Quantcast
Channel: Bytabil.net
Viewing all 514 articles
Browse latest View live

Test BMW X2 25d xDrive 2018 – Ytterligare en cool bil från BMW!

$
0
0

Test BMW X2 2018 xDrive diesel – Bekväm crossover

Nya BMW X2 är här och BMW har fått en till bilmodell i sitt X-program. BMW X2 är mer lik en hög personbil än en terränggående SUV samt att modellen 25d är både kraftfull och bränslesnål. Du som köper en BMW X2 får en snygg, körglad bil som är smidig att kliva i och ut ur, vad mer kan man önska?

Testbilen: BMW X2 X-drive (Fyrhjulsdriven) 2018, diesel, 231 hk, 0-100 km/h: 6,7 sek, Utsläpp: 133-139 g/km (Skatt: ca: 5300-6100 kr/år, de 3 första åren).

Första intrycket när vi såg BMW X2 var att bilen designmässigt är väldigt lik en moderniserad version av Volvo V40 Cross Country sedd från sidan. BMW X2 är en blandning mellan personbil och SUV, av vissa kallas denna biltyp Crossover. Hur som helst så sitter man märkbart högre i bilen och detta kommer sannolikt bli en populär bil från BMW då bilen är lagom stor och är en perfekt “åka till landet bil”.

Att köra

BMW X2 25d är mycket pigg i alla situationer och köregenskaperna är väldigt lik en bensinbil. Motorn och automatväxellådan jobbar superbt ihop. Möjligheten att lätt växla mellan olika körprogram gör att bilen snabbt kan anpassas efter behov och trafiksituation. Chassit är mer åt det hårda hållet men bilen är ändå komfortabel och ligger riktigt bra på vägen även vid snävare svängar. Då bilen är något högre så kränger den en aning vid pressad körning och de vanliga bilmodellerna från BMW ligger stabilare på vägen. Fast detta är en utmärkt kompromiss för dig som vill färdas lite högre och inte har som mål att dagligen slicka kurvornas kanter. Bilen är genomgående toppen att köra till vardags och styrningen känns mycket bra. Körkänsla är BMWs varumärke och på den biten är de bäst.

Stadskörning går fint då motor och automatväxellådan jobbar bra ihop och en högre sittposition gör stadskörningen bättre. Även på landsvägen går bilen bra och omkörningar går finfint. Likaså gör sig bilen bra på motorvägen, så klart det är ju en BMW!

Bränsleförbrukningen har imponerat på oss då den legat på precis runt 0,53 liter/mil, vilket dessutom är i nivå med tillverkardeklarationen. Vi har inte testat någon bil med en effekt på över 200 hästkrafter som nått ner på så låg nivå under våra testkörningar.

Komfort

Det är bekvämt att stiga i och ut ur bilen. Framstolarna är bättre än hos många andra bilar och stolarna har bra inställningsmöjligheter inklusive ställbar front, men vid längre körning så känns det inte riktigt bra och vi har inte minst suttit bekvämare i andra bilar från BMW. Bullernivån inne i bilen är inte helt i topp och bilen upplevs av oss som genomsnittlig. Ju högre hastigheten blir desto mer buller tränger igenom, även in detta fall finns det bilar inom BMWs eget modellprogram som är bättre.

Praktiska egenskaper

Visst är BMW X2 en praktisk bil även om den inte är en renodlad kombi. BMW X2 har ett helt okej lastutrymme och hyfsat med benutrymme i baksätet. Småförvaring funkar bra och två mugghållare fram finns. Vi saknar hållare för solglasögon.

Instrumentering

BMW X2 har klassiska förarinstrument med analoga fysiska visare för varvtal och hastighet, denna må vara enkel men funkar utmärkt och är tydlig. Vi saknar att det inte finns beräknad körsträcka till tom tank direkt vid bränslemätaren som hos flertalet andra BMW bilar, detta hittas istället i den mindre färddatordisplayen nedtill i förarinstrumenteringen. Växelspaken till automatlådan är av traditionell typ likt de flesta vanliga bilar idag. Du kan fortfarande vippa spaken åt sidan för att snabbt koppla in sportprogrammet. Mediasystemet har numera en pekskärm men användargränssnittet är lika som BMW haft under ett antal år nu. Inlärningströskeln är något hög och det tar viss tid att förstå sig på hur menyhanteringen fungerar men å andra sidan när man väl kan den så fungerar det faktiskt bra och logiken är att den ska fungera bra tillsammans med den runda fysiska kontrollenheten. Detta reglage är bättre att nyttja av föraren när bilen körs än pekskärmar.

Harman Kardon Stereon har ett mycket bra ljud och upplevs vara bättre än genomsnittet.

För vem

BMW X2 är för dig som vill ha en snyggt designad och bränslesnål bil som är bekväm att stiga in i.

Ekonomi

Utgångspriset är 325 000 kronor för en framhjulsdriven BMW X2 med bensinmotor på 140 hästkrafter och manuell växellåda, prestanda 0-100 km/h på 9,3 sekunder vilket är helt okej redan där. Det finns därefter mycket tillval, fyrhjulsdrivna versioner och kraftfullare motorer samt dieselalternativ.

Teknik

BMW ligger i framkanten avseende bilteknik och det mesta finns att få till deras bilar, inte minst säkerhetsteknik. BMW gör dock inte någon stor sak av detta och i bilen syns inte speciellt mycket av det. Tekniken finns där men exponeras inte, det är ju ändå onödigt och det viktiga är ju att den fungerar.

Motorer till BMW X2

  • 18i bensin 140 hk, bränsleförbrukning: 5,8-5,6 liter/100km, 0-100 km/h: 9,6 sek. Framhjulsdrift.
  • 20i bensin 192 hk, bränsleförbrukning: 5,9-5,5 liter/100km, 0-100 km/h: 7,7 sek. Framhjulsdrift.
  • 20i bensin 192 hk, bränsleförbrukning: 6,2-6,1 liter/100km, 0-100 km/h: 7,4 sek.  Fyrhjulsdrift.
  • 18d diesel 150 hk, bränsleförbrukning: 4,6-4,5 liter/100km, 0-100 km/h: 9,3sek. Framhjulsdrift.
  • 18d diesel 150 hk, bränsleförbrukning: 5,2-4,9 liter/100km, 0-100 km/h: 9,2sek. Fyrhjulsdrift.
  • 20d diesel 190 hk, bränsleförbrukning: 4,9-4,7 liter/100km, 0-100 km/h: 7,7sek. Fyrhjulsdrift.
  • 25d diesel 231 hk, bränsleförbrukning: 5,3-5,1 liter/100km, 0-100 km/h: 9,2sek. Fyrhjulsdrift.

Allmänt om BMW X2

BMW X2 har en front som är speciellt konstruerad för att ge lågt luftmotstånd och bättre kylning av bromsarna. Den låga bränsleförbrukningen är ett kvitto på att frontkonstruktionen bidrar med sin del att minska förbrukningen som i andra fall kan öka när det gäller lite högre bilar. Detta är en del i BMW EfficientDynamics som alla BMW utvecklas efter, och ett varumärke för att BMW lägger mycket med forskning på att optimera bilen för att hålla nere bränsleförbrukningen.

Bakluckans handtag är integrerat i BMW emblemet som trycks in när man bakluckan ska öppnas, om man inte istället nyttjar automatisk öppning via fjärrkontrollen.

Panoramaglastak finns att få, detta är stort och generöst. Dessutom kan det öppnas, och öppningen är även denna stor och generös. Panoramaglastaket ger dessutom en ljusare kupé, speciellt uppskattat av baksätespassagerare. När solen blir för stark finns ett jalusi som kan dras fram med automatik.

Bränsletanken hos BMW X2 är på 51 och tar dig nästan 100 mil vid normal blandad körning.

Head-up display visar hastighet i siffror och navigation i bilens framruta. Denna funktion fungerar dock inte om du har polariserande glasögon.

Apple Carplay stödjs

Lädersäten med röd, mörkbrun mocha, ljusgrå och svart färg i några olika varianter erbjuds som komplement till de tygklädda sätena. Detta kan kombineras med flertalet interiörlister i diskreta färger från ljusa till mörka.

Versioner av BMW X2

MODEL ADVANTAGE

  • Automatisk baklucka
  • Parkeringsdistanskontroll (PDC), bak
  • Klimatautomatik, 2-zons
  • Farthållare
  • LED-strålkastare med kurvljusfunktion
  • LED-dimstrålkastare

 

MODEL M SPORT

  • Automatisk baklucka
  • Parkeringsdistanskontroll (PDC), bak
  • Klimatautomatik, 2-zons
  • Farthållare
  • LED-strålkastare med kurvljusfunktion
  • LED-dimstrålkastare
  • Belysningspaket med Ambient Light
  • M lädersportratt
  • M Sportpaket

 

MODELL M SPORT X

  • Automatisk baklucka
  • Parkeringsdistanskontroll (PDC), bak
  • Klimatautomatik, 2-zons
  • Farthållare
  • LED-strålkastare med kurvljusfunktion
  • LED-dimstrålkastare
  • Belysningspaket med Ambient Light
  • M lädersportratt
  • M Sport X-paketet

Utöver ovanstående så finns olika aktuella kampanjversioner samt givetvis enskilda tillval också

Informativt: BMW har mycket funktioner som tillval och testbilen var extrautrustad, kontrollera vad som ingår när du köper bilen.
Test BMW X2 25d xDrive 2018 - Ytterligare en cool bil från BMW!
Att köra10
Komfort8
Praktiska egenskaper10
Instrumentering9
9.3BMW X2

Test Kia Picanto 1.0T-GDi – Billig liten stadsbil

$
0
0

Test av Kia Picanto 100 hk GT-Line

I denna biltest har vi provat Kia Picanto 1.0 Turbo i GT-Line utförande. Kia Picanto är en billig bil samt den minsta bilen i Kias modellprogram. Kia Picanto är en småbil som många kan tänkas vilja ha som pendlarbil eller som andrabil i hushållet. Även som stadsbil kan Picanto hitta sina köpare. Kia Picanto må vara liten, billig och kommer med 7 års garanti, men hur bra är den? Är Kia Picanto en bra pendlarbil? Läs vidare vår test av Picanto!

Testbil: Kia Picanto 1.0-T GDi. 3-cylindrig bensinturbo på 100 hk. Manuell växellåda.

Designmässigt har Kia lyckats riktigt bra. Picanto är en riktigt snygg liten bil, speciellt i fronten.

Att köra

Kia Picanto 1.0T är mycket pigg i starten vilket är en av bilens styrkor. Småbilar som är högre och smalare brukar inte ha jättebra väghållningskänsla, vilket inte heller Kia Picanto har. Visst är höga bilar mer praktiska och man sitter bättre i bilen, men det har sitt pris och bilen upplevs vara lite vinglig och ostabil i vissa situationer. Fast jag tror inte att ägarna till Kia Picanto förväntar sig sportbilsegenskaper och kör man bara normalt och inte för snabbt så går bilen bra.

Stadskörning: I storstan står sig Kia Picanto som bäst. Bilen är pigg och mycket smidig att köra samt lätt att parkera. Toppenbil i storstan!

Landsväg: På landsvägen börjar vägbullret tränga in och bilens svagheter märks allt mer. Fjädringen är aningen åt det mjukare hållet vilket ger något bättre komfort men bilen är ändå långt ifrån en komfortglidare på landsvägen. Den smala hjulbasen gör att bilen inte ligger lika stabilt på vägen som större bilar när hastigheten stiger. 100 hk bensinturbo i en liten bil går bra i det flesta omkörningssituationerna, gör inte för snäva rattrörelser bara.

