Quantcast
Channel: Bytabil.net
Viewing all 508 articles
Browse latest View live

Snabbtest: Fiat 500 1.2 69 hk

$
0
0

Snabbtestad Fiat 500 1.2

Vem faller inte för den lilla charmiga Fiat 500? När vi hade vägarna förbi så passade vi på att kolla in denna lilla retrobil och tog den på en kort testrunda. Priset är relativt lågt och du kan få din Fiat 500 med glastak eller som cabriolet där hela taket dras bakåt med automatik.

Denna test är endast en impulsutförd kortkörning, men vem passar inte på att provköra en sådan hör liten cool retrobil när möjlighet ges?

Ergonomin har en hel del att önska, visserligen satt jag okej i själva förarstolen men utrymmet för vänsterbenet är allt för kort. När foten inte är på kopplingen så är enda möjligheten att sträcka ut benet att stoppa foten under kopplingspedalen. Långkörningar lär bli jobbiga. Baksäte finns men är såklart begränsat i utrymme. Bilen ska ju vara liten så fördelningen mellan framsäten, baksäte och lastutrymme känns trots allt helt okej.

Väghållningen känns inte speciellt stabil i stadskörning och motorn är inte stark, detta är inte en bil för den som gillar körglädje. Detta är en bil som gillar charmen och åker lugnt och fint. Bullernivån inne i kupén vid motorvägskörning kändes oväntat låg och acceptabel, småbilar kan vara rätt så bullriga annars.

Bilekonomin är det lite sämre med när det gäller ägandet. Fiat 500 1.2 69 hk har kamrem som ska bytas efter 4 år alternativt ett visst miltal, vilket är mycket kort intervall tidsmässigt. Vi kollade upp vad en märkesverkstad skulle ha för att byta kamrem, 8000 kronor samt att det vanligen görs ihop med vanlig service och då landar slutnotan på runt 12 000 kronor.

Charmig må bilen vara men ergonomin, körkänslan och kostnaderna lockar inte är resultatet av vårt korta förstaintryck av Fiat 500

Koldioxidutsläpp: 115g utan start/stop, 110g med start/stop teknik.
Skatt de tre första åren blir då: 1590 kr-2000 kr, därefter 360-448 kr/år


Bilhandlarnas bemötande i butiken varierar kraftigt

$
0
0

Hur kunderna bemöts hos bilhandlaren

Vi har som deltagande bilspekulanter tagit oss tid att besöka flertalet bilhandlare senaste tiden.  Bemötandet och kompetensen hos bilförsäljarna varierar stort kan vi fastställa. Målet: Att hitta en liten och billig bil, inga begränsningar avseende bilmärken. Så här har det gått hittills:

Bilspekulanter tittar och drömmer om att byta bil

Hedin bil i Akalla

Allt började med Fiat 500 cabriolet, denna lilla charmiga retrobil som ser så härlig ut!. Erbjudandena från olika bilhandlare haglar på nätet avseende olika lagerbilar av Fiat 500. För att se bilen i verklighet besökte vi Hedin bil i Akalla. Här lyser dock Fiat 500 med sin frånvaro som knappt syns, erbjudandena är som bortblåsta här. Till slut hittar vi en att titta på. Under besöket som skedde mitt på dagen, mitt i veckan så lyckades vi med bedriften att vandra genom hela den gigantiska anläggningen utan att bli uppmärksammade av en enda säljare. Smått otroligt faktiskt, och riktigt dåligt!

Hedin vaknar till

Återbesök

Opel Adam är en läcker och liten bil som just nu säljs för så lite som 120 000 kronor. In på Hedin bil i Akalla igen och denna gång direkt genom huvudingången för Opel. Där står den, den lilla sportiga Opel Adam. En säljare sitter bakom disken utan att reagera, precis som tidigare. Denna gång vill vi ha mer information så vi tar upp kontakten istället och vips så vaknar denna bilsäljare till liv och ger ett bra och entusiastiskt bemötande. Han kan också de fakta om bilen vi efterfrågar och erbjudandet gäller de sista två bilarna som de har kvar. Vi avböjer en provtur och konstaterar att Hedin bil i akalla till slut vaknade till liv och gav ett bra bemötande till slut.

Frågorna om kamremsbyte ville helst inte Fiatsäljaren kännas vid

Stora Hedin bil Uppsala utmed E4:an

Fortsatt intresse för Fiat 500 tog oss till Hedin bil i Uppsalla. Bilsäljarens bemötande var återhållsamt och relativt trist, nåja han dök upp och introducerade sig relativt snabbt i alla fall samt erbjöd en provtur vilket var ett av målet för dagen. Efteråt konstaterar vi att vi fick så trist bemötande att vi inte skulle se fram emot att besöka Stora Hedin i Uppsala igen.

Fortsatta frågor per telefon med bilsäljaren om kamremsbyten blev dock lite besvärliga och säljaren hade inga svar på denna bit. Vi fick under kommande vecka ringa till en konkurrents Fiat verkstad för att få svar, ja ingen svarade alls på Hedin bils verkstad i Uppsala när vi ringde dit mitt på dan under en normal veckodag. Fiat 500 föll sen bort på grund av dyrt och kort intervall för kamremsbyte, 4 år till en kostnad av ca 12 000 kronor i kombination med vanlig service. Vi har en till kontakt med säljaren hos Hedin som då försöker parera det hela med att informera om att bilserviceavtal som kan tecknas och priset för detta. Vi sätter detta gentemot kostnaderna för en annan bil med kamkedja och konstaterar att serviceavtalet för Fiat 500 blir ungeför lika mycket dyrare som, ja, ett kamremsbyte kostar. Fiat 500 passar nog bäst för den som privatleasar bilen på 3 år.

Efter provturen av Fiat 500 så tog vi en runda i resten av den stora bilsalongen hos Hedin Uppsala. En betydligt piggare säljare döck upp och pratade väl om några bilmodeller från Nissan efter att snabbt analyserat vad för biltyp vi var ute efter, vilket i alla fall sätter upp bilmärket på intresselistan.

Garantisnacket blev obekvämt hos Opel

Lilla Hedin i Uppsala

Även Opel Corsa har riktigt bra priserbjudanden hos vissa Opel handlare på nätet. Bilen kan köpas ny för 120 000 kronor och dessutom med bra utrustning. Vi blir snabbt uppmärksammade av en bilsäljare och vi frågar lite om Corsan som lyser stort med sin frånvaro då det råder utföräljning av Opelbilar just nu och de går åt! Den sista demobilen är på vift men en nästan likadan något begagnad finns att visa upp vilket bilsäjaren gör. Mer anonym bil än Opel Corsa kan knappt en bil bli men å andra sidan är den inte ful heller och prismässigt är det sannolikt bästa köpet just nu, om man istället besöker Björkmans bil i Västerås som har några bilar kvar.

Vi uppmärksammar även Opel Crossland som är en något större bil som säljs för 160 000 kronor, och det fanns 2 stycken kvar vid vårt besök. Bilen ger ett gott intryck även om motorn är mycket svag, 82 hk. Bilsäljaren är med oss hela tiden. När vi börjar fråga om serviceintervaller och om bilarna har kamrem  eller kedja blir det värre. Här får vi förvirrande besked från bilsäljaren som först säger att rekommendationen ligger på 1500 mils intervall eller 1år. När vi säger att då får vi serva bilen en gång i halvåret och att vi måste ha en stående tid hos verkstaden så blir informationen att 3000 mil trots allt går bra om bilen servas årligen. Då Opel står inför ett generationsskifte avseende motorerna så verkar man inte ha koll på om de har kemrem eller kamkedja. Vi får informationen att 1.2 litersmotorn på 82 hk är från Peogeot och har kamkedja. Ett senare besök hos Peugeot gav informationen att samma motor har kamrem, oklarhet råder därmed.

När vi frågar om Opels garantier blir nästan bilsäljaren irriterad. Han säger att Opel likt flera bilmärken har gått från 5 år, till 3 år för att nu ha landat på 2 år. Priserna har justerats nedåt under denna period. Han säger också att visst finns det andra märken som ger mycket längre garantier men att dessa bilar då har mycket äldre teknik som är mer beprövad men omodern. Här börjar säljaren sen fastna och innan det spårar ut helt så tackar vi för oss och går därifrån.

S:t Olfosäljaren vill nog hellre göra annat än sälja bilar

S:t Olofs bil i Uppsala

Suzuki Swift annonseras för 129 000 kronor och Vitara för 180 000 kronor. Det är lördag och ett besök till S:t Olofs bil blev det efter att vi sett annonsen. Vi tittar på en Swift och konstaterar att bilen upplevs som större än den ser ut, bra takhöjd i baksätet. Bilsäljaren tittar fram efter ett tag och säger “jag finns här inne på kontoret om ni vill nåt” Vi vill ha svar på några frågor så efter en stund tittar vi in på söljarens kontor.  Denne bilförsäljare upplevs nervös och obekväm i sin roll. Det känns som att han egentligen har andra uppgifter och bara hoppar in under helgen. Han har i stort sett ingen koll på serviceintervallerna när vi frågar. Vi frågar även lite om Suzuki Vitara. Säljaren informerar om att den billiga versionen har en enklare motor och att Vitara S har en kraftfullare motor, sen börjar han prata om en Suzuki S-cross och helt plötsligt blandas alla bilmodeller ihop och vi vet inte längre om vad som är vad. Förvirrade lämnar vi straxt därefter Suzuki utan en provkörning av Swift, vilket vi inte heller blev erbjudna av säljaren. Bättre fokus och bättre kunskap om serviceinervaller hade varit klart önskvärt.

