk med automatväxel (0-100 km/h på 13,9 sekunder), på ingång är även en 3-cylindrig bensinturbo inom en nära framtid.

Kia Stonic – Premiär för hetaste lill-SUV:en ever!

$
0
0

Kia Stonic – Mini-SUV och hetast just nu!

Kia Stonic har just premiärvisats och BytaBil.net var på plats i Amsterdam för att ta del av denna bilnyhet. Kia Stonic ligger helt rätt i tiden och anledningen till detta är att efterfrågan av denna biltyp exploderat de senaste åren. Praktiska och mindre bilar har alltid varit efterfrågade och populära. Anledningen till att denna biltyps popularitet är att den är högre och har högre markfri gång. Detta gör det bekvämt att stiga i och ut ur bilen samt att bilen upplevs luftigare på insidan. Sätena är högre vilket ger en bättre sittposition i framför allt baksätet.

kia stonic

De tre viktigaste sakerna som Kia satsat på vid utvecklingen av Stonic:

1: Exteriör design. Den exteriöra designen hos Kia Stonic har fått stor fokus vid utvecklingen. Bilen ska kännas ny och fräsch direkt när man ser den. Detta är viktigt då Kia vill locka till sig nya kunder redo för förändring från sitt traditionella tänkande

2: Personalisering. Möjlighet att göra så bilen blir mer personlig. Flertalet färgval ska finnas till bilköparen.

3: Körbarhet. Kia Stonic ska vara rolig att köra. Kias bilar har hittills inte haft körglädje som en av de främsta egenskaperna vilket Kia nu utlovar förändring på. 2018 kommer dessutom både en prestandamotor att erbjudas likaså en automatväxellåda av dubbelkopplingstyp. Denna automat utlovas vara piggare än vad Kia erbjudit hittills.

Kia Stonic front

Första intrycket av Kia Stonic är att den ser mycket attraktiv ut samt att förarkomforten är mycket god. Förarstolen är lagom kuperad och bekväm med bra stöd på sidorna. I baksätet är det trängre avseende benutrymmet precis som brukligt i denna småbilsklass, klassens bredaste axelbredd utlovads dock. Ett hyfsat lastutrymme på 325 liter erbjuds vilket gör bilen mer praktisk. Modern teknik finns det gott om i Stonic och 7″ pekskärm är standard.

kia stonic 2017 (6)e

Kia Stonic kommer inte att erbjudas med fyrhjulsdrift då de flesta köparna av denna biltyp ändå väljer framhjulsdrift som är det billigare alternativet. Stonic erbjuds både med bensinmotorer på 1.0l turbo och 1,25l samt 1,6l dieselmotor.

kia stonic 2017 (5)e

Bakgrunden till att denna marknad avseende denna biltyp exploderat ligger framför allt hos Renault Captur. När denna bil lanserades 2012 så tog bilköparna till sig bilen med öppna armar och marknaden för mindre bilar med förhöjd markfri gång exploderade. Nu satsar alla på att få sin del av försäljningen av denna bilklass och Kia Stonic ligger i frontlinjen!

kia stonic interior e

Ladda elbilen ute på stan, inte alltid så lätt

$
0
0

Laddning av elbilen

När vi provkört Hyundai Ionic electric så har vi fått lära oss en hel del om hur det är att ladda elbilar på offentliga platser. Vi har också fått en bild över hur lång tid det tar att ladda elbilen och det beror helt på laddningsstolparnas uteffekt. I detta fall har vi upplevt hur det är att ladda bilen framför allt i Uppsala och närområden däromkring.

Hyundai Ionic Electric kan snabbladdas upp till 80% därefter tar det längre tid att ladda vidare upp till 100%. Snabbladdare finns det dock inte så gott om visar det sig när vi undersöker detta i Uppsala storstad. Vattenfall har en station i Gränby som de tar bra mycket betalt för att ladda hos, betalningen sker per minut och inte för laddningsström. Denna laddstation får ses som en räckviddsförlängare och ska bara nyttjas vid genomresa när man ska vidare och vill ladda fort. Fördelen med Vattenfalls snabbladdare i Gränby är att du kan aktivera denna direkt. Dock så måste du först ladda ner deras app, och hitta stationen i denna samt koppla ett betalkort. Därefter så buggar systemet och laddning vill inte starta, en omstart av station och mobilapp löser problemet och vi lyckas starta laddning. Inte jättesmidigt men det gick till slut. En annan snabbladdningsstation vi hittar i Uppsala kräver att du första anmält dig och fått ett laddkort hemskickat, denna kan därmed inte nyttjas utan förberedelser. På internet finns det sidor som erbjuder laddningskartor med info var man kan ladda sin elbil. Dessa visar sig dock ha en del kvar att önska avseende informationen. På centrala torget i Uppsala vid domkyrkan anges det att det finns laddplats med 22kW uttag. Vi besöker platsen och där finns fyra laddningsplatser som dock inte har någon effekt angiven. Vi provar att ladda bilen och konstaterar efter ett tag att någon 22kW effekt inte levereras då laddningen tar lika lång tid som hos de vanligare 3,7 kW enfasuttagen. I Ikea utlovas två stycken 22 kW uttag men väl på plats finns bara ett 22 kW samt två stycken vanliga 7,4 kW uttag varav ett inte kan nyttjas då det bara finns två parkeringsplatser vid laddstolparna, dåligt planerat Ikea!. Information om vilka stationer som kostar pengar saknas också vanligtvis i laddningskartan på nätet.

Tid för laddning av elbilen: Att ladda bilen fullt på laddstolpe som levererar 1-fas, 16A 3,7 kW tar drygt 10 timmar, dessa uttag är de vanligaste förekommande. Detta innebär att ska du bara åka och handla kortvarigt och ställer bilen på laddning på en sådan stolpe så hinner du inte få speciellt mycket av batteriet laddat, men bättre än inget. Snabbladdning med 50 kW upp till 80% går på ca: 20 minuter enligt Hyundai. Dessa stationer är dock sällsynta fortfarande. 22 kW finns det något flera av men huvudsakligen är det de enklaste 3,7 kW stationerna som finns vilket gör att du efter ca: två timmars laddning kommer kanske ett par mil. Det är alltså vid hemmaparkeringen och arbetsplatsen som bilen huvudsakligen laddas i dagsläget. Men elbilar är något som tillverkarna satsar stort på idag och därefter kommer möjligheterna till bättre laddning sannolikt förbättras. De är bara att titta ett par år tillbaka då fanns det knappt ett enda ladduttag och idag finns det på varenda större parkering om än dock fortfarande med låg effekt.

Något vi upplever speciellt i Uppsala storstad är att laddplatserna är attraktiva. Det är numera många elbilar som rullar centralt och risken för att komma till en fullsatt elbilsparkering är numera överhängande, vi har inte ännu blivit utan plats med flera gånger tagit den sista samt att där det finns 22kW uttag så är dessa oftare upptagna. Dessutom har fortfarande bilister med vanliga icke laddningsbara bilar den oförskämda viljan att ändå parkera på laddplatserna, inte minst av anledningen till att dessa ofta ligger bra placerade. Därför får gärna laddningsstolparna placeras lite längre ifrån ingångarna till centrumanläggningarna. En av anledningarna till att laddplatserna placeras i nära anslutning till entréerna är inte alls för att ge fördelar till elbilister utan för att fastighetsägaren helt enkelt inte ska behöva gräva och dra elkablar så långt. Respektera laddningsplatserna, rätt som det är sitter du också i en elbil och det troligen snabbare än du tror!

Hyundai Ionic elbil 2017 (28)-1920_e


Test Hyundai Ionic – Snygg elbil med över 20 mils räckvidd!

$
0
0

Test Hyundai Ionic – Äntligen en snygg elbil till ett överkomligt pris!

Hyundai Ionic är en elbil som finns i tre utföranden: Elbil, Laddhybrid och hybrid. Samtliga versioner av Hyundai Ionic inkluderar batteridrift på olika sätt. Ionic Electric utlovas kunna åka upp till 28 mil vilket i praktiken vid vår test innebär ca: 20 mil under normala omständigheter. Räckviddsångesten som det talas om hos elbilar blir allt mindre och mindre. Men det finns fortfarande en hel del kvar att önska speciellt avseende laddningsstationer ska det komma att visa sig under vår test av nya Hyundai Ionic Electric.

Hyundai Ionic elbil 2017 (15)e

Testbilen: Hyndai Ionic Electric, 100% eldrift, 120 hk.