Motorväg: På motorvägen känns inte Kia Picanto så rolig att färdas i, det är bullrigt inne i bilen. Bilen kan också upplevas något ostabil speciellt om det blåser mycket ute. Man kör inte gärna över 130 km/h, något de flesta ägare av Kia Picanto sannolikt ändå står ut med.

Komfort

Man sitter bra i bilen och den är lätt att stiga i och ut ur. En liten bil har sina begränsningar och det bästa är att själv prova bilen innan köp så att ergonomin fungerar även för dig. Ratten kan inte ställas i djupled vilket försämrar komforten något. Mittarmstödet mellan framstolarna är riktigt bra och höjer komforten, rekommenderas! Baksätet har sina begränsningar som hos alla småbilar, framför allt gällande benutrymme. Baksätet är relativt högt placerat vilket gör att man ändå sitter hyfsat bra trots det begränsade benutrymmet. Kia Picanto är anpassad för 5 personer och har 3 bälten i baksätet. Axelbredden är dock mycket begränsad och tre vuxna får det riktigt trångt där bak.

Bullernivån i bilen är en av de största svagheterna hos Kia Picanto då vi upplever den vara förhållandevis hög. Kia Picanto är mer bullrig inne i kupén än de flesta nya bilarna som säljs just nu, fast man vänjer sig.

Praktiska egenskaper

Kia Picanto har förvaring för småsaker, speciellt om man köper versionen med mittarmstöd. Det finns mugghållare men de är inte så stabila. Lastutrymmet i bak är mycket begränsat och plats finns för några matkassar och inte så mycket mer. Baksätet kan fällas och då ryms mer.

Instrumentering

Instrumenteringen är bra och tydlig samt är lätt att lära. Pekskärmen med backkamera fungerar bra men saknar navigation. Navigation kan du få via din mobiltelefon och speglingsapparna AppleCarplay eller Android Auto. Google har dock inte ännu lanserat sitt system för Android för Sverigemarknaden så den appen finns inte ännu att få tag i. Stereon har en helt okej ljudbild men är inget för finsmakaren.

Ekonomi

Kia Picanto 1.0-T 100 hk bensinmotor kostar i GT-Utförande enligt listpris drygt 140 000 kronor, med gällande kampanjpris så kostar bilen 130 000 kronor just nu. I GT-line ingår manuell air kondition, automatisk klimatanläggning finns inte att få. Backkamera och parkeringssensorer. Mittarmstöd med förvaringslåda. 7″ Pekskärm. Konstläderklädsel.

Kia Picanto är en billig bil och står sig därför mycket bra ekonomiskt, den kan ju inte gå ner mer än ca: 130 000 kronor. Mer än så kan många medelklassbilar sjunka i värde på 5 år och sannolikt är inte Kia Picanto värd 0 kronor efter 5 år. Den har ju då fortfarande två års garanti kvar!

Bränsleförbrukningen är angiven till 0,48 l/mil under blandad körning. Vi kom inte ner i dessa siffror utan hamnade runt 0,6 liter/mil, testbilen var dock inte helt inkörd ännu. Färddatorn var lite missvisande och visade faktiskt lite mer än verklig förbrukning upptäckte vi vid tankning. Det krävs därför mer avstämningar för att kunna fastslå en bild över bränsleförbrukningen hos Kia Picanto, vår känsla är dock att bilen drar något mer än önskat med tanke på hur liten bilen är. Samtidigt kan vi slå fast att bilen inte heller är någon storförbrukare av bränsle.

Summering

Kia Picanto är en liten, billig och toppenbra stadsbil!

Test Kia Picanto 1.0T-GDi - Billig liten stadsbil
Att köra3
Komfort2
Praktiska egenskaper1
Instrumentering7
3.3Picanto 1.0T

Test Tesla Model X 100D – Världens bästa familjebil!

$
0
0

Test Tesla Model X – Bästa familjebilen!

Tesla Model X är en stor och rymlig elbil från Tesla med SUV känsla. Model X har praktiskt nyttjande i fokus och bilen är riktigt lyckad i detta syfte! Tesla Model X är en toppenbra familjebil då bilen rymlig och dessutom kan fås i flertalet utföranden avseende sittplatser. Att bilens prestanda dessutom slår de flesta sportbilar känns nästan en smula overkligt! Tesla Model X har en räckvidd på upp till drygt 50 mil, fyrhjulsdrift som standard, sportbilsprestanda, rymmer hela familjen. Hur är det ens möjligt? Bra gjort Tesla!

Testbilen: Tesla Model X 100D, batteridrift med 100 kW lagringskapacitet, upp till 56 mils räckvidd, 0-100 km/h: 4,9 sekunder, fyrhjulsdrift, aktiv luftfjädring. Grundpris 1 163 000 kronor

Att sätta sig i Tesla Model X är som att sätta sig i ett rymdskepp, Model X är en bil som inte liknar någon annan bil jag kört. I stort sett finns det inte en enda knapp på instrumentbrädan. Allt sköts via den stora pekskärmen. Användargränssnittet är enkelt och det finns faktiskt inte så många inställningar att göra, allt bara funkar. Teslas upplägg är enkelt och bra!

Sökes, Tesla motor

När man öppnar motorhuven framtill så möts man av, en djup lastgrop. Javisst, under motorhuven är det ett lastutrymme perfekt för för några matkassar. Men var motorn är, ja det förblir en gåta för av den syns inte något av.

Att köra

Model X är fantastisk att köra. Kraften kommer direkt utan någon fördröjning alls, och inte är det lite kraft heller! 0-100 km/h på 4,9 sekunder i kombination med absolut kontroll utan fördröjning oavsett hastighet, jo man tackar! Detta är oslagbart helt enkelt! Dessutom förpackat i en familjebil, så knäckande för självförtroende hos en stor del sportbilsägare!

Stadskörning: Toppenbra, motorn är så pass pigg att bilen aldrig har några bekymmer i stadstrafiken oavsett situation. Parkeringshjälp finns, visst är bilen stor men den upplevs ändå inte så när man kör.

Landsväg: Model X är toppen här med. Omkörningar går ofattbart bra oavsett hastighet! Luftfjädringen gör resan mjuk och behaglig.

Motorväg: Likaså här har Tesla Model X kraft direkt i alla lägen. Enda svagheten är att vägbuller tränger igenom när farten går upp och asfalten är grov och sliten. Bilen är fortfarande helt okej och bättre än många men är inte den tystaste vi färdats i.

Praktiska egenskaper:

Tesla Model X är en mycket praktisk bil. Småförvaring finns och mugghållare finns för alla passagerare, riktigt bra dessutom. I Amerikansk anda mellan framstolarna finns till och med ställbara hållare som kan hålla en 1,5 liters flaska stadigt.

Tesla Model X kan fås i tre utföranden avseende baksäten. 5-sitsig, 6-sitsig och 7-sitsig. 5-sitsig är standard och då är Model X som de flesta familjebilar. Rymligt baksäte och ett bra lastutrymme. Den 7 sitsiga versionen har två extrasäten som är nedfällbara i lastutrymmet. Den 6-sitsiga versionen är lite speciellt, och den mesta intressanta varianten. De två extrasätena längs bak finns med som kan fällas ned i lastgolvet. Det vanliga baksätet har tagits bort och ersatts av två fristående stolar. Dessa är generösa, rymliga och komfortabla. Samtidigt finns ett rymligt mellanrum mellan dessa vilket ger mer benutrymme för de som eventuellt sitter längst bak. Den 6-sitsiga versionen rekommenderas starkt!

Dörrarna till baksätet öppnas uppåt, så kallade måsvingedörrar. När de är öppna ger de ett otroligt stort och rymligt insteg till kupén. Detta är familjernas dröm och barnen kan lätt hoppa in och ut ur bilen och föräldrarna kan smidigt spänna fast barnen i stolarna. Tror du nu att dörrarna ställer till problem när det är trångt? Inte alls, det krävs endast 30 cm fritt utrymme för att de ska öppnas upp.

Komfort

Den 6-sitsiga bilen är komfortabel för alla, även om 6 vuxna åker i bilen. Sätenas ergonomi är mycket bra. Viss justering får göras av alla stolar för att ge benutrymme vid fullsatt bil men detta är den bästa bilen hittills vi provat utan att gå upp till minibussklassen. Model X är ju fortfarande en personbil och inte en buss!

Luftfjädringen gör resan behaglig samtidigt som väghållningen är i topp! Framrutan är gigantisk och går upp över och bakom huvudet, vilken panoramakänsla! Det är även glas i sidodörrarnas överkant som ger ljusinsläpp ovanför baksätespassagerarna, snyggt!

Instrumentering

Instrumenteringen är enkel och känns inte så avancerad som man kan tro. Bilen är superavancerad och modern men användarmässigt är den enkel och lätt att komma överens med. GPS-navigationen kommer från Google och fungerar mycket bra och skärmen är stor vilket ger en stor kartbild, denna kombineras i förarinstrumenteringen med en bild som visar lite mindre och närmare hur man ska köra i kommande situation.

Alla reglage kring ratten är precis som hos Mercedes nya bilar, rattväxel, vindrutespolning, farthållare och kontroll av lysen har samma upplägg.

Ekonomi

Den billigaste versionen 75D som har ett något mindre batteri börjar straxt under 1 miljon kronor. Tesla Model X är inte en billig bil som alla kan köpa. Den som tar sig råd att köpa bilen får ändå en av världens bästa familjebilar! Jag själv sa först att vi kommer nog inte se så många Model X i Sverige, den kan inte ha sålt så mycket så dyr som den är. Sen åkte vi till laddstationen och vips så stod där tre stycken till Model X, så tji fick jag! Trots prislappen så köper folk denna bil, det är roligt att se att de förstått hur bra Model X är! Stackars alla sportbilar som framöver kommer se sig förbikörda av en familjebil!

Laddning

75D uppges gå ca 42 mil och 100D 56 mil, P100D 54 mil (Gör 0-100 km/h på 3,1 sekunder!). När vi fulladdat 100D så har det stått 45 mil på mätaren. Bäst laddas bilen i någon av Teslas Superchargers, här laddas bilan med upp till 120 kW som mest, när batteriet börjar bli fullt dras effekt ner och sista biten tar längre tid att ladda. Det kan ta upp runt 1 timma att ladda bilen om man har tålamod, eller så laddar man bara snabbt och kör vidare med många mil på mätaren ändå. Troligen så klarar du det dagliga behovet och kan sen ladda på en långsam vanlig laddare över natten med Type 2 uttag. Tyvärr så finns inte Teslas laddare på så många ställen, ännu. Men det tillkommer nya hela tiden.

Jajamen, dörrarna kan öppnas när bilar står parkerade bredvid en Telsa Model X, i nedanstående fall fanns det dessutom generös marginal till bilarna bredvid.

Test Tesla Model X 100D - Världens bästa familjebil!
Att köra10
Komfort10
Praktiska egenskaper10
Instrumentering9
9.8Model X

Jämför billån när du köper bil

$
0
0

Jämför billån inför bilköpet!

Att köpa en ny, eller nyare bil kostar ofta mycket pengar. De flesta lånar därför pengar till bilköpet. Ska du finansiera ditt bilköp med billån så jämför bankerna. Idag finns det tjänster på internet som enkelt hjälper dig att jämföra olika banker och lån. Tack vare dessa tjänster på nätet så har konsumenter idag betydligt bättre styrka och möjligheter att låna pengar till bättre räntor och bättre villkor.