Glädje bemötande och fokus i topp hos Peogeot i Uppsala!

Peugeot Uppsala

Målet med besöket är att se på en Peugeot 208. Direkt när vi stiger in i lokalen blir vi direkt bemötta av en säljare som redan från långt avstånd ropar “Heej!” och därefter på ett bra sätt tar hand om oss utan att det vare sig tar lång tid eller blir krångligt. Han använder ett lätt språk och har fokus på vad vi söker. Han presenterar två versioner av Peugeot 208 och även ett par nästan nya men begagnade som säljs till attraktivt pris. Vi får svar på våra frågor förutom bytesintervall på kamrem då verkstaden har stängt på helgen, i annat fall hade säljaren ordnat fram uppgifterna direkt. Möjligen borde han ha kunna det redan då det bör vara en vanlig fråga. Helhetsintrycket är dock gott och vi provkör även en Peugeot 208 Style på 82 hk. Intrycket av bilen är gott och vi sitter toppenskönt i bilen, något bullrig på motorvägen. Vi känner oss mycket nöjda med vårt besök på Peugeot i Uppsala även om vi inte riktigt fick svar på allt.

Bavaria Uppsala, proffsigt, ja det är så här det ska vara!

Bavaria Mini Uppsala

En mini måste man kolla på om man är ute efter en liten bil. Bavaria har en liten bilhall för Mini i Uppsala. Det bästa med denna hall är att den är liten och det finns en av varje Mini-variant, inget mer. Vi blir direkt bemötta av Max en yngre säljare som är riktigt bra. Vi får direkt en enkel och snabb introduktion till modellprogrammet och han kan allt relevant om bilarna. Serviceintervaller, garantier och att bilarna har kamkedja. Besöket är inte långt ändå har vi svar på allt och vi har sett allt samt blivit erbjudna provkörning. Bemötandet är effektivt, trevligt och proffessionellt. Max krånglar inte till det och svävar inte ut i några längre konstigheter.Vi tar ett kostnadsförslag och några dagar senare hör Max av sig via mail och följer upp vårt besök utan att det upplevs påstridigt.  Det är så här det ska vara!

Nyare Bil, Fullerö Uppsala

Detta är en bilhandlare som enbart säljer begagnade bilar. Vi blir relativt snabbt uppfångade av en säljare som erfaret kollar av lite status och drar sig tillbaka efter lagom lång tid samt välkomnar oss att söka upp honom om vi behöver mer information. Ett helt okej bemötande.

Summering

Allt för ofta så ser vi en annons på internet men när vi kommer till bilhandlaren så ser vi inte röken av vad som annonserats, här finns det klara förbättringsmöjigheter hos nästan alla bilhandlare. För annonser är ofta en anledning till att jag som kund kommer till affären och när jag inte ser det jag letar efter så känner jag mig besviken. Visa de bästa erbjudandena som finns och framför allt det som annonseras just nu. Sen kan man erbjuda alternativ till mig som kund, det är helt okej.

Bemötande är också otroligt viktigt när vi besöker en bilhandlare. Det är viktigt att få kontakt relativt snabbt och att vi känner oss välkomnade. Säljaren ska vara påläst och kunna de bilar denne säljer. Säljaren ska hålla lagom med säljsnack och fokusera på vad jag som kund är ute efter samt känna av när det är dags att dra sig tillbaka lite då vi vill titta vidare på egen hand. Att erbjuda provkörning är en självklarhet. Detta är egentligen ganska lätt, ändå klarar flertalet bilhandlare inte av det!

 

Renault Megane 2013 gick sönder till slut, garantin räddade allt

$
0
0

Renault Megane LED-belysning och klimatanläggning gick sönder

Så kom felen hos Renault Megane slutligen och den 5 åriga garantin sattes på prov och fick godkänt!

Först gick ena LED lampan i fronten sönder och någon månad därefter gick den andra sönder. Bilen hade runt 3 månader kvar till den var 5 år och garantin tog smällen. Anledningen enligt verkstaden var fuktinsläpp, vilket inte heller är självklart att det går på garanti. Denna LED belysning är de som sitter straxt under huvudstrålkastaren och kallas för varselljus, dagljus med mera. På besiktningen bekräftade man att det hade blivit underkänt resultat om de inte fungerat. Nu kommer det dåliga i detta. Kostnaden hos märkesverkstaden att byta en sådan lampa var 3200 kronor (om inte garantin gått in). Lampan kostar 1400 kronor att köpa från Renault och finns inte vad vi hittat att köpa hos andra leverantörer. Som brukare av bilen har man inten egen nytta av denna belysning utöver att den har lång livslängd, men klassisk halvljus kostar max 100 kronor att byta lampa vilket man gör själv på 10 minuter, och lätt är det. Att byta LED listen kräver att fronten monteras bort först vilket inte är så lätt om man inte har tid och en lyft till bilen. Jag konstaterar att fick jag inför köpet välja att få bilen med denna LED belysning eller utan och köra på vanlig halvljusautomatik dagtid så hade jag lätt tagit det senaste.

AC:n, alltså klimatanläggningen gick sönder också vilket upptäcktes mitt under denna supervarma sommarvärme på 34 grader, 80-tals AC med rutorna nere fick det bli under några dagar tills verkstaden tog in bilen. Kylmediet hade börjat sjunka i nivå på grund av läckage i systemet. Symptomen var att det “väste” lite från ventliationen och en hel del kyleffekt försvann, det kom lite kyla från luftutblåsen på vänster sida. Verkstaden gjorde en första koll, de konstaterade att låg kylmedienivå var orsak men trycktest kunde inte visa var läckan fanns då den var så pass liten. Man meddelade att garantin gällde då skadan inte var orsakad av yttre åverkan. Därför fyllde man på systemet igen och tillsatte ett färgat spårmedel, bilen fick köras vidare i 3 veckor innan den togs in igen för kontroll. Man såg var läckaget fanns och bokade ytterligare tid för reparation. Denna reparation tog 8 timmar att göra till en kostnad av nästan 23 000 kronor, vilket som sagt togs av garantin. Hade garantin inte gällt hade vi kontaktat annan verkstad för reparation, speciellt de som specialiserat sig på klimatanläggningar samt har lägre timkostnad.

Nu rullar bilen vidare felfri. Renault Megane var därmed felfri i nästan 5 år, och felen kom turligen precis innan garantin tog slut. Klimatanläggningen täcks annars ofta i motorskadeförsäkringen i en helförsäkring om bilen inte blivit allt för gammal, dock med viss självrisk. Mer garanti på bilen är bättre än mindre.

För övrigt har även bilen besiktigats under denna period utan anmärkning utöver att ett halvljus gått sönder utan att vi märkt det, vilket som sagt är lätt fixat till låg kostnad och inte kräver ombesiktning.

 

Bluetooth streaming problem hos nästan nya BMW och Mini

$
0
0

Problem med Bluetooth streaming för Mini och BMW

Får du inte bluetooth streaming att funka hos din Mini eller BMW, du är inte ensam! När man Googlar så hittar man massor som har dessa problem. Vi har också haft problem i några fall, och tyvärr så i vissa fall så stöjs inte Bluetooth streaming healt enkelt hos dessa bilar, trots att de är relativt nya!

Vi tog kontakt med Mini/BMW via deras officiella hemsida och de svarade inom ett arbetsdygn, mycket bra. Vi fick en länk till en sida där man kan knappa in de sista siffrorna i VIN nummret och få besked vad som funkar och inte: https://www.bmw.se/sv/sidfot/uppkopplade-tj%C3%A4nster/mjukvaruuppdateringar.html Tyvärr är det ändå inte så lätt att tolka informationen där men det är ett steg på vägen. Vi fick även beskedet från Mini att om bilen inte stöjer detta så kan man inte heller göra något i efterhand, inga programvaruuppdateringar finns för detta.

Vi började i alla fall kolla upp bilen vi hade problem med och kom fram till att hos denna bil så stödjs helt enkelt inte streamingtjänst via bluetooth, telefonsamtal fungerar enbart. Bilen i detta fall är en Mini Cooper D årsmodell 2015, Chilli paket men inte några utökade Connected tjänster och inte heller någon extra stor display, utan bara den mindre standarddisplayen. Trots att denna bil bara är 3 år gammal så stödjs alltså inte streaming. Äldre generationers bilar likt vår tidigare bloggbil Renault Megane årsmodell 2013 stöjder detta likaså många fler vilket upplevs som lite dåligt, fast tyvärr ganska vanligt hos premiummärken. Fortfarande idag 2018 så får man betala drygt 2000 kronor om man vill ha stöd för Apple Carplay i en Mini, hos flertalet andra billigare bilmärken är det standard.

Den telefon vi testat var en Samsung Android A6 och vanliga buetooth telefonsamtal funkar bra. Vi testar även en Iphone 6 och denna kan inte koppla upp sig alls mot bilen. Trots att det faktiskt står hos BMW/Mini kollen att den stöjer Iphone 6. Detta problem uppstod även tidigare i en BMW 740 där en Iphone inte alls kunde etablera en blutetooth uppkoppling med bilen. Inte heller via USB sladdinkoppling funkar, vilket till och med står i bilmanualen att det ska funka med Iphone.

Summeringen är att bara för bilen stöjer bluetooth så är det inte klart att den stöjer ljudstreaming, samt att bluetooth uppkopplingsproblem finns hos BMW/Mini.

 

Risk för bilstöld med nyckellösa system

$
0
0

Bilstölder ökar hos bilar med Keylessdrive – Ljuvarna har kommit ikapp biltekniken

Bilarnas IT system blir allt mer avancerade och öppnar samtidigt för nya stöldmöjligheter för biltjuvar. De nyckellösa systemen hos bilar har idag en hel del säkerhetsbrister som kan uttnyttjas hos inbrottsljuvar som också har börjat nyttja  ny teknik.