Utföranden:

Hyundai Ionic Electric: 100% eldrift. Upp till 28 mils räckvidd utlovas vilket man i stort sett inte kan komma upp till i verkligheten. Men det är så elbilarna jämförs och tillverkarna anpassar sig till. De flesta inklusive Hyundai redovisar även räckvidd under andra omständigheter också vilket ger en mer verklighetsanpassad bild. Vid vår test så står det 20 mils räckvidd som beräknad körsträcka när vi har laddat Ionic till 100%. Hyundai Ionic anges vara anpassad för nordiskt klimat avseende kyla och den har en batterivärmare som är aktiv när bilen är kopplad till laddstolpe vilket vanligtvis är fallet vid längre tids parkering. Ionic Electric kan programmeras till att starta klimatanläggningen vid olika tider efter veckoschema när bilen är kopplad till laddstolpe vilket sparar elförbrukning inför planerad avfärd under sommar och vintertid. Det finns också fysiska knappar för AC och värme vilket förenklar kontrollen över dessa strömförbrukare. Vid 27 graders utetemperatur och start utan tempererad bil är den beräknade minskningen av räckvidd ungefär 1,5 mil vid aktiverad AC. Öppna rutor och klassisk hederlig vindkylning är något som man gärna tar till som elbilsägare, speciellt i början. Fast när man efter ett tag har kända körsträckor så struntar man i detta och nyttjar klimatanläggningen precis som hos vanliga bilar.

Hyundai Ionic laddhybrid: Har både vanlig motor och eldrift fast med mindre batteri som räcker upp till 5 mil på enbart el, gissningsvis i praktiken mellan 3-4 mil.

Hyundai Hybrid: Denna version har ett inbyggt batteri som inte kan laddas utifrån och får sin laddning via återgenerering som främst uppstår vid inbromsning. Detta system är vi mest vana vid från Toyota som nyttjat detta sedan många år med främsta syfte att sänka utsläppen från bilarna för lägre miljöpåverkan.

Hyundai Ionic elbil 2017 (28)-1920_e

Att köra Hyundai Ionic Electric till vardags

Ionic Electric har ett mycket bra grunddrag och bilen startar väldigt snabbt från stillastående vilket är bilens absolut bästa styrka avseende körbarheten. Motorns svarar alltid direkt med full kraft med begränsningen på 120 hästkrafter som i slutändan inte ger någon sportbilsprestanda men passar utmärkt för normal bilkörning. Motorns kraft är fullt tillräcklig och mer behövs faktiskt inte, speciellt med tanke på att motorn alltid ger 100% respons vid gaspådrag. Vi inser också efter ett tag att bilen är betydligt piggare än man först tror då avsaknaden av motorljud gör att man inte upplever hur bilen arbetar. Omkörningar på landsväg går utmärkt att genomföra. Vi önskar dock att bilen var ännu mer ljuddämpad från vägbuller, speciellt på motorvägen. Hyundai Ionic är egentligen inte mer bullrig än någon annan bil utan det är den tysta motorn som gör att man vill att resten av bilen är lika tyst. Detta är inte unikt för Hyundai utan blir en riktig utmaning för biltillverkarna i framtiden att leva upp till hos elektrifierade bilar!

Det är framför allt i storstan som Hyundai Ionic kommer till sin fulla rätt. Köper du någon av de laddningsbara versionerna finns möjlighet att åka riktigt billigt för dig som planerar körningen och lär dig var de bra laddningsställena finns. Bilens köregenskaper kommer till sin absolut fulla rätt i storstan och du kör dessutom miljövänligt med rent samvete!

En stor skillnad mot vanliga bilar är att det inte finns någon motorbroms. Bilen glider fram med en svävande känsla och farten minskar avsevärt långsammare än hos bilar med förbränningsmotorer. Det går dock att ställa in simulerad motorbroms som då istället återvinner bromskraften till batteriet. I stadsmiljö utan simulerad motorbroms kan det bli lite läskigt i början innan man vant sig och man får då nyttja bromsen lite mer, fast framför allt lär man sig att nyttja mindre och kortare gaspådrag samt ha bättre framförhållning där det är möjligt. Simulerad motorbroms sägs av Hyundai återvinna kraften något bättre och något som passar bäst i storstan där man även då också slipper flytta foten till bromsen lika mycket.

Att batterierna väger en del samt är placerade bak märks vid körning över ojämnheter. Passeras ett farthinder med aningen hög hastighet känns det att bilen gungar nedåt lite mer än normalt i aktern, något problem är det dock inte.

Kia Ionic 2017 (4)e

Design och det praktiska

Hyundai Ionics design är riktigt lyckad, äntligen en snygg elbil i den “normala” klassen. Hyundai Ionic är designmässigt tilltalande både exteriört och interiört. Ja det är riktigt trevliga att åka i Ionic! Vi sitter bra i bilen både fram och i bak där det finns okej benutrymme. Det finns bra med småförvaring i bilen och lastutrymmet är bra även om det inte är en kombibil. Då batterierna ligger under lastrumsgolvet är det lite mindre lastutrymme i elbilsversionen jämte övriga versioner, men det är knapp märkbart vid jämförelse. Bakåtsikten är något begränsad på grund av bakluckans vinkling, backkameran och parkeringsradar är ett bra hjälpmedel på parkeringsplatsen.

Det är lätt att hitta i bilens menysystem även om det är en hel del att hålla reda på. Bra att Ionic har manuella reglage för värme och kyla vilket underlättar för den som vill ha full kontroll över dessa funktioner. Rattpaddlarna gör det lätt att ställa in vilken nivå av simulerad motorbroms du vill ha. Testbilen hade stereo från Infinity och ljudbilden är bra samt något bättre än genomsnittet, streamingfunktioner likt Spotify fungerar utmärkt.

En av styrkorna hos Hyundai Ionic är att den upplevs som en helt vanlig bil, en självklarhet kan tyckas men faktiskt inte något som vi är bortskämda med hos utbudet av elbilar som gärna har lite konstig design och framför allt har varit små. Hyundai går här i framkant och höjer ribban för konkurrenterna.

Kia Ionic 2017 (9)e Kia Ionic 2017 (5)e

Att ladda Hyundai Ionic

Under vår testperiod av Hyundai Ionic Electric så har vi fått mer erfarenhet om hur det är att vara ägare av en elbil och vilka laddningsmöjligheter det finns, speciellt i Uppsala. Läs mer om att ladda elbilen och hur det gick, tryck här.

Summering

Hyundai Ionic är en bil som är praktisk samt trivsam. Oavsett vilket version du väljer så får du en riktigt härlig bil! Våga köp den renodlade elbilsversionen!

Prisbild:

330 000 kronor för Hyundai Ionic Electric efter avdrag av statens miljöbilspremie

Hyundai Ionic brevid en Tesla, inte helt olika. En Tesla kan man åka ungefär dubbelt så långt i men så är den mer än dubbelt så dyr också.

Kia Ionic 2017 (20)e

Renault Megane III rullar på utan problem

$
0
0

Så hur har det gått får vår långtestbil Renault Megane version III? Jo, den går alldeles utmärkt! Bilen är nu 3,5 år gammal och har snart gått 5000 mil helt problemfritt. Inga fel alls har uppstått hittills. Det enda som hänt är att radion ett par gånger har tappat radiostationerna vilka då har fått sökas in på nytt. Service har genomförts två gånger utan att något speciellt framkommit. Den senaste servicen av vår Renault Megane 1,6 DCI kostade 5800 kronor och var en så kallad A+B service, men utökad översyn.

Våra erfarenheter av bilen hittills är att den gått utmärkt som sagt tidigare. Bränsleförbrukningen är riktigt lågt med tanke på att det är en mellanstor bil av kombityp. Straxt under 0,5 liter milen körs den på under blandade körförhållanden. Motorn på 130 hästkrafter ger inte sportprestanda men har ett bra grunddrag från start och klarar de vanligaste omkörningssituationerna på landsvägen. Komfortmässigt så står den sig inte lika bra som dagens ny bilar som har generellt bättre ergonomi i stolarna samt att man i vår Renault Megane sitter ganska lågt. Panoramaglastaket är öppningsbart och har vindavvisare men har högre vindbrus än många andra bilar när takluckan är öppen. Några ganska stora stenskott har satt sig i rutan som dock ännu klarat sig från att spricka. Avsaknaden av vettiga mugghållare tycker vi är ett stort minus.

Den största behållningen hos Renault Megane 1,6 DCI årsmodell 2013 är den låga bränsleförbrukningen i kombination med relativt stark motor och bra lastförmåga.

Hittills har alltså ordspråket Renault, en sitter i och två skjuter på inte stämt! Renault har också gjort rejäla kvalitétsförbättringar och genom att de har en nordisk representation sedan många år så har även problem med våra väderförhållanden uppmärksammats. Rostskyddet hos Renaults bilar är idag ett av de bästa som finns, där andra tillverkare istället gått bakåt och blivit sämre.

Renault Megane 2013 sommarfin

Test Hyundai i30 2017 – Härlig bil i lagom storlek!