Detta inlägg innehåller reklam

En tjänst på internet som specialiserat sig på att hjälpa konsumenter att få bättre lånevillkor via internet är MyLoan. Jämför billån hos dem för att få erbjudanden från olika banker. De har specialiserat sig på olika typer av lån där billån är en av dessa. Tjänsten är gratis att nyttja och du är inte tvingad att teckna lån från någon av de banker som ger dig erbjudanden. Du kan alltså fylla i din intresseanmälan gratis, vänta någon dag och därefter ta del av vad bankerna erbjuder dig, tycker du något av dessa erbjudanden är bra så går du vidare och genomför låneansökan hos den bank du väljer. Tycker du inte något erbjudande är bra så behöver du inte teckna dig för något billån hos dem.

När du fyller i intresseanmälan för att jämföra olika billån så kommer en kreditupplysning att tas, denna delges för bankerna inför att de ska lämna erbjudande till dig. Fördelen i detta fall är att enbart en kreditupplysning tas istället för flera vilket sker om du går till olika banker själv. Idag sätts många räntor för privatlån individuellt baserat på låntagarens ekonomiska bild. Därför är det svårt att få ett exakt låneerbjudande idag från bankerna utan att de gör en kreditupplysning först. Det enda du ser på deras egna hemsidor är ett räntespann som är ganska stort.

Idag finns många flera banker än förr, tack vare internet. Utbudet är enormt och det är svårt för konsumenter att få reda på alla dessa banker och de valmöjligheter som finns. Men nu har alltså tekniken gått framåt och tjänster utvecklats som ökar och förbättrar möjligheterna för finansinstitut och kunder att lättare hitta varandra, båda vinner.

Så därför är internetsidor likt MyLoan som hjälper till med att jämföra billån och andra typer av lån bra för konsumenterna. Det går snabbare att få låneerbjudanden och bara en kreditupplysning tas. Inga tvång, teckna lån bara om du vill.

Att välja bil är ofta det som man först tänker på inför ett bilköp. Ekonomi är dock en mycket stor del av att äga bil och faktiskt så pass stor att det är minst lika viktigt som bilvalet. Utöver att jämföra billån så bör du också jämföra bilpriserna. Även detta kan du göra idag lättare på internet. Ta dig tid att besöka bilmärkens egna hemsidor om du funderar på att köpa en helt ny bil, var gärna lite öppensinnad och inte för märkestrogen för då ökar valmöjligheterna. Letar du en passande begagnad bil så finns det massor med sidor likt Blocket med flera där både privatpersoner annonserar samt bilhandlare. Just inför ett köp av begagnad bil är det ännu viktigare att vara påläst om vad bilen bör ligga på i pris. Ofta, men inte alltid sätter bilhandlarna i sin annonsering det pris de säljer den begagnade bilen för, dvs rätt pris direkt. Det är inte samma prutande idag som förr. Detta har internet bidragit till då det blivit så mycket lättare att jämföra priser på begagnade bilar idag, sätter handlarna ut ett för högt pris i sin annons så kommer ingen till butiken helt enkelt. Det kostar dock inget att höra sig för och kan du se att bilen stått ett tag hos bilhandlaren så är det mer sannolikt att det går att få ner priset.

Välja biltyp är också något du bör tänka på avseende inför köpet. Hur stor bil behöver du? Hur mycket bränsle drar den? Hur ofta ska den servas? Garantier?

Inför bilvalet är det en hel del att tänka på som billån, bilpris och efterföljande kostnader under ägandetiden. Gör det enklare, nyttja internet och jämför billån samt hitta information om bilen du tänkt köpa.

Billigare motorolja direkt hem till dig som servar bilen själv

$
0
0

Köpa motorolja billigare på internet

Vill du ha billig motorolja levererad hem till dig? Servar du bilen själv? Då är motorolja en av de viktigaste sakerna du behöver inför bilservicen. Äldre bilar behöver lite omsorg och underhåll, även om man kan hålla sig till simplaste insats om bilen är en bruksbil och inte någon som ska bevaras i oändlig tid.

Detta inlägg har annonslänkar

Hitta billig motorolja på nätet. Det finns massor med bildelar och tillbehör nuförtiden att köpa på internet. Olja är dock något som alltid är dyrt, eller i alla fall kostar en slant när det köps i lite större mängd, som vid motorservice. Bland annat är Castrol ett känt märke för oljor och Castrol har motorolja. Du kan köpa Castrol motorolja billigt här, och det levereras hem till dig vilket kan vara riktigt skönt också.

Glöm bara inte att byta oljefilter också, oljefilter kan också köpas på nätet förstås. Oljefilter hittar du bland annat här att beställa. Sen när det gäller olja och oljefilterbyte så kan det bli krångel, förstås. Då kan det vara bra att ha en oljefilteravdragare, ifall oljefiltret sitter fast hårt. En oljefilteravdragare hittar du att köpa på internet, här. Men varför inte köpa ett kombiverktyg, oljefilteravdragare och oljepluggnyckel i ett, hittas att köpa här

Nu är du kanske redo för att serva bilen själv? eller?

 

Test Kia Stinger GT – Toppenbil från Kia, och snygg e den också!

$
0
0

Test Kia Stinger GT – Sportbil för åretruntbruk i Sverige

Kia Stinger GT är Kias sportbil och fanbärare, och Kia har lyckats bra! Kia Stinger GT kan mäta sig med andra sportbilar och är väl värdig att höja upp Kias varumärke! Vi har nu testat Kia Stinger GT, så här gick det:

Testbilen: Kia Stinger 3.3 T-GDi V6 Bensin 8vxl Aut, AWD (Fyrhjulsdrift), 370hk

En sober sportbil med resurser. Vansinnigt snygg design som sticker ut. Här har Kia fått till det med sin Kia Stinger GT.

En läcker design både ute och inne. Fartresurserna var alldeles utmärkta och 3,3 litersmotorn matchade 8-stegslådan perfekt. Kia Stinger GT har ett bra tryck vid omkörningar och i princip i hela registret. Navigatorn fungerade alldeles utmärkt och var snabb i hanteringen. Head-updisplayen var utmärkt, tydlig och framför allt så visades allt som man behöver se med tydlighet och bra ljusstyrka.

Ur säkerhetsmässig synpunkt så har Kia Stinger GT en väl fungerande adaptiv farthållare som var utmärkt och den var inställbar i fyra steg. Dödavinkelvarnaren funkade alldeles utmärkt och likaså filhållningsfunktionen, kom man utanför markerad linje utan att blinka så styrde den tillbaka lätt och fint. Väghållningen kändes bra oavsett vilket program man valde, jag tyckte inte att skillnaden var så där vansinnigt stor mellan comfort och sport/sport+ men det kan vara individuellt. Kia Stinger GT var rolig att köra och motorljudet räckte till utan att för den skull låta för mycket och den drog uppmärksamheten till sig när man parkerade.

Den var ovanligt tyst inuti när man körde i motorvägsfart (och lite till😉). På vanliga vägar och småvägar så var den ännu lite tystare. Lite sikt genom bakrutan men genom sidospeglarna hade man alldeles utmärkt kontroll, perfekt stora.

Nu till det lite tråkiga:

Ljudet på stereon var väl ingen höjdare, vid högre volym så lät det lite burkigt även om man ställde in equalizern och att högtalarna kom från Harman Kardon.

Sittkomforten var inte något att skryta med för min del, svårt att få till stolarna fast allt gick att ställa in med el. Det största problemet var att stolen inte gick att höja för då slog jag huvudet i taket, när den var i botten så hade jag cirka 2 centimeter upp, förmodligen pga att bilen har taklucka och sargen runt den går ju ner cirka 3-4 centimeter, jag är 185 lång. Min fru däremot hade svårt att få till en vilsam position för nacken, hon är 154 lång, När hon lutade sig bakåt för att få stöd så fick hon böja nacken för att nå in mot stolen.

Det fanns även positiva saker: Man fick plats med 47:orna utan problem, stolen gick att flytta bakåt så att benen fick plats på längden och även ratten gick att få bakåt så man slapp ha raka armar när man satt långt bak, stoppningen verkar god på stolarna. Förbrukningen var väl inte av den snåla typen, men med en sådan motor rolig motor blir det så. Som man säger: Hästarna ska ha mat 😉!

Positivt:

Design, motor och låda, däckbuller, gps:en, kvalitet på inredning och instrumenttavlor, head-up mm. Och framför allt: Garantierna! 7 års nybil på en sådan här sportbil.

Minus:

Förbrukning, inställning av stolar pga takluckan

Summering:

En rolig bil att både köra och visa upp. Sportig i sitt körsätt. Bagaget kanske i minsta laget men vem lastar fullt i sådan vagn? Den är till för att ligga ute på vägarna. En bil att köpa om man inte vill kosta på sig en jänkare typ Mustang eller Camaro men då får man överväga garantierna som Kia har, 7 års nybilsgaranti kan vara värt mycket i slutändan.

Testpilot Janne Öhrling

Andrepilot: Joakim

Även jag har testat Kia Stinger under några dagar och konstaterat att Kia lyckats riktigt bra med Stinger GT. Designen är mycket lyckad och jag har fått många kommentarer och frågor från bekanta likaså främlingar på macken när jag tankat. Stinger drar blickarna till sig helt enkelt, och det är ett gott betyg.

Att köra Kia Stinger GT är en trevlig upplevelse. Visst låter den inte som Amerikanska konkurrenter med stora V8 motorer, men faktiskt inte långt ifrån. Vid gaspådrag morrar motorn i Stinger GT mysigt elakt. Accelerationen 0- 100 km/h på 4,9 sekunder ger körglädje och motor samt automatlådan har bra respons. Omkörningar på landsväg går toppenbra och genomförs mycket kontrollerat. Stinger GT bjuder på riktigt hög körglädje!

Kia Stinger har en Amerikansk känsla när man sitter i bilen och kör. På landsväg och motorväg är fjädringen mjuk och behaglig men i tvära kurvor så beter sig Kia Stinger ändå mycket kontrollerat, en kombination som inte brukar gå att uppnå så lätt. Kia har lyckats väldigt bra med chassisättningen, speciellt sett för de som vill ha en Sportbil som även körs dagligen. Skarpa kurvor och utsvängningar trivs Stinger bra med, för med vriden ratt, lite sväng, full gas, ja då skriker däcken och baken lossnar lite lätt men utan att förlora kontrollen vilket antisladdsystemet hjälper till med.

Komfort: Bullernivån inne i Kia Stinger är genomgående låg. I låga hastigheter är bilen riktigt tyst och trevlig, lite mer buller tränger igenom när farten ökar och asfalten är grov men ligger fortfarande på en fullt acceptabel nivå. Sportiga bilar med sportiga däck är inte de tystaste bilarna inuti, Kia Stinger står sig därför mycket bra då den är tystare än genomsnittsbilen i alla lägen och endast några dyra premiummärken har tystare bilar, som då dessutom har större fokus på just komfort än sport. Klart godkänt för Kia Stinger alltså! Jag som är 170 cm lång sitter bra i förarsätet och har en okej marginal till taket.

Stereon från Harman Kardon upplevs av mig som bättre än standardstereos hos andra bilar, jag har också hört Harman Kardon bilstereos låta bättre i andra bilar.

Lastutrymmet är djupt och generöst, Stinger har ett bra lastutrymme sett för att det är en sportbil. Den snäva bakluckan begränsar förstås lite grann men vill man ha en snygg bil så får man lida lite förlust på det praktiska delarna.

Kia Stinger är fyrhjulsdriven vilket gör att bilen står sig bra i det Svenska klimatet året runt, det är en av styrkorna hos denna bil. Prislappen på drygt 500 000 kronor önskade jag var lägre då man får en bakhjulsdriven Mustang billigare, men fyrhjulsdrivna Audibilar med samma specifikationer är å andra sidan dyrare.