Jo, tyvärr så hänger skurkarna med i teknikutvecklingen. Det senaste hos bilstölderna är att tjuvarna scannar av nycklarna. Ett vanligt upplägg är att man är två personer. En står vid bilen med en trådlös apparat. Den andra står nära ytterdörren eller på annan offentlig plats där bilnyckler kan finnas. Restaurangen, omklädningsrymmet som exempel. Där kan man via trådlös uppkoppling koppla upp sig mot bilnycckeln och sända vidare till bilen som låses upp och kan startas och köras iväg.

Detta kallas för reläattack.

Grunden är att man fejkar avståndet mellan nyckel och bil. Nyckeln funkar i normala fall så att du har den i fickan. När du är nära bilen kan du öppna bilen via handtaget eller en knapp på handtaget, sen sätter du dig i bilen och trycker på startknappen. Allt detta funkar trådlöst så länge bilen och nyckeln är nära varandra.

Tjuvarna i sin tur nyttjar trådlös teknik och simulerar att nyckel och bil är precis bredvid varandra, fast avståndet egentligen är betydligt längre. Den ena personen är tillräckligt nära nyckeln och den andra nära bilen, och mellan sig förstärker de nyckelns signal. Dörren kan öppnas och bilen startas samt körs iväg. Sen kan den inte startas igen men då är den i en container eller i ett garage där man har längre tid på sig att fixa med bilens säkerhetssystem så den kan säljas vidare, ofta i ett annat land.

IF försäkringsbolag får nu under 2018 in ett antal sådana stöldanmälningar per vecka, 2017 nästan inga alls. Denna verksamhet ökar kraftigt.

Lösning på bilstöldproblemet med nyckellösa keylessdrive system

Det finns ett lätt sätt att motverka bilstöld med nyckellösa “Keylessdrive” system. Förvara bilnyckeln i en plåtburk hemma, samt på liknande sätt när du är på gymmet eller ute någon annan stans. Sannolikt lär försäljningen av små smidiga avskärmningsburkar också stiga inom en snar framtid.

Dieselförbud, miljözoner för bilar och nytt fordonsskattesystem, ny börjar det klarna för bilägarna vad som ska gälla

$
0
0

Vad gäller avseende förbud mot dieselbilar, fordonsskatt och bensinbilar?

Bilägarna har senaste året haft svårt att få reda på vad som ska gälla i framtiden och vilken bil man ska välja när man ska byta bil och framför allt när man ska köpa en helt ny bil.

Nu börjar det dock klarna allt mer, fast i bilägarnas ögon allt för sent. Rykten har gått och spekulationer om vad man ska köpa har pågått länge vilket redan påverkat bilförsäljningen.

Det är framför allt Miljözon klass 2 som påverkar vanliga bilister, och då främst i storstäder. Under 2020 så förbjuds alla bilar som inte uppfyller Euro 5 rening att köra på Hornsgatan i Stockholm. Från 1 Juli 2022 så måste alla dieselbilar uppfylla Euro 6 avgasrening.

En Miljözon klass 3 införs också och där får inga bilar som drivs på bensin eller diesel inte köra alls, inte ens om de är av plug-in hybrid variant och körs enbart på el.

Man anger i Stockholm att man kommer se över om förbudet ska utökas till flera platser utöver Hornsgatan. Andra kommuner får också överväga om de ska införa miljözoner.

Nu när det börjar klarna kan man även inse att många trots allt inte påverkas alls, speciellt om man inte rör sig inom de större städerna. Fast osäkerheten om hur många mindre städer som kan tänkas sig hoppa på mijözonerna hänger kvar vilket vilket även kommer påverka framför allt begbilförsäljningen av Euro 5 dieselbilar ett tag framöver.

Ännu större påverkan har då det nya skattesystemet fått på nybilsförsäljningen sedan 1 juli 2018. Detta har gett påverkan på bilköpen då vissa bilmodeller med höga utsläpp får en högre skatt de 3 första åren, och skalan ökar snabbt i skattesystemet vilket gör stor skillnad i bilägandekostnad vid nybilsköp.

Källa: Expressen

 

 

Gratis biluppgifter när du ska byta begagnad bil

$
0
0

Gratis biluppgifter för begagnatköp

Det kommer bli allt mer sug efter begagnade bilar nu när nya skattesystemet är i kraft. Vid begagnatköp vill man gärna kolla upp fakta om bilen innan köp. De viktigaste uppgifterna finns faktiskt gratis. Låt dig inte luras av de som erbjuder dessa uppgifter mot betalning. Det mesta kan helt enkelt fås snabbt och smidigt gratis hos Transportstyrelsen.

De vanligaste du vill veta:

  • Ägare
  • Besiktning, om bilen är godkänd
  • Bilfakta om motor, förbrukning och utsläpp
  • Om bilen är avställd och inte får köras
  • Om bilen är importerad eller inte

Ovanstående upgifter kan du få direkt, ytterligare info delges även direkt när bilen ägs av ett företag. När bilen ägs av privatperson och om du har Bank-ID kan du lätt beställa ytterligare fakta lätt till din e-post. Detta kan nyttjas fritt och Transportstyrelsen sparar inga uppgifter. Detta fanns tidigare bara att få via FAX, men till slut har tekniken kommit ifatt även myndigheten och lagarna. Så via Bank-ID får du helt gratis till din e-post bland annat:

  • Se vilka som är och har varit ägare
  • Om bilen är leasad eller köpt på kredit vilket innebär att det finns en skuld på bilen.

Tänk på att begagnade bilar skickas mellan bilhandlare vilket leder till att det snabbt kan se ut som att bilen har haft jättamånga brukare. Men när du granskar ägarlistan kan du enkelt se hur många som faktiskt kört med bilen och hur länge.

Till transportstyrelsens gratis E-tjänster kommer du här och vill du komma direkt till sidan där du hittar uppgifter om fordon som du inte äger själv så trycker du här.

 

Att äga Renault Megane III 2013 – Fransk kvalité? Slutrapport från 5 års ägande

$
0
0

Har Renault dålig kvalite? Sluttrapport från 5 års ägande av Renault Megane Sport Tourer (Kombi) III årsmodell 2013

Renault och franska bilar har dåligt rykte avseende kvalité. Det finns många fördomar kring franska bilar, frågan är om dessa är överdrina. Vi har under de senaste 5 åren rapporterat om ägandet av en Renault Megane III 1.6 dCi 2013. Här är slutrapporten:

Kvalitén hos Renault Megane III, kombi 2013

Bilen var helt felfri ända tills den var drygt 4,5 år gammal, ja fram tills dess hade inte en enda sak gjorts hos bilen. Inte ens an glödlampa hade bytts, torkarbladen var fortfarande orginal även om den kanske var dags att byta dem. Tre saker gick dock sönder inom tre månader straxt innan bilen blev 5 år. De två LED lamporna framtill slutade fungera, en utan att det syntes något vilket Renault bytte på garanti och orsaken angavs till fuktinträngning, den andra hade fått ett hål efter ett stenskott men byttes ändå på garanti av samma orsak som den första då detta gjordes samtidigt. Troligen visste de att dessa hade problem och att lampan faktiskt kan ha gått sönder innan stenskottet. Dessa LED lampor kan dock inte köpas av annat fabrikat och kostar 1400 kronor + byte vilket skulle bli 3200 kronor totalt i kostnad för att byta en lampa på en märkesverkstad då plastfronten framför stödfångarna tydligen måste demonteras innan bytet. Besiktningen bekräftade att dessa måste fungera för att bilen ska bli godkänd. Detta kan därmed ses som en svaghet hos bilen, å andra sidan så om man inte får stenskott så höll ändå de i nästan 5 år.

Klimatanläggningen fick också läckage och slutade fungera straxt innen den var 5 år gammal. En undersökning gjordes och orsaken var inte yttre åverkan och garantin trädde in. Reparationerna var dock omfattande och skulle kostat 23 000 kronor hos märkesverkstaden om garantin inte gällt. Dock så var läckaget innan reparationen litet och sannoligt hade bilen klarat sig länge ändå efter att ha fått påfyllning av köldmedia, men verkstaden betonade att det är olagligt för dem att fylla på en bil som man vet läcker. Bilen blev dock lagad och felet åtgärdat.

Jämfört med tidigare bilar, 3 stycken nya Volvo så har Renault Megane inte haft sämre kvalité, snarare tvärtom då Volvobilarna har gått sönder snabbare och även dessa har i några fall haft svårare fel. Även nyare bilar går sönder, tyvärr.

Bilens styrkor:

Rostskyddet är utmärkt, vid tester i andra bilmedia har Renault senaste generationer prisats för bra rostskydd. Precis innan denna slutrapport har vår långtestbil varit inne på besiktningen. Där kommenterade inspektören att bilen såg riktigt bra ut undertill!

Låg bränsleförbrukning. Bränsleförbrukningen har i vårt fall legat på drygt 0,5 liter per mil. Våra körförhållanden var 50% motorväg, blandat därutöver. Då vi testat många bilar under åren under likvärdiga körförhållanden så har vi konstaterat att Renault MEgande Diesel har svårslaget låg bränsleförbrukning.

Praktisk, som alla kombibilar i mellanklassen är denna inte på något sätt unik. Men praktisk är denna bil volket är en stor anledning att köpa den. Dock så kan inte ryggen hos framsätet på passagerarsidan fällas ner, det var ett tillval som inte denna bil fick.

