Quantcast
Channel: Bytabil.net
Viewing all 508 articles
Browse latest View live

Köpa SUV framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven?

$
0
0

Välja framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven SUV?

Hur ser försäljningen ut avseende SUV:ar? Väljer folk mest fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift? Först och främst ska bilen köras i terräng eller på vintervägar som har dålig plogning, ja då väljer man fyrhjulsdrift så klart. SUV:ar har dock blivit ett betydligt mer populärt inslag på vägarna, inte minst i storstan där behovet av fyrhjulsdrift inte är lika stort. Idag väljer man ofta SUV:ar av bekvämlighetsskäl, att man sitter högre och de är lätta att stiga i och ut ur. Så vad väljer de flesta idag?

Biltillverkarna har insett behovet och efterfrågan även om det i vissa fall tog många år. De flesta SUV:ar som säljs idag är inte tänkta att köras utanför vanliga vägar. Nissan var tidigt inne på detta att kombinera vanlig personbil med influens av jeepliknande bil och skapade Qashqai, denna biltyp kallas även ibland för Crossover. Nissan har angett att de flesta köper denna bil med framhjulsdrift vilket också märks på hur denna bil lanseras med erbjudanden och prissättning.

När det gäller den nya folkbilen Dacia Duster så blir det ännu mer intressant. Detta därför att denna bil är så billig med fyrhjulsdrift så att de flesta kan köpa den med 4×4 drift bara för att det känns lite extra tryggt att ha. Dessutom är denna bil också anpassad för att köras i sämre miljöer, fast de flesta gör nog inte i all fall.

Duster 2016: ca: 35% såldes med framhjulsdrift
Duster: 2017 (jan-aug): ca: 45% valde framhjulsdrift. Detta då automatväxel kom för första gången till Duster och kan bara köpas med framhjulsdrift, dessutom kampanjades detta med extra bra pris. Vid valet mellan fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift med automat så valde alltså en hel del kunder bort fyrhjulsdriften av komfortskäl. Läs gärna vår test av Dacia Duster med framhjulsdrift och automat

Summering:

De flesta SUV:ar som är mindre och har mer drag åt personbilar säljs vanligen med framhjulsdrift. När bilarna blir lite större och speciellt exklusivare märken så ser man på vägarna att de flesta är fyrhjulsdrivna, kunderna har råd och ofta nyttjas dessa bilar även som dragbilar.


Räkna på billån: fem viktiga saker att tänka på

$
0
0

På jakt efter en ny bil?

För de flesta är ett lån en absolut förutsättning för att kunna finanserna ett bilköp. Men vilka olika typ av lån finns det och vad skiljer dem åt?

Vi tar en närmare titt på vilka faktorer som är viktiga att tänka på när du funderar på att ta ett billån.

Försök spara ihop till kontantinsatsen själv

Enligt svenskt lag är bilhandlare och banker tvungna att kräva en kontantinsats på 20 % om när du tar ett lån och har bilen som säkerhet. Om du exempelvis vill köpa en bil som kostar 100 000 kr så måste du alltså först spara ihop 20 000 kr själv innan du kan få lånet beviljat.

Här gäller det att spara in på utgifter varje månad, vilket faktiskt är möjligt för det flesta. Låt oss säga att du klarar av att lägga undan 2000 kr i månaden. I så fall tar det mindre än ett år innan du har pengar till kontantinsatsen.

För dig som inte klarar av att vänta och vill ha ett billån utan kontantinsats finns alternativ i form av blancolån. Räntan på denna typ av lån är dock i regel betydligt högre.

Beräkna den totala återbetalningskostnaden

Ett vanligt misstag bland låntagare är att stirra sig blind på månadskostnaden. Även om detta är en viktig faktor (du måste givetvis ha utrymme i ekonomin för kostnaden), så är återbetalningstiden lika viktig. Det är dessa två faktorer som avgör hur stort återbetalningsloppet kommer att bli.

Ett flertal banker såsom Swedbank, Nordea, Ica Banken och Santander Bank erbjuder sina egna kalkyleringsverktyg för billån på nätet.

Är räntan fast eller rörlig?

De absolut flesta som tar ett billån får en rörlig ränta, vilket innebär att räntesatsen kan gå upp och ned. Många banker och långivare erbjuder även lån med fast ränta, vilket betyder större säkerhet men också vanligtvis en högre räntekostnad i det långa loppet.

Glöm inte bort kringkostnaderna

När du beräknar månadskostnaden för din nya bil är det viktigt att ta med kringkostnaderna som tillkommer såsom byte till vinterdäck, fordonsskatt, besiktning och försäkring.

Amorteringstyp påverkar månadskostnaden

Utöver att hålla koll på återbetalningstiden, vad månadskostnaden är och vad räntan ligger på, så måste du även bestämma om du vill ha rak amortering eller annuitet. Med rak amortering betalar du mer pengar i början, vilket i slutändan oftast gör att lånet blir billigare. Med annuitet är det istället samma månadskostnad under hela återbetalningsperioden som gäller.

Roliga julklappar för den bilintresserade

$
0
0

Bra julklappar för den som gillar bilar

Att köpa julklappar till den som är intresserad av bilar är inte alltid så lätt. Men det finns faktiskt många roliga julklappstips under temat bil. Därför kommer här några tips på julklappar för den som gillar bilar. Team bilar går ofta hem, ofta extra bra hos män som av någon underlig anledning ofta har ett mer eller mindre stort bilintresse. Det är ganska naturligt egentligen då bilen ofta är en stor del av hela hushållets liv och oavsett kön så spenderar många människor mycket tid i denna praktiska uppfinning. Ja, visst är julklappar för bilen ofta uppskattat och passar de flesta, det mesta blir aldrig fel i dessa fall. Därför kommer här presenttips från bytabil till den bilintresserade.

Hela familjen mår bra av att bilen upplevs trivsam varför det är extra trevligt när bilen är ren och fin. Att återskapa nybilskänslan gör alla passagerare på gott humör. Det är värt att lägga lite tid på att få bilen att skina båda på insidan och utsidan. Rengöringsmedel för bilar vimlar det av på marknaden men när det kommer till de trånga skrymslena blir det lite svårare. Denna rengöringsklump underlättar att göra rent i trånga utrymmen. Just detta finns det mycket av i en bil och när du får rent i de små skrymslena så kommer nybilskänslan tillbaka. Cyber Clean trycks in i tränga skrymslen och fångar upp damm och smuts. Detta är en av sakerna som du kan köpa på Presenter.se

En alkoholmätare kan ha en viss negativ klang men är ändå något som kan rädda mycket och inte minst förebygga onödig bilkörning. Framför allt är det dagen efter som det är lätt att man kör bil för tidigt innan alkoholen har gått ur kroppen. Det finns alkoholmätare som nyckelring och vips så har du den alltid med dig, smart!

Ett klassiskt presenttema är annars en upplevelse. Det finns många bilupplevelser som kan köpas. Köra sportbil och offroadbil med mera. Tipset här är att välja den upplevelse som körs på bana. På vanlig väg kommer aldrig dessa bilupplevelser till sin fulla rätt. Sportbil kan kännas lockande men vi på bytabil har kört sportbil på bana likaså bilar offroad, och den intressantaste upplevelsen är helt klart offroadkörning vilket dessutom kan vara riktigt lärorikt. Fast det är klart att känna accelerationen hos en häftig bil är inte så dumt det heller. Vill du då uppleva detta på bästa sätt så görs det faktiskt inte bakom ratten utan på sätet bredvid. Ja varför köra själv när du kan åka med en erfaren racingförare istället. Du kommer aldrig att på kort tid lära dig att köra lika vågat och bra så det är en riktig upplevelse att åka med när en utbildad racingförare sitter bakom ratten och pressar bilen till det yttersta.

Ska du köpa julklapp till en riktigt våghalsig person så kanske istället en flygupplevelse kan vara av intresse. Det finns många olika varianter av detta inte minst att äga med i ett akrobatflygplan. Då åker du med en erfaren pilot som bjuder på en hisnande upplevelse. Visst finns det en hel del julklappar att välja på med bilen i fokus. Lycka till med att hitta en bra julklapp till den som gillar bilar!

Test Volkswagen Beetle Cabriolet 2017 1,4 TSI 150 hk

$
0
0

Test av Volkswagen 1,4 TSI 150 hk Cabriolet Automat – En härlig sommarbil!

Nya VW Beetle är en riktigt snygg bil! Ja exteriören har verkligen Volkswagen lyckats med hos nya Beetle vare sig det är cabriolet versionen av VW Beetle eller den vanliga täckta karossen. Vi har denna gång testat Volkswagen Beetle cabriolet med automat och 150 hk bensinmotor. Denna bil blev direkt en av våra toppfavoriter! Visst, den är inte så praktisk men charmen och hela bilkänslan är fantastisk! Det är inte så många bilar som lever upp till att både vara snygga och sticka ut lite från mängden men det gör verkligen nya Volkswagen Beetle! Tack VW för att ni håller liv i och förvaltar arvet av Beetle samtidigt som den får hänga med i de moderna tidernas teknik!

Volkswagen-Beetle-cabriolet-2017-(8)e

Testbilen: Volkswagen Beetle 150 hk bensinmotor med automat, version “Dune”. Utrustning: Klimatanläggning, backkamera med parkeringsradar fram och bak m.m.

Beetle Cabriolet

Cabrioletversionen är riktigt mysig och rekommenderas starkt! Taket kan fällas i hastigheter upp till 50 km/h och fort går det! Kommer du på en 70 väg och saktar ner inför en korsning eller rondell så kan du fälla taket i farten och det är klart innan du ska accelerera upp igen. Just detta ökar nyttjandet rejält och även vid lite ostadigt väder vågar du köra nedcabbat.

Klimatanläggningen kommer ihåg inställningen som var när bilen kördes utan tak och så fort du fäller taket så ändras luft och tempinställningen till samma som när bilen sista kördes nedcabbat. Det är ju så att man speciellt i Sverige nyttjar luft och värmereglagen för att kunna köra utan tak även när det är lite svalare ute. På detta sätt kan cabrioletversionen nyttjas under en stor del av året. Komplettera gärna med en moderiktig scarf och se till att köpa med vindavvisaren som sätts bakom framstolarna, kostar ca 3000 kr extra vilket är ett måste!