$
0
0

Test av Hyundai i30 2017

Nya Hyundai i30 är en härlig lagomstor bil som briljerar på många punkter. Idag är det nästan helt jämt lopp mellan de flesta biltillverkare och bil efter bil som släpps på marknaden känns komfortabla, moderna och praktiska för den bilklass de tillhör. Hyundai i30 är inget undantag utan håller jämna steg med dagens bilmarknad. Tekniken, motorerna, växellådan, designen, ja det mesta är modernt och ligger rätt i tiden hos nya Hyundai i30. Hyundai i30 är en bil att trivas i och en bil som man gärna åker i varje dag.

Hyundai i30 2017 (2)e

Testbilen: Hyundai i30 1,4T 140 hk bensinmotor med automat (dubbelkoppling), utrustningsnivå: Premium med säkerhetspaket. Autobroms, navigation, backkamera, öppningsbart soltak m.m.

Att köra

Hyundai i30 är väldigt trevlig att köra till vardags. Fjädringen är väl avstämd mellan komfort och körbarhet. Det är först när bilen pressas extra hårt som fjädringen kränger lite men ändå fortfarande med bra kontroll, i gengäld så åker bilen fint över ojämnheter på marken. Det allmänna intrycket avseende normal körning är att bilen är pigg och rolig att köra till vardags.

Stadskörning: Bilen är helt okej i stan, bra grunddrag hos motorn och smidig att köra. Backkameran syns på en stor skärm med generös blick bakåt och parkeringssensorerna är ett bra hjälpmedel för trånga situationer.

Landsväg: Hyundai i30 1,4T går fint på landsvägen. Det öppningsbara soltaket gör resan extra trevlig, vindbruset finns där men till en acceptabel nivå. Det finns en viss fördröjning i automatväxellådan vid snabbt gaspådrag inför omkörning, fördröjningen är ändå acceptabel och det finns långsammare automatlådor på marknaden. Motorn på 140 hk är pigg och de vanliga omkörningarna går utmärkt att genomföra. Å autobromsen fungerar utmärkt!

Motorväg: i30 går bra på motorvägen och bullernivån i bilen är fortfarande okej och i lika nivå som hos de flesta bilar idag.

Hyundai i30 2017 (4)e

Komfort och praktiskt nyttjande

Förarkomforten är god och det finns ett okej benutrymme kvar till baksätet. Det finns armstöd på båda sidor som fungerar bra. Solglasögonförvaring finns inbyggt i innertaket. Instrumentering fungerar mycket bra och menynavigeringarna kommer man lätt överens med, men det finns ändå en hel del teknik att sätta sig in i vilket tar sin tid. Stereon har bra ljudkvalité i nivå som de flesta andra bilar på marknaden idag. I förarinstrumenteringen kan du välja att se hastigheten med stora siffror och du har fortfarande möjlighet att se sträcka kvar till tankning. Lastutrymmet är praktiskt utformat men givetvis inte lika rymligt som i en kombibil. Lastutrummet hos Hyundai i30 räcker dock utmärkt för de flesta storhandlingar till vardags och vid lite större inköp så kan man fälla baksäteta för större lastutrymme.

Hyundai i30 2017 (3)e

Summering:

Nya Hyundai i30 är snyggt designad, komfortabel, trevlig att köra och lagom stor. Det finns inga större svagheter hos bilen och den kommer att ge dig en utmärkt vardag!

Prisbild:

Ja, den enda nackdelen hos nya Hyundai i30 är kanske att priset börjar dra iväg lite, speciellt avseende dieselversionerna. Prisnivån börjar på 175 000 kr (1.0T 120 hk bensinmotor), 195 000 kr (1,4T 140 hk bensinmotor) 210 000 kr (1,6 l 110 hk dieselmotor), 250 000 kr (1,6l 136 hk dieselmotor). +15 000 kr för automat (finns ej till 1.0T). Därutöver finns ett antal utrustningspaket att köpa extra.

Test Mazda MX-5 RF – Vilken sommarnjutning!

$
0
0

Test Mazda MX5 RF

Mazda MX-5 är en bil som gör fina sommardagar till en riktigt njutning! Fast Mazda MX-5 kan köras året runt för den som önskar och speciellt RF varianten med nedfällbart hardtop tak. En cabriolet kan faktiskt köras betydligt mer i svenskt klimat än vad många tror! När du lärt dig att ställa värmen i bilen rätt och ibland köra med sidorutorna uppfällda så kan du faktiskt köra nedcabbat ända ner till cirka 10 graders utetemperatur. Mazda MX-5 är en härlig bil med klassiskt mjuka sportbilsformer som ger ägarna en av de bästa bilupplevelserna idag, dessutom till ett överkomligt pris!

Mazda MX-5 2017 RF (6)e

Testbilen: Mazda MX-5 RF, 2.0 liter 160 hk bensinmotor, manuell växel. Vår bränsleförbrukning under testperioden: 0,6-0,7 l/mil, avstämt både mot färddator och vid tankning. Pris: från 225 000 kronor (1,5l 131 hk).

Varianter: Mazda MX-5 kan numera både fås med klassiskt tygtak som kan fällas bort helt och RF varianten med hardtop. Hardtoptaket är fällbart med automatik, dock så kvarstår ett bakparti vilket innebär att bilen får det så kallade Targa-utförandet vilket ger ett coolare utseende samtidigt som bilens öppna upplevelse fortfarande är lika stor som hos en vanlig cabriolet.

Mazda MX 5 RF 2017 (3)e

Att köra

Mazda MX-5 är känd sedan länge för sin höga körglädje trots inte allt för starka motorer och MX-5 är just beviset på att körglädje inte bara sitter i motorns effekt! MX-5 med 160 hästkrafters motor är en riktig njutning att köra. Responsen från motorn är extremt snabb i alla lägen oavsett vid start från stillastående eller i landsvägsfart. Den manuella växellådan har perfekt känsla. Ljudet från avgassystemet är lagom maffigt utan att det går till överdrift och bidrar helt klart till att öka körupplevelsen. Även om vi testat den större motorn så är vi övertygade om att även den mindre 1,5 litersmotorn på 131 hästkrafter också passar denna bil utmärkt. Det är nämligen inte bilens motorkraft som ger den stora bilupplevelsen utan det är känslan! Fjädringen är åt det hårdare hållet vilket ger sportiga köregenskaper och bilen har en mycket direkt styrning, speciellt när det svänger lite på vägen. Möjligen så skulle kanske en mjukare fjädring i kombination med den automatlåda som erbjuds ge en ännu större njutning för den som mer vill glida fram på vägen under varma sommardagar. Fast nu är det dock så att MX-5 är känd och älskad för sina egenskaper och inte ska man ändra på ett vinnande koncept! Taket kan fällas upp och ned i hastighet upp till 10 km/h.

Stadskörning: Liten bil med bra styrning, ja det kan ju inte gå fel i storstan. Att glida fram med öppet tak under soliga dagar i citykärnan är härligt. Parkeringsplats för denna lilla bil hittas lätt.

Landsväg: Mazda MX-5 kommer till sin absolut fulla rätt på landsvägen! Speciell i runt 70 km/h så är njutningen som allra bäst. I 90 km/h så blir börjar vindbruset stiga men det är fortfarande inga problem att njuta av bilfärden. Omkörningar går som en dans med 160 hk motorn. Tänk bara på att bilen är bakhjulsdriven när det regnar ute och vägen är blöt vilket ökar risken för sladd. På mindre och avsides liggande landsvägar där asfalten är bucklig så känns det att bilen har hård fjädring och bilfärden kan bli lite stötig.

Motorväg: Utan tak så dånar det högt i Mazda MX-5 vid körning på motorvägen. Lite mindre blir det om sidorutorna fälls upp. I slutändan handlar det om tycke och smak samt hur man vill färdas. De som köper en cabriolet vill givetvis uppleva omgivningen och naturupplevelsen istället för att färdas i en knäpptyst kupé. Alltså kör man nedcabbat även på motorvägen!

Regnkörning: Vid högre hastighet så trycks regnet över kupén och man kan köra betydligt längre än man tror även när det regnar ute. Det kan faktiskt regna ganska rejält och man kan köra flera kilometer på landsvägen eller motorvägen för att hitta en lämplig plats att stanna till för att fälla upp taket, och det utan att mer än några droppar kommit in i kupén. Det är framför allt via sidorna på a-stolparna som det slutligen droppar in på grund av vattnet som trycks runt bilens framruta.

Mazda MX 5 RF 2017 (8)e

Komfort och instrumentering

Sittkomforten är riktigt bra i bilen för både förare och passagerare, när man väl kommit ner i bilen. Att stiga i och ut ur bilen är bökigt då bilen är så pass låg, men det är ju också det som är grejen med denna bil så det är bara att ta! Instrumenteringen är enkel och lätthanterlig med undantag för GPS navigationen som tar lite längre tid att lära sig än normalt, men sen funkar den med. Pekskärmen fungerar inte med pekkontrollen när bilen körs utan då används kontrollerna mellan stolarna istället för navigering av bilens funktioner, säkerhetstänkande från Mazda.