/Joakim

Test Volkswagen T-Roc – En stor liten SUV

$
0
0

Test Volkswagen T-Roc – Ännu en praktisk toppbil från Volkswagen!

Volkswagen T-Roc är en ny bilmodell från Volkswagen och är just nu den minsta av SUV:arna i VW:s modellprogram. Volkswagen T-Roc upplevs dock inte som liten då bilen är rymlig och praktisk. T-Roc är en bil som du bör testa om du funderar på att byta bil till en något mindre SUV!

Testbilen: Volkswagen T-Roc GT 190 Hk bensinmotor, 7 stegad automat, fyrhjulsdrift. Teknikpaket m.m. Angiven förbrukning: 0,67 l/mil, vår förbrukning under testperioden: straxt ovanför 0,7 l/mil.

Volkswagen är lite stela och tråkiga vilket är både deras styrka och svaghet. Volkswagen T-Roc har en modern design med relativt stela linjer. Interiören är inte något som svävar ut designmässigt men allt sitter där det ska. Även om det finns roligare bilar att köpa för ögat så är styrkan hos Volkswagen att deras bilar är extremt genomtänkta och välplanerade. Detta inkluderar även nya T-Roc som genomgående är en riktigt bra bil. Styrkan är helt enkelt att det inte finns så några större svagheter och bilen står sig riktigt bra i konkurrensen på nybilsmarknaden.

T-Roc har en mycket bra väghållning vilket framför allt beror på att fjädringen är åt det hårdare hållet som brukligt hos tyska bilar. T-Roc ligger i stort sett klistrad på vägen och klarar kurvor galant. När det kommer till farthinder och ojämnheter på vägen så kan bilen bli lite stötig. Komforten är trots detta mycket god och bilens egenskaper är välbalanserade. Om man närmar sig hastigheter som 180 km/h med T-Roc så byts de trygga egenskaperna ut och bilen börjar kännas mer nervös på vägen. Det är dock inget vi i Sverige behöver oroa oss för då våra hastighetsgränser är avsevärt lägre och inte ens vid omkörningar som naggar på marginalerna bör det uppstå några problem.

Responsen från motor och växellåda är pigg och god. Den 190 hästkrafter starka bensinmotorn gör mycket bra ifrån sig i alla normala situationer. Omkörningar på landsväg går utmärkt.

Sätena är något hårda som brukligt hos Volkswagens bilar. Nackstödet önskar jag att det var placerat något närmre huvudet. Komforten är ändå genomgående god och jag sitter bra på förarplatsen, armstödet är toppen! Alla reglage och kontroller sitter på rätt plats och är lätta att förstå. Mediasystemet är även detta uppbyggt på ett utmärkt sätt utan onödiga funktioner och menyer. Testbilen var utrustad med heldigital förarinstrumentering. Ingen spännande grafik men funktionell och tydlig. Hastighet, varvtal, navigation och färddata visas bra i instrumenteringen.

Stereon från Beats är bättre än de flesta standardstereos i dagens nya bilar utan att den bjuder på en allt för spännande ljudbild. Bullernivån inne i bilen upplevs som låg, lite mer dovt vägbuller tränger igenom när hastigheten är hög och asfalten dålig.

Praktiska egenskaper

Bilen en generös takhöjd och bilen upplevs som mycket rymlig på insidan. Bra mugghållare och plats för småförvaring finns. Benutrymmet i baksätet är okej och vuxna sitter acceptabelt. Lastutrymmet är bra men inte lika stort som hos en vanlig kombibil vilket begränsar bilens möjligheter något. Sett till att detta är den minsta SUV:en i VW familjen så är den nästan för stor. Om det är bra eller dåligt är upp till köparna att bevisa. Bilen kan köpas från 220 000 kronor, lägg till runt 15 000 – 25 000 kronor för vanliga utrustningsnivåer. Sett för sin trots allt relativt stora storlek och att det är en bil i SUV-klassen så är Volkswagen T-Roc prisvärd och står sig väl i konkurrensen  mot andra jämförbara bilar. Vill du ha Volkswagen T-Roc med fyrhjulsdrift så börjar dock bilen dra iväg och grundpriset är då 275 000 kronor och då kommer bilen även med 190 hk motor och automatväxel.

Tyckte du att vi var lite elaka nu när vi utmålar Volkswagen som lite tråkiga? Deras bilar är ju så genomgående bra ändå vilket i slutändan är ett vinnande koncept. Allt är lagom samt lite bättre vilket är ett tryggt och vinnande koncept. Detta är Volkswagen såklart medvetna om vilket speglar deras storlek på bilmarknaden!

Summering

Volkswagen T-Roc är en praktisk bil som håller en mycket hög nivå på alla punkter! T-Roc är helt enkelt en toppenbil!

Test Volkswagen T-Roc - En stor liten SUV
Att köra7
Komfort8
Praktiska egenskaper9
Instrumentering9
8.3T-Roc

Test Mini Countryman Cooper S Electric All4 – Plug-in hybrid

$
0
0

Test av Mini Countryman Cooper S Electric All4

Mini Countryman finns nu att köpa som plug-in hybrid för körning med eldrift. Komfort, praktiskt nyttjande och miljötänkande är vad nya Mini Countryman går ut på. Miniutbudet har idag växt med flertalet bilmodeller där alla har olika fokus men en sak har de gemensamt, de är små, fast några e bara lite större. Mini Countryman plug-in hybrid är en bil främst för de som arbetspendlar och kanske är bilen därmed mer för stadsbor än vad modellbeteckningen symboliserar?

Testbilen: Mini Countryman Cooper S E All4, bensindriven elhybridbil med fyrhjulsdrift. Automatväxel. 0-100 km/h: 6,8 sekunder. Pris plug-in hybriden från 388 000 kr (Basversion utan eldrift från 248 000 kr)

Mini Countryman är den mest komfortabla Minibilen idag. Den typiska Minikänslan med vägnära körkänsla finns kvar men är inte lika direkt som hos övriga modeller. Fjädringen är mjukare och komfortablare samtidigt som bilen fortfarande har en bra stabilitet. Countryman är något högre med bättre markfri gång vilket gör det smidigare att stiga i och ut ur bilen. Tillsammans med fyrhjulsdriften All4 är Mini Countryman en bil som passar utmärkt på den svenska landsbygden där gropiga grusvägar förekommer. Se bara till att inte snåla med armstödet mellan framstolarna vilket inte är standard men höjer komforten rejält!

El-hybrid versionen uppges komma drygt 4 mil enligt specifikation. Detta innebär i praktiken runt 3 mil. När vi fulladdat Mini Countryman Electric i 30 graders värme så stod det 3,3 mil som beräknad el-räckvidd. Vid testkörning utan kraftiga accelerationer så stämde denna beräkning utmärkt innan Countryman talar om att nu är batteridriften slut och övergår till vanlig motordrift. Vi märker ingen skillnad vid övergången från eldrift till bensindrift då den vanliga motorn knappt hörs in i kupén. Tanken med eldriften är arbetspendling då många har upp till 3 mils körsträcka till jobbet. Detta gör att el-hybridversionen känns mer anpassad till tätort än landsbygd och Countryman står sig också utmärkt vid körning i stan. Den sportiga bensinmotorn som nyttjas när bilen inte går i eldrift drog för oss närmare 1 liter per mil vilket inte är så snålt, förvisso så var det med aktiv körning samt att bilen inte hade så många mil på mätaren och inte fullt inkörd.

I stan gör sig alltså Countryman sig utmärkt, speciellt med eldrift. Motorn är mycket alert och har bra respons. På landsvägen är bilen komfortabel och omkörningar går bra då motorkraften räcker bra för de flesta normala situationer. Fyrhjulsdrift gör bilen till en utmärkt bil  för åretruntbruk på landsbygden. Motorvägskörning går fint det med. Vi upplever bullernivån inne i bilen som låg i samtliga situationer.

Praktiska egenskaper

Mini Countryman är en liten bil, fast en  smart liten bil. Lastutrymmet är inte så jättestort men baksätet kan skjutas fram och bak för anpassning mellan benutrymme och lastutrymme. Baksätet kan även fällas i tre olika delar.

Instrumentering

Förarinstrumenteringen må vara snygg men är liten och hastighetsmätaren är mer svåravläst än hos de flesta bilar. Head-up display underlättar rejält men om man kör med polariserade glasögon syns knappt informationen. Mediasystem och navigation följer samma standard som nyare Mini och BMW, lite högre inlärningströskel men sen så fungerar det bra och speciellt när man kör. Harman Kardon stereon låter bra och har bättre ljudbild än de flesta bilstereos. Givetvis är knappar och interiördesign bland de coolaste man kan få idag, det är ju varumärket för Mini!

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Komfort
  • Praktisk men liten
  • Snygg design
  • Plug-in versionen ger möjlighet till billig och miljövänlig arbetspendling
  • Rolig att köra

Svagheter

  • Inte lika tight på vägen som andra Minis.
  • Något dyr och kanske är vanliga 5-dörrars Miniversionen mer prisvärd än Countryman, och Clubman ännu mer praktisk?
  • Plug-in versionen är dyr i inköp, gäller dock alla elbilar idag och inte unikt för enbart för Mini.
  • Cooper S Plug-in är inte så bränslesnål när den körs med bensinmotor.

Summering

Mini Countryman är en härlig och komfortabel bil med praktiska inslag. Fyrhjulsdrift i en Countryman känns helt rätt.

Test Mini Countryman Cooper S Electric All4 - Plug-in hybrid
Att köra8
Komfort9
Praktiska egenskaper7
Instrumentering8
8Countryman Electric

Nissan GT-R Nismo-Den ultimata superbilen…med lite tur!

$
0
0

Den ultimata superbilen…med lite tur!

Nissan kallar den för ”Den ultimata superbilen” – nya Nissan GT-R Nismo är äntligen här! Superbilen har en kraftfull design, både på utsidan och inuti, med bland annat exklusivt handtillverkat material inuti – de flesta åskådare blir hänförda av denna nya bilmodell.

Denna artikel är publicerad i samarbete med Lottoland

Nya GT-R har en prestanda gjord för racingbanan. Bilen kommer med nästa generations multifunktionsskärm och har speciellt utvecklade turboenheter med hög kapacitet – hela 600 hk! Med sitt sportiga utseende och sin moderna funktionalitet är detta minst sagt en drömbil för många.

Drömmer du om att glida runt i en ny lyxig bil? Den kan bli din mycket enklare och snabbare än vad du någonsin trodde var möjligt. Testa skraplotten Car & Cash för bara 40 kr hos Lottoland. Nissan GT skraplott ger dig nämligen möjligheten att vinna en helt ny Nissan GT-R (värd ca 1 000 000 kr). Inte nog med själva bilen – vinner du första pris så får du dessutom 300 000 kr i kontanter! Det hela är mycket enkelt: om du lyckas skrapa fram en komplett bild av bilen på din lott så är bilen och cashen dina. Förutom första priset så finns det andra fina vinster att kamma hem i form av pengar.  Välj mellan att köpa en lott för 40 kronor, 5 lotter för 200 kronor eller 10 skraplotter för 400 kronor – du gör skrapet direkt på skärmen.

Är inte just bilmärket Nissan din melodi? Förutom just Nissan GT-R så kan du även skrapa andra Car & Cash skraplotter hos Lottoland. För närvarande finns det chans till att vinna en mängd olika bilar från olika biltillverkare. Tillgängliga bilar hos Car & Cash skraplotter är: VW Golf, Porsche 911, Range Rover Sport, Lamborghini Huracan, Ferrari 488 GTB och BMW M2 Coupé.