Bullernivån inne i bilen när taket är stängt är lägre än genomsnittsbilen, just det, cabben bullrar inte mer inne i bilen som många tror! Det finns dock ett mindre vindbrus som tränger in vid sidorutan när Beetle körs på motorvägen, detta kan möjligen bero på cabriolettaket. Det är i alla fall inte speciellt störande.

Volkswagen-Beetle-cabriolet-2017-(2)e

Att köra

Volkswagen Beetle 150 hk upplevs pigg speciellt eftersom bilen är ganska liten. Omkörningar bör göras med automaten placerad i “S” läge och då går omkörning på landsväg utmärkt. Motorn passar bilen mycket väl  och någon rekommendation att köpa större motor är inget vi anser vara nödvändigt, det finns dock för den som önskar. Som brukligt hos tyska bilar är fjädringen åt det hårdare hållet vilket gör körkänslan god men färden lite mer stötig. Detta passar speciellt Beetle bra då det är en mindre bil som mår bra av att ha en lite sportigare körkänsla.

DSG 7 stegad automat: Det finns två körlägen “D” och “S”, det är faktiskt stor skillnad mellan dessa körlägen. S är sportläge och då reagerar växlingen blixtsnabbt och bilen är pigg, speciellt vid omkörning. Varvtalet hålls uppe för bästa kraft men det gör också att mer motorsurr tränger in i kupén, i sportläge kan bilen även upplevas lite ryckig ibland. I D läge blir körningen mer harmonisk men ibland så upplevs växellådan riktigt trött och seg, speciellt vid vissa omkörningar på landsväg då det kan ta en stund innan bilen fattar vad som ska göras och växlar ner. När du lärt dig detta så byter du lätt och snabbt till S läge inför omkörningar och går tillbaka till D vid komfortkörning.

Praktiskt nyttjande

Ergonomin i framsäten sätena är god och armstöd är ett måste att få med. Cabrioletversionen rymmer fyra personer med lite god vilja. Framsätena får inte vara ställda längs bak för då finns inget benutrymma kvar till baksätet. Benutrymmet i baksätet kan vara därmed vara allt från gott till obefintligt. Ergonomin i baksätet är sämre då stolsryggen är väldigt rakt vinklad uppåt och kan inte justeras. Baksätet är alltså inget för långturer. Lastutrymmet är inte bra i cab-versionen då öppningen knapp är större än ett brevlådeinkast, men så är det hos alla cabbar å andra sidan. Baksätet kan fällas för att lite längre föremål ska kunna läggas in i bilen. Plats för småförvaring finns.

Instrumentering och teknik

Instrumenteringen är stilren och praktisk. Allt är enkelt och funktionellt vilket är så typiskt tyska bilar. Det finns inte så mycket extra charm och känsla i instrumenteringen likt i exempelvis Mini och vissa franska bilmärken. Istället är bilen riktigt enkel att lära sig och du lär dig bilens alla funktioner på typ 5 minuter. Det finns inget som kan göras personligt avseende grafiska menyer och lite extra stämningsbelysning hade kunna varit ett mysig inslag. Beetle är ändå en trevlig bil på insidan trots att Volkswagen gärna hade fått tagit in båda italienska och franska designers till hjälp.

Testbilen hade inte det dyrare ljudsystemet från Fender och det visar sig att standardljudsystemet är riktigt bra! Betydligt bättre än genomsnittet och det slår till och med flera andra bilmärkens dyrare ljudsystem som säljs som extrautrustning.

Volkswagen-Beetle-cabriolet-2017-(5)e

Test Renault Zoe – Elbil med upp till 40 mils räckvidd!

$
0
0

Test Renault Zoe – Elbil med uppgraderat bilbatteri

Vi har just testkört Renault Zoe, en elbil som nu kan köpas med ett större batteri som har hela upp till 40 mils räckvidd. Nu kommer man inte upp i den körsträckan i verkligheten och inte ens biltillverkarna påstår detta, men det är så som jämförelsesystemet är gjort idag och därmed det enda sättet biltillverkarna kan jämföra elbilarna mot varandra. I normal körning är det snarare i bästa fall upp till 30 mil man kan räkna med att komma med nya Renault Zoe. Fast 40 mil är faktiskt just nu i toppen avseende elbilar om man även värderar bilens pris. Så hur är då Renault Zoe att köra? Hur långt kommer man i verkligheten? Laddningen av bilen? Vi har testat och här är vårt resultat av från provkörningen av nya Renault Zoe.

Renault-Zoe-electric-car-(16)e

Testbilen: Renault Zoe 41 kW batteri, Bose edition

Räckvidden och laddningen för Renault Zoe

Information om räckvidden kan fås på två sätt. 1: Via en beräknad preliminär angiven visning av hur många mil som du kan åka. 2: Via en mätare som visar hur mycket laddning batteriet har kvar. Den preliminära uträkningen av återstående mil/km kan helt klart påverkas beroende på hur du kör bilen har vi upptäckt under vår testkörning av Renault Zoe. Som mest har vi startat med fulladdat batteri och beräknad körsträcka på 27 mil och som sämst har vi startat med fulladdat batteri och en beräknat återstående körsträcka på 21 mil. Exakt vilka faktorer uträkningen baseras på vet vi inte. Några mils längre räckvidd i verkligheten hade vi också förväntat oss.

Genom att köra riktig eko-driving så lyckas vi verkligen klämma ut extra lång körsträcka mot beräknad, samt det motsatta med körning i högre motorvägsfart då vi har fått klar negativ påverkan mot beräknad körsträcka. När vi slog av fläkt och värmesystem i bilen och körde max 90 km/h på motorvägen samt höll avstånd till framförvarande trafik, ja då ökade räckvidden rejält. Vi kunde då köra hela 10 mil på preliminärt beräknade 5 mil. Du kan alltså påverka räckvidden rejält själv när du kör elbil.

Erfarenhet genom laddningen av Renault Zoe visar på att det finns en hel del att önska avseende detta område och infrastrukturen i samhället. Vid laddning på 3,7 kW 1-fas 16A stolpe så tar det runt 22 timmar att fulladda Renault Zoe med 41 kW batteri. En enkel körsträcka på 10 mil tar nästan hela arbetsdagen på 8 timmar för att återladda batteriet inför hemfärd. Halva tiden om det finns en stolpe som istället levererar 7,4 kW 32A-1fas. På en sådan stolpe fick vi dock problem då säkringen löste ut två gånger under vår testperiod efter bilen stått på laddning runt 1 timma. Vi vet fortfarande inte varför och felet har inte uppstått hela tiden. En sak lärde vi oss, avbryts laddningen finns risk för att man blir rejält försenad hem den dagen. Som mest uppges det att Renault Zoe med 41 kW batteriet kan ta emot 22 kW på 32A-trefas system vilket ger en ganska snabb laddning. Det finns dock elbilar, inklusive Renault Zoe med det äldre batteriet som kan snabbladdas med dubbla kapaciteten, dock vanligen med begränsning på upp till 80% av batteriets kapacitet innan laddningens styrka stryps för att inte batteriet ska ta skada.

Så ju större batterier som nu börjar komma i elbilarna desto mer effekt behövs i laddstolparna, samt att batteriutvecklingen behöver fortsätta för att möjligöra snabbare uppladdning. Ska Elbilar slå rejält behöver infrastrukturen för laddning utökas, här finns chans för bensinmackarna att hänga med då laddningen av elbilarna i framtiden sannolikt inte kommer att ske gratis.

Så summeringen av Renault Zoe blev att med 10 mils pendlingsavstånd så tar det nästan en hel 8 timmars arbetsdag att återladda körsträckan på en 3,7 kW 1-fas 16A laddstolpe. Det är då man inser hur skönt det är att denna bil har ett så stort batteri att det finns en hel del körsträcka kvar hur som helst och att man faktiskt även skulle komma hem igen om det blivit problem med laddningen. Det är också skönt att kunna åka hem 10 mil för att sedan ha räckvidd kvar för att handla eller besöka bekanta inom några mils radie. Vår testkörning resulterade i att bilen kan köras ett antal mil över 20 och att man därmed om man kör försiktigt kan känna sig trygg med att kunna räkna hem 20 mils räckvidd utan att riskera stopp de sista kilometrarna.

Renault-Zoe-electric-car-(27)e

Att köra Renault Zoe

Detta är en elbil att färdas i och inte mer. Förarstolen kan exempelvis inte justeras i höjdled. Fjädringen är inte speciellt bra, den är mjuk och svävande när vägen är jämn men tar ändå större ojämnheter relativt stötigt. Motorkraften är inte speciellt stark och omkörning bör göras med god marginal. Då det är en elbil så kommer all kraft direkt på en gång vid start och då är Zoe riktigt pigg.

Zoe är varken bättre eller sämre genomsnittet avseende vägbuller inne i bilen, dock uppfattas vägbullret lite mer eftersom bilen helt saknar motorljud vilket ändå trots allt är en positiv egenskap. Benutrymmet i baksätet är inte jätterymligt eftersom Renault Zoe är en liten bil. Interiören är väldigt avskalad och enkel samt inte speciellt trivsam och ombonad. Med Bose stereo så kommer bilen med riktigt bra ljud vilket gör resan trevligare. I slutändan är Renault Zoe ett färdmedel som går på el och inte mycket mer än så. Men ser man det i den synvinkeln så går den vardagliga körningen faktiskt riktigt bra och speciellt om man kör ekonomiskt vilket givetvis är så som denna bil ska köras.

Summering Renault Zoe

Renault Zoe är den hetaste elbilen idag med tanke på prislappen och räckvidden. Det är dock inte den roligaste bilen att färdas i och exempelvis Hyundai Ionic är betydligt trevligare som bil. I slutändan är det ändå batteriet och räckvidden som är den viktigaste egenskapen hos elbilarna vilket i dagsläget vilket gör Renault Zoe till en svårslagen elbil just nu!

Renault-Zoe-electric-car-(9)e

Test garagedomkraft Biltema 15-847 – Billig och smidig billyft för 499 kr!