Värmereglagen hos Mazda MX5 är något som du måste lära dig hantera! Visst finns det automatisk klimatanläggning men med öppet tak så är det manuella reglage som gäller och som då riktas mot händer samt kropp för att jämna ut temperaturen. Det är när du väl lärt dig detta som bilen kan njutas nästan året runt!

Mazda MX 5 RF 2017 (7)e

Praktiskt nyttjande

Mazda MX-5 har plats för två, några få platser för småförvaring i kupén som inte är speciellt bra och ett lastutrymme knappt större än en brevlåda. Behövs något mer tilläggas? Sammanfattat så kan man säga att det går att få med sig lättare packning för två personer, mobiltelefon, näsdukar och två stycken vattenflaskor och det är ju så det ska vara! Dryckeshållarna är dessutom placerade på sådant sätt att det nästan är omöjligt att nå dem från förarsidan.

Sammanfattat

Mazda MX-5 är en liten öppen bil med suveräna köregenskaper och perfekt för en weekendresa med boende på hotell, ja tack det passar mig! Mazda MX-5 rekommenderas varmt av Bytabil.net!

 

Mazda MX 5 RF 2017 (1)e

Mazda MX 5 RF 2017 (2)e4

Test Suzuki Ignis – Bränslesnål och praktisk minibil!

$
0
0

Test av Suzuki Ignis – En billig, bränslesnål och praktisk bil!

Suzuki Ignis är en speciell bil, inte minst för dess design. Ignis är en liten bil som kan köpas till en litet pris. Styrkorna är att den är praktisk sett till de små måtten samt att den är otroligt bränslesnål. Svagheter finns det dock en hel del av och du som köpare får prioritera vad som är viktigast för just dig. Suzuki Ignis är en utmärkt pendlarbil!

Suziki Ignis 2017 (2)e

Testbilen: Suzuki Ignis 1,2l bensinmotor High Executive 4×4 (Fyrhjulsdrift) SHVS, autobroms m.m. manuell växel. 90 Hästkrafter.

Praktisk, bränslesnål och prisvärd!

Suzuki Ignis har några styrkor som är mycket utmärkande för denna bil. Detta är den bensinbil som varit bränslesnålast av alla bilar vi kört hittills! Vi har gjort flera egna avstämningar vid tankning. På landsvägen har vi kört för för straxt under 0,5 liter per mil och vid blandad körning inkluderad viss stadskörning har vi landat på runt 0,55 liter per mil. Den höga kupén samt raka bakluckan gör att bilen blir väldigt praktisk med hänsyn till bilens små mått. Baksätena är fällbara i två delar samt att man kan flytta dem framåt och bakåt. Detta gör att du kan välja att ha ett lite större lastutrymme till bekostnad på benutrymmet i baksätet. Vid vardaglig körning och baksätet flyttat längst bak så är benutrymmet i baksätet helt okej samtidigt som lastutrymmet ändå rymmer en hel del. Med nedfällda baksäten har vi till och med kört en diskmaskin utan några som helst problem. Förvaring av småsaker är det dock sämre med och de två mugghållarna fram är för grunda för vanliga småflaskor och dessa hittar istället sin plats i dörrsidorna. 33 cl burkar funkar okej men vanliga kaffemuggar från Ikea eller macken krockar med varandra då placeringen är för nära vilket gör att locken riskerar att åka av.

Ignis lastutrymme

Diskmaskin i Suzuki Ignis

Prisbilden är som allra bäst i grundutförandet. För ca: 130 000 kronor får du en riktigt bra och bränslesnål bil för vardagligt behov. Du kan även få Suzuki Ignis med fyrhjulsdrift vilket inte finns till så många småbilar idag, dock så blir bilen något dyrare och hamnar då i samma prisnivå som den större fyrhjulsdrivna versionen av Dacia Duster. Teknikdelarna som GPS, backkamera m.m. är inte speciellt bra funktionsmässigt och kan du tänka dig att köra utan automatisk klimatanläggning så rekommenderar vi faktiskt att du köper Suzuki Ignis i sitt grundutförande. För då får får du en riktigt prisvärd, praktisk och ekonomisk liten bil!

Suzuki Ignis passar speciellt dig som använder bilen som pendlarbil men du som pendlar extra långt, tänk på att bränsletanken bara rymmer ca: 30 liter vilket innebär att bilen måste tankas var och varannan dag.

Suziki Ignis 2017 (5)e

Att köra

Suzuki Ignis kan idag endast köpas med en 1,2 liters bensinmotor på 90 hästkrafter. Detta är långt ifrån sportbilsprestanda och bilen är inte speciellt rolig att köra, desto roligare är det dock vid bränslepumpen. Omkörningar gör man bäst i att hoppa över men Ignis är ändå pigg vid start från stillastående vilket är positivt. Fjädringen har mycket kvar att önska. Bakdelen är nästan helt stel och även framvagnen kan dunsa till rejält när man kör över ojämnheter i vägen. Bullernivån inne i kupén är faktiskt relativt låg jämte likvärdiga bilar vilket vi inte är bortskämda med hos billiga och små bilar, dock fortfarande inte i nivå med de dyrare premiumbilarna.

Stadskörning: Här kommer Suzuki Ignis största styrka, i stan gör sig denna bil bra! Bilen är lättmanövrerad och de små måtten gör att parkeringar är lätt att hitta. Backkameran är lite väl mycket vinklad nedåt och vi skulle vilja se lite mer vad som händer längre bort bakom bilen.

Landsvägskörning: På landsvägen gäller det att ha tålamod på grund av den svaga motorn. Omkörningar gör man helst inte och måste göras med mycket god framförhållning och bra sikt, gärna även i nedförsbacke och i medvind 🙂

Motorväg: På motorvägen är det inte lika viktigt med motorstarka bilar. Ignis kommer upp i motorvägsfart och på dubbelfiliga vägar så kommer man förbi andra bilar som kör långsammare, på långtradarna hinner man dessutom räkna bultarna på varje hjul 🙂 Bilen kan dock upplevas ostabil i högre hastigheter och man kör inte gärna över 120 km/h.

Teknik

Förarinstrumenteringen och färddatorn hos Suzuki Ignis är lättanvända men när det kommer till pekskärmen blir det sämre. Responsen i skärmen är seg och den känns inte alltid användarvänlig. GPS navigationen är den sämsta vi testat hittills. Tidsangivelserna till slutmålet uppdateras inte hela tiden och ibland görs stora hopp avseende tid till destination. Navigationen är bökig att hantera och är ibland ologisk samt svår att förstå. Vi har även blivit anvisad ut på grusväg trots att det finns en inställning mot detta som var inställd på att inte välja grusväg. Men i slutändan så kommer man ändå dit man ska, Google erbjuder dock ett bättre och lättare alternativ gratis för den som har en smart mobil och köper en hållare till bilen.

Suzuki Ignis interior (1)e

De orangea interiörinslagen ger bilen Suzuki sportmotorcykelanda

Styrkor

  • Mycket bränslesnål
  • Liten och praktisk
  • Relativt tyst inne i kupén
  • Prisvärd, speciellt i basutförande

Svagheter:

  • Stötig fjädring
  • Något ostabil på motorvägen
  • Ljudet i stereon sämre än genomsnittet
  • Mittarmstöd saknas
  • Ergonomin i framstolarna inte i topp
  • GPS-navigationen har en hel del kvar att önska
  • Pekskärmen är seg

Summering

Suzuki Ignis har många brister men även några styrkor där den slår andra bilar rejält! Vill du ha en billig, liten och praktisk bil som är en av de bränslesnålaste bilarna på marknaden idag, ja då ska du titta på Suzuki Ignis!

Suziki Ignis 2017 (3)e

Test BMW 740Le – 7-serie plugin hybrid

$
0
0

Test BMW 740 Le – Plug-in hybrid i BMW 7-serie

Frågan är om man kan färdas bättre än i en BMW 7-serie bil? Det är få bilar som erbjuder samma höga komfort i kombination med goda köregenskaper som BMW 740Le Limousine. Detta är inte en billig bil men så är det en av världens bästa bilar att köra och färdas i. Köper du en 7-serie i sitt bästa utförande får du bland annat fantastiskt komfortabla ventilerade massagestolar, stereoljud när det är som bäst, trivsam belysning och mycket, mycket mer.

BMW 740 Le e

Testbilen: BMW 740Le 326 hk, batteridrift som räcker ca: 3 mil och tar ca 3 timmar att ladda. Bowers & Wilkins stereo (42.500 kr extra), ventilerade komfortstolar med massage, tvådelat soltak och mycket mer. Pris: Börjar från drygt 1.1 miljoner och kan mycket väl landa på runt 1.3 miljoner i det utförande som denna bil bör ha.