GPS navigationen är lätt att uppdatera. Navigationen kommer från TomTom och vid SD kortet så är det bara att ta hem, sätta i en dator och så kopplar den upp sig mot TomTom, bara att regga ett konto och så är det lätt att uppdatera kartan. Det är inte gratis, men kostar bara några hundralappar. Dessutom så trots att tekniken förjat springa ifrån bilen så har TomTom sett till att det går att få nya kartor installerade, i vissa fall när kartorna blivit för stora idag så delas de istället upp i regioner, fast det berör främst Europa kartorna.

Godkända besiktningar. Vår Renault Megane har klarat besiktningarna utan åtgärdskrav unde de 5 åren. Det har skrivits om svagheter kring bromsarna och att många har fått anmärkningar. Detta är förstår beroende på hur bilen körs. Vid sista besiktningen påtalades att rost börjat uppkomma på skivorna baktill och att det var möjligt att de behövdes bytas till nästa besitning 1 år framåt. Fullt acceptabelt ändå.

Bilens stereo, har bluetooth och stödjer media streaming. Bose Edition har dessutom ett bra ljud vilket många annars klagar på hos standardmodellen.

Bilens svagheter

Något bullrig kupé. Allt är relativt vad man jämför med och haft tidigare. Det finns flertalet tystare bilar, men samtidigt finns det även de som är bullrigare.

Lågt insteg. Man sitter lågt i bilen och nära vägen. Möjligen ger det bra aerodynamik men bilen är svårare att stiga i och ur än många andra.

Tråkig inredning. Renault Megane är inte så charmig på insidan, men detta delar den med många andra bilar.

Bedrövliga mugghållare. Mugghållarna, eller den enda som finns när bilen är utrustad med GPS navigation är nästan omöjlig att nyttja till annat än att ha småsaker i. Se det som att bilen inte har mugghållare alls.

Nu är bilen helt fixad och därefter såld. För närvarande står den hos en bilhandlare norr om Uppsala till salu för 87 000 kronor, se annonsen här, kanske är det du som köper den?

Lite fakta om Megane dCi 1,6 Bose edition. Denna motorversion är inte så vanlig hos Megane då den endast såldes ihop med den dyrare Bose Edition utgåvan. 1.6 dCi kommer från Renaults nyare motorgeneration och har kamkedja, därav faller kamremsbyten bort som Renault tidigare varit ökända för som nackdel. Samtliga nya motorgenerationer från Renault har idag kamkedja, dock finns fortfarande äldre motorer kvar i vissa modeller och speciellt klassiska 1,5 dCi. Denna 1,6 dCi motor är på 130 hk, 320 Nm och är riktigt pigg i låga hastigheter, bilen står sig okej även vid omkörning på landsväg. Bose edition har som standard Bose stereo (Bättre ljud), parkerings sensorer fram och bak, GPS navigation och backkamera. Denna bil har även öppningsbart glastak och nyckellöst system. Nyckellösa systemet funkar så att bilen låses automatiskt när då går bort från bilen, när du kommer till bilen får du trycka på en knapp på handtaget. Du behöver aldrig ta fram nyckeln.

 

 


Volvos bilar blir allt lyxigare!

$
0
0

Volvos interiör och bilar är allt lyxigare än förr

Svenska folkbilen och det som en gång var en symbol för folkhemmet  springer vidare för annt fokusera mer på lyx och glamour. Volvo har länge varit tydliga med att deras bilar ska konkurrera med bilmarknadens premiummärken, och då börjar det kosta också! Volvo har även tidigare varit en dyrare bil men snarare hållit sig på en nivå straxt ovan ekonomiklassen. Detta har nu börjat att ändras.

Interiören har aldrig tidigare varit så stilren och lyxig hos volvos bilar som de är idag. Den skandinaviska stilrena och samtidigt trivsamma desigeb har aldrig tidigare kommit bättre till sin rätt än hos Volvos nya bilgenerationer. Volvos bilar har alltid varit komfortabla och bra ergonomiskt och detta kvarstår likt förr. Det är främst den lyxiga känslan så nu fått mer utrymme. Ja, nu kan faktiskt Volvo konkurrera med märken som Audi, Mercedes och BMW. Nu gäller det framför allt att hitta sin egen identitet och inte bara bli ett andrahandsval till de andra bilmärkena. Jag tror Volvo har lyckats med detta också, i alla fall i Sverige. Frågan är hur världsmarknaden tar till sig Volvos nyare lyxigare bilar.

Idag får Volvo fullt utrymme för lyx och design. Detta märks genom att Volvos bilar idag harr fulla möjligheter till exklusiva materialval, orrefors detaljer, ventilerade säten, stereo från Harman Kardon och Bowers and Wilkins.

Vad tycker du? Har Volvo tagit ett för stort steg mot lyx och glamour? Har Volvos bilar blivit för dyra? Skulle de istället hållt kvar fokus på säkerhet och praktiska egenskaper och sålts i begränsade utförande med långa garantier likt Kia som blivit nya folkmärket för privatköpare?

Test Volvo V60 2019 D4 – Blivande kombiklassiker för familjebilsentusiaster!

$
0
0

Test Volvo V60 D4 2019 – En superbra kombi i världsklass!

Nu har nya Volvo V60 kommit och den är efterlängtad! Volvo V60 är inte längre en mindre Volvokombi med sportigare design. Volvo V60 har blivit en rymlig kombiklassiker som alla kombisvenskar kommer att vilja ha, ny som begagnad! Detta är en av världens bästa kombibilar och egentligen behöver vi inte skriva mer än så om nya Volvo V60 2019! Fast det gör vi ju ändå förstås, välkommen att läsa vidare!

Praktiska egenskaper

Storleksmässigt är detta en rymlig bil med bra plats för samtliga passagerare. Benutrymmet är gott även för baksätespassagerarna fast en något hög mitttunnel tar bort en del benutrymme för mittplatsen bak. Sämre är det med säteshöjden bak som är relativt låg och benen trycks upp lite grann, men så är det hos alla klassiska bilar och på den punkten kan de inte konkurrerna med högre SUV:ar och MPV:s. Lastutrymmet är rymligt och kommer att räcka till för många barnfamiljer och fritidshusägare.

Komfort

Den absolut främsta styrkan hos nya Volvo V60 är komforten, för detta är verkligen en komfortabel bil att åka i. Bilen går mjukt och fint i alla situationer och det är mer amerikansk känsla än tysk. Trots detta är ändå körkänslan fortfarande helt okej och bilen upplevs inte lika svampig som den större V90. Balansen mellan komfort och körkänsla har Volvo lyckats bra med.

Inredningen är trivsam och det som gör bilen unik på insidan är den skandinaviska mjuka designkänslan. Bullernivån inne i nya Volvo V60 upplevs vara lägre än hos de flesta bilar. Visst vägbuller kan  tränga igenom när hastigheten blir högre och i kombination med sliten grov asfalt, vilket ingen biltillverkare ännu har lyckats filtrera bort helt.

Jämfört

Volvo V60 jämfört med motsvarande konkurrenter. Körkänslan är som nämt bra men sett i sportig körkänsla är nya Volvo V60 långt ifrån en BMW. Nya Volvobilarna är istället mer åt Mercedes hållet men det är ändå skillnad och den mjukare skandinaviska designen ger mer värme och personlig känsla.

Att köra

Motormässigt är Volvo V60 D4 pigg och arbetar bra ihop med automatväxellådan. Växlingen sker mjukt och fint samtidigt som responsen från motorn är bra. Omkörningar på landsväg går utmärkt och framför allt i Sverige så är denna motorversion fullt tillräckligt. Detta är inte en sportbil utan så mycket bättre än så! Varför ska man allt för ofta fokusera på sportighet? Jag tycker att det är precis så här en bra kombibil ska vara!

Teknik

Teknikmässigt ligger Volvo i framkant. Förarinstrumenteringen är fantastiskt bra! All information presenteras enkelt och tydligt, ja perfekt skulle man till och med kunna kosta på sig att säga! Det finns konkurrenter med exklusivare och mer grafiskt utvecklade instrumentering men i slutändan handlar det om att presentera den viktigaste informationen åt föraren på ett bra sätt, och det gör Volvo. På ett lättavläst sätt får du samtidigt se hastighet med klassiska visare och siffror, sträcka till tom tank, trippmätare, varvtal, navigation och skyltavläsning.  Du kan även välja att få visning som hjälper dig att kora mer ekonomiskt.

Dödavinkelvarnaren börjar idag bli riktigt bra och är nu fullt användbar! Det märks att detta system har funnits i några år och har fått utvärderas och förbättrats rejält. Systemet består av en väl synlig lysande linje i backspegeln. Lyser den inte alls är det helt fritt från bilar snett bakom. Lyser den konstant finns fordon straxt bakom i filen brevid som man bör vara uppmärksam på inför filbyte. Slår du då på blinkers åt det hållet börjar linjen blinka för att du ska tänka till ytterligare innan bilen förs åt sidan. Som sista steg så piper en varningssignal om du börjar närma dig kollissionskurs.

I teknikområdet är det också var vi hittar bilens svagheter. Mycket teknik kräver mycket av användarinterfacet. De nya Volvobilarna har en jättestor pekskärm i mittpanelen som ska ta hand om detta. Fast kanske har lite väl mycket funktioner flyttats in i pekskärmen? Att justera ratt, stolsvärme och klimatanläggning kräver idag mer fokus på instrumenteringen än tidigare. Ja, det är faktiskt irriterande pillrigt att justera dessa funktioner! De må vara snyggt och stilrent men inte bättre. Likaså gäller det den elinställbara förarstolen som även den kräver att fokus läggs på mittskärmen för vissa inställningar. Det är inte bara svårare att hantera vissa funktioner än förr, det är även trafikfarligare upplever vi.