$
0
0

Testad: Billig garagedomkraft Biltema 15-847, pris 499 kronor

För endast 499 kronor kan du köpa en enkel, smidig, billig och prisvärd garagedomkraft hos Biltema som klarar att lyfta de vanligaste personbilarna. Denna billiga garagedomkraft från Biltema passar dig som inte ska lyfta bilen så ofta utan vanligtvis två gånger per år för att byta däck. Detta är en av de mindre domkrafterna på marknaden, hos Biltema finns just nu endast en som är billigare och mindre för 179 kronor. Skillnaden med denna lyft är att den klarar lite mera vikt och lyfter lite högre än den allra billigaste. Denna domkraft är något större och känns lite mer robust vilket kan vara värt några kronor extra. Ju större domkrafterna är desto mer väger de. Går man sen uppåt i storlek så blir de tunga och otympliga för dem som inte har eget garage med gott om utrymme. Denna garagedomkraft från Biltema är därmed lagom med sin vikt på 11 kilo. Domkraften har ett smidigt bärhandtag och kan enkelt lyftas för att bäras med en hand. Just detta gör denna garagedomkraft till ett bra val för den som framför allt ska ha byta däck ett par gånger per år och inte har eget garage, eller byter däck på gården framför huset.

Garagedomkraften levereras monterad och i stort sett redo att användas.

I instruktionen står det att det är viktigt att man först gör en avluftning av systemet. Läs först manualen noga. Sammanfattat görs det enligt följande:

Öppna pumpventilen. Pumpventilen är den ventil som styr om bilen ska pumpas upp eller sänkas ner (När ventilen är stängd kan man pumpa med pumphandtaget och bilen lyfts upp, när ventilen öppnas så sjunker bilen ner).

Pumpventil: Blått vred till vänster Oljepåfyllningsplugg: Under den oragea plastploppen till höger

Med pumpventilen öppen så trycker man ner lyftsadeln (Den del som lyfter bilen) samtidigt så pumpar man med pumphandtaget precis som när bilen ska lyftas med enda skillnaden att lyftsadeln inte stiger då pumpventilen är öppen.

Nästa steg är att öppna oljepåfyllningspluggen som sitter under en orange plastplopp. Oljepåfyllningspluggen öppnas genom att man med en stor spårmejsel skruvar upp pluggen. Nu kan det eventuellt höras att det pyser lite lyft som därmed avlägsnas från hydraliksystemet. Skruva igen pumpventilen (Den del som reglerar om bilen lyfts eller sänks ner), skruva sedan igen oljepåfyllningspluggen igen. Nu är domkraften redo att användas. Ibland behövs dock rutinen återupprepas står det i instruktionen.

OBS! Det kan läcka när du öppnar oljepåfyllningspluggen, se till att ha skydd under!

Att lyfta bilen med garagedomkraften

Säkerhet: Läs först den medföljande säkerhetsföreskriften. Bland annat ska pallbockar nyttjas och stoppklossar vid bilens däck.

1: Sänk lyften till lägsta nivå genom att öppna pumpventilen. Detta görs genom att använda lyfthandtaget på den lilla skriv som sitter i domkraftens bakkant. Öppning sker genom att ventilen vrids moturs.

2: Placera domkraften under bilens lyftpunkter. Det finns normalt fyrs stycken, två på var sin sida. Dessa brukar vara markerade med pilar i nedkanten av bilens chassi, om du inte hittar lyftpunkterna så titta i bilens manual. Bilen kan välta eller skadas om du inte lyfter på rätt ställen.

3: Stäng pumpventilen genom att med hjälp av lyfthandtaget skriva ventilen medurs tills det tar stopp. OBS! Du behöver inte dra åt med kraft! Då kan det istället bli svårt att öppna ventilen igen sen. Flytta handtaget till den större öppning som finns i lyftens bakkant som är anpassad för lyfthandtaget, vrid lite lätt medurs så att låspiggen hamnar i rätt läge. Pumpa med lyfthandtaget upp och ner så kommer lyften sakta att stiga uppåt och därefter lyfta bilen.

4: Säkerhet: Ställ in pallbockar som säkrar bilen innan vidare arbete görs.

5: Utför önskat arbete.

6: Sänk ner bilen igen genom att flytta lyfthandtaget till pumpventilens vred och vrid sakta och försiktigt moturs tills bilen sjunker nedåt. OBS! Ventilen är ganska känslig och det är mycket lätt att bilen sjunker ner med ganska hög fart, speciellt när man inte är van vid att använda denna domkraft. Det är normalt ingen större fara för bilen men se alltid till att inga andra barn eller personer är i närheten av bilen och se till att inget ligger under bilen när den ska sänkas ner. Detta är en av de större skillnaderna mot större och dyrare domkrafter som har smidigare och finare justering när bilen ska sänkas nedåt.

Styrkor och svagheter hos Biltema garagedomkraft Artikel nr 15-847

Styrkor:

  • Prisvärd
  • Lätt att använda
  • Väger lite
  • Bärhandtag och kan bäras med en hand

Svagheter

  • Pumpventilen har inte så fin justering vid sänkning
  • Manualen är inte så lättläst samt kunde gärna ha fått innehålla mera instruerande bilder.
  • Sprängskissen på domkraftens delar har alla benämningar på engelska vilket inte matchar textinstruktionerna samt att numreringen på delarna är så små att de knappt kan läsas.

Tekniskt:

  • Lyftkapacitet: 2 tom
  • Lyfthöjd 13-35 cm
  • Vikt: 11 kg
  • Jack-pad av gummi medföljer som skyddar bilen

Summering:

Bra, smidig och prisvärd domkraft

 

 

Honda CR-V, världens populäraste SUV!

$
0
0

Honda CR-V, en av de rymligaste och populäraste SUV:arna!

Advertisement
I samarbete med Honda

Honda CR-V lanserades 1997 och därefter har den sålts i över 7 miljoner exemplar vilket enligt Honda gör den till världens mest sålda SUV modell. Honda CR-V är nu inne på den fjärde generationen och den nyaste modellen har en hel del moderna nyheter att längta efter som nybilsköpare. Designen är modern, sportig och kraftfull. Honda CR-V är också en praktisk bil som är en av de rymligaste modellerna i sin klass.


Några av de viktigaste nyheterna hos nya Honda CR-V är:

Komfort: Fokus har lagts på att bilen ska upplevas tyst och bekväm vilket innebär bättre ljudisolering i kupén, säten med mjuk och skön stoppning. Honda CR-V har även fått flera härliga och mjuka inslag på inredningsytorna.

Effektiva drivlinor: Intelligent fyrhjulsdrift, i-DTEC motor på 160 hästkrafter med 0.49 liter/mil i deklarerad förbrukning vilket är lågt med tanke på bilens storlek. Vridmomentet är på 350 Nm. Flera motoralternativ finns: 120 hk diesel samt en 2-liters i-VTEC bensinmotor på 155 hk. Båda manuell och automatisk växellåda finns att tillgå.

Säkerhet: Högsta betyg i Euro NCAP krocktester, backzonsassistans, dödavinkeln hjälp med mera.

Lifestyle Plus Edition: Modern teknik innehållandes bland annat backkamera och parkeringsradar fram och bak, CONNECT infotainment system med 7″ pekskärm, Garmin navigation, bluetooth uppkoppling. Designdetaljer som 18″ fälgar, läderklädsel, spoiler på bakluckan samt ytterligare flertalet sportiga designinslag

Läs mer här

Detta inlägg är skapat i samarbete med Honda

Test Volkswagen Golf GTE e-Golf – Bästa elbilen just nu!

$
0
0

Test Volkswagen Golf GTE e-Golf – Elbil

VW Golf e-Golf elbil är den bästa elbilen vi testat hittills! Det är när man jämför pris, räckvidd, körkänsla och praktiskt nyttjande som Volkswagen Golf elbil blir en vinnare. VW el-golf kan köpas från 369 000 kronor och har en teoretisk räckvidd på 30 mil vilket ger ca: 20 mil i praktiken. Volkswagens erfarenhet kring bilkonstruktion och inte minst i den klassiska mellanklassen faller väl ut när de skapat den eldrivna Golf versionen. Nu vill vi bara ha ännu längre räckvidd och flera laddningsstationer med högre kapacitet!

Testbilen: Volkswagen Golf GTE 136 hk automatväxel

Räckvidd

Den testade Golfen är 100% eldriven med en teoretisk räckvidd på 30 mil. Vid start så har vi en visning av uppskattad räckvidd på mellan 27-29 mil vilket ganska snabbt visar sig bli lite av en glädjemätare. Detta är visning av beräknad och uppskattad räckvidd vilken hela tiden uppdateras beroende på hur bilen körs och vilka funktioner som är aktiverade i bilen. I el-golfen så går räckvidden snabbt ner några mil innan den börjar stabilisera sig till mer trovärdiga siffror. Med fläktsystemet helt avslaget vilket innebär varken kyla eller värme i bilen och givetvis inga värmestolar aktiverade så kan vi komma upp i en en trolig räckvidd på 24 mil om bilen inte heller körs över 95 km/h. När vi kör med klimatanläggning aktiv och i normal motorvägsfart så hamnar vi på en räckvidd på drygt 20 mil.

Att köra

Volkswagen el-Golf är fantastisk att köra! Kraften kommer omedelbart och bilen är riktigt pigg från stillastående. Bilen är automatväxlad men precis som hos alla elbilar så är det ingen traditionell växling som sker. Kraften levereras linjärt utan de klassiska växlingslägena och ganska lika som hos de asiatiska steglösa automatväxlade bilarna, fast utan det irriterande surriga motorljudet. Elgolfen ligger jättebra på vägen och körkänslan samt väghållningen är perfekt. Övriga elbilar som Leaf och Zoe har chassin som gärna gungar lite i svängarna, vår andra elbilsfavorit Hyundai Ionic känns rejält baktung när man kör över gupp på vägen. VW el-golf känns precis som vanligt oavsett körsituation trots att den har tunga batterier i sig. Just det att el-golfen är precis som en vanlig bil  fast piggare är det som gör den till en vinnare i kombination med de praktiska egenskaperna.

Stadskörning: Stadskörningen går perfekt. Golfen är smidig i stadstrafiken och den pigga motorn gör sig perfekt i storstan.

Landsväg: På landsvägen går VW Golf GTE också perfekt. Bilen är tyst och ligger stabilt på vägen. Omkörningar går riktigt bra att göra trots att motorn är på bara 136 hk.

Motorväg: VW gör bilar för autobahn och så klart går el-golfen bra på motorvägen. Även på motorvägen är det relativt bullerfritt inne i kupén.