Lottoland är en uppstickare inom spelbranschen som blivit allt större och större (8 miljoner kunder i världen). Den populära spelsidan erbjuder ett sortiment på 20 stycken olika lotterier och 7 skraplotter. Man använder sig enbart av digitala lösningar gällande spel, vilket är kostnadseffektivt och genererar i bättre vinster för kunderna. Lottoland garanterar samtliga utbetalningar inklusive jackpottar på miljardbelopp till sina spelare. Vinster bestående av pengar betalas ut omgående till vinnarens bankkonto.

Test Volkswagen Tiguan Allspace TDI 190

$
0
0

Test av Volkswagen Tiguan Allspace – Härlig familjebil!

Vi har testat nya VW Tiguan Allspace, en familje-SUV med plats för 7 personer. Tiguan Allspace har praktiskt nyttjande i högsta fokus och bilen levererar bra! Volkswagen är mästare i att skapa bilar med fokus på olika syften och för denna bil är det familjen som gäller.

Testbilen: Volkswagen Tiguan Allspace, diesel 190 hk, automatväxel. Vår bränsleförbrukning under testkörningarna har legat på mellan 0,6-0,7 liter/mil.

Om Tiguan Allspace

Tiguan Allspace är en av de coolare familjebilarna som finns just nu. Denna bilkategori brukar upplevas som riktigt tråkig och bilarna uppfyller sitt syfte men inte mycket mer. Det är SUV-designen ger det stora lyftet för bilkänslan i detta fall. Tiguan Allspace har plats för sju men de två sätena längst bak ska främst ses som extrasäten för nyttjande då och då. Det är trångt att stiga in till dessa säten och benutrymmet är begränsat. Alla i bilen får dra ihop sitt utrymme när sju ska åka med. Det vanliga baksätet kan flyttas framåt och bakåt fördelat på två delar. Möjligheterna är det bästa hos denna bil som fortfarande huvudsakligen är en personbil och inte en buss.

Komfort

Komfortmässigt är Volkswagen Tiguan Allspace riktigt bra. Man sitter bra på sätena med lite mer upprätt position. Mittarmstödet mellan framstolarna kan ställas in för bästa komfort. Det finns luftutblås till baksätet. Mugghållare och dörrfickor samt småförvaring är bra. Fjädringen är faktiskt åt det mjukare hållet, i tyska mått alltså. Fjädringen är därmed inte så hård som vi är vana vid och VW Tiguan Allspace är riktigt komfortabel att färdas i, perfekt avstämd fjädring skulle jag vilja säga med tanka på biltypen. Bullernivån inne i bilen upplevs som låg i samtliga situationer. Det finns inte mycket att klaga på hos denna bil.

Design

Designmässigt är det lite återhållsamt som brukligt hos Volkswagen. Linjerna är moderna och diskreta, allt för att det ska passa den stora massan. Interiören är i stort sett lika genomgående hos alla Volkswagens bilar. En nyhet är att mediasystemet i mitten numera består enbart av en pekskärm. De fysiska knapparna som tidigare fanns är numera borttagna och val av funktioner som radio, navigation, bilinställningar med mera göra enbart via pekskärmen. Detta känns inte som en förbättring då de fysiska knapparna som fanns tidigare var enklare och snabbare att hoppa mellan de olika funktionerna. Klimatanläggningen har fortfarande fysiska reglage, än så länge.

Att köra

Körmässigt går bilen bra men det märks att det är en stor och tung bil. Den 190 hästkrafter starka dieselmotorn är pigg i låga hastigheter men vid omkörningar på landsväg så bjuder den inte på något extra. Det är också en irriterande fördröjning vid start från stillastående om motorns auto-stopp är aktiverat och motorn tillfälligt är avslagen. Ska man in i vältrafikerade rondeller kan det upplevas som en obehaglig fördröjning i starten innan bilen börjar rulla. Turligt nog finns det en egen knapp bredvid växelspaken där denna funktion kan slås av, vilket man bör göra inför dessa situationer.

Instrumentering

Förarinstrumenteringen i testbilen är helt digital. Det går att ställa in en rad olika kombinationer avseende visning av olika detaljer som hastighet, varvtal, körsträcka till tom tank, färddata, navigation med mera. Grafiken är enkel, stilren och det finns inte några olika designalternativ. Standardstereon har ett fullt acceptabelt ljud som de flesta kommer att vara nöjda med.

Allmänt om Tiguan Allspace

  • 7 sitsig version är standard för Sverige, 5-sitsig variant finns som tillval att beställa utan extra kostnad.
  • Allspace har 109 mm längre hjulbas jämte vanliga Tiguan varianten
  • Priset börjar från 336 000 kronor
  • Motorer: Diesel 150, 190 och 240 hk. Bensin 180 och 220 hk.
  • Automatväxel är standard förutom till 150 hk TDI-dieselmotorn
  • Fyrhjulsdrift är standard för alla versioner som säljs i Sverige
  • Två temavarianter erbjuds: Onroad samt Offroad som är tillval mot extra kostnad, den har ett lite annorlunda frontparti med 7 graders bättre infallsvinkel för brantare nivåskillnader samt underkörningsskydd som skyddar motorn vid terrängkörning.
  • Exempel på säkerhetsfunktioner som är standard: Autobroms inklusive skydd för människor i stadsmiljö, filhållningshjälp.
  • Elmanövrerad baklucka är standard från grundversionen av Allspace (Men ej för vanliga Tiguan)

Summerat om Tiguan Allspace

Volkswagen Tiguan Allspace är en toppenbil för familjen, båten och landet! Det finns inget att klaga på hos nya Tiguan Allspace. Tiguan Allspace är just nu en av de bästa bilarna för vardagsbruk som man kan köpa!

Läs mer, läs gärna också om när vi testade vanliga versionen av VW Tiguan

Test Volkswagen Tiguan Allspace TDI 190
Att köra5
Komfort8
Praktiska egenskaper10
Instrumentering8
7.8Tiguan Allspace

Test Volkswagen Arteon TDI 240 GTS R-Line – En Volkswagen med premiuminslag

$
0
0

Test Volkswagen Arteon TDI 240 – Rymlig komfortbil

Volkswagen Arteon är en stor och rymlig sedan med modern och snygg design. Arteons huvdsakliga styrka är komfort och generöst personutrymme. Volkswagen Arteon är en finbil under Volkswagens varumärke. Ja, vi åker gärna dagligen och mycket i denna bil!

Testbilen: Volkswagen Arteon TDI, automatväxellåda, Diesel 239 hästkrafter, fyrhjulsdrift

Vår upplevelse av Arteon

Volkwagen Arteon har adaptiv fjädring med elektromagnetisk teknik. Fjädringen kan ställas mellan komfort och sportig avstämning. Arteon analyserar själv hur bilen framförs och justerar chassit därefter. På detta sätt reagerar bilen på hur du kör och reglerar köregenskaperna därefter. Detta fungerar riktigt bra för normalt så brukar Volkswagens bilar vara ganska hårda i fjädringen. Arteon har fortfarande en dragning åt det hårdare hållet men är ändå en av de mest komfortabla bilarna från Volkswagen vi kört. Ergonomin är god men taket är lågt vilket innebär att längre personer kan få lite problem. Glastaket som testbilen var utrustad med ger lägre takhöjd. Dörröppningen är även denna låg vilket gör det svårare att kliva in i bilen.

Körkänslan är utmärkt hos Arteon som är välavstämd mellan komfort och aktiv körning. I alla fall för en bil av denna biltyp, för det är långt ifrån sportbilskänsla. Arteon saknar alltså sportbilskänslan men detta är ju inte en sådan bil. Arteon är en lyxigare och elegantare bil från och visst finns det också en del premiuminslag hos denna bil. Bilen når förvisso inte riktigt upp till samma nivå som BMW, Mercedes och inte minst koncernsyskonet Audi. Ändå är det inte så långt ifrån och får man gissa så är det precis här Volkswagen vill ligga med sin Arteon.

Den exteriöra designen är det snyggaste och elegantaste som Volkswagen har att erbjuda just nu. På insidan är bilen ungefär som övriga Volkswagen med undantag för klädseln som testbilen var utrustad med vilken har klar premiumkänsla. Fast lite återhållsamt på insidan är det ändå.

Utrymmet är väldigt generöst och speciellt avseende baksätet där benutrymmet är mycket bra. Lastutrymmet bak är även detta djupt och rymligt men begränsat i höjd då bilen är en sedan. Hela bakluckan öppnas dock upp inklusive bakrutan för bästa möjliga lastegenskaper vilket är riktigt bra.

Småförvaring mellan framstolarna finns likaså bra mugghållare. Mittarmstödet är placerat något långt bak och kan inte flyttas framåt vilket hade varit önskvärt.

Bullernivån inne i bilen upplevs som tyst i de flesta situationer, lite dovt buller tränger igenom när asfalten är dålig. Volkswagen Arteon upplevs vara tystare än de flesta bilar och får klart godkänt på denna bit.

Stereon som har extra subwoffer är från Dynaudio har bra ljud och framför allt så går det att dra på rejält i ljudvolym.

Körmässigt

Körmässigt står sig bilen mycket bra. Den 239 hästkrafter starka motorn med automatväxellåda är pigg. Vår bränsleförbrukningen har vid normal körning legat på under 0,6 liter per mil under våra tester vilket är fullt godkänt för en så pass stor bil.

Stadskörning: Bilen är pigg i alla situationer och går utmärkt i stan. Bilens storlek gör dock  att den inte är så smidig vid parkering och när man ska vända i trånga situationer

Landsväg: Arteons största styrka är på landsvägen. Bilen är mycket komfortabel på landsvägen och omkörningar går utmärkt.

Motorväg: Även här går Arteon bra och upplevs som relativt tyst och komfortabel.

Instrumenteringen är digital och lätt att komma överens med. Det finns fysiska knappar för de funktioner man nyttjar mest vilket är praktiskt. Förarinstrumenteringen kan anpassas med flera olika inställningar för att uppnå den visning som man vill se. Grafiken är dock lika rakt igenom och erbjuder inte på några designvarianter. Enkelt och funktionellt är det, och bra.

Prisbild

Priset börjar från ca: 360 000 kronor men kan komma att kosta mycket mer beroende på version och tillval.

Test Volkswagen Arteon TDI 240 GTS R-Line - En Volkswagen med premiuminslag
Att köra8
Komfort8
Praktiska egenskaper8
Instrumentering8
8VW Arteon

Uppföljning av Renault Clio 0,9 TCe 2018 –Är detta fortfarande en bra småbil?

$
0
0

Renault Clio 2018 ZEN – Hur står sig denna lilla bil idag?

Jag har just provkört den populära franska lilla Clion under ett dygn. Detta blir en uppföljning till tidigare tester vi gjort av Renault Clio i flera olika versioner. Denna gång är det en enkelt utrustad version av Clion vi provat. Detta är faktiskt riktigt bra för vi prokör för det mesta fullutrustade bilar. Detta för att tillverkarna vill att vi ska kunna prova alla funktioner som finns att få till bilen. Men då missar man ibland att provköra bilen i det utförande de flesta köper den i.

Jag konstaterar ganska snabbt att Renault Clio 2018 inte känns lika fräsch som när denna generation kom ut. När denna Cliomodell kom var Renault tidigt ute med stor pekskärm för mediasystemet och GPS navigering i en liten billig bil. En sak som fortfarande är unikt är att även om du köper bilen enkelt utrustad så finns GPS navigation, alla Clio-versioner utöver enklaste versionen “Life” har GPS navigation. Enkelt uttryckt, har du minst manuell AC-i bilen så har du även GPS Navigation och det är inte många som erbjuder i denna bilklass!