Komfort

Det viktigaste med BMW 7-serie är komforten, speciellt för Limousineversionen “L”. Den ställbara fjädringen bilen är utrustad med ger en otroligt hög komfort samtidigt som bilen ändå har en mycket bra körkänsla. Så klart är detta inte en bil med egenskaper som en sportbil trots att den gör 0-100 km/h på straxt över 5 sekunder, nej detta är istället en komfortracer i sitt bästa utförande. Den som färdas som passagerare i en BMW 740 Le kommer dock knappt märka omkörningar och accelerationer trots att de sker snabbare än de flesta bilar. Motorljudet från den fyrcylindriga 2 litersmotorn tränger knappt igenom alls och bilen är en av de tystaste vi någonsin kört. Generösa benutrymmen och sköna säten får du, speciellt i den förlängda Limousineversionen. I denna version kan även den främre passagerarstolen flyttas fram och fällas ihop. Detta ger extra mycket benutrymme samt att det finns ett nedfällbart fotstöd som gör att passageraren på den högra bakre platsen kan inta ett komfortabelt viloläge. För den som vill arbeta lite i bilen finns det ett utfällbart minibord i Limousineversionen till den högra baksätesplatsen. Den interiörbelysning som BMW 7-serie har är stilren och snyggt integrerad vilket gör att bilen känns harmonisk på kvällen. Olika färgnyanser kan väljas vilket även baksätespassagerarna kan ställa in efter eget önskemål. Flertalet integrerade askkoppar finns men känns kanske lite förlegat och borde nog försvunnit tillsammans med 80-talets champagnekylare som saknas i dagens BMW 7-serie Limousine.

BMW 7 series limousine 2017e

Materialval

Interiören är riktigt fräsch och känns påkostad. Tygmaterialet för taket känns riktigt lent och exklusivt. Materialvalen i BMW 7-serie är så pass bra att den mer vanliga 5-serien känns “billig”, ja du får faktiskt en hel del extra hos BMW:s 7-serie.

Att köra

BMW:s styrka avseende alla deras bilar oavsett stark eller svag motor är körkänsla. BMW är inte bäst på allt men det finns ingen annan biltillverkare som har bättre körkänsla hos deras bilar än BMW. Trots att BMW 740 Le inte har en stor V8 motor så är dess prestanda ihop med batteriet riktigt bra. Responsen hos motorn är i topp direkt från början vid gaspådrag och motorkaraktäristiken passar denna bil perfekt. Det viktiga är att motorn inte upplevs som surrig på grund av dess mindre storlek vilket den inte gör. Den som kör denna bil vill ha bra köregenskaper men detta är inte någon sportbil som man tävlar mot andra med. BMW 7-serie ska klara alla körsituationer med galans vilket det också gör. Omkörningar på landsväg, att snabbt ta små luckor på vältrafikerade vägar och rondeller, lätt och bekväm att styra, ja alla dessa egenskaper och mycket mer fixar denna bil perfekt. En styrka likaså svaghet är det faktum att du knappt känner att du färdas fort vilket kan kosta körkortet. Du upplever faktiskt ingen skillnad alls om bilen körs i 110 km/h eller 180 km/h, detta är en bil skapad att köra komfortabelt och snabbt på tyska autobahn vilket är en fantastisk egenskap.

BMW 7 series 2017 - BMW 740 Le (6)e

Teknik

BMW 7-serie har det mesta av den senaste tekniken. Autobroms som detekterar omgivningen finns exempelvis. Backkameran är något alldeles extra. Kameran följer rattens rörelser för bästa vidvinkel. Du får även parkeringshjälp med en kameravy sett ovanför bilen som hjälper dig att hamna rätt i parkeringsrutan. Du kan till och med se bilen i en vy likt någon som står utanför bilen sett från olika vinklar vilket nästan är overkligt, dock inte så användbart men ändå imponerande. Bilens vanligaste funktioner kommer man lätt åt via knappar samt med den runda kontrollen som finns mellan framstolarna. BMW:s menysystem tar dock lite tid att sätta in sig i samt att navigationssystemet har snygg grafik med det finns mer lättanvända navigationssystem på marknaden. Head-up displayen i rutan är riktigt bra och ger föraren en tydlig information avseende hastighet, vägkorsningar vid GPS navigation och lite till. Head-up displayer fungerar dock inte ihop med polariserande solglasögon men så är det hos samtliga bilar.

Det finns två typer av bilnycklar till BMW 7-serie, en vanlig och en mer avancerad som har en digital display. Via denna kan man kontrollera om bilen är låst och få annan information. Via en BMW app kan även det mesta hos bilen kontrolleras samt att man hemma från mobiltelefonen kan förprogrammera GPS navigatorn inför kommande färd.

BMW 7 series 2017 (3)

Hybriddrift

BMW 740 Le körs i första hand med bensinmotor i kombination med batteri men kan köras enbart på batteri. Batteridriften räcker i normala fall i runt 3 mil vilket överensstämmer med det vi provat. Laddningstiden ligger på runt 3 timmar på normala stolpar som inte har så hög effekt. Detta räcker för de flesta som pendlar till arbetet och laddar bilen hemma samt på arbetsplatsen. Avseende limousinevarianten så känns det inte som detta är tillräckligt. Denna version av BMW 7-serie nyttjas främst för representation och då har troligen bilen tömts på all batterikraft redan innan gästerna hämtats, men det kan komma krav på att få köra in i vissa stadskärnor och då kan batteridriften vara det som är avgörande om bilen ska få färdas där eller inte. Det går dessutom att ställa in så bilen reserverar en viss mängd av batteriet att nyttjas senare för exempelvis körning i stadskärnor för att minska utsläppen just där. Detta är något som blir allt mer viktigt för företag som vill hålla en hög miljöimage. På enbart batteridrift så är kraften från motorn begränsad samt kan inte köras i hastighet över 120 km/h, inget av detta är något problem vid vanlig körning och speciellt inte i Sverige.

Svagheter

Har denna bil några svagheter då?  Ja, inte är det många i alla fall! En svaghet som ändå finns är att bakåtsikten inte är så god från förarplatsen, backkameran ger faktiskt en mycket bättre bild av vad som händer bakom bilen än vad en titt över axeln ger, och så var det problemet fixat! Teknikmässigt så finns det några detaljer, det finns menysystem på marknaden som är mer lättanvända än BMW:s och trots att baksätespassagerarna har egen kontroll över flertalet av bilens funktioner likt radio och media så kan inte bluetooth-uppkoppling genomföras från baksätesplatserna. Vi saknade även USB uttag åtkomligt från baksätet.

Summering

Är BMW 7-serie värd sitt höga pris? Var det värt kostnaden att ta några fotsteg på månen? Du får något som är unikt och få förunnat. Bara köparen kan värdera detta, och det finns köpare.

BMW 7 series 2017 - BMW 740 Le (5)e

Test Mercedes C43 AMG, C-klass cabriolet

$
0
0

Test Mercedes C 43 AMG, C-klass cabriolet – En sommarupplevelse för hela året!

Mercedes har kommit med en ny C-klass cabriolet. Bilen vi provkört är en Mercedes C 43 AMG cabriolet som kan köpas med flertalet olika motorer. Mercedes C-klass cabriolet ger dig möjligheten att i förstaklass färdas öppet med närhet till naturen. Mercedes C-klass cabriolet är en rymlig cabriolet för upp till fyra personer som kan köras nedcabbat betydligt mer än du kan ana!

Mercedes-C43-cabriolet-2017-s2-(18)e

Testbilen: Mercedes C 43 AMG Cabriolet, 367 hästkrafter, V6 bensinmotor.  Pris Mercedes C-klass cabriolet börjar från 434 000 kr (Pris C 43 från 738 000 kr).

Köra nedcabbat med Mercedes C 43 AMG cabriolet

Taket i Mercedes C-klass cabriolet kan fällas upp och ned i hastigheter upp till 60 km/h, detta är uppskattat kan vi lova! Dessutom fälls taket riktigt snabbt och smidigt.