Komfort och praktiskt nyttjande

Volkswagen har en genomgående god ergonomi och alla vet väl hur en VW Golf är? Inte? Jo, den är lagom stor och utrymmet är lagom stort vilket innebär att om alla har stolarna normalt placerade i bilen så är benutrymmet i baksätet lagom stort. Allt är perfekt lagom i denna bil vilket även inkluderar lastutrymmet som är just lagom stort. Det finns en anledning till att Volkswagen Golf står som symbol för denna bilklass, den så kallade “Golfklassen”. Allt är genomtänkt in i minsta detalj och välbalanserat mellan att inte vara för stort och inte för litet. Ergonomin är bra både i fram och bak, möjligen kan vissa tycka att sätena är aningen hårda men det är en smaksak.

Bullernivån inne i bilen är låg vilket verkligen förstärker upplevelsen av elbilen då inget motorljud alls tränger in i kupén.

Teknik

Den digitala instrumenteringen är mycket bra och detaljerad. I första anblicken kan man tycka att det är lite rörigt då det finns väldigt mycket med information och visare, det blir gärna lite letande i manualen för att förstå allt. Menyhanteringen är genomgående lätt att förstå sig på men det finns samtidigt väldigt mycket med inställningar och funktioner. GPS-navigationen är lätthanterlig med undantag för att det var riktigt klurigt att slå av röstanvisningarna. Standardstereon har lite kvar att önska avseende ljudkvalité, basen finns där men för övrigt är ljudet tunt samt plastigt och imponerar inte med något extra.

Automatiskt helljus: Denna funktion är testad och resultatet är riktigt bra. Bilen anpassar belysningen mot framförvarande fordon, mötande fordon och omgivning. Inga mötande fordon har blinkat irriterat vid våra testkörningar i mörkerkörning. För dig som kör mycket på landsväg utan vägbelysning så rekommenderar vi verkligen denna funktion.

Laddning

Det är lätt att sätta bilen i laddning. I förarinstrumenten kommer det snabbt upp information om hur lång tid det är kvar till full laddning. Denna siffra uppdaterar sig dock minst en gång under första minuten så stå kvar en liten stund extra för att få ett stabilt värde. 10 mils körning tar cirka 5 timmar att återladda på 1-fas 15 A (3,7 kW) elstolpe. På denna laddeffekt är det är dock knappt att bilen hinner bli fulladdad om du kommer hem senare på kvällen med nästan tomt batteri och ska upp tidigt på morgonen dagen efter för att köra till jobbet. Ju mer effekt du kan få ut ur eluttaget desto snabbare går bilen att ladda upp. Det vi saknar är möjligheten att se hur mycket effekt som går in i bilen för tillfället, ibland frågar vi oss om eluttagen verkligen levererar den effekt som anges när vi anslutit oss i olika offentliga miljöer med kraftfullare eluttag.

Summering

Räckvidd som gör att e-golfen kan klara av de flesta vardagliga körningarna, ett pris som inte är svindyrt, fantastisk körkänsla och praktisk. Detta gör Volswagen GTE 100% elbil till en vinnare!


Nybilskänslan åter – Gör en rekonditionering

$
0
0

Rekond gör bilen fräsch igen

När bilen blivit några år gammal och inte längre glänser lika fint och klädseln blivit lite smutsig så kan det vara trevligt att få tillbaka nybilskänslan igen. Är du nöjd med din bil och planerar att ha den ett bra tag till så kan det vara värt att kosta på denna bilservice. Speciellt till sommaren och bilsemestern är det en extra bra tid för att nyttja denna tjänst för att få ut maximal nytta.

Bord du i Örnsköldsvik? Ja då har du möjlighet att lämna in den hos Bergs bilvård som är en bilvårdsfirma i Örnsköldsvik. Här tar man han om din bil och erbjuder alla tjänster som är möjliga för att din bil ska bli ren och fräsch. Här kan du själv välja vad du vill ha hjälp med och priserna står dessutom tydligt på internet när de besöker deras hemsida. Detta är jättebra då du kan fundera i lugn och ro vad du vill ha. Det finns tydlig information om de olika rengöringstjänsterna och vad de gör. Du kan exempelvis göra en enkel grundpolering med lackskydd eller en mer grundlig utvändig rekonditionering där bilen görs rent i olika steg. I den grundligare poleringen tas exempelvis lättare repor bort och dessutom får ven dörrtrösklarna och däck/fälgar extra rengöring.

Är din klädsel smutsig och fläckig? Även detta fixar man hos Bergs bilvård i Örnsköldsvik. Tänk på att tygklädsel även smutsas ner jämt med åren och det är först efter en riktig rengöring som man inser hur fräsch klädseln var en gång i tiden. En kemtvätt av bilklädseln kan därmed ge ett riktigt lyft för bilen och ger en trevligare resa för alla i bilen.

För dig som vill ha hela bilen ren och fräsch både invändigt och utvändigt så finns olika rekondpaket som ger ett bättre pris. Oavsett behov så finns det tjänster som passar alla nivåer som önskas avseende rengöring av bilen. Priserna börjar från några bara hundralappar för en handtvätt av bilen. Ibland kan det faktiskt vara värt att lägga några tusenlappar på bilen så du blir glad av att köra!

Test Nissan Micra 2017 – Liten, pigg och smidig!

$
0
0

Test Nissan Micra IG-T 90 hk Tekna

Nissan Micra är en klassisk småbil som är populär sedan länge. Småbilsklassen har stenhård konkurrens mellan bilmärkena där nästan alla erbjuder alternativ till Nissan Micra. Så hur står sig nya Nissan Micra 2017 mot konkurrenterna? Jo, den står sig riktigt bra men samtidigt börjar priset dra iväg och några svagheter finns att beakta. Mycket med ny teknik försvarar dock Nissan Micra som känns modern och praktisk med hänsyn till Micrans små mått. Designmässigt har nya Nissan Micra gått från en gullig bil till att se smidig och sportig ut. Nissan Micra följer designtrenden som gäller hos dagens bilar vilket gör att den känns modern men å andra sidan inte lika unik som tidigare.

Testbilen: Nissan Micra IG-T Tekna 90 hk. Motor: 0,9 liter 3-cylindrig bensinturbo. Utrustning urval: Backkamera, parkeringssensorer, navigering, pekskärm, automatiskt helljus och mycket mycket mer.

Att köra

Nissan Micra med den 3-cylindriga bensinmotorn på 90 hk är pigg speciellt i de lägre hastigheterna men samtidigt är prestandan o-100 km/h på 12 sekunder vilket inte är något att skryta med. Det är just att Micran är pigg i starten som gör att bilen känns okej att köra, i högre hastigheter så avtar prestandan. Jämfört med många småbilar så känns nya Nissan Micra med 90 hk bensinmotor helt okej och bilen står sig bra i konkurrensen. Ljudet från motorn kan liknas en ilsken symaskin med sportig ton. Bränsleförbrukningen låg på mellan 0,5-0,6 l/mil under vår testperiod som huvudsakligen var blandad körning.

Stadskörning: Här står sig Nissan Micra som bäst. Bilen är liten smidig och pigg. Fjädringen är åt det hårdare hållet och något stötigt kan det bli vid ojämnheter i vägen.

Landsväg: Även på landsvägen så står sig nya Nissan Micra helt okej. De flesta omkörningssituationer går helt bra trots att motorn inte är så stark. Den lilla motorn kräver dock en hel del växlande och det gäller att ha koll på varvtal och när motorns styrka är som effektivast.

Motorväg: I motorvägsfart finns det inte så mycket styrka kvar hos den lilla motorn men i dessa situationer så behövs det inte heller någon hög prestanda på svenska vägar. Trots den något hårda fjädringen så upplevs Nissan Micra ändå aningen nervös och väghållningen är inte lika god på motorvägen som större bilar är. Vägbuller tränger in i kupén och detta är inte den tystaste bilen vi kört.

Praktiskt

Förarmiljön är bra och framstolarna känns helt okej att sitta i. Nissan Micra känns faktisk betydligt rymligare än den är när man sitter i framstolarna. Baksätet är givetvis trängre och benutrymmet begränsat vilket är helt normalt hos småbilar i denna klass. Plats för småförvaring finns och två bra mugghållare mellan framstolarna finns. Lastutrymmet bak är också okej med tanke på att Nissan Micra faktiskt är en liten bil.

Teknik

Ny teknik finns det gott om. Den stora digitala färddatorn i förarinstrumenteringen är bra och lätt att sköta från rattkontrollerna. Det går även att få hastighetsvisning med stora siffror och körsträcka kvar till tom tank syns samtidigt. Skyltavläsning, backkamera, parkeringssensorer finns också till nya Micra. Den stora pekskärmen är lätt att sköta och helhetsmässigt så känns nya Nissan Micra modern och lättanvänd. Testbilen hade stereo från Bose vilket finns i Tekna paketet. Tyvärr så står inte Bose för högsta kvalité avseende biljud längre och detta ljudsystem imponerar inte alls. Ljudbilen är till viss mån svävande vilket kan ge en mysig känsla men då ljudbilden i sin helhet är är tunn och livlös så är detta en riktig besvikelse. Basen finns där men imponerar inte heller den speciellt mycket. Vi har även varit besvikna av Bose ljudet hos Mazdas bilar och enbart Bose varumärke är idag inte en garanti för att ljudet är bättre. Detta ljudsystem känns genomsnittligt jämte dagens standardbilstereos vilket får en att undra hur ljudet hos standardstereon i Nissan Micra är?

Ny teknik krånglar ibland

Lite strul hos testbilen råkade vi ut för. Det automatiska helljuset krånglade ibland och började lysa i tid och otid samt ville flera gånger inte slå av med ilskna mötande bilister som resultat. Vi har kört mycket på mörka landsvägar och en del situationer är tuffa för bilen att hantera, backkrön och dimma som exempel. Dimma blir naturligtvis svårare för bilen att hantera med automatik likaså vissa typer av backkrön. Men flera gånger har det varit problem även på rak mörk väg utan dimma. Vi har spolat rejält med spolarvätska för att sensorerna ska vara fria från smuts men det funkade inte.

Även temperaturreglaget till automatiska klimatanläggningen stämde inte riktigt överens med vad man ställde in. 18 grader kändes som 22 grader och 22 grader var alldeles för varmt. Ett stort plus dock för att ingen annan testbil vi någonsin kört har gett så bra värme ner mot fötterna i framsätena som nya Nissan Micra gör.

Vi har också ibland sett att varningslampan för autobroms och filhållningshjälpen indikerat att de tillfälligt är ur funktion. Även dessa funktioner är beroende av att sensorer är fria från smuts med mera så att de är frigjorda att läsa av omgivningen.