Körmässigt

Motorn på 90 hästkrafter och 3 cylindrar bjuder inte på någon WOW-upplevelse. Bilen upplevs ganska pigg i starten men sen dör den helt. Omkörning på landsväg är ingen höjdare. Min bränsleförbrukning blev avsevärt högre än angivet vid denna provkörning, jag körde 20 mil fördelat på ungeför 50% landsväg och 50% motorväg. Förbrukningen för den resan låg på runt 0,8 liter/mil. Det ska tilläggas att ECO-driving tillämpades inte och detta bör inte heller ses som representativt för bilmodellen utan bara gällande denna resa.

Komfort

Bilens komfort är inte jättebra. Förarstolen har en hel del att önska avseende komfort samt att detta även gäller bilens chassi och fjädring. I högre motorvägshastighet upplevs bilen inte helt stabil men fortfarande okej. Bullernivån inne i bilen är inte i toppklass och detta är inte den tystaste bilen på marknaden idag, långt ifrån de stora premiumbilarna men även sämre jämfört med andra bilar i samma klass. Bilen har manuell AC och det blir därmed lite extrarattande på kontrollerna. Jag lär mig dock snabbt att ställa in fläktanläggningen så den fungerar okej för de olika utetemperaturer som rått under detta dygn. Så även om det krävs lite mer rattande på kontrollerna så går hyfsat smidigt ändå.

Praktiskt nyttjande

Renault Clio är en liten bil, den upplevs också ganska liten inuti. Det är speciellt trångt med benutrymme för baksätespassagerarna och lastutrymmet bak är så som det brukar vara i en liten bil, det ryms en del väskor och matkassar men barnvagnen får stanna hemma. Baksätet kan fällas och då ryms det lite mer. Renault Clio är en bil där men främst färdas en till två persioner i bilen. Småförvaring och mugghållare är ingen höjdare i denna bil. För dig som vill ha mer utrymme så finns det en kombiversion, och då rymms även barnvagnen men det är fortfarande trångt i baksätet. Kombiversionen är dock unik i denna småbilsklass och är ett riktigt bra köp för dig som vill ha en minikombi.

R-link mediasystem jämfört med standardmediat i Renault Clio

Det finns två olika varianter av mediasystem med pekskärm inklusive navigation till Renault Clio, standard och det dyrare R-link systemet. Detta är första gången jag provar det enklare mediasystemet med navigation och detta duger utmärkt. GPS navigationen är helt okej och fungerar som de flesta navigationssystem. Fartkameravarnare med ljud finns, ljudet är dock ganska irriterande. Ljudbilden avseende radio och media kan inte ställas in alls utöver loudness på och av. Ljudet är bland det sämre som finns hos nya bilar idag

På det dyrare mediasystemet finns det några ytterligare inställningar och funktioner samt Digital Radio. Idag ingår även Bose ljudsystem i R-link vilket det inte gjorde från början. Detta troligen då standardljudet fått kritik. R-Link med Boseljud till Renault Clio är dock inte heller det bästa ljudsystem som finns till bilar idag och det finns Bose ljudsystem i andra bilar som har betydligt bättre ljud, exempelvis det som sitter i den större Renault Talisman. Boseljudet gör dock att Clion får ljud som är något bättre än konkurrenternas standardsystem. Summerat så finns det ingen större anledning att betala extra för R-link och du får fundera på om det är värt att betala nästan 8000 kronor för att få det något bättre Bose-ljudet och Andriod Auto (Som ännu inte är lanserat i Sverige).

Summerat

2018 års Renault Clio upplevs idag inte ha samma stora försprång jämte andra småbilar som när den kom. Men prisbilden är fortfarande attraktiv och GPS-Navigation kan nästan ses som standard vilket ingen motsvarande bil erbjuder. Detta kommer sannolikt att vara en populär bil på andrahandsmarknaden framöver, och 0,9 liters TCe motorn har kamkedja som inte ska behöva bytas ut under bilens livslängd. Dessa faktorer gör att Renault Clio fortfarande är en bil att överväga vid nybilsköp.

Några tidigare artiklar om Renault Clio vi skrivit:

Renault Clio kombi, 2013 0,9 TCe

Renault Clio kombi, GT 2015 (Sportkombi)

Renault Clio RS 2016 (Racingversion)

Renault Clio RS Trophy 2018 (Uppdaterad racingversion)

 

 

Mer och mindre lönsamma tillval vid nybilsköp

$
0
0

Vilka tillval höjer begagnatvärdet för bilen?

Vid nybilsköp finns alltid möjlighet att extrautrusta bilen med olika tillval. I många fall är det bara en kostnad som man inte får igen en enda krona för. Så vilka tillval till bilen är bättre och sämre att välja? Bilhandlarna pratar ofta om att välutrustade bilar är mer värda och lättare att sälja som begagnade, men detta är ofta mest säljsnack faktiskt.

Bilen faller hela tiden i värde, likaså bilens extrautrustning. Låt säga att du efter 3 år får tillbaka 50% av nybilsvärdet, får du då även tillbaka 50% av kostnaden för tillvalen är det riktigt bra. Nästan inga tillval ökar bilens andrahandsvärde och väldigt få följer samma värdeminskning som bilen, de flesta tillval är faktiskt helt värdelösa när bilen ska säljas som begagnad. I alla fall för dig som privatperson, bilhandlarna kan möjligen exponera detta bättre i bilhallen om bilen inte är allt för gammal, men de betalar ändå sällan för det när du byter in bilen.

Lönsamma tillval till bilen:

Kombitillägg. I Sverige älskar vi kombibilar och faktiskt så när vi på bytabil.net kollade upp Ford Focus en gång så var kombitillägget 5000 kronor vid nybilsköp och värderingstillägget vid inbyte av en 3-5 år gammal Focus låg på 8000 kronor för kombiversionen. Alltså var det då i det fallet lönsamt att välja kombin jämte sedanversionen av Ford Focus.

Tillval som värderas vid inbyte

Fyrhjulsdrift och automatväxel är funktioner som genomgående värderas upp för vid inbyte. Dessa tillval följer ofta bilens normala värdeminskningskurva, alltså att de faller i värde lika mycket som bilen för övrigt gör. Så lönsamt är det trots allt inte. De vanligaste utrustningspaketen följer också vanligen den normala värdeminskningskurvan. De vanligaste utrustningpaketen innebär att man köper bilen så som de flesta andra också köper bilen. Men stor varning för de exklusivare utrustningspaketen som ofta erbjuds utöver första extrasteget. Dessa kan ändå vara värda noll kronor vid inbyte även om de framställs som standardpaket.

Automatisk klimatanläggning och framför allt att bilen har AC värderas vanligen vid inbyte. Backsensorer också vilka även normalt ingår i de vanligaste basic-utrustningspaketen.

Tillval som inte är värda så mycket

Andrahandsköpare är rädda för lyxfunktioner som inte är nödvändiga att ha och speciellt de som är dyra att reparera. Adaptiv och automatiserad belysning må vara en fantastisk funktion för de som ofta kör på mörka landsvägar, den andrahandsköpare vi hörde talas om som fick byta en styrdator till en BMW-belysning för drygt 20 000 kronor var inte lika glad och hade då nog hellre varit utan denna funktion.

Stereo med bättre ljud, detta är något som inte är lika vanligt att de går sönder men andrahandsköpare önskar främst ett billigt biläande och nöjer sig ofta med att det kommer ljud från radion.

Skinnklädsel är något som slits med tiden och gärna spricker, de må vara lätta att hålla rent men slitstarka tyger kan hålla bättre. Undantag för premiumbilar som de finare och större modellerna hos exempelvis BMW och Mercedes där en bil är mer svårtsåld om den inte har skinnklädsel.

Motorer

Starkare motorer brukar för det mesta vara värt lite extra, samtidigt så kan vissa unika motorvarianter som det säljs få av bli mindre värda. Speciellt riskabelt är det att köpa en bil med stark motor som drar mycket bränsle om det inte är en speciell sportbilsmodell. I dessa fall är bränslesnålare motorer mer intressant för begagnatköparna, en gammal Volvo XC90 skapad för amerikanska marknaden med V8 motor är ingen kioskvältare på den svenska andrahandsmarknaden. Å andra sidan finns det få sådana att köpa.

Politiska intressen har visat sig påverka andrahandsmarknaden. Skatter, förbud och förändrade miljötänkanden kan vara förödande när bilen ska säljas som begagnad. Tyvärr är det svårt att sia om framtiden och veta vilken motor och bränsletyp som gäller om 5 år.

Summerat

Nästan inget tillväl är lönsamt, så är det bara. Välj inte mer än det du verkligen behöver om du tänker med plånboken främst.

  • Kombitillägg, kanske det absolut bästa tillvalet.
  • Fyrhjulsdrift och automat kommer därefter
  • Vanlig utrustning som många vill ha: Automatisk klimatanläggning, Parkeringssensorer
  • Lyxdetaljer som Head-up display, exklusivare inredningsbelysning, designdetaljer, dyra fälgar och liknande är mer troligt att de är helt värdelösa när bilen ska bytas in.

Vad är dina erfarenheter? Välkommen att lämna en kommentar eller skriva till oss!

Källa som nyttjats till delar av denna artikel: ViB nr 12, 2018

Dyra premiumbilar och varför du ska köpa dem

$
0
0

Dyra exklusiva premiumbilar som du ska köpa!

Har du råd? Vill du spendera mycket pengar på en bil? Det finns hur många dyra premiumbilar som helst, kanske för många faktiskt. Vi har testat ett några av dem och här är våra dyraste köptips!

Coolaste bilen ever är egentligen inte så lyxig, inuti är bilen ganska enkel ändå. Ändå lyckas elbilen Tesla Model X så bra! Motorprestandan är riktigt sportig och omkörningsförmågan helt fantastisk. Som 6 sitsig får du bilen med två härliga solostolar i bak vilket ger bra komfort och utrymme. Måsvingedörrarna kan öppnas med bara 30 centimeters utrymme och öppningen är smått otrolig, praktisk som coolt snygg! Alla i hela familjen blir garanterad nöjda. Slutligen att en så stor och rymlig bil kan se så liten och smidig ut från utsidan är ett mysterium. Du ska köpa den om du vill ha världens coolaste bil, rakt av.

En av de härligaste premiumcabbarna som finns är Mercedes E400. Mercedes styrka är att få bilarna att könnas exklusiva, lyxiga och komfortabla. E400 har en materialkvalité i interiören samt en instrumentering som är svårslagen. Taket kan fällas i hastigheter upp till 60 km/h. Vindavvisaren fälls upp med automatik och bilen har varmluftutbås i nacken. Burmeisterstereon ger ett av världens bäst bilstereoljud. Att glida fram i en Mercedes E400 är inget annat än 100% livskvalité. Du som köpa den om du vill ha världens bästa sommarglidare.

 

Sportig och maffig Cupé, Ännu en Mercedes och såklart är det C63s på 510 hästkrafter. Du ska köpa den om du vill synas och köra med hög prestanda i kombination med exklusiv inredning.

En premiumbil i högsta klass är BMW 740, 7-serien är riktigt härlig att färdas i. BMW har alltid en sportig framtoning vilket även 7-serien har fast som komfortbil. Luftfjädring gör att färden går hur mjukt som helst. L-varianten är den förlängda varianten som du naturligtvis ska köpa, och viktigast av allt inte köra själv. Denna bil ska du köpa om du föredrar att låta någon annan köra.