Mercedes C-klass är en bil i mellanstorlek, men också större än de flesta cabrioletbilar som erbjuds på marknaden. Ju större en cabriolet är desto större är risken att det blir blåsigt för de som åker i bilen, speciellt i baksätet. De flesta har ett turbulensskydd som monteras bakom framstolarna vilket hjälper mycket mot turbulens i kupén men inte för de som sitter i baksätet, om det ens finns baksäte. Istället väljer man vanligen att inte åka öppet när man är fler än två i bilen om det inte är riktigt varmt ute. Mercedes C-klass har istället ett inbyggt turbulensskydd längst bak, bakom baksätet. Detta turbulensskydd kan fällas upp med automatik. Dessutom så fälls då en vindavvisare upp straxt ovanför framrutan. För att få detta att fungera bra så krävs också att sidorutorna är uppfällda. En mindre bil med turbulensskydd direkt bakom framstolarna fungerar dock trots allt bättre avseende att köra med öppet tak utan blåst i håret. Fast vill man ha en lite större bil i cabrioletversion så gör Mercedes det absolut bästa möjliga för att man ska kunna åka öppet med flera personer i bilen, än en gång visar Mercedes vad som faktiskt är möjligt att göra! Så även om det fortfarande blåser lite lätt i kupén så kan fyra personer färdas öppet och riktigt bra även i Sverige, tack för det Mercedes!

Konsten att njuta extra mycket med Mercedes C-klass cabriolet är att hantera värmen i bilen. Då kan du åka öppet i betydligt lägre temperaturer än du tror. Vi har provat att åka öppet i 13 graders utetemperatur utan problem. Dra upp tempreglaget för värmen högt och rikta utblåsen mot händer och kropp, slå på värmeutblåsen som finns i nackstöden riktade mot just nacken och detta kan vid behov även kombineras med stolsvärme för den som önskar. Låter det konstigt? Inte förrän man provar så förstår man att luftflöderna bara sveper förbi när taket är öppet. Mercedes C-klass cabriolet är alltså en utmärkt bil att köra i Sverige för den som vill köra med öppet tak!

Mercedes-C43-cabriolet-2017-(1)e

Att köra

Mercedes C 43 med V6 motor är givetvis en fröjd att köra. Det finns flera olika körprogram att välja vilket är ett måste för en sådan här bil. Här finns möjlighet att påverka både motorns respons och fjädringen samt lite till. I sport+ programmet så reagerar bilen extremt snabbt och blir gärna ryckig på vägen. Komfort programmet är det som är bäst till vardags och ändå är bilen supersnabb i reaktionen. Oavsett vilket körprogram du väljer så är automatväxel, motorrespons och körkänslan i topp! Det är också vad vi förväntar oss från Mercedes.

Mercedes-C43-cabriolet-2017-(4)e

Komfort

Så klart Mercedes C-klass har god komfort, även i C 43 AMG utförandet! Visst svävar den inte fram lika mjukt och fint som vissa andra komfortbilar kan göra men denna bil är ju faktiskt en sportig AMG version. Förarstolen kan ställas i de flesta tänkbara lägen samt kan fås med ventilerade säten för dig som inte vill stiga ut ur bilen svettig om ryggen och med skrynklig skjorta. Bullernivån i kupén är lägre än i genomsnittsbilen men det finns också tystare bilar. Det är sannolikt främst de sportiga däcken som bidrar till att något högre vägbuller tränger in i kupén.

Praktiskt nyttjande

Ja, detta är ju en cabriolet så praktiskt nyttjande är inte denna bils största styrka. Det är en ganska liten bakluckeöppning som begränsar lastningen, innanför så går lastutrymmet ändå djupt in i bilen. Förvaringsfack mellan framstolarna och två bra mugghållare finns och det även för baksätespassagerarna

Mercedes C43 cab 2017 AMGe Mercedes C43 cab 2017 AMG-2e

Teknik och instrumentering

Mercedes erbjuder allt som kan tänkas till en bil så klart. Instrumenteringen är snygg och lätt att förstå. Färddatorn är lätt att styra från rattreglagen. Att styra mittkonsollen är dock något svårare. Det är lite krångligt än normalt att komma åt inställningarna för bilens funktioner, radio m.m. De vardagliga funktionerna och byta radiokanal kommer man dock lätt åt när allt väl är inställt och programmerat.

Summering

Mercedes gör det omöjliga möjligt med sin C-klass cabriolet och upp till fyra personer kan färdas öppet i Sverige under en stor del av året!

Mercedes-C43-cabriolet-2017-s2-(23)e


Köpa billig bil – Prisvärda nybilsköp!

$
0
0

Köpa ny billig bil – Tre prisvärda nybilsköp

Vilka bilar är bästa och billigaste köpen idag? Köpa ny bil med fokus på mycket bil för pengarna i första hand handlar denna artikel om. Många är less på gamla trasiga bilar och vill nu ha en ny bil istället. Så vilka bildealar finns det som är billiga och prisvärda just nu?

Kia Rio

Denna bil säljs i ett enda utförande idag, fylld med mycket teknik som gör bilen modern. Stor pekskärm med gps navigation, backkamera m.m. ingår som standard. Ja det enda som finns just nu i Launch Edition är metalliclack, fast den som kommer till butiken får veta att metalliclack ändå måste köpas hur som helst då Kia inte ännu tillverkar några bilar med solid lack, nåval den är billig ändå och har 7 års garanti! Motorn är inte rolig dock. Läs vår test oxå

Kia Rio 2017 (2)e

Dacia Sandero Stepway

Sandero är Sveriges billigaste bil. I Stepwayutförande är den inte längre billigast men har då GPS navigation, pekskärm och mycket mer och blir då istället Sveriges prisvärdaste bil. Köp den med 3-cylindriga 90 hk bensinmotorn så får du en bränslesnål bensinmotor som har kamkedja, 1,5 dCi dieseln är inte bara otrendig politiskt idag den har oxå kamrem som ska bytas vid milintervall eller 6 år. Det är Renault som står bakom bilen och motorerna finns att hitta i Renaultbilarna, hos Renault kan dock 1,6 dCi motorn med kamkedja fås men inte till Dacia, därför väljer du 0,9l 3-cylindriga 90 hk bensinmotorn istället. Läs vår biltest

dacia sandero 2013 (1)

Suzuki Swift

Lite udda och ovanligare bilmärke men ack så populär småbil. Andrahandsvärdet är gott. Bränsleförbrukningen är superlåg, vi har kört den lite större Ignis (Läs biltestet) med samma motor och då drog den rekordlåga 0,5 l/mil på vår uppmätta egna förbrukning vilket är lägst av alla bensinbilar hittills, även dieselbilar har svårt att komma lägre i våra testkörningar.

Bubblare

Dacia Duster

Så klart, en till Dacia. Utanför storstan är detta en vanlig syn. En SUV med hög markfrigång funkar bra både med och utan fyrhjulsdrift, billig är den oavsett. Mjuk fjädring men kör inte snabbt i kurvorna, det finns till och med varningsetikett i bilen avseende detta. Den är gjord för att köras i tuffa miljöer helt enkelt. Enormt mycket bil för pengarna, lyx saknas dock helt.

Dacia Duster automatic 2017 (3)e

 

Test BMW 520d – Nya BMW 5-serie – Touring en svårslagen och bra Kombibil!

$
0
0

Test BMW 520d – Test av nya BMW 5-serien

Nya BMW 5-serien är här och vi har testat kombiversionen, BMW 520d.  BMW lägger högsta fokus på körkänslan och där är de oslagbara. Oavsett om bilens motor är stark eller svag så får BMW ut den bästa prestandan och körkänslan från sina bilar. Nya BMW 520d är inget undantag utan tvärtom, BMW 520d fortsätter att hålla BMW:s fana i topp avseende körglädje. BMW 520d Touring (kombi) har en lyckad kombination av att vara både praktisk och rolig att köra.

BMW 520d touring 2017e

Testbilen: BMW 520d Touring (Diesel, kombi), Sport Line. 190 hk, 0-100 7,8 sekunder. Automatväxel

Att köra nya BMW 5-serie

Hos BMW handlar allt om att köra! BMW 520d Touring ligger fantastiskt bra på vägen, speciellt om bilen pressas lite extra i snäva kurvor. Det är faktiskt otroligt hur duktiga BMW:s ingenjörer är att få ut bästa körkänslan baserat på den motor som de förfogar över. Allt handlar ju inte bara om prestanda. I vissa fall är den viktigaste egenskapen låg bränsleförbrukning och då är det en utmaning att ändå få till bästa möjliga körkänsla i kombination med mindre och bränslesnålt styrda motorer. BMW är duktiga på detta.

Responsen vid gaspådrag hos BMW 520d är extremt direkt och full kraft kommer nästan omedelbart, närmare elbil än så här går det nog inte att komma. 190 dieselkrafter och 0-100 på 7.8 sekunder är fullt tillräcklig prestanda men det finns förstås snabbare bilar än så, inte minst inom BMW:s eget motorprogram. Denna blir troligen ändå en av storsäljarna då motorn ger en lagom balans av prestanda och förbrukning. Det finns ett par olika körlägen som kan väljas, både snabbt via automatväxeln och via knappar placerade på panelen bredvid växelspaken. Den största skillnaden är i slutändan att den digitala visningen i förarinstrumentet skiftar mellan att fokusera på olika funktioner beroende på om sport, komfort eller ekonomiläge väljs. Någon större skillnad i körkänsla uppstår inte mellan körprogrammen. Det går dock att se på varvräknaren att olika saker händer när olika program väljs, och ja, det är skillnad även mellan de två olika sportvalen.