Krånglet kan ha varit kopplat till just bilen vi provade samtidigt som ny teknik tillsammans med svenska, mörka och snöslaskiga vägar är en tuff kombination för en bil med avancerade sensorer samt teknik. Andra bilar vi provat har dock inte strulat lika mycket avseende dessa funktioner även om det ändå hänt ibland.

Summerat

Nissan Micra är en smidig, komfortabel och praktisk småbil med lagom stora mått

Bättre bilekonomi: Se över alla kostnader!

$
0
0

Se över alla bilens kostnader och spara pengar!

En bil kostar mycket pengar att äga och det finns många ekonomiska poster avseende den totala bilekonomin under ägartiden. Genom att synliggöra alla kostnader och identifiera dessa så skapas möjligheter till en bättre ekonomi. Ju tidigare du är medveten om detta desto mer kan du spara. Börja därför redan innan bilköpet och tänk på att även många små kostnader kan bli stora besparingar om du lyckas pressar ner dem.

Vanliga bilkostnader:

  • Bilköpet
  • Billån
  • Bränsleförbrukning
  • Service
  • Underhåll

Bilköpet

Hur kan du pressa priset för bilköpet? Det finns inte alls så mycket att göra när det gäller nybilsköp som man kan tro. Här handlar det främst om två olika rabatter, kampanjerbjudande och rabatt på hela köpet. Observera att dessa två sällan kombineras. Det vanligaste uppläggen är att företag erbjuds en fast rabatt på den ordinarie prislistan, detta sker sällan för privatpersoner och då i avsevärt mindre procentuell rabatt. För privatpersoner är det istället erbjudanden och kampanjer som gäller. Det är därför extra viktigt att den kampanj som är aktuell passar dig bra. Här är det lätt att du köper en bil som har annan utrustning än den du egentligen vill ha. Då riskerar du att du ändå betalar mer än du tänkt. Var därför inte allt för låst till ett enda bilmärke. Ju fler alternativa bilmärken samt bilvarianter du kan tänka dig desto bättre förutsättningar till ett bilköp som passar just dig.

Måste du ha en så stor bil? Många klarar sig med en mindre bil än man vill tro, glöm inte att baksätet hos nästan alla bilar kan fällas ner. Hur många tänker inte “Lika bra att köpa en lite större bil för säkerhets skull”. Men då är sannolikheten stor att bilen både kostar mer och drar mer bränsle vilket ger ett dyrare bilägande i längden. Kanske kan du låna, hyra eller betala för hemkörning om tillfällena är få där du behöver en större bil.

Fundera också innan bilköpet vad din kommande bil “måste ha” samt vad du “önskar att bilen har”, samt inte minst vad du klarar dig utan. På detta sätt synliggör du dina behov och ökar chanserna till ett vettigt bilköp. Det är nämligen lätt att bli bortkollrad bland blänkande bilar och trevliga bilförsäljare. Be att få ett utkast från bilhandlaren att ta med hem för att tänka över en extra gång innan du bestämmer dig.

Vid köp av begagnad bil så använd internet. Jämför likvärdiga bilar som finns till salu och få en bredare uppskattning vad som är rätt pris för bilen som du är intresserad av.

Billån

Vid köp av en nyare bil så nyttjar de flesta någon form av billån. Bilhandlarna erbjuder detta i de flesta fall, räntorna kan dock skilja. Vid köp av begagnad bil från annan privatperson så får du dock ordna med bilfinansieringen själv. När det gäller lån till bilköp så finns det idag extrahjälp att få tack vare internet och dagens IT-teknik. Det finns kostnadsfria tjänster som kopplar ihop lånegivare och bilköpare, bilköparen får dessutom i förväg flera erbjudanden att ta ställning till och kan välja det som känns bäst. Idag finns chansen till bättre räntor och villkor som aldrig funnits tidigare. Det blir därmed låntagarens marknad vilket förändrar förutsättningarna rejält. Denna typ av internettjänst kallas vanligen för låneförmedling. Jag tog kontakt med låneförmedlaren Advisa för att förstå bättre hur tjänsten fungerar. Advisa förklarade att du snabbt, gratis och utan att binda dig till något kan jämföra erbjudanden på upp till 500 000 kr från upp till ett 20-tal långivare. Endast en kreditupplysning tas på dig som samtliga långivare kopplade till tjänsten tar del av. Efter att ha skickat in ansökan så har du inom ett dygn klart för dig vilken ränta du kan få på ett lån till bil. Tänk på att detta ibland kan kallas för privatlån och inte alltid billån. Ju mer engagerad du är desto bättre chans har du till en bättre bilfinansiering.

Bränsleförbrukning

Mindre bränsle sparar pengar. Kort och enkelt! Leta efter bränslesnåla bilar men glöm inte att ställa detta mot bilens inköpspris också. En dieselbil kostar oftast mer än en bensinbil likaså elbilar och hybrider. Kör du långt och bilen är stor och tung är det ofta lönsamt med diesel, i andra fall kanske det inte är det. Räkna på hur många mil du kör per år samt hur många mil du tror att du kommer köra bilen under din ägandetid. Småbilar drar mindre bränsle då dessa väger mindre. En låg bil drar mindre bränsle om du kör mycket på motorväg i högre hastighet då vindmotståndet kostar mer pengar än du kan tro. Något att tänka på i dagens tider när stora höga SUV:ar är så populära!

Bilservice

Var servar du bilen? När garantin gäller känns det oftast tryggt att serva hos märkesverkstaden men enligt EU lag får inte biltillverkarna kräva detta för att bilens garanti ska gälla. Du har rätt att serva hos annan verkstad så länge servicen sker enligt biltillverkarens specifikationer och att du får detta dokumenterat. Det finns många alternativa bilverkstäder som erbjuder godkänd bilservice med dokumentation.

Underhåll

Enklare underhåll kan du sannolikt göra själv. Byta däck, torkarblad, städning och lite till. Det är bekvämt att lämna ifrån sig bilen även för småsaker som detta men det kostar. Missa inte att det nu börjar dyka upp biltvättar med högtrycksspoling som du själv tvättar din bil med. Här tvättar du ofta bilen till en bråkdel av vad en automattvätt kostar. Speciellt om bilen inte är jättesmutsig.

Test BMW i3 – Elbil med backupmotor

$
0
0

Test av BMW i3 – Elbil för framtiden

BMW i3 är en elbil som är en något mindre bil. Elbilsmarknaden har börjat ta riktig fart och många tillverkare satsar stort på elbilar just nu. BMW är också med på tåget och var tidigt ute på marknaden med sin i3 som du kan köpa både som ren elbil eller med en extra stödmotor vilket kan kännas tryggt att ha. BMW anger en realistisk räckvidd upp till 20 mil och upp till 33 mil med räckviddsförlängare. Hållbar tillverkning och lättviktsmaterial nyttjas när BMW i3 produceras. BMWi3 är en speciell bil med styrkor likaså svagheter, summerat står sig BMW i3 bra i elbilskonkurrensen.

Testbilen: BMW i3s REX 184 hk (Range extender: 2 cylindrig bensinmotor) 0-100 km/h 6,9 sekunder.

Räckvidd

Vi börjar med det som de flesta är nyfikna på idag när det gäller elbilar, räckvidden. Räckvidden för BMW i3 anges av BMW till 20 mil som ska vara möjligt att uppnå även i verkligheten. När det gäller räckvidden hos elbilar så kan du själv påverka väldigt mycket genom ditt körsätt. BMW i3 har dessutom olika enkelt valbara körprogram som hjälper dig med att hålla nere energiförbrukningen. Vår testkörning har gjorts i November månad och mestadels i temperaturer mellan -2 till + 4 grader Celsius. Vi har kört över 100 mil under testperioden. Vi har haft värme på i kupén och ofta även elvärmen på i stolarna. Vi har alltså kört bilen under de förhållanden som vanliga bilar normalt körs och inte prutat på komforten. Ungefär hälften av körningen har varit på motorväg i normala hastigheter för motorvägar. Detta körsätt gav oss en räckvidd på ca 15 mil. Kör du bilen i något lägre hastighet och helst inte över 90 km/h samt är återhållsam med värmen i bilen så känns det inte alls orimligt att nå utlovade 20 mil. Räckviddsförlängaren består av en 2-cylindrig bensinmotor och ger ca: 10 mil extra. BMW i3 är en elbil i första hand och bensinmotorn hoppar in när elen i batterierna är slut. Det finns dock ett val att köra på bensinmotorn för att hålla laddningen i batteriet uppe om du är på väg att köra in i en miljözon som enbart tillåter eldrift.

Laddningstiden varierar beroende på tillgång till eluttag och vad dessa kan leverera. Du kan även ställa in hur mycket effekt som bilen får dra vid laddning. Laddning på 1-fas 3,7 kW (16A) tog oss cirka 10h att återladda en körsträcka på drygt 10 mil. Detta uttag är det vanligaste ute på stan idag vilket tyvärr inte ger så mycket laddning under kortare stopp. Vid laddning på eluttag som ger högre ström så går det givetvis mycket fortare, tyvärr är dessa fortfarande sällsynta. Snabbladdare kostar att ladda hos samt kräver ibland även att du i förväg har ett speciellt laddkort med dig. Infrastrukturen kring laddning har en hel del att önska och de är bara att hoppas att detta också kommer att utveckla sig lika mycket som elbilarna gör. För allt pekar på att eldrift hos bilarna i olika former är något som kommer starkt. Idag gäller främst att du har möjlighet att ladda hemma och på din arbetsplats för att det ska funka och längre resor kan bli problem. Räckviddsförlängaren hos BMW i3 är dock något som ökar nyttjandemöjligheterna avsevärt.

Att köra BMW i3

BMW i3 har ett fantastiskt bra bottendrag direkt från start. Prestandan 0-100 km/h på 6,9 sekunder tillsammans med att kraften till fullo direkt vid gaspådrag gör att BMW i3 är riktigt pigg och rolig att köra. Speciellt i stadstrafik gör sig i3 bra då responsen i motorn är oslagbar. Du kommer in i vältrafikerade rondeller utan problem. Motorresponsen är helt klart den största styrkan hos BMW i3.