En detalj som också ger premiumkänsla hos nya Volvo V60 är den separat inställbara klimatzonen till baksätet, fast framför allt uppskattar vi att det finns egna luftutblås åt baksätespassagerarna!

Summerat

Nya Volvo V60 är en jättebra bil! V60 har goda förutsättningar att bli en större bilfavorit i Sverige jämte den större V90 som en del kan tycka är en för stor bil. Ja, Volvo V60 kan nog ses som den egentliga ersättaren till gamla klassiska familjebilsfavoriten Volvo V70.

Test Volvo V60 2019 D4 - Blivande kombiklassiker för familjebilsentusiaster!
Att köra9
Komfort10
Praktiska egenskaper10
Instrumentering8
9.3Volvo V60 2019

Bästa nya och billiga sportbilen – Små, körglada bilar till billigt pris

$
0
0

Vilken är bästa och billigaste sportbilen som är rolig att köra?

Letar du en bra, körglad och ekonomisk bil? Vem gör inte det? Nu ska jag fokusera på körglädje och ekonomi där körglädje ändå prioriteras högre.

Lyxbilar och högprestandabilar går bort direkt då de är för dyra för normala personer och drar för mycket bränsle, även försäkringskostnaderna är ofta väl höga. I fokus kommer istället små turbobilar där tillverkarna framför allt låter avgassystemet stå för ljudmelodin. Då trenden gått åt SUV hållet så har flera tillverkare slutat sälja små busbilar i Sverige vilket gör utbudet relativt litet idag.

Urval av bilar i denna klass:

Renault Clio RS. (200 hk), Automat, 135 gram CO2. Bränsle 0,59 l/mil, 0-100 km/h 6,5 sek. Pris 212 000 kr. (Lägg till 20 000 kronor för 220 hk Trophy verstion: 0-100 km/h 6,6 sek).

Mini Cooper S (192 hk), manuell (finns m automat), 145 gram CO2, Bränsle 0,65 l/mil, 0-100 km/h 6,8 sek. Pris från 230 000 kr

Ford Fiesta ST (200 hk), manuell, 136gram CO2, Bränsle: 0,6 l/mil. 0-100 km/h: 6,5 sek. Pris från 205 000 kr

Opel Astra 1,6T (200 hk), manuell (finns även med automat), 144 gram CO2, Bränsle: 0,63 l/mil, 0-100 km/h 6,8 sek. Pris från 245 000 kr

Volkswagen Polo GTI (200 hk), automat, 138 gram CO2, 0,61 l/mil, 0-100 km/h 6,7 sek. Pris från 255 000 kr

Jag har kört ovanstående bilar förutom Opel Astra och Polo GTI, men jag har dock kört den större VW Golf i både version GTI och R.

Fördelen med småbilar är att körkänslan och prestandan uppnås lättare, dessutom är de både billigare och bränslesnåla. Så mest körglädje för pengarna får du med en liten bil, ganska enkelt egentligen.

Största bilen i detta fall är Opel Astra vilken är billig sett till sin storlek men näst dyrast i ovanstående lista, kan vara ett intressant val för dig som behöver en något större bil. Opel har nästan försvunnit från marknaden i Sverige men ingår numera i Peugeot och Citroén koncernen, så får vi se vad som kommer ut från detta. Verkstäder finns det då i alla fall gott om vidare. Man brukar få Opels bilar relativt välutrustade för en mycket billig peng jämte konkurrenterna. Då jag inte kört någon Opel, ever, så lämnar jag denna bil med detta.

Volkswagen Polo är en bil som är riktigt optimerad till storleken. Volkswagens ingenjörer är duktiga på att nyttja varje millimeter i bilen för det bästa bruket. Mer praktisk bil till måtten går knappast att hitta. De större Golf GTI och R bilarna jag kört har haft bra prestanda och väghållning medan själva bilkänslan uteblivit helt. Volkwagen jobbar mest med perfektionism framför känsla och bilarna varken känns eller låter speciella roliga även om den tekniska prestandan är i topp.

Renault Clio RS har automatväxel som standard vilken är dess styrka. Motorn och växellåda jobbar toppen ihop. Renault har även det rätta ljudet inne i kupén och Renaults deltagande i Formel 1 och inte minst deras egen Clio Cup märks hos bilen. Körkänslan är riktigt bra och exteriört så har man lyckats riktigt bra med desginen och det syns att det är en RS sportmodell. Svagheten är att bilen är bullrigt inne i kupén och att bilen inte är så praktiskt. Mugghålarna är inte gjorde för Svenska flaskor och baksätet är trångt i benutrymme. Instrumenteringen är bra med standardstereon usel. Köp till Bose om möjligt, och inte ens då får du en stereo i toppklass. Renault Clio har ändå gjort mycket rätt med denna bil och prismässigt ligger den bra till.

 

Mini Cooper S. Denna bils charm är oslagbar. Den slår alla bilar på denna punkt även om Clio RS ser sportigare ut. Interiören hos Mini är även denna snyggast av alla. Instrumenteringen är inte bäst då både mediasystem och instrumentering är bättre hos Ford, Renault och Volkswagen. Mini vinner designpriset utan konkurrens. Körmässigt är detta en toppenbil och erbgonomin i förarstolen är riktigt bra. Prisbilden är dock högre och här faller bilen lite jämte de övriga. Men bilen kan fås som Cabriolet och är då en av de billigaste sportiga cabbarna på marknaden!

Ford Fiesta ST är en modern bil som är toppskoj att köra. Ja, denna bil är riktigt härlig körmässigt! Det märks att bilen har arv från Ford Mustang och avgassystemet morrar bra samt kan fås att då och då smälla av i avgasexplosioner om bilen är satt i sportläge. Modern teknik har denna bil och instrumenteringen är riktigt bra. Det är relativt tyst inne i kupén men sportdäcken märks. Körkänslan mot vägen genom ratten är riktigt bra. Svagheten är att bilens design är relativt enkel och inte lika sportig som Renaulten och inte lika charmig som Minin. Ford Fiesta är bränslesnål och billigast att köpa. Bilen finns dock enbart med manuell växellåda.

Min vinnarbil av dessa är Ford Fiesta då körkänslan är i topp, känslan vid ratten är precis så som det ska vara hos denna biltyp. Komforten och tekniken bra och dessutom är bilen billigast. Detta gör Ford Fiesta till min vinnare av körglada ekonomibilar! Men du får finna dig i att veva manuellt, fast det är ju så det ska vara eller hur?

Test av Volvo XC40 T3 – SUV med 3-cylindrig motor, är det möjligt?

$
0
0

Test Volvo XC40 2019 T3, den 3-cylindriga bensinmotorn provkörs!

Volvo XC40 har nu kommit med en mindre bensinmotor och med denna finns nya XC40 att köpa till en lite lägre pris än tidigare. Är denna motor för svag för XC40 undrar vi? Å andra sidan skulle väl Volvo inte släppa en bil som inte är okej att köra? Nej det har inte Volvo heller gjort för nya T3-motorn till Volvo XC40 passar faktiskt utmärkt till denna bil!

 

Testbilen: Volvo XC40 T3, 3-cylindrig bensinmotor. Manuell växellåda. Priset börjar från ca: 293 000 kronor, CO2 utsläpp 144-148 g/km (Beroende på däck)

Standard för T3 versionen: Automatisk klimatanläggning, larm, avancerat säkerhetspaket med autobroms, skyltavläsning, filhållningshjälp, stor pekskärm, och mycket mer. Parkeringssensorer bak är inte standard vilket känns som ett måste för denna bil, och som av en händelse ingår just nu parkeringssensorer i Editionpaketet till nya Volvo XC40 T3 utan extra kostnad! Volvo XC40 har därmed en riktigt bra standardutrustning!

XC40 är en riktigt bra bil, det vet vi sedan tidigare när vi provat den. Bilen upplevs mycket rymlig och är inte en liten bil. Skillnaden mot den något större XC60 är främst att lastutrymmet är mindre i XC40, fast ändå inte litet. Ytterligare en skillnad är att Volvo XC40 är lite mer budgetbil, både inredningsmässigt och chassimässigt. Men ändå har Volvo XC40 ett komfortabelt chassi och har snyggare ineriör än de flesta bilar. Den något enklare inredningen utan skjutlock över förvaringsutrymmen och “simpel” startknapp ger faktiskt bilen en mer praktisk och “SUV”-känsla.

Hur är Volvo T3 motorn att köra?

Ja nu till det viktigaste, hur är T3 motorn att köra? Motorn har 156 hästkrafter och gör 0-100 km/h på 9,3 sekunder vilket är snabbare än de flesta standardbilar idag. Motorn är pigg och klarar de flesta situationer utmärkt inkluderat de vanliga omkörningar på landsväg. Motorljudet hörs knappt in i kupén och inga vibrationer från den 3-cylindriga motorn upplevs. Så att motorn bara har 3 cylindrar märks faktiskt inte. Bränsleförbrukningen är angiven till ca: 0,63 l/mil och vår förbrukning har legat mellan 0,7-0,8 l/mil. Bilen har då körts mycket på motorväg och i stadsmiljö vilken kan ses som sämsta körningsförhållandet avseende bräsnleförbrukning.

Den manuella växellådan upplevdes inte så bra att hantera i det första intrycket. Känslan för växellägena kunde varit bättre men som i de flesta fall när man kommer till en ny bil så efter några dagars körning har man vant sig vid egenskaperna och så tänker man inte så mycket på det längre.