Fjädringen är mer åt det lite hårdare och sportiga hållet vilket är helt och hållet i den anda som BMW:s bilar går i. Bilen går ändå fortfarande komfortabelt. Man kan jämföra BMW 520d mot Volvo V90 och då är Volvon mycket mer mjuk och komfortabel i sin fjädring, å andra sidan så gungar V90 fram och tillbaka som en båt om man gör en snäv och kvick svängmanöver vilket inte BMW 520d gör. Båda bilarna är både komfortabla och trevliga att köra samtidigt som fokus har lagts på olika saker, det är värt att provköra för att uppleva skillnaden.

Stadskörning: Snabb motorrespons funkar jättebra i stan där trafiktempot är högt och behovet att snabbt komma in i rondeller är stort. Bilen är tyst inne i kupén. Nackdelen är att detta är en större bil som inte kan ta alla små parkeringsfickor, men det gäller förstås alla bilar i denna storleksklass.

Landsväg: BMW 520d går lagom komfortabelt om omkörningar fungerar utmärkt. Tyst och fint åker du.

Motorväg: Såklart BMW 5-serie går bra på motorvägen, det är ju en Tysk bil! Bilen är tystare än genomsnittet inne i kupén.

BMW 520d 2017 (31)e

Instrumentering

Det finns styrkor och svagheter hos BMW:s instrumentering. Det märks dock att fullt fokus lagts på den normala och vardagliga körningen samt att instrumenteringen ska visa det som främst behövs när bilen körs, ganska självklart egentligen! En extra bra detalj, beräknad körsträcka till tom tank visas hela tiden bredvid bränslemätaren, varför gör inte flera så? Visning av hastighet, varvtal m.m. är som brukligt hos BMW i topp även i nya BMW 5-serien. Grafiken är snygg men sparsam och sticker inte i ögonen, det är en konst att presentera information utan att färgerna väller fram för mycket, BMW har lyckats föredömligt bra. Det går också att få hastighetsvisning med siffror. Det är först när man ska bläddra i de djupare menyfunktionerna via den större informationsdisplayen i bilens mitt som det blir lite pyssligare med BMW:s fliksystem, här finns det trots allt enklare system på marknaden. “Hem” läget i denna skärm har utvecklats lite och fått ännu snyggare och tydligare design samt att man på ett enkelt sätt kan välja vilka funktioner som ska synas på skärmen när man kör. Efter att ha studerat detta lite kommer vi fram till att det ursprungliga upplägget som BMW redan valt ändå är det bästa, såklart.

“Gesture control” är en relativt ny finess hos BMW där man kan styra flera funktioner med handrörelser. Tanken är att höja trafiksäkerheten. Du kan exempelvis höja och sänka ljudvolymen, vilket ändå är smidigare och tillräckligt säkert via den vanliga kontrollen tycker vi. Svara och avvisa telefonsamtal kan ska med enkla handrörelser.

BMW 520d 2017 (41)e BMW 520d 2017 (42)e

Praktiskt nyttjande

Komforten hos samtliga stolar är mycket god. Baksätet är något lågt och benen kan tryckas upp något, speciellt för längre personer. Benutrymmet för baksätespassagerarna är relativt gott men det finns rymligare bilar. Lastutrymmet är mycket bra, här kommer den klassiska kombibilens stora styrka! Ja, du får i mycket last i denna bil. Det finns mugghållare och plats för småförvaring.

Diesel och förbrukning

Dieselbilar är ett hett ämne just nu och politiskt är de inte populära och förbud i städerna står runt hörnet, även om det sannolikt ligger några år framåt i tiden. Men dieselbilar är trots allt bränslesnåla och de som håller sig utanför stadskärnorna och speciellt långpendlar en bit utanför stan har fortfarande mycket att tjäna på att köra dieselbil. BMW 520d är en riktigt snål dieselbil som trots sin stora storlek bara drar 0,6 liter/mil i vår test som skett under blandade körförhållanden. Angiven förbrukning är 0,43-0,49 liter/mil. Utav de bilar vi provkör så gör vi det under ungefär samma körförhållanden som dock inte är samma som EU-testcykeln. Väldigt få ligger under 0,5 liter/mil och med tanke på att BMW 520d Touring är en bil i den större klassen så är 0,6l/mil låg förbrukning för oss.

BMW 520d 2017 (24)e

Summering

BMW 520d har en överlägsen körkänsla och motorrespons jämte med de flesta andra bilar! Du får en praktisk och körglad bil som även är bränslesnål. Detta kommer inte helt gratis och BMW 5-serie kostar en slant, baspriset för denna motorvariant är 421 000 kronor. Detta är en storsäljare hos BMW och det lär säkerligen finnas attraktiva säljkampanjer för denna bil att hålla utkik efter.

Kia lanserar nya laddhybrider – Plug-in hybrid Optima och Niro

$
0
0

Kia Optima och Niro som nya plug-in hybrider med batteridrift för låg bränslebörbrukning och mindre miljöpåverkan!

Batteridrift är i fokus just nu och diesel är på väg ut om vi får tro politiker och biltillverkarna. Kia är med på tåget och lanserar just nu nya Plugin hybrider av Kia Optima och Kia Niro. Bilarna har en laddhybrid-drivlina som kombinerar batteri och bensinmotor effektivt för bästa bränsleekonomi samt minskad miljöpåverkan. Detta innebär att de kan laddas från laddstolpe och köras bara på batteri eller i smart kombination med bensinmotor för längre resor:

Mer info finns hos Kia Sverige

Viktiga fakta nya Kia Optima plug-in hybrid

Batteriet:

  • Upp till 6,2 mil på batteridrift
  • Upp till 112 mil på en bränsletank när den körs i batterihybridläge
  • Kan köras i upp till 120 km/h i enbart batteridrift

Tjänstebil:

  • Attraktivt förmånsvärde för tjänstebilsköpare från 1304 kr/månad (Optima) 817 kr/mån (Niro) beräknat på 50% marginalskatt. Du som tjänstebilsköpare sparar dessutom en hel del på den lägre bränsleförbrukningen.

Övrigt:

  • Kan dra upp till 1,5 ton släp (Optima), 1,3 ton (Niro)
  • Utsläpp med låga 33 g/km (Optima) 29 g/km (Niro)
  • Ny teknik finns till bilarna: Avancerad autobroms, Apple carplay/Android Auto, rattvärme, smart handsfreeöppning av baklucka, modernt infotainmentsystem m.m.

Allt pekar på att batteridrift är det som gäller framöver varför det är så viktigt att även Kia lanserar dessa nya batterihybridbilar. Kia har blivit superpopulära i Sverige, inte bara för sin långa 7-åriga nybilsgaranti utan även för sin attraktiva prisbild och praktiska bilar. Det är bara att glädjas över att vi nu har ytterligare nya fräscha bilmodeller att välja som kan köras miljövänligare på batteri.

Artikelbild-KIA-plugin-e

Detta inlägg är sponsrat

Volvo lägger ner utveckling av dieselmotorer

$
0
0

Slut på nya dieselmotorer från Volvo?

Ja mycket pekar på att Volvo fattat beslut om att sluta satsa på nya dieselmotorer. Den senaste generationen är hyllad för att både dra lite bränsle och samtidigt ge högeffekt från dieselmotorerna. Just kombinationen kraftfulla dieselmotorer som drar så lite som möjligt har varit populär bland kunderna. Varför gör då Volvo detta? Jo först så är de nöjda med den motorserie de utvecklat och denna kommer att leva kvar i många år framöver och de tycker inte att det är nödvändigt med ytterligare en ny generation dieselmotorer. Sen är det så att Volvo tror mer på elektrifiering av kommande bilar och väljer att satsa på utveckling av elmotorer med batterier när det sannolikt också finns ännu mera att arbeta på och utveckla nyheter på i detta område. Detta är något som kunderna idag också efterfrågar allt mer.

Hur framtiden ser ut och vilka motorer vi kommer att nyttja i våra fordon är det ingen som vet till fullo, kanske ändrar sig Volvo senare. De flesta biltillverkare jobbar idag på olika elbilar och hybrider, det är en sak som är säkert i alla fall!

Sannolikt kommer vi framöver att få elbilar som klarar av att åka betydligt längre på batteridrift än idag när biltillverkarna väljer att satsa på detta.

Källa: ViB nr 9 2017/Håkan Samuelsson, Volvo

Köpa Elbil – Välja rätt elbil

$
0
0

Köpa och välja elbil, vilken elbil är bäst?