En liten busbil som slår det mesta är BMW M2. Visst finns det snabbare bilar, även om de är få. Men mer körglödje än hos en BMW M2 är svårfunnen. Du ska köpa denna bil om du vill ha en liten bil med maximal körglädje

 

Charmigaste retrobilen i modern tappning, Mini såklart! Egentligen är inte Minibilarna så dyra att de klassar in i denna artikel, men tillbehörslistan är lika lång som ett kvitto från Gekås i Ullared! Så välj all tillbehör värsta motorn och fetaste fälgarna så ska du se att denna bil kan bli dyr den med. Clubman, Cabrop eller den klassiska 3-dörrarsversionen är självklara val hör och du ska köpa en av dessa Minibilar om du vill ha en snygg bil med hög körglädje och god komfort. Denna bil ska du köpa om du vill ha den charmigaste bilen just nu, har du svårt att välja variant? Köp flera!

 

 

All bilder är fotograferade av Bytabil.net

Test av: Volkswagen Up! GTI, en superkompakt citybil!

$
0
0

Test: Volkswagen Up! GTI – Liten bil med stor körkänsla

Volkswagen Up! är en 100% kompaktbil perfekt för stadskörning och den är den minsta bilen i Volkswagens bilprogram. Up! är så effektivt utformad en liten citybil sågonsin kan bli. Detta är en riktigt bra bil för dig som vill ha en så liten kompaktbil som möjligt. GTI versionen av Volkswagen Up! som vi testat denna gång har dessutom en starkare motor för ökad körglädje.

Testbilen: Volkswagen Up! GTI, 3 cylindrig motor på 115 hästkrafter och manuell växellåda

Att köra

Volkswagen Up! GTI är pigg och körglad, speciellt i lägre hastigheter. GTI motorn har sin absoluta styrka i stadsmiljö där den tar sig an storstadens puls galant! Motorn svarar bra från start och har ett motorljud som för tankarna till hur en ilsken gräsklippare kan tänkas låta. Det är kombinationen med den 3-cylindriga motorn ihop med motorljudet som tillåts tränga igenom som ger den fräsiga motorkänslan. Volkswagen lyckas dock inte riktigt skapa samma motorljudscharm som exempelvis Ford Fiesta ST och Renault Clio RS. Ljudmässigt sett så har Up! GTI därmed lite mer att önska. Nu är det dock inte ljudet som är det viktigaste hos denna bil.

I stadsmiljö gör sig bilen som redan nämnt toppenbra körmässigt och får inte bilen plats på parkeringen så ryms ingen annan bil heller! Den lilla storleken gör Up! supersmidig att köra i storstan. Enda svagheten är den stötiga fjädringen.

På landsvägen går Volkswagen Up! fortfarande bra även om bilen komfortmässigt inte glider fram lika mjukt som större bilar. Omkörningar går bra med GTI motorn då bilen är så liten och lätt. Vägbuller tränger igenom in i kupén och ibland även luftbrus. Detta är inte den tystaste bilen att färdas i.

På motorvägen blir det sämre. Vindljud och vägbuller tränger in och kan ibland upplevas något störande. Även motorljudet kan upplevas ansträngande. Bilen är liten och smal vilket gör att väghållningen inte upplevs lika stabil i högre hastigheter men Up! står sig ändå bra mot liknande småbilar som kan vara mycket värre.

Bränsleförbrukningen har legat på straxt ovanför 0,5 liter per milen vilket är att klassa som lågt med tanke på att det är en GTI-bil. Vi har dessutom testat bilen en hel del på motorväg och genomfört en många okörningar på landsväg. Volkswagen Up! GTI ger alltså hög körglädje till en låg kostnad vilket är en av de största styrkorna hos Volkswagen Up! GTI.

Komfort

Framstolarna är inte i topp avseende komfort men är ändå bra för en sån här liten bil! Bilens fjädring och chassiupphängning har sina begränsningar och bilen är stötig vid körning över ojämnheter.  Detta är typiskt för småbilar och speciellt desginade i Tyskland för körning på autobahn. Benutrymmet och baksätesplatserna är självklart starkt begränsade, detta är ju en jätteliten bil.

Praktiskt nyttjande

Trots att Volkswagen Up! är en så pass liten har den en hel del praktiska inslag. Bilen har bakdörrar vilket ger ett mycket bättre nyttjande vare sig det sitter passagerare där eller om man bara ska slänga in en väska. Den raka bakluckan ger ett lastutrymme som, nåja inte är stort men bättre uppfyller sitt syfte. Det finns även en bra mobiltelefonhållare som lätt och snabbt kan anpassas för olika telefonstorlekar vilket gör det busenkelt att sätta i och ta ur telefonen, en riktigt bra lösning! Det finns två mugghållare mellan framstolarna som fungerar bra men inte är optimalt placerade. Den ena delar utrymme med facket för småsaker samt att den andra är placerad mot baksätet vilket gör den lite bökig att komma åt från framsätet. Då detta är en bil som man främst färdas två i så skulle gärna mugghållarnas placering fått vara något bättre, men småbilar innebär kompromisser och detta är en kompromiss som känns okej. Köper du till backkamera så får du en kamerabild i skärmen som matchar bilens storlek, alltså superliten och kompakt.

Interiör

Interiören är trevlig även om den är avskalad. Ovansidorna på dörrarna är av plåt men ger ändå en snyggt matchande design då lackeringen har samma färg som utsidan av bilen. Volkswagen har försökt poppa till panelerna i bilens frampanel vilket från håll ser bra ut men från nära håll så får ögonen svårt att fokusera, lite grövre mönster i panelen hade varit bättre. Förarinstrumenteringen är enkel men snyggt designad och passar bilen utmärkt. Stereon från beats låter faktiskt bättre i denna lilla bil än hos de större bilarna. Något extratryck från basen likt stereon från Fender som fanns till Up! tidigare saknas och den tidigare Fenderstereon var betydligt bättre.

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Citykompakt
  • Bränslesnål
  • Billig
  • Bra takhöjd

Svagheter

  • Bullrig
  • Stötig

Prisbild:

Baspris 132 000 kronor för grundversionen High Up!

GTI versionen som utöver starkare motor även är bättre utrustad än High Up! börjar från 172 000 kronor. Utöver detta finns det knappt några tillval. Du kan välja färg, öppningsbart soltak +8600 kr, backkamera+2700kr och Beats audiosystem +3400kr. Fundera på soltaket som faktiskt är ett trevligt inslag för denna bil, resterande tillval är så pass billiga så det blir köprekommendation på dem trots att backkamerans bild är jätteliten.

 

Test av: Volkswagen Up! GTI, en superkompakt citybil!
Att köra8.5
Komfort2
Praktiska egenskaper9
Instrumentering7
6.6Volkswagen Up! GTI

Köpa begagnad Renault Captur

$
0
0

Är Renault Captur ett bra begagnatköp?

En Begagnad Renault Captur kan visst vara ett bra köp. Captur är en av de senaste årens populärare småbilsmodellerna. Kombinationen liten bil, prisvärd och SUV-känsla är ett lyckat koncept som Renault var tidigt ute med. Renault Captur är crossoverbilen som alla andra biltillverkare missade och det tog dem flera år att komma ifatt. Detta gör att nu börjar Renault Captur komma ut på begagnatmarknaden på allvar och kan köpas billigt.

Så hur bra kan en Renault Captur vara som begagnad? Vi har testat bilen som ny och den har gett ett bra intryck för att vara en småbil. Den högre markfrigången gör bilen bekväm att träda in i. Högre takhöjd inne i bilen ger en bekväm upprätt körposition och kupen upplevs rymligare och luftigare. Detta är de största styrkorna hos Renault Captur som ändå är en mindre bil.

Benutrymme bak och lastutrymmet är begränsat men baksätet är flyttbart vilket gör bilen mer praktisk än lillasyskonet Clio. Instrumenteringen var riktigt modern när bilen kom vilket den lider lite av idag när konkurrenter gått förbi avseende detta. Men sett i begagnatperspektiv så är Renault Clio fortfarande moderna och ligger i framkant om man jämför med lite äldre bilar. Troligen har alla bilar GPS-Navigering då detta är standard hos alla bilar som har manuell-AC eller bättre. Standardstereon är ingen höjdare men lyssna på lite vardagssnack i radio går okej.

Det finns två motorer, 0,9 TCe på 90 hk och en kraftfullare på 120 hk, båda bensinare och har kamkedja. 90 hk motorn är inte speciellt rolig att köra. 120 hk med automat desto trevligare, automatlådan är riktigt bra.

Så hur är då Renault Clio som begagnad Är Renault Clio ett bra begagnatköp?

Renault har höjt sin kvalité rejält senaste åren och det dåliga ryktet från gamla tider är delvis idag ofärtjänat. Det är fortfarande inte en Toyota, vilket inte heller många andra dyrare bilmärken är. Rostskyddet hos Renault Captur är bland det bästa på marknaden idag och är i absolut toppklassm bra för svensk storstadstrafik med slaskiga saltade vägar.

I ViBilägare 13, 2018 står det följande om begagnade Caputr:

De flesta elektronikdelarna kan spöka och fälkällor är många. Krångel med multimediasystem, backkamera, klimatanläggning m.m. har rapporterats. Motorfelslampan har börjat lysa omotiverat. 120 Hk motorn har ibland haft hög förbrukning av motorolja, i några fall har Renault till och med bytt motor på garanti av detta själ. Bensinmotorerna har kamkedja som vanligen inte behöver bytas under bilens livslängt, i enstaka fall har oljud från kamkedjan uppstått vilket gjorts att kedjan ändå behövts bytas ut. Det är inte vanligt men dyrt att fixa om problem uppstår.

Knackande ljud från fjädring förekommer vilket beror på slitna chassidelar som får bytas ut. Slitage förkommer förstås på alla bilar i olika omfattning.

Återkallelser för årgärder på olika årsmodeller av Captur som Renault gjort:

  • 2017: Sprickor i framhjulsnav kund bildas med resultat att framhjulsnav kunde gå sönder och hjulet trilla av.
  • 2013-2014: Problem med strålkastarnas höjdsjustering åtgärdad, åtgärd mot bromsvätskeläckage.
  • De flesta tillverkade till 2017: Kalibreringsfel i motorstyrning åtgärdad

Bilprovningen: Renault Captur klarar sig bättre än medelbilen, svaghet är att bromsarna slits snabbare än normalt

Rostskyddsbetyget vid kontroll blev högsta möjliga, 5 stjärnor.

Summerat

Renault Captur kan bli ett riktigt bra begagnatköp. Prisvärd och bekväm för föraren. Rostskydd i topp. Renault varumärke är fortfarande ganska dåligt värderat vilket ger möjlighet till bättre begagnatpris. Största risken är strul med elektronik, som så många andra…Räkna med att få byta bromsarna då och då.

Läs mer: Bytabil.net nybilstestar Renault Captur

Nyttjad källa: ViB nr 13, 2018

Hur man byter lampa på Renault Megane III

$
0
0

Hur man byter lampa på en Renault Megane III – Du byter lätt och snabbt helljus och halvljus lampan själv!

Det är jättelätt att byta lampa på en Renault Megane generation III. Den lampa vi avser i detta fall är  de lampor som sitter i huvudstrålkastaren som helljus och halvljus. Allt du behöver är max 10 minuter en torxskruvmejsel och en spårmejsel. Grundproncipen är enkel. lossa sktrålkastaren och ta ut den en liten bit och byt lampa. Ungeför så här gör man:

Först av allt starta bilen och lokalisera vilken lampa som inte lyser och ska bytas, en vanlig miss är att man förväxlar hel och halvljuslampan och byter fel.

Öppna motorhuven och lokalisera strålkastaren, i detta fall byter vi halvljus på vänster strålkastare sett stående framför bilen

Strålkastarinsats i en Renault Megane 2013

 

Strålkastaren sitter fastskruvad med två stycken stora torxxskruvar. En skruv i lyktans framkant till höger och en i lyktans bakkant till vänster. Lossa dessa två skruvar med en skuvmejsel avsedd för att skruva torxskruvar med.