BMW i3 har lite av en SUV känsla då det är lätt stiga i och ut ur bilen. Detta beror på att bilen är något högre och att förarstolen är högre vilket ger en trevlig körkänsla samt att bilen blir mer praktisk. Ergonomiskt finns det lite mer att önska hos förarstolen då den känns något hård och inte riktigt lika bekväm som hos andra BMW bilar.

BMW i3 har automatväxel som styrs via en liten kompakt spak bakom ratten. Detta fungerar riktigt bra!

Stadstrafik: I stan gör sig BMW fantastiskt bra och i3 är pigg och riktigt rolig att köra i stan. Det är tyst i kupén och BMW i3 är miljösäkrad att få köra överallt stan även när kommande restriktioner införs.

Landsväg: BMW i3 går bra på landsvägen och det är tyst i kupén. Motorresponsen är pigg och helt suverän även i landsvägshastigheter. Omkörningar går riktigt bra att göra prestandamässigt. Vid omkörningar på landsväg så kan man dock känna att bilen har en förmåga att kränga ostabilt om man gör snabbare rattrörelser.

Motorväg: Till och med på motorvägen går BMWi3 relativt tyst och är pigg i motorresponsen. Dock så kommer en av bilens svagheter i högre hastigheter. När det är lite spårigt på slitna vägar samt vid starka kastvindar som börjar BMWi3 bete sig ostabilt. Körkänslan känns inte stabil vid hastigheter över 110 km/h och man kör inte gärna över 130 km/h. Detta är något som vi inte är vana vid speciellt hos BMW. Nu är dessa hastigheter ändå inte alls optimala för en elbil avseende förbrukning och bör oavsett undvikas, inte minst i Sverige där få vägar tillåter körning över 110 km/h.

Praktiskt nyttjande

Elbilar är ofta inte så praktiska då de är små samt att batterierna tar plats. BMW i3 har lite speciella bakdörrar som öppnas i motsatt riktning. Lösningen hos BMW i3 känns inte så praktisk då bakdörrarna kräver att framdörrarna först öppnas. När bakdörrarna väl är öppna är insteget bra och benutrymmet i baksätet är helt okej. Lastutrymmet i bak är inte så stort men det räcker för de flesta vardagliga behoven. För IKEA handlingen får sannolikt ryggen till baksätet fällas ner för större lastutrymme. Detta är inte en bil som känns som ett förstahandsval för småbarnsfamiljen.

Teknik

Du kan sätta bilen på ett schema med både tider och veckodagar efter vad du önskar. När bilen är kopplad till en elstolpe så kommer den att se till att inställt klimat i bilen är uppnått vid angiven avfärd. BMW håller fast vid sitt navigeringshjul och klassiska menysystem. Navigeringshjulet är helt suveränt att nyttja samtidigt som menysystemet tar en del tid att lära sig samt är ett av de mer svårförstådda på marknaden. Styrkan kommer istället att när du väl lärt dig systemet och när då förstått BMW:s tanke bakom detta så kan du navigera tryggare genom att blicken mer kan hållas på vägen istället.

Harman Kardon stereon. Testbilen var försedd med detta ljudsystem och precis som väntat är ljudet riktigt bra och betydligt bättre än genomsnittet som sitter som standard i dagens nya bilar.

Prisbild

BMW i3 börjar från ca: 371 000 för 170 hk versionen och enbart eldrift, finns även i 184 hk version samt med REX räckviddsförlängare och kostar då från ca: 407 000 kronor(170hk) respektive 442 900 kr (184 hk) utöver detta finns extrautrustning att köpa.

Årets bil 2018 – Här är de sju finalisterna

$
0
0

De sju finalisterna i den prestigefyllda tävlingen Årets bil 2018 har nu blivit utsedda. Juryn, bestående av 60 personer från 23 olika europeiska länder, fick från en lista med 37 bilmodeller rösta fram de sju finalisterna. Vinnaren i tävlingen presenteras den 5 mars 2018 i samband med bilsalongen i Genève, Schweiz.

Alfa Romeo Stelvio

Köregenskaperna i Stelvio har visserligen blivit hyllade av många kritiker, men det var få som hade väntat sig att bilen skulle ta sig hela vägen till final. Chansen för Stelvio att vinna hela tävlingen får dock anses som relativt liten.

Citroën C3 Aircross

Citroëns nya C3 Aircross är förvisso charmig SUV, men frågan är om den verkligen är tillräckligt nyskapande för att bli utsedd till årets bil.

Audi A8

Här har vi en riktigt stark kandidat till att vinna Årets bil 2018. Audi A8 är framtidens bil och karaktäriseras av innovation och modern teknik. Audi har inte haft en bil bland topp tre sedan 1998 och frågan är om det inte är den tyska biljättens tur i år.

BMW 5-serie

BMW har aldrig tidigare fått utmärkelsen Årets bil, vilket kan te sig märkligt. Senast BMW hade en modell bland de tre bästa var år 2014 då BMW i3 kammade hem andraplatsen. Att BMW 5-serien skulle gå final var dock väntat redan på förhand och bilen har definitivt en stor chans att gå hela vägen.

Volvo XC40

Bilen som vi självklart håller tummarna för! Volvo har under de senaste åren tagit fram ett par riktigt vassa modeller, samtidigt som man lyckats med sin marknadsföring. Zlatan Ibrahimovic, som för visso haft det tungt på plan under de senaste åren och har ett odds på över 120 att vinna skytteligan i Premier League (källa: https://www.redbet.com/sv/sports), blev frontfigur för den Volvo XC90 som tog hem andraplatsen i Årets bil 2016. XC40 är definitivt en stark kandidat att vinna tävlingen, vilket skulle bli Volvos första Årets bil-utmärkelse någonsin.

Seat Ibiza

Med tanke på att den spanska biltillverkaren Seat aldrig haft en modell bland topp tre i tävlingen ska det bli väldigt intressant att se hur långt man kan ta sig i år. Vissa trodde att Arona (som också var bland de 37 kandidaterna) skulle gå till final, men det blev alltså Ibiza som drog det längsta strået.

Kia Stinger

Den troligtvis största överraskningen bland finalisterna. Även om Stinger är en riktigt fin bil med grym körglädje var det få som trott att modellen skulle ta sig till final. Att Stinger vinner hela tävlingen är dock ytterst osannolikt.

Nya Dacia Duster 2018 – Nu ännu bättre!

$
0
0

Nyhet: Dacia Duster 2018 – Efterlängtad uppdatering!

Nya Dacia Duster 2018 kommer som en efterlängtad nyhet. Det finns en hel del nyheter hos denna bil som blivit folkligt populär i Sverige. Fortfarande läggs stor vikt vid att bilen inte ska bli för dyr. Priset är ännu inte släppt men Dacia utlovar att Duster fortfarande förblir otroligt prisvärd. Dacia Duster är en bil som man får ta som den är enkelt förklarat, men det är inte dåligt. Den senaste tekniken finns inte men grunden är riktigt bra hos den tidigare modellen och genom att prioritera endast det enklaste så har priset hållits ner till en mycket överkomlig nivå. Detta har också blivit populärt i Sverige där duster säljer riktigt bra. När vi provkört bilen så har vi efter några dagar upplevt hur snabbt man anpassar sig till att bara ha det nödvändigaste och insett att detta är en riktigt bra bil. Duster är speciellt känd för att klara offroadkörning bättre än många dyrare och lyxigare konkurrenter och en av nyheterna är ny fyrhjulsdrift.

Nyheterna hos nya Dacia Duster 2018 är välvalda och det märks att Dacia valt att lägga till samt förbättra sådant som är mest användbart

Här är några av nyheterna hos Dacia Duster 2018:

  • Backkamera med runtomkringsikt
  • Dödavinkelvarning
  • Krockgardiner
  • Automatisk klimatanläggning
  • Nyckelkort
  • Automatiskt helljus
  • Ny förbättrad fyrhjulsdrift (Duster finns fortfarande att köpa med enbart framhjulsdrift)
  • Bättre komfort
  • Ny interiör: Bekvämare med bl.a armstöd och mer användarvänlig och bättre förvaringsutrymmen
  • Ny exteriör design (Samma mått som tidigare)
  • 17″ hjul
  • Led halvljus
  • MediaNav skärmen är högre placerad än tidigare
  • Justerbar ratt höjdleds och djupleds
  • Bättre justering av framstolarna

 

Test BMW M240i – Oslagbar körglädje och komfort!

$
0
0

Test av BMW M240i – Vilken kärra!

BMW står för körglädje och BMW M240i är dessutom en av de bästa upplevelserna som BMW erbjuder idag! M-serien är BMW:s sportversioner som gör sig helt okej även vid bankörning. De flesta kör dock sina M-serie bilar på vanlig väg och även detta har BMW lyckats göra bra då BMW M240i också går komfortabelt vid vardaglig bilkörning. Det är något inte alla biltillverkare lyckas med. Sport och komfort går hand i hand hos BMW 240i. Det är detta som gör denna bil extra bra!

Testbilen: BMW M240i. 4-hjulsdrift, automatväxel, bensinmotor, 370 hästkrafter, 0-100 km/h 4,3 sekunder. Pris från 581 000 kr med automat (544 000 kr utan automat).

Att köra

En liten bil med 370 hästkrafter och fantastiskt bra väghållning kan inte annat än vara rolig att köra. Ja, såklart är BMW M240i riktigt härlig att köra! Bilen är superpigg och det finns kraft hos motorn från start och, jo faktiskt hela tiden vid svenska körförhållanden och hastighetsbegränsningar. Det finns olika körprogram att välja och du kan dessutom snabbt skifta mellan sport och komfortkörning genom att tippa växelspaken. Lättare än så blir det inte! Interiörmässigt är bilen trivsam och all inredning flyter snyggt ihop på ett bra sätt. Då BMW M240i är en mindre bil så blir upplevelsen att köra mer jordnära och direkt. BMW är oslagbara när det gäller körkänsla så är det bara!

Stadskörning: I stan är bilen pigg och smidig. Parkeringssensorer runt hela bilen gör parkering busenkelt. I kupén är det tyst, utanför bilen mullrar det desto mer och kanske kan grannarna bli lite störda men det är något man får leva med. Fyrhjulsdriften gör att bilen startar fint även på isigt väglag som i stan ofta uppstår vid rödljus.

Landsväg: Hur bra går inte BMW 240i på landsvägen? Jo, omkörningar går som en dans och det automatiska helljuset gör mörkerkörning bekvämare.