Allt pekar på att elbilen just nu är framtidsfordonet. Det läggs idag enormt stor fokus på att framhäva och stötta elbilsutvecklingen. En del inom bilbranschen tror att om cirka 20 år så är majoriteten av de fordon som säljs elbilar. Vilken typ av elbil? Det framgår inte riktigt i framtidsvisionen. Utbudet av elbilar idag är ännu inte så jättestort men utvecklingen går framåt i rekordfart speciellt avseende räckvidd på batteri. Utvecklingen av laddningsmöjligheter går dock inte i samma takt och det finns mycket kvar att önska avseende möjligheterna att ladda elbilen. Vilken elbil ska man då välja idag?

Jenny Millberg framför Nissan Leaf

Först finns det några olika typer av elbilar:

100% elbil med nollutsläpp: Denna elbil går bara på batteri. Fördelen är noll i utsläpp och billiga att köra, många gånger kan bilen laddas gratis. Nackdelarna är kort räckvidd och ofta långa laddningstider. Elbilen är också dyr i inköp och batteriet försämras med tiden. Dessutom så har röster höjts mot hur batterier produceras. Exempelvis så Teslas bilar med största batterierna har ett koldioxidutsläpp vid produktionen av batterierna som motsvarar upp till hela 10 000 mils bilkörning med vanlig motor. Miljövännerna vill dock inte alls bannlysa elbilen för detta utan vill istället framhäva att batteriproduktionen ska miljömärkas och anser fortfarande att elbilen idag faktiskt är det bästa bilvalet. De vill dock lägga in en liten upplysning om att du istället ska välja en bil med så liten batterikapacitet som möjligt baserat på dina behov och inte överkonsumera i onödan. Tesla som vill ha en bra miljöimage har förutsett denna utveckling och vill motverka kommande kritiker. Därför ligger Tesla redan idag långt framme i utvecklingen av hur batterierna produceras och bygger just nu en batterifabrik i Nevadaöknen i USA som enbart ska drivas på sol och vindkraft.

Några 100% elbilar som kan köpas idag:

  • BMW i3 räckvidd 19 eller 32 mil
  • Renault ZOE 24 eller 40 mil
  • Nissan Leaf 20 eller 25 mil (BytaBil testad 2016)
  • Kia Soul EV 21 mil
  • Hyundai Ionic Electric 28 mil (BytaBil testad 2017)
  • Volkswagen E-Golf 30 mil
  • Opel Ampera-e 52 mil
  • Tesla Model X 42 eller 56 mil
  • Tesla Model S 49 eller 63 mil

Samtliga av dessa uppgifter är deklarerad räckvidd vilket är sättet elbilarna idag jämförs med varandra. Ingen av dessa tillverkare försöker ens påstå att den vanliga räckvidden är möjligt. Dra bort runt 35% av sträckan för att komma närmre verkligheten, i Svenska breddgrader där det kan vara kallare ute så minskar räckvidden ännu mer om bilen inte har batterivärmare och är ansluten till elstolpe vid parkering. Många tillverkare har olika hjälpmedel på hemsidorna för att du ska kunna få en uppskattning om räckvidden under olika körförhållanden.

Hyundai Ionic Electric

Hyundai ionic-e

Hybrid: Hybridbilen har ett mindre batteri som laddas vid frirullning samt bromsning. Denna bil ansluts aldrig till något yttre laddningsuttag. Huvudsyftet är bilkörning med lägre utsläpp och lägre miljöpåverkan. Dessa bilar kombineras nästan uteslutande med en bensinmotor därför att detta ger den bästa minskade miljöpåverkan jämte dieselmotorer. Lägre bränsleförbrukning kommer med på köpet dock ofta inte riktigt tillräckligt för att konkurrera med dieselbilar som dessutom också brukar vara billigare i inköp.

Urval av Hybridbilar:

Ladd-hybrid: Denna elbil kan gå både på eldrift och motordrift, eller en kombination av båda för högre prestanda. Främst är denna biltyp framtagen för kortpendlare. De som har upp till 3 mil till jobbet och dagligen kör bil till och från arbetsplatsen. Bilen laddas både hemma och på arbetsplatsen är det tänkt. När batteriet är slut kan bilen köras vidare på vanlig motordrift. Denna bil kan även nyttjas på så sätt att batteriet laddas genom motor eller laddstolpe och sedan reserveras i batteriet. Detta är i första hand inte miljövänligt kan tyckas, men tanken är att bilen då ska ha laddning kvar och köras miljövänligt i stadsområden med utsläppsproblem, i framtiden kommer det troligen dessutom finnas områden där fordon inte alls får framföras med vanlig motordrift.

Urval av laddhybrider (Deklarerad räckvidd på enbart batteridrift. Dra även bort här ca 30%, 4 mil blir ca 3 mil osv.)

  • BMW 330E 4 mil (BytaBil testad 2016)
  • BMW 740 LE 4 mil (BytaBil testad 2017)
  • VW Golf GTE 5 mil
  • Toyota Prius Plug-In 6 mil
  • Kia Optima PHEV 5 mil
  • VW Passat GTE 5 mil
  • Volvo XC90 Twin Engine 4 mil
  • Volvo V60 Twin Engine 5 mil
  • Mitsubishi Outlander PHEV 5 mil

BMW 330E

BMW330e_hybrid 2016 (1)

Att ladda elbilen, mycket att tänka på

Man utgår idag från att du först och främst laddar din elbil hemma och på jobbet. Men detta tar längre tid än du kan tro. Allt beror på hur mycket effekt laddstolpen kan leverera. Exempelvis var den preliminärt angivna tiden när vi testade cirka 20 timmar för att ladda Renault ZOE med stora 41 kW batteriet på en 3,7 kW enfas stolpe. Halva tiden blir det om stolpen levererar 32 Ampere. Finns det tre fas går det tre gånger snabbare än 1-fas. Men Renault ZOE med 41 kW batteriet kan inte ta emot högre än 22kW laddeffekt (Dvs max 3-fas 32A). Förmågan hur snabbt bilen kan laddas är alltså olika mellan bilmodeller och batterier.

De vanligaste stolparna ute på stan idag har 1 fas 3,7 kW (16A), det tar väldigt lång tid att ladda upp bilen på en sådan stolpe. Infrastrukturen behöver utvecklas mycket mer, speciellt avseende att leverera högre effekt. Högre effekt innebär dock högre strömmar och grövre kablage samt risk för överhettning i kabelstammarna. Detta är inte utbyggt över en natt. En besvikelse är dock att Vattenfall som har några av de få snabbladdarna som finns uppställda på offentliga platser tar betalt i tid och inte i levererad effekt. Exempelvis blir då Renault ZOE med nya 41 kW batteriet dubbelt så dyr att snabbladda då den inte kan ta emot mer än 22kW jämte de bilar som kan ta emot dubbla effekten. Alltså där betalning sker så bör detta ske mot levererad kW och inte på tid.

Snabbladdarna måste också byggas ut och förhoppningsvis innebär detta att bensinmackarna blir kvar långt framöver men övergår till att även bli snabbladdningsmackar för elbilar.

Ta ett exempel på en vanlig arbetsplats

Vanligaste eluttaget är 1-fas 16A som idag erbjuds. När vi testade så tog det grovt uppskattat ca 8h att ladda Renault ZOE knappa 50%, vilket när vi testkört denna bil räckt till ca 10 mils bilkörning.

Du måste tänka på, speciellt vid 100% elbilskörning:

  • Vilka laddningsmöjligheter har du hemma och på jobbet, vilken effekt finns att tillgå?
  • Hur snabbt kan bilen laddas? Finns det begränsningar i effekt som kan tas emot? Hur stora behov av snabbladdning har du?
  • Hur många mil kan du åka? Kanske ska du även handla efter jobbet, eller köra barnen till olika aktiviteter. Vilka behov har du utöver daglig arbetspendling?

Kia Ionic 2017 (20)e

Elbilsvalet

Eftersom utbudet av speciellt 100% elbilsversioner inte är så stort så är det snarare räckviddsbehoven och bilpriset som blir främsta valet. Man bör även beakta hur bilen anpassats för att hushålla med el också. Exempelvis så har Hyundai Ionic två separata stora lättåtkomliga knappar med diodindikatorer där värme respektive AC-kylning kan slås av. Det blir då enkelt att avaktivera och ha koll på strömförbrukande funktioner i bilen. Var därefter beredd att klä dig efter väder!

I övrigt finn det mesta av ny teknik att köpa även till dessa bilar. Komfort, praktiskt nyttjande och köregenskaper skiljer enormt mycket, inte minst beroende på hur och var batterierna är placerade. Alla dessa faktorer kommer dock i andra hand och du kommer helt enkelt bara att få anpassa dig, du som elbilsköpare bör dessutom inte ha sportiga egenskaper som första viktiga punkt även om Teslas Model S faktiskt kan erbjuda just detta.

Viewing all 508 articles
Browse latest View live