Utan automat och fyrhjulsdrift

En SUV utan automat och fyrhjulsdrift, är det verkligen okej? Automatväxellåda hör SUV:arna lite till. Fast manuell växel fungerar ju det med, och du får faktiskt nöja dig med detta då T3 motorn inte kan köpas med automat! Fyrhjulsdrift får du också välja bort då detta inte heller erbjuds till T3 motorn. Fyrhjulsdrift börjar dock allt fler välja bort idag även hos denna biltyp då man faktiskt inser att det inte är fyrhjulsdriften man är ute efter utan den mer upprätta körställningen och det bekväma insteget. Då är det värre att det inte går att få automat då många väljer denna biltyp av komfortabla skäl.

Ja, Volvo XC40 T3 körs framhjulsdriven och manuellt, punkt! Passar inte detta så finns det flertalet andra motorversioner med både automat och fyrhjulsdrift att välja som dock blir betydligt dyrare. T3 är därför det ekonomiska valet till en toppenbra bil.

Komfort

Bilen är mycket tyst inuti och bilen är genomgående komfortabel. Fast Volvo har inte längre det stora försprånget avseende förarstolens ergonomi som förr. De flesta biltillverkarna erbjuder numera bra stolskomfort idag och Volvo upplevs av oss inte längre vara bäst på denna punkt. I slutändan är det dock väldigt personligt vilken bil man sitter bäst i, bara att provsitta själv först! Bilens upplevs luftig och rymlig inuti och det är även gott om benutrymme för passagerarna baktill.

Styrkor och svagheter

Volvos XC40 T3s styrkor är komfort, förarinstrumentering och säkerhet. Chassit är bra avstämt mellan körbarhet och komfort med lite övervikt åt det komfortabla hållet. Som standard har Volvo XC40 ett avancerat säkerhetspaket med funktioner som många andra erbjuder som tillval, eller i vissa fall inte alls. Förarinstrumenteringen är tydlig och den viktigaste informationen visas på bästa sätt. Det finns konkurrenter som har grafiskt snyggare instrumenteringar, men Volvo är den som funktionsmässigt sett gör detta bäst just nu. Svagheten är mittpanelen som består av en stor pekskärm. Den är snygg men tar ofta för mycket fokus från vägen. Vanliga inställningar som stolsvärme och klimatanläggning är irriterande pillrigt att ställa in, detta var bättre förr!

Summerat

Volvo XC40 T3 är en suverän bil som kan köpas bra utrustad med de viktigaste funktionerna för under 300 000 kronor. Så kan du tänka dig att köra en framhjulsdriven bil manuellt så kommer du bra mycket billigare undan och får köra en av världens bästa bilar! Volvo XC40 fick titeln årets bil 2018 av en anledning!

Test av Volvo XC40 T3 - SUV med 3-cylindrig motor, är det möjligt?
Att köra7
Komfort9
Praktiska egenskaper9.5
Instrumentering8
8.4Volvo XC40 T3

Solfilm – Inte bara bländskydd

$
0
0

Information om solfilm

Det är framförallt på sommaren som många här i Sverige funderar på att montera solfilm på bilen, eftersom solen är då som starkast och bländar ofta både förare och passagerare. Men är det verkligen bara för att skydda sig mot att bli bländad, samt att minska värmen i bilen som man monterar upp solfilm? Många tänker så, men glömmer ofta de andra fördelarna som följer.

I samarbete med Solfilmskompaniet

I Sverige och stora delar av Europa är det lagligt att ha tonade rutor med solfilm bakom föraren, i vilken toningsgrad som önskas. Sidorutorna vid förarplats ska dock ha en mycket högre ljusgenomsläpplighet i båda riktningarna för att kunna bibehålla bra ögonkontakt och samverkan med andra trafikanter.

Och även om tonade rutor givetvis ger din bil ett bra värmeskydd, tar fördelarna inte slut där. Solfilm erbjuder även insynsskydd, och ger bilen ett riktigt lyft utseendemässigt.

Lite beroende på hur du väljer att gå tillväga kan processen att montera solfilm vara både enkel och billig, eller avancerad och kostsam. Det viktiga är dock vilken typ av solfilm man väljer, och för att få bästa möjliga komfort och utseende bör man välja solfilm av hög kvalitet.  

Det svåraste med att montera solfilm är att få till den perfekta storleken för just dina rutor, för att undvika störande glipor där solen tränger igenom.
Men som tur är finns det proffs som kan hjälpa dig med den delen. Solfilmskompaniet skär och skräddarsyr solfilm för bilen av hög kvalitet till över 8 000 bilmodeller, 100% anpassad efter just dina bilrutor, så slipper du själv mäta och skära. Sen kan du enkelt montera upp filmen själv, och börja åtnjuta alla fördelar.

Komfort
Det är aldrig roligt att köra med sprutande solstrålar som både bländar och värmer.

Men solfilmens skydd ger en behaglig bilresa, främst för barn och djur som är extra värmekänsliga och därför har stor glädje av värmeskyddet.

Även för de i framsätet blir inneklimatet bättre, eftersom man kan minska obehagligt drag från ventilationen då klimatanläggningen inte behöver arbeta lika hårt för att kyla ner luften – och då sparar man även bensinförbrukningen.

Säkerhet
Ibland är olyckan tyvärr framme, men solfilmen gör att glasrutan hålls samman bättre, vilket gör att den funkar som visst splitterskydd. Och eftersom man slipper bländas av bakomvarande strålkastare blir även kvälls- och nattkörning säkrare.

Inbrottsrisk
Med mörka rutor blir det svårare för klåfingriga tjuvar att se vad som finns i bilen. Även om det säkraste såklart är att inte lämna stöldbegärligt gods i bilen alls.

Hälsa

De flesta som vistas utomhus en solig dag smörjer in sig med solskyddsfaktor. Tillbringar man mycket tid i bilen kan det alltså vara en bra idé att tona rutorna både ur komfort- och säkerhetssynpunkt, eftersom solfilm reducerar hela 99% av solens skadliga UV-strålar.

Andrahandsvärde
Solfilm skyddar interiören eftersom den inte utsätts för solens blekande strålar på samma sätt – alltså är den mer välbehållen. Färdigskuren solfilm är även ett snyggt och attraktivt tillbehör, och en viktig investering gällande både säkerhet och hälsa för hela familjen.

Så förutom att bilen får en snyggare look och håller bättre, så sparar man även på bensinen, skyddar bilen mot insyn, skyddar sig mot både splitter och skadlig UV-strålning, samt får ett behagligare klimat i kupén. Att montera solfilm är helt enkelt ett lätt sätt att vinna många fördelar.

Jag vill klargöra att BYTA BIL på Tumblr ej drivs av mig

$
0
0

Tumbl kontot Byta Bil publicerar hela artiklar “rippade” rakt av från mig utan tillstånd.

Det finns ett konto på sociala nätverket Tumbl som utan tillstånd publicerar hela artiklar ursprungligen skrivna av mig, på webbsidan bytabil.net (Inte på Tumbl). Kontot på Tumbl heter “Byta Bil”.

Artiklarna som ursprungligen kommer webbsidan Bytabil.net publiceras på Tumbl kontor Byta Bil i sin helhet utan referens till källan. Andra inlägg på detta Tumblr konto är delningar med citat av artiklar från andra webbsidor där källan anges korrekt, dessa avslutas dock ofta med en uppmaning att besöka min sida “bytabil.net”. Just detta förstärker därför intrycket att kontot Byta Bil på Tumblr drivs av mig, vilket det alltså inte gör.

Att publiera, referera, dela och citera med hänvisning till källan är helt okej, och något jag tycker är bra samt gärna uppmuntrar till. Att publicera andras material i sin helhet utan tillstånd är olagligt. Fortsätt gärna, men som en egen verksamhet med delningar, citeringar med angivna referenser samt källor och framför allt utan att publicera hela texter utan tillstånd rakt av.

Utöver detta finns även ett Tumbl konto utan innehåll som heter “Bytabil.net” som i sin beskrivning uppger sig som att det drivs av mig, vilket det inte gör.

Detta har pågått i över två år och berör följande två konton, som alltså inte drivs av bytabil.net

https://bytabil.tumblr.com/

https://bytabilnet.tumblr.com/

 

Test Ford Fiesta ST Ecoboost 200hk – En superkul bil

$
0
0

Test Ford Fiesta ST – Svårslagen körglädje!

Nya Ford Fiesta ST är här och vi har testa den! Ford har lyckats få ut hela 200 hästkrafter ur en 3-cylindrig 1,5 litersmotor, inte illa! Fort Fiesta ST är kanske den mest körglada småbilen på marknaden just nu, ja, Ford har lyckats riktigt bra med sin Fiesta ST!

Testbilen: Ford Fiesta ST. Bensinmotor, 200 hästkrafter. Manuell växel, framhjulsdriven. 0-100 km/h:6,5 sekunder. CO2: 136 gram (Skatt 3 första åren: 3722 kr/år, därefter 910 kr/år

Att köra

Körglädje är i främsta fokus hos Ford Fiesta ST. Avgassystemet hörs ljudligt in i bilen vilket förhöjer känslan rejält för dig som gillar detta! Slå i sportläget så får du även puffiga avgasexplosioner då och då! Denna lilla bil är buspigg och riktigt skoj att köra i alla situationer. Vägkänslan är enorm när man kör bilen och allt markkänslan går direkt från vägen upp till ratten och ut i förarens händer. Varenda ojämnhet känns och ibland kan det dra till mer i ratten än vad man är van vid när man kör på slitna och spåriga vägar. Fjädringen är avsevärt hårdare än hos en vanlig bil. Ford uppger att de jobbat med att modifiera fjädringen så att bilen får lite mer komfort utan minskad körkänsla. Hur som helst så ligger bilen superfint på vägen oavsett om den är kurvig eller rak. Även på motorvägen i högre farter så ligger Ford Fiesta ST stabilt på vägen. Motokraft finns det gott om oavsett hastighet, i alla fall inom sveriges lagstadgade hastigheter. Omkörningar går toppen på landsvägarna! En svaghet är att tvåans växel inte går upp till 100Km/h utan man måste växla till treans växel under accelerationen. Mindre motorer kräver ofta mer arbete med växelspaken. En nyhet är att Fiesta ST har start kontroll (Tillval) som aktiveras busenkelt. Då ges bilen bästa förutsättningarna att få till den snabbaste möjliga starten från stillastående.