Motorväg: BMW M240i har kraft kvar i 110 km/h och känns pigg och körglad även i denna hastighet. Lite mer vägbuller tränger igenom på grov motorväg sannolikt på grund av de sportiga däcken och fjädringen, fast ändå inte mer än hos vanliga genomsnittliga bilar. BMW M240i är i grunden och vid lägre hastigheter  tystare än de flesta av dagens nya bilar.

På asfaltsplanen i snö: Med antisladdsystemet så beter sig bilen fullt kontrollerad och tråkigt tryggt. Med antisladdsystemet avslaget så snurrar bilen runt i cirklar likt en dans, buskul!

Teknik

BMW M240i har en hel del modern teknik. Denna är dock diskret integrerad och BMW har genomgående fokus på bilkörning och inget annat. Instrumenteringen visar främst hastighet samt varvtal med klassiska visare. Färddatorn har fått ett mindre utrymme och hastighet i siffror kan endast fås i riktigt litet format. Autobroms, rattvärme och mycket mer finns till BMW M240i. Bilens mediasystem och menynavigering är svårare att ta till sig än genomsnittet. När du väl lärt dig detta, vilket vi till slut har gjort, ja det är då som man inser styrkan i upplägget och att man lättare kan navigera utan att ta blicken från vägen. Harman Kardon stereon har mycket bra ljud och är betydligt bättre än genomsnittet

Komfort och praktiskt nyttjande

Komforten i framätena är riktigt bra. Bättre än man kan tro då detta är en så pass sportig bil. Visst är bilen stötigare än många svajiga glidarbilar men det är fantastiskt hur BMW lyckats att hålla så god komfort i en bil som ändå har så pass sportiga köregenskaper. Baksätet har begränsat benutrymme samt att det bara finns plats för två. Detta är inte en kombi men trots detta så är det ganska gott om plats i bakluckan, speciellt med tanke på att detta ändå är en av de mindre bilarna i BMW:s modellprogram

Summering

Fyrhjulsdriven körglädje med komfort, tänk att det finns en sådan bil!


Vänta inte med att skaffa ny bil under 2018

$
0
0

Funderar du på att skaffa en ny bil? Vänta inte för länge. Det är nämligen allmänt känt att så fort du lämnar bilhallen med din nyinköpta bil har den förlorat några tusenlappar i andrahandsvärdet. Och ju längre tiden går desto mer förlorar den i värde. Tyvärr är det så på bilmarknaden helt enkelt vare sig man vill eller inte.

De smarta väntar inte för länge

De smarta bilköparna vet dock att det gäller att inte vänta för länge för att inte förlora för mycket pengar på ett bilköp. Med det menas helt enkelt att om du vill köra med en nyare och fräschare bil så vänta inte för länge med att sälja bilen för att köpa en ny. Sälj bilen när det finns ett visst värde kvar samt innan kostsamma reparationer behövs. Det bästa tipset är med andra ord att slå till innan din bil är allt för gammal.

Bra tips för en lyckad bilaffär

Det finns en hel uppsjö med tips för en bra bilaffär men det räcker egentligen med några bra punkter för att du ska kunna känna dig säker inför bilköpet. För det första är det viktigt att du vet om du vill ha en helt ny bil eller en bättre begagnad bil. Som nämndes redan tidigare förlorar bilen i nyvärde så fort du har skrivit på ägarbytet. En begagnad bil kostar oftast inte lika mycket, men där måste man se upp med alla fällor, som rost på gömda ställen, slitna delar, vilket kan leda till kostsamma reparationer ganska snart efter inköpet. En ny bil har oftast några års vagnskadegaranti, ett antal fria mil och några års gratis service. Dessutom behöver en ny bil besiktigas bara två gånger de första fem åren.

Vilken biltyp är du?

Det andra du ska tänka på är vilken typ av bil du vill ha. Ska den vara diesel, bensin, el eller en hybrid? Den som är miljömedveten ska titta på de subventioner staten erbjuder för miljöbilsinköp. Det kan löna sig. Här gäller det dock att vara snabbt ute eftersom subventionerna kan komma att ändras. Dieselbilar å andra sidan har fått mycket negativ kritik, men väljer du en bil som inte väger mycket och inte har en stor motor kan även en diesel räknas som något mer miljövänlig. Kan du ska du undvika dieselbilen helt. Samma regel gäller för bensinbilar, som finns i alla storlekar. Ju mindre vikt och motor desto mindre bensin drar den, desto mindre avgaser. En kompromiss kan dock vara bäst för den som tänker på miljön. En hybrid kan vara det bästa alternativet på bilmarknaden tills elbilarna har fått en kapacitet för riktigt långa sträckor.

Håll koll på hemliga skuldfällan

När du köper en begagnad bil är det också viktigt att hålla koll på att det inte finns några skulder skrivna på fordonet. Kolla kan du lätt göra genom att be säljaren visa det på Transportstyrelsens hemsida. I annat fall kan du ta kontakt med myndigheten själv och kolla eventuella skulder. Det kan vara bra att kolla säljaren hos Kronofogden så att inte ett indrivningsärende har satts igång.

Slå till när det är grönt ljus

Som sagt, listan på hur mycket man ska kolla inför bilköpet kan vara hur lång som helst. För en lyckad bilaffär är det bra att veta vilken bil man vill ha och vilken budget man har att spela med. Ett bra sätt är att jämföra billån på sverigekredit för att se vilken drömbil du tänker slå till på. Sist men inte minst, välj om möjligt den färg som som är din favorit så blir du gladare varje dag du kommer till bilen.

Pris service Ford Fiesta – Garantier, utsläppsvärden och kostnad reparation

$
0
0

Servicepris och kostnad för reparation Ford Fiesta 2018

Serviceåris, garantier, raparationer och utsläppsvärden är något som påverkar bilekenomin och bilägandet. Det är lätt att glömma vad en bil kostar att serva och laga när man ska byta bil. Nya Ford Fiesta är en prisvärd bil men vad kostar den att laga och serva? Här har vi en sammanställning över några av de vanligaste raparationerna och service avseende nya Ford Fiesta årsmodell 2018. Priset är från en märkesverkstad i Stockholmsområdet. Vi listar även bilens garantier och utsläppsvärden för Ford Fiesta.

Fakta avser Ford Fiesta 1.0T Ecoboost (100 hästkrafter bensinmotor)

  • 1:a service 3000 mil/2år: 3630 kr
  • 2:a service 6000 mil/4 år: 5242 kr
  • 3:e service 9000 mil/6 år 3630 kr
  • Kamremsbyte 24000 mil/10 år

Garantier Ford Fiesta

  • Nybilsgaranti 5 år
  • Rost 12 år
  • Vagnskada 3 år
  • Lack 3 år
  • Vägassistans 3 år

Utsläpp

  • Koldioxid 97 g/km

Vikter m.m.

  • Tänstevikt 1231 kg
  • Maxlast 434 kg
  • bagageutrymme 292 liter
  • Taklast 50 kg
  • Släpvagnsvikt 1000 kg

Reservdelar/Reparationer

  • Bromsbelägg fram: 820 kr (Arbete +1361kr)
  • Bromsbelägg bak (Trummor) 1552 (Arbetskostnad + 1751 kr)
  • Kamremsbyte 24000 mil/10 år: 16303 kr (Inkl arbete)
  • Strålkastare 2554kr
  • Stötdämpare fram, par: 2422
  • Torkarblad komplett par: 180 kr
  • Stötfångare fram (Olackad) 3933 kr
  • Framskärm: 1350 kr

Test Ford Fiesta 1.0T Ecoboost 2018

$
0
0

Test: Nya Ford Fiesta – En liten bil som klarar mycket!

Ford Fiesta har just kommit i en ny version fast utseendemässigt är nya Ford Fiesta väldigt lik den förra versionen. Bilen har dock fräschats upp en hel del med bland annat ny teknik. Ford Fiesta tillhör den mindre bilklassen som står sig riktigt bra när man klarar sig med lite mindre mått. Fler klarar sig med en Ford Fiesta än man kan tro och varför inte kombinera med hemkörning eller hyr en större bil de gångerna en större bil verkligen behövs? Belöningen när du köper en bil likt Ford Fiesta kommer i form av lägre inköpspris och lägre bränsleförbrukning, och det är pengar som kan användas till annat! Mot konkurrenterna står sig nya Ford Fiesta riktigt bra och är en av de bättre småbilarna som finns på nybilsmarknaden just nu!

Testbilen: Ford FIesta 1.0T 3-cylindrig bensinmotor på 100 hk, startpris ca: 143 000 kr, testbilens pris: 209 000 kr inklusive extrautrustning

Att köra

Testbilen vi kör har en tre cylindrig Ecoboost bensinturbomotor på 1 liter och 100 hästkrafter, dessutom är den manuellt växlad. Allt fler tillverkare har bilar som är trecylindriga som då kombineras med turbo. Ford Fiesta 1.0T går utmärkt och den känns inte alls orkeslös när vi kör. Fiesta 1.0T är pigg i starten och ligger bra på vägen i alla situationer och vi konstaterar snabbt att nya Fiestan är riktigt körglad! Den enda svagheten är att den lilla motorn kräver lite mera växling än bilar som har större motorer.

Stadskörning: En liten bil i storstan funkar utmärkt förstås. Fiesta är lättmanövrerad och storleken gör den smidig i parkeringssituationer. Komplettera med parkeringsradar och backkamera är något vi rekommenderar då detta underlättar väldigt mycket och kommer att nyttjas dagligen i stadsmiljö.

Landsväg: Ford Fiesta ligger fint på landsvägen och det är relativt tyst inne i kupén. Vi kör om några bilar på vägar med hastighetsbegränsning på 70 och 90 km/h vilket går utmärkt. Ford Fiesta 100 hk är naturligtvis inte någon sportbil och det krävs fortfarande lite marginal och god framförhållning vid omkörning. Motorn känns lagom när vi kört den ett tag på landsvägen och fungerar bra i de flesta vanliga situationer.

Motorväg: På motorvägen är Fiesta 1.0T inte så stark men räcker gott och väl då motorvägarna är dubbelfiliga. Motorljudet är bra isolerad från kupén och upplevs inte som surrig.