Komfort

Testbilen hade Recarostolar vilka är välkända för god komfort ihop med sportbilsegenskaper. Stolssidorna är höga för att hålla föraren på plats vid kurvig bilkörning vilket dock gör att det är lite svårare att stiga i och ut ur bilen. Men så ska det vara hos en sportbil så klart! Detta är en småbil vilket innebär begränsat benutrymme för baksätet precis som hos alla småbilar. Mittarmstödet mellan framstolarna hade vi önskat att det gick att putta fram lite då det sitter en aning långt bak.

Praktiska egenskaper

Småförvaring och mugghållare är bra. Lastutrymmet bak är praktiskt då Ford Fiesta har en kombibaklucka, lastutrymmet är dock självklart begränsat. Baksätena är fällbara för mer lastplats. Numera går Ford Fiesta ST att få som 5 dörrars version vilket inte var möjigt tidigare om man ville ha just ST versionen, det är bra! Dessutom är det samma pris för 5 dörrarsversionen som för 3 dörrars cupén.

Prisbild:

Priset för nya Ford Fiesta ST 200 hk 2019 börjar från ca: 205 000 kronor med kampanjpris just nu ,ordinarie baspris är 214 000. Lägg till 15 000 kronor för ST-paketet (Ett måste) samt 4000 för backkamera och parkeringssensorer bak. Diff Limited Slip Differential-bromsar finns för dig som funderar på bankörning.

Ford Fiesta ST kan absolut mäta sig körmässigt med bilar som Renault Clio RS och Mini Cooper S där Ford har en hel del egenskaper till sin fördel som mediasystemet med den stora pekskärmen och B&O-stereon. Ford Fiestas tidigare största svaghet var att den i Sverige endast kunde köpas som 3-dörrars version vilket gjorde att den hittade färre intressenter än konkurrenterna, nu är detta fixat!

Summerat

Nya Ford Fiesta är den bästa och mest prisvärda lilla busbilen just nu!

Styrkor

  • Toppen att köra!
  • Vägkänslan
  • Stabilitet
  • Låg bränsleförbrukning i kombination med hög prestanda
  • Ljudet från avgassystemet!
  • Modern teknik

Svagheter

  • Bullrig med sportdäck
  • Hårdare fjädring än vanliga bilar
  • Inte en bil för dig som ogillar accelerationsljud

Skrivet av Joakim Westman för www.bytabil.net


Hos Toveks bil hittar du nya och begagnade bilar från Volkswagenkoncernen

$
0
0

Toveks bil säljer nya och begagnade bilar från Volkswagen koncernen, samt servar och reparerar

Toveks bil har allt till din Volkswagen, Skoda, Audi och Seat! Här kan du köpa och reparera din bil om det är en Audio, Skoda, Seat eller en Volkswagen. Toveks personbilar är specialiserade för dessa bilmärken.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Toveks bil

Köpa bil hos Toveks Bil

Vill du hitta en ny eller begagnad Volkswagen bil så besök hemsidan för Toveks personbilar. Här finns erbjudanden och kampanjer för Volkswagen, Skoda, Audi och Seat. Du hittar aktuella priser och privatleasing kostnader beroende på om du vill köpa eller leasa bilen. Du hittar lätt exempel samt även nya och begagnade bilar som finns i lager för omgående köp utan beställningstid. Allt detta presenteras tydligt med bra och många bilder. Toveks bil har förstått att det är viktigt att synas bra på nätet och ge bilköpare bra information redan innan de besöker affären. Så redan när du sitter hemma så kan du ta del av bra bilder och bilinformation innan du åker till dem för ett besök.

Det finns alltid en kontaktperson angiven. Hittar du en bil som finns i lager hos Toveks så finns alltid en angiven kontaktperson som du kan ringa eller maila om du vill veta mer om bilen.

Serva och reparera din bil hos Tovek

Toveks bil erbjuder en helhetslösning för sina bilkunder. De säljer inte bara bilarna utan du kan även laga och serva din Volkswagen, Seat, Skoda och Audi hos dem. Även så enkla saker som däckbyte och däckförvaring erbjuds. Givetvis använder Toveks bilverkstad orginaldelar!

Även eftermontering erbjuds ifall du vill ha en motorvärmare, extraljus eller en dragkrok installerad.

Volkswagens utbud är dess styrka

I med de varumärkena Audi, Volkswagen, Seat och Skoda som Volkswagen koncernen erbjuder så täcks de flesta behoven hos bilköpare. Oavsett om du vill ha en lyxig, billig, stor, liten, praktisk, snygg bil så är sannolikheten stor att du kan köpa din bil här. Just det stora och kompletta bilutbudet är styrkan i detta fall. Vill du senare byta in din bil och har andra behov så är chansen stor att du kan göra detta hos en återförsäljare som har ett stort utbud. Då kan de hantera allt inom samma koncern vilket ofta innebör en smidig affär för dig.

Volkswagen entusiaster

Hos Toveks bil hittar du riktiga Volkswagen entusiaster och besöker du Toveks bil i Kinna så hittar du ett bilmuseum bestående av många gamla klassiska bilar, de flesta från Volkswagen koncernen men även några andra fins bilar finns. Du hittar exempelvis sveriges äldsta folkvagn här samt många flera klassiska bubblor. Bara detta är värt ett besök hos dem!

Modern återförsäljare

Toveks bil erbjuder en bra marknadsföring redan på sin webbsida. De förstår att behovet är stort att i förväg få bra information inför ett bilköp. Många lägger allt mer tid redan hemma när det är dags att köpa en ny bil. En bil kostar en del och de flesta köper inte bil på impuls. I slutändan är dock ett besök på sin plats och här får du en personlig kontakt med personal specialiserade på Volkswagens bilutbud.

 

Dubbfria däck allt bättre, och dubbdäck har blivit sämre anger Folksam

$
0
0

Folksam rekommenderar dubbfritt i mellersta och södra sverige

Dubbfritt: Folksam har gjort en sammanställning baserad på flertalet däcktester som genomförts av olika media. Över 100 däcktester mellan 2012-2018 har gåtts igenom. Bilden de fått är att de nordiska dubbfria däcken har utvecklats så pass att de idag kan klassas som utmärkt val i mellan och södra sverige. Förbättringen som skett de senaste åren visar på 19% bättre grepp på is samt 14% bättre grepp i snö. Detta är baserat på bromssträcka.

Dabbat: Dubbdäcken har utvecklats åt det sämre hållet, de har förvisso blivit 3% bättre på is men samtidigt har de fått 12% sämre grepp i snö.

I Norra Sverige rekommenderar Folksam att bilisterna har dubbdäck då de har 10% bättre isgrepp jämte dubbfria däck. I norra Sverige är det mer snö som ofta är pckad och dessutom mer isiga vägar.

Källa: Vi Bilägare 17, 2018/Folksams forskare Anders Ydenius

Hur många år är svenska bilar i genomsnitt?

$
0
0

Hur många år äger svenskarna sin bil i genomsnitt? Här är genomsnittsåldern för de svenska bilarna.

Är den svenska bilparken äldst i Europa? Ja, många undrar hur många år de flesta svenska bilar är och genomsnittsåldern för den svenska bilparken är en vanlig fundering, ofta hör vi ju att de svenska bilarna är äldst i Europa. Detta är faktiskt inte sant!

År 2016 var genomsnittsåldern hos de svenska bilarna 9,9 år vilket sätter oss ungefär i mitten av de Europeiska bilarnas ålder. Men en Volvo är väl minst 25 år gammal och har minst gått 50 000 mil innan den skrotas eller hur? Nej, så är inte fallet faktiskt, för det säljs ju andra bilar än Volvo i sverige 🙂

Så här såg det ut 2016 och då var genomsnittsåldern i följande länder:

  • Estland: 15,3 år och har de äldsta bilarna i EU
  • Grekland: 14,1 år (Har ökat i sviterna av ekonomikrisen från 10,7 år 2010)
  • Finland: 11,2 år
  • EU snittet: 11,0 år
  • Tyskland 9,1 år
  • England: 8,7 år
  • Belgien: 7,8, här hittas de nyaste bilarna i EU

En bil i Eu blir alltså vanligen mellan 8-15 år gammal när den skrotas eller försvinner ut ur EU.

Krockskador är en orsak till skrotning och i Sverige är sannolikt rost också en anledning. Även fall när det blir för dyrt att laga en bil kan vara en stor orsak till att den skrotas. Modern teknik är dyr att underhålla, verkstäderna blir dock bättre och bättre på att hänga med i datoråldern. Vad tror du? Vad är din uppfattning om hur länge en bil bör behållas?

Källa: Vi bilägare nr 12 2018, köp denna tidning för att få mer bra bilfakta!

 

Vilken bil har bästa och sämsta rostskyddet?

$
0
0

Vilka bilar har bästa och sämsta roskyddet?