Komfort

Fjädringen är lagom avstämd mellan körkontroll och komfort. Framsätena är riktigt bra och armstöd finns på båda sidor. Benutrymmet i baksätet är begränsat vilket blir en av svagheterna hos Fiestan samtidigt som det är helt normalt i denna lite mindre bilklass, nya Fiestan känns faktiskt riktigt välbalanserad avseende bilens fördelning av personutrymmen och last. En Ford Fiesta är och ska ju vara en mindre bil. I Framsätena upplevs dock inte detta som en liten bil och bilen upplevs som rymlig. Bullernivån inne i kupén upplever vi som generellt lägre än genomsnittsbilen även om vi kört några bilar som är ännu tystare. Från motorn hörs nästan ingenting och endast vid riktigt kraftiga gaspådrag kan det tränga igenom lite morrande ljud från den trecylindriga motorn. Ford har lyckats riktigt bra med nya Fiesta avseende komfort.

När det gäller de praktiska bitarna så finns det bra med förvaring för småsaker och muggar. Baksätet kan fällas i två steg men tyvärr kan inte ryggen på passagerarsidans framstol fällas vilket hade ökat möjligheterna att frakta större saker i Fiestan.

Instrumentering

Ford Fiesta har väldigt mycket med ny teknik och det kräver mycket i form av instrumentering och menyhantering. En viss inlärning krävs men genomgående är Fiestans instrumentering lätt att hantera. Numera går det också att få hastighetsvisning med stora siffror i förarpanelen vilket vi uppskattar. Dock så går det inte att kombinera med annan färddata likt sträcka till tom tank med mera, men å andra sidan är denna information bara ett litet knapptryck ifrån så det är inget större problem. Köp den större mediapanelen och du får ett riktigt smidigt mediasystem som är lätt att navigera i. Apple och Andriod-integration stöds via USB.  Spotifyintegration via bluetooth finns också och då kommer du åt dina spellistor direkt på bilens pekskärm. Under testperioden så händer det dock ibland att Spotifyuppkopplingen via bluetooth inte alltid fungerar och att det krävs att uppspelning först startas via mobiltelefonen för att hanteringen ska komma igång via bilens pekskärm. Testat ljudsystem är Bang Olufsen vilket låter bra och är bättre än genomsnittet hos dagens nya standard-bilstereons. Avancerad parkeringsradar med kamera finns som tillbehör vilken också kan varna för kommande föremål bakom bilen vilket är en mycket bra funktion. Då Ford Fiesta är en så pass modern bil tekniskt sett så saknar vi dock en integrerad laddplatta för mobiltelefoner.

Automatiskt helljus

Automatiskt helljus är en otroligt bekväm funktion för dig som åker mycket på landsvägar utanför storstan. Funktionen fungerar genomgående bra men ibland strular det lite när vi testkör på mörk landsväg. I dimma får systemet problem vilket inte är så märkligt då sikten försämras avsevärt. Vad som framför allt händer i dimma är att belysningen slås av senare än normalt då mötande bilar detekteras senare. Ibland så slås helljuset inte på igen direkt efter mötet vilket är irriterande och gör att funktionen inte riktigt fungerar som önskat då detta sker även när det inte är dimma, i det stora hela så fungerar ändå belysningen riktigt bra och rekommenderas. Något vi alla kommer att få vänja oss vid framöver är att helljus med automatik slås på ibland kortvarigt för att sedan slås av igen vid möten i backar, kurvor och andra liknande situationer. Detta är en följd av att systemet inte är förutseende och ser att det straxt kommer en till bil som är skymd efter ett tidigare möte, då kan det misstolkas som att man signalerar med helljuset.

Summering

Nya Ford Fiesta 2018 är en modern, trevlig och praktisk bil som är toppen att köra!

Vill du veta mer om Ford Fiesta serviceintervaller, priser, utsläppsvärden och reparationer, tryck och läs här.

Automatiskt helljus till bilar

$
0
0

Automatisk belysning till bilen

Adaptiv och automatiska strålkastare blir allt vanligare till bilarna idag. Hur fungerar detta och är det något att ha? Ja, kör du mycket mörkerkörning på landsvägar utan gatubelysning är detta en funktion som du verkligen kommer att gilla och ha mycket med användning av. Kör du inte mycket på mörka landsvägar så klarar du dig bra utan detta. Allt började med att man började använda dimljuset till att aktiveras när man svänger bilen, vips så uppfanns kurvbelysningen. Användbart? Vissa tycker det medans andra tycker det gör varken till eller från. Men därefter har utvecklingen med anpassningsbar belysning exploderat och det händer mycket på denna front idag.

Idag finns det gamla hederliga “H7” belysningar som har fungerat bra i alla år och ger det lite gulare ljuset som vi alla är så vana vid. Därefter kom Xenonbelysningen och ny är LED-belysningen på intågande stort. Xenonbelysningen känns ofta igen genom att den lyser lite klarare och vitare. Styrkan hos LED belysningen är att den är energisnål, vilket framför allt är av vikt för elbilar. Nästa fördel är att dessa består av många små LED dioder som kan styras i grupp eller individuellt. Detta har lett till att vi idag har belysningar som bildar en massa olika former och följer bilens linjer snyggt men även gör att bilen framträder tydligare på vägen speciellt sett bakifrån. När det gäller starkare belysning för framåtsikt så kan belysningens alla dioder slås på och av så de anpassar sig efter rådande situation.

Adaptiv belysning

Så kallas i första hand bilbelysning som följer rattens rörelser och svänger med när bilen svänger. Denna funktion är bra men samtidigt något man klarar sig utmärkt utan också samt om denna går sönder kan det bli kostsamt och onödigt dyrt att laga. Det är när denna belysning kombineras med automatiskt hel och halvljus som det blir intressant då belysningen anpassas till att lysa upp olika områden beroende på framförvarande bilar och mötande bilar.

Automatiskt halvljus

Denna automatik skiftar vanligen framlyktorna mellan vanligt halvljus på kvällen och LED-dagljus på dagen när det är ljust ute. Som bilägare har du inte någon större nytta alls av detta även om vissa njuter av tanken att bilen ser snyggare ut för andra som ser bilen. Har bilen halvljus av typen klassisk glödlampa typ H7 så kommer fördelen att dessa inte allt behövs bytas speciellt ofta då LED belysningen som har längre livslängd lyser i första hand. Nackdelen med LED belysningen är att om den väl går sönder så är den dyr att byta ut, något som exempelvis kan hända vid stenskott som slår sönder plasten så vatten tränger in och förstör LED dioderna.

Automatiskt helljus

Denna funktion är fantastisk för dig som kör mycket mörkerkörning. Det finns olika nivåer på hur avancerad denna belysning är. Generellt så har alla varianter fungerat bra när vi testkört dem. Grundfunktionen är att helljuset slås på och av när det kommer mötande bilar eller när du kommer ifatt en framförvarande bil. De mest avancerade systemen skiftar inte bara helljuset på och av. När du kommer ifatt en framförvarande bil slås helljuset delvis av, inget helljus lyser rakt fram mot framförvarande bil. Därefter vrids belysningen åt höger samt vänster sida för att fortsätta lysa längs vägens kant med starkare ljus än vanligt helljus men utan att blända bilen framför. Har bilen framför en klassisk äldre belysning så kan man se hur den egna belysningen lyser en bra bit framför framförvarande bil men bara på häger och vänster vägkant. Vid möten så slås kortvarig belysningen som går åt vänster sida av.

Även om de automatiska helljus vi provat genomgående fungerat bra så har skillnaden varit att vissa bilar har varit trögare och tagit lite längre tid på sig att slå på helljuset igen efter möte. I dimma får automatisk helljus problem vilket kanske inte är helt svårt att förstå, även i dessa fall fungerar de dock hyfsat men slår på och av senare än normalt. Vid dessa tillfällen får man ibland koppla ut automatiken och styra belysningen manuellt.

Ovana hos andra trafikanter

Den nya vitare och klarare belysningen som automatik är inte så många vana vid. Exempelvis kan belysningarna inte förutse lika som vi människor gör, detta innebär att belysningen ibland skiftar kortvarigt när mötande bilar kommer med när men inte jättenära avstånd samt vid backar och kurvor när mötande bilar är på ingång. Ibland har mötande bilister blinkat med helljus då de trott vi har helljus på samt att någon enstaka framförvarande bilist blivit störd av att vår belysning som lyser upp vägkanten slås på och av. När dessa belysningar ny blir allt vanligare kommer vi sannolika veta att kringvarande bilister inte blinkar för att uppmärksamma oss som man gjorde förr, utan att det hel enkelt är belysningens automatik som anpassar sig efter väg och situation.

Vilka Elbilar står sig bäst i värde?

$
0
0

Elbilens andrahandsvärde: Vilken elbil har bäst andrahandsvärde?

Elbilar har verkligen tagit världen med storm och de har verkligen kommit in på marknaden med
stort antal. Däremot så har ett stort argument för just att köpa elbil alltid varit priset på nya
elbilar. Här kommer en begagnad guide för vilka elbilar som står sig bäst i värde.
Många av de vanliga siffrorna som man kollar på appliceras dock inte när man ska köpa elbil,
eller rättare sagt ingår det fler siffror som man ska tänka på när man köper en elbil.
Skattelättnader och andra avdrag är något som man verkligen ska ta med i uträkningen för att se
om det blir billigare eller inte med en elbil.
Nationella bilhandlarföreningen i USA (NADA) har kollat på hur elbilar står sig i värde och har
kommit ut med en bra rapport där man enkelt kan se hur mycket de olika modellerna håller sig.

Föga förvånansvärt hamnar Tesla Model S i toppen av listan. Med ett bibehållande värde av
83% bara det första året. År två 71% och år tre ner till 57%.
På andra sidan listan hittar vi Mitsubishi i-MiEV. En liten elbil som bara klarar av att hålla 35% av
värdet efter ett år. År två och tre faller den ner till bara 21% av värdet.

Om man istället kikar på efter 2 år så ligger Ford Focus på botten med bara 35% av värdet
gentemot inköpspriset.
USAs vanligaste elbil var länge Nissan Leaf trots att den nästan hamnar i botten av all listor.
Anledningen till detta är troligtvis det förmånliga inköpspriset på lite under 300.00kr.
Chevrolet Volt Range håller värdet hyfsat bra år ett men sedan sjunker ordentligt när man når år
två och när den sedan når år tre ligger den nästan i botten.

I denna undersökning har inte NADA tagit in eventuella avdrag och skatter utan bara helt gått
efter inbytesvärdet gentemot inköpspriset.

Viewing all 508 articles
Browse latest View live