Bäst och sämst rostskydd hos bilar i Sverige. I Sverige har vi större fokus på bra rostskydd än i många länder. Detta beror på vårt klimat, att vi nyttjar vägsalt och att vi tror att bilarna behålls länge. Ett dåligt rostskydd är även riskabelt inför en andrahandsförsäljning där begagnat bilköpare lägger mer fokus på bra rostskydd än onödiga lyxfunktioner.  Så vilka bilar har det bästa samt sämsta roskyddet?

Bästa och sämsta bilmärkena avseende rostskydd

Några bilmärken står ut genom åren som extra bra avseende rostskydd och det är Audi, BMW samt Renault. Avseende Renault så efter stor kritik för rostproblem på 90-talet hos Renault så genomgick bilmärket stora förändringar i samtliga fabriker samt även viktigast av allt redan från ritbordet i den nya bilkonstruktionerna. En bit in på 2000 talet så var omställningen genomförd fullt ut och undersökningar av Renault årsmodellerna från 2009 och nyare ses som bland de bästa i världen avseende rostskydd. Starten kom med Laguna årsmodell 2001 följt av Megane årsmodell 2003, Clio årsmodell 2005 och så har det fortsatt med Espace, Kangoo m.fl.

Bästa rostskyddet hos bilmodeller ca: 2009-2013: Audi, BMW, Renault, Mercedes, Opel, Seat, Skoda och Volvo (Volvo har dock därefter gått åt motsatt håll med rejäla försämringar hos de senaste modellerna). Volkswagen har också fått bra bedömningar men senare påvisat problem i efterkontroller och speciellt Passat och Golf har uppvisat lackproblem och brister i tätningar samt hjulhus.

Rosttester hos enskilda bilarmodeller

Bästa rostskydden

  • Audi A3 årsmodell 2012
  • Audi A6 årsmodell 2011
  • BMW 5-serie årsmodell 2010
  • Mercedes E-klass årmodell 2011
  • Mini Cooper årsmodell 2014
  • Opel Insignia årsmodell 2009
  • Renault Clio årsmodell 2013
  • Renault Scenic årsmodell 2009
  • Skoda Octavia årsmodell 2013
  • Volvo V70 årsmodell 2007

Sämst rostskydd

  • Hyundai i40 årsmodell 2011
  • Nissan Qashqai årsmodell 2014
  • Peugeot 2008 årsmodell 2013
  • Toyota Prius årsmodell 2011
  • Volkswagen Passat årsmodell 2011

Kraftigt försämrat rostskydd har nyare Volvo: (Betyg 3)

  • Volvo XC90 årsmodell 2017
  • Volvo XC40 årsmodell 2018
  • Volvo V90 2017/2018
  • Volvo V60 2017/2018
  • Volvo XC60 2017/2018

Om Volvos försämrade rostskydd

Först såldes Volvo till amerikanska Ford som förvaltade bilmärket utmärkt både tekniskt och säkerhet men inte riktigt fullt ut avseende rostskydd där vissa försämringar infördes, rostskyddet skrevs ner från 5 till 4. Sedan såldes Volvo vidare till Kinesiska Geely som tog Volvo vidare upp i premiumsgmentet och bilarna har aldrig förr varit finare, kraftfullare och lyxigare men dock så har roskyddet försämrats ännu mer och bilarna fick betyg 3 när ViBilägare tog dem för kontroll under 2017/2018. Vi bilägare har kontrollerat rosten hos en 3 år gammal XC90 av senaste generation och den visade rostangrepp som inte hittas hos konkurrenterna, därav så kan man nu börja anta att Volvo är sämre än sina närliggande konkurrenter avseende rostskydd och detta är inte längre ett argument att välja Volvo som det tidigare.

Faktabakgrund:

Tidningen ViBilägare har sedan många år gjort regelbunda undersökningar avseende bilar rostskydd i samarbete med bilföretaget rostskyddsmetoder. Dessa år av undersökningar har gett stora erfarenheter samt fakta om många bilmodeller, dock är det även beroende på hur bilen körs, skador med mera. Statistiken insamlad har dock gett en bättre översiktsbild avseende roskyddet hos flera biltillverkare, detta är dock en process som ständeigt genomgår förändringar där vissa förbättrar sig och vissa andra bilmrken får försämrat rostskydd. Det finns också två typer av rostproblem, kosmetisk rost som påverkar karossens utseende samt säkerhetsrostproblem som påverkar bilens bärande skydd. Det sistnämda är förstås värst för bilen medans den kosmetiska rosten framför allt påverkar bilens värde på andrahandsmarknaden då den är synlig.

Källa: ViBilägare nr 17, 2018, i detta nummer finns ännu mera att läsa och detaljer avseende bilarnas rostskydd.

Köpa ny billig dragkrok med bra kvalité till bilen

$
0
0

Dragkrok till bra pris och hög kvalité

Behöver du en bra dragkrok till din bil? Det är inte krångligt och kan enkelt beställas online till de vanligaste bilarna på marknaden. Besiktningsreglerna har dessutom förenklats idag vid eftermontering av ny dragkrok så man slipper besiktiga bilen i samband med montering.

Denna artikel är ett informationssamarbete med Dragkrok365.se

Webbshoppen Dragkrok365.se erbjuder bilägare en ny dragkrok med hög kvalité för eftermontering till de flesta bilar på marknaden. Dragkrokarna tillverkas av Umbra Rimorchi i Italien och skickas direkt från fabriken till dig efter lagd beställning vilket normalt tar 3-4 arbetsdagar. Ett av de främsta kännetecknen på dragkrokar från Umbra är att de har mycket bra passform. Det finns andra billiga dragkrokar på marknaden men där många haft problem med dålig passform vilket riskerar att göra monteringen krånglig. Även ytbehandlingen får extra god omsorg hos Umbra för bästa tålighet mot rost. Fri frakt vid beställning samt livstids garanti.

Typ av dragkrok

Det finns tre varianter av krokar hos Dragkrok365.se. Fast, horisontellt avtagbar och vertikalt avtagbar.

Fast dragkrok

Detta är det billigaste valet. En fast dragkrok är ett bekvämt val om du är hantverkare och/eller kör släp ofta.

Avtagbara dragkrokar

De flesta bilägare tycker inte att dragkrok är det snyggaste tillbehöret på sin bil och väljer därmed en avtagbar dragkrok. Det är också en bra att inte ha dragkrok på bilen om man skulle bli påkörd bakifrån. Underhåll som krävs är att ta bort kroken efter användning. Låter man den sitta monterad längre perioder så rostar den så småningom fast. Den noggranne väljer att smörja en eller två gånger per år.

Horisontell krok: Kroken monteras och demonteras rak in mot bilens baksida. Lätt och bekvämt. Passar äldre personer, de som ogillar att gå ner på knäna eller de som saknar någorlunda styrka i händer/armar.

Vertikal krok: Kroken monteras och demonteras vertikalt underifrån bilen. Man hakar fast kroken undertill vid bilens bakkant och för sedan kroken uppåt i vertikal riktning till den klickar i.  Fördelen med denna är att munstycket blir osynligt och man kan tro att bilen inte har dragkrok.

Montering

I stort sett alla nyare bilar är förberedda för eftermontering av dragkrok genom att det det finns förborrade hål. Har du lite känsla för bilmeckande så är det inte så svårt att montera en dragkrok från dragkrok365.se själv. Vill du ha hjälp med monteringen så är de flesta bilverkstäder vana vid att montera dragkrokar. Det finns även flertalet föreslagna bilverkstäder på hemsidan som är rekommenderade att nyttja för monteringen av dragkrokarna från dragkrok365.se. När dragkroken väl är på plats så behöver du inte besiktiga bilen direkt. Det enda du behöver tänka på är att behålla installationsmanualen och ta med den till näsa gång bilen ska in på ordinarie besiktning. Då görs en kontroll av den installerade dragkroken.

Elsystem

Det är viktigt att välja rätt kablage och elsystem till din nya dragkrok. Läs på noggrant innan beställning

Det finns lite fakta som är värt att känna till avseende elinstallation för dragkrokar. Det finns 7 poliga kontaktsystem och 13 poliga. 7 poliga system är gammal teknik används tillsammans med äldre släp.  Nya släp som säljs idag har 13 polig anslutningskontakt. Den 7 poliga anslutningskontakten är är standard och ingår i priserna vid köp hos dragkrok365.se. Du kan uppgradera denna med ett 7-polige elsystem som även klarar av att koppla bort PDC (Backsensor) per automatik. En svaghet hos det äldre systemet är att den 7-poliga kontakten lättare börjar glappa med tiden

Rekommendation: Beställ som tillval det 13 poliga elsystemet som är den senaste tekniken. Det 13 poliga elsystemet finns både i universal version samt modellanpassad. Beställer du 13 polig kontakt så medföljer det alltid en adapter till 7 poligt så att du som kund aldrig skall riskera att ej kunna dra ett visst släp pga. dess kontakt.
Modellanpassade elsystem finns för dig som vill ha en installation så nära orginal som möjligt och som inte vill riskera bilens nybilsgaranti vad gäller det elektriska. Kolla gärna upp priset då de modellanpassade elsystemen hos dragkrok365.se där de ofta säljs 20-40% billigare än hos andra leverantörer.

Mer nyttig information om elsystem och dragkrokar finns att läsa hos dragkrok365.se

Om tillverkaren

Umbra Rimorchi är ett familjeägt företag som tillverkat dragkrokar i 50 år. Materialet levereras i tålig förpackning som är gjort för att tåla frakthantering med bästa möjliga förutsättningar.

Viewing all 508 articles
Browse latest View live