Strålkastaren sitter även fastspänd med en sprint som du lossar med handkraft, eventuellt ta hjälp med en storre spårmejsel för att få upp sprinten en bit så du kan greppa den med handen och dra ut den. Sprinten dras rakt uppåt. Det finns även ett simpelt litet klickfäste på den främre högra lykthållaren som också eventuellt kan behöva hjälp med spårmejseln när lampinsatsen ska tas loss (Du kan inte missa den).

Dra ut hela stålkastarinsatsen en bit, men inte så långt att den trillar ut helt utan lagom mycket så att du kommer åt baksidan med handen.

På baksidan av lyktan sitter en plastlucka fastspänd med två hakar. Lossa båda hakarna genom att dra dem uppåt och nedåt vilket frigör luckan. Plastluckan tas därefter bort helt. Bilden nedanför är tagen sett från lyktans baksida, plastluckan är helt lossad men ligger kvar för i illustrativt syfte

 

Lapan sitter fast i två haspar som lossas (Titta gärna lite extra hur dessa sitter fast då det kan vara lite klurigt när de ska spännas fast igen efter lampbytet)

Dra nu ut lampan helt, den sitter fortfarande fast i sladdarna

 

Ta loss lampan från lampsockeln, inget verktyg behövs. På den suddiga bilden nedanför så är lampan helt borta från sockeln

Anslut en hel lampa i sockel igen och påbörja återmonteringen enligt samma procedur som bekrivet ovan fast tvärtom, notera att lampans fot inte är helt rund utan är avfasad på ena sidan, detta matchar hålet som lampan ska återinföras i så lampan hamnar rätt.

Detta är grundprincipen i att byta halv och helljus-lampa själv i en Renault Megane, mycket lätt (Tyvärr är inte alla lyktor i bilen lika lätta att byta men det är en annan sak). Lycka till!

Tonade bilrutor – så monterar du solfilm på rätt sätt

$
0
0

Hur man monterar tonade bilrutor själv

Det finns flera fördelar med att använda solskyddsfilm på dina rutor. Filmen skyddar både mot solljus och insyn, samtidigt som bilen får ett nytt utseende.

Denna artikel är publicerad i samarbete med Solfilmshoppen

Till skillnad från vad många tror så är montering av solfilm något som är relativt enkelt att fixa själv – så länge du gör det på rätt sätt. Nedan ger vi några enkla tips över hur du går tillväga. En fullständig guide om hur dur monterar solskyddsfilm på din bil finns att läsa på Solfilmshoppen.

Steg 1: Städa din bil och hitta en bra plats

Det första du måste göra innan du monterar solfilmen är att städa din bil – ordentligt. Detta för att förhindra att smuts och damm hamnar mellan solfilmskyddet och fönsterrutan. Se till att dammsuga hela bilen och tvätta alla fönster (både på in- och utsidan).

Du bör även hitta en lämplig plats där du kan göra monteringen. Se till att platsen är ren och torr. Oftast är ett garage att föredra, men det går även bra att montera utomhus så länge det inte regnar eller är väldigt blåsigt.

Steg 2: Applicera solfilmskyddet på utsidan

När bilen är ren är det dags att applicera solfilmskyddet på utsidan av rutorna. Börja med att spraya såplösning på den tvättade rutan. Därefter applicerar du solfilmen så att den täcker hela rutan. Spraya sedan såplösning på den applicerade filmens utsida och använd en skrapa för att arbeta bort luftbubblorna som uppstår. Håll fast solfilmskyddet med handen för att det inte ska röra på sig. Du kan även använda en värmepistol för att krympa solfilmen.

Kom ihåg att solskydsfilmen bara kommer att krympa i filmens längdriktning. När du breder ut filmen horisontellt på fönstret så ska du arbeta med att samla alla luftbubblor till toppen och botten av fönstret.

När du samlat alla bubblor vid toppen/botten av fönstret så kan du börja dela upp bubblorna i mindre bubblor, för att slutligen få bort varje bubbla var för sig.

Steg 3: Skär ut rätt storlek

Efter att filmen är applicerad och inga luftbubblor finns kvar ska den överflödiga delen av solfilmen skäras bort. Detta gör du genom att ta en kniv och skära solfilmskyddet vid fönsterkanterna. Se till att göra detta steg noggrant och försiktigt för att få perfekta kanter.

Steg 4: Applicera solfilmskyddet på insidan

När du applicerat solfilmskyddet på fönstrets utsida och skärt ut rätt storlek, upprepa samma process på fönstrets insida. Återigen, använd ena handen för att hålla solfilmen på plats och arbeta med skrapan för att arbeta bort luftbubblorna.

Steg 5: Låt solfilmen torka i två veckor

Det tar tid för såplösningen att häfta sig på rutan. Generellt bör du vänta minst två veckor med att öppna rutan efter att du applicerat solfilmen. Var också noga med att säkerhetsbältet inte vidrör solfilmen, något som lätt kan hända när man går ur bilen snabbt.

Test Volkswagen Polo – Superb pendlarbil!

$
0
0

Test av Volkswagen Polo 2018 – En rymlig liten toppenbil!

Volkswagen Polo är en mindre bilmodell med ett praktiskt lastutrymme. Polo är numera en legendarisk småbil som nu är uppe i sin 6:e generation. Aldrig har Volkswagen Polo varit så bra som nu, och bränslesnål är den också! Detta i kombination med god komfort gör Volkswagen Polo till en riktigt bra pendlarbil. Polo kan dessutom köpas i mycket prisvärda utföranden.

Testbilen: Volkswagen Polo TSI, bensinmotor på 95 hästkrafter, manuell växellåda. 0-100 km/h på 10,8 sekunder. Angiven bränsleförbrukning 0,44l/mil, vår förbrukning under testperioden ca: 0,55 l/mil

Det är inte riktigt kärlek vid första ögonkastet men efter några dagar så älskar vi nya Volkswagen Polo! Mer anonym kan knappast en bil bli än Polo, ändå är den nästintill oslagbar som småbil! Detta är är en bil som för varje ny generation finputsas in i minsta detalj för att hålla sig modern och funktionell. På insidan är bilen lik alla andra Volkswagenbilar vilket innebär att bilen upplevs modern, stilren och något återhållsam i designen. När man sitter i framstolarna så känns bilen inte alls liten utan snarare är det som att sitta i en av Volkswagens större bilar, en mycket trevlig känsla för en småbil!

Komfort

Komfortmässigt står sig VW Polo riktigt bra. Framstolarna är toppen, speciellt sett för en småbil. Ev mindre svaghet är att nackstöden är placerade något långt bak. Gillar du att vila huvudet mot nackstödet kan det bli problem men det går med ryggdelen placerad nästintill helt upprätt vilket bidrar till att du sträcker på dig, kan faktiskt vara positivt trots allt. Testbilen saknade mittarmstöd vilket finns som tillval, snåla inte på detta tillval som ger ännu bättre komfort och är värt pengarna. Utrymmena är bra avstämda mellan framsäte, baksäte och lastutrymme. Det finns hyfsat med benutrymme för baksätespasagerare om framstolarna inte är placerade för långt bak. Lastutrymmet är inte stort men käms helt okej för denna biltyp. Polo är ju fortfarande en småbil och inte förstavalet för en barnfamilj. Storleksmässigt tycker vi att Polo är perfekt, man vill inte att bilen ska vara mindre men inte heller större för då uppfyller bilen inte längre sitt syfte att vara en mindre bil.

Bullernivån i bilen upplevs som låg i de flesta situationer vi testkört i och Volkswagen Polo står sig riktigt bra på denna punkt jämte andra småbilar. I högre hastighet på dålig motorväg så tränger en del vägbuller igenom och då framför allt den dovare typen av ljud. Det finns större och dyrare bilar som är tystare men Polo får väl godkänt på denna punkt.

Bränsleförbrukningen är bland de lägre vi testat, speciellt för en bil med bensinmotor. Vår förbrukning har legat på rund 0,55 liter per mil och vi har inte kört många bilar alls med lägre förbrukning. Vår testkörning består till cirka hälften av motorvägskörning vilket är den främsta orsaken till att vi hamnar högre än tillverkardeklarationen. Polo fungerar riktigt bra som pendlarbil då låg bränsleförbrukning och en hyfsad bränsletank ger drygt 70mils körning och flera dagar mellan tankningarna.

Att köra

Trots den lilla trecylindriga bensinmotorn på 95 hästkrafter så upplevs bilen pigg. Det är framför allt från start som bilen är pigg, vid längre acceleration så är prestandan mer begränsad. Omkörningar på landsväg i hastigheter mellan 70-90 km/h går trots allt ändå ganska bra. Resultatet är att vi tycker att Volkswagen Polo med lilla motorn på 95 hästkrafter duger alldeles utmärkt. Du kan även köpa Polo med dieselmotor på 95 hästkrafter vilket kan vara frestande för en långpendlare. Tyvärr är priset på dieselmotorn väl högt och du måste köra bra många mil för att tjäna in pengarna.

Bilens fjädring är något hård som vanligt hos tyska bilar men ändå valbalanserad för att inte förlora allt för mycket komfort. Detta ger köregenskaper som är riktigt goda. Volkswagen har gjort ett utmärkt jobb med chassiinställningen och bilen är både körglad samt komfortabel vilket inte är lätt få till.

Instrumentering

Instrumenteringen i testbilen är inte helt digital men har ett utmärkt klassiskt visningsupplägg. Det går att få hastighetsvisning med digitala tydliga siffror i mitten om du önskar, dock ej i kombination med antal mil kvar till tom tank. Mittpanelen har en stor pekskärm som är lätt att komma överens med. Genomgående har Volkswagen Polo ett bra och lätt användarinterface.

Ljudsystemet från Beats audio ger ett okej ljud men inte mer än så. Visst går det att dra på lite mer bas men det låter inte speciellt bra. Vi hade önskat ett bättre ljud när varumärket Beats står på högtalarna. Frågan blir istället, hur låter standardstereon?

Prisbild

Utgångspriset för Volkswagen Polo är mycket prisvärt! 150 000 kronor för grundversionen med 95 hk bensinmotor och manuell växellåda. Dock så finns det en hel del utrustning som tillval vilket många troligen vill ha, lite mer än hos andra tillverkare. Det finns ett antal olika paket som kunde ha varit bättre fördelade, ett typiskt upplägg för merförsäljning. Så räkna med att lägga till i alla fall 20 000 kronor, vilket fortfarande gör bilen prisvärd. Naturligtvis kan du lägga ut bra mycket mer pengar än så på din nya Polo, men tänk på andrahandsvärdet när bilen ska bytas in senare. Dieselversionen med manuell växel börjar från 200 000 kronor, vilket inte känns lika prisvärt. Köp diesel enbart om du kan räkna hem det på ekonomin under din uppskattade ägartid.

Styrkor och svagheter hos nya Volkswagen Polo

Styrkor

  • Välplanerad
  • Tyst i kupén
  • Komfortabel
  • Upplevs rymlig
  • Bränslesnål
  • Prisvärd

Svagheter

  • Mittarmstöd ej standard, köp!
  • Beats stereon lever inte upp till sitt varumärke
  • Tillvalspaketen kunde ha varit bättre fördelade mellan innehåll

Summering

Volkswagen Polo 2018 är en toppenbil och vi vill inte ha den på något annat sätt. Polo är en jättebra pendlarbil med låg bränsleförbrukning. Polo är ännu en fulländad bil från Volkswagen!

Test Volkswagen Polo - Superb pendlarbil!
Att köra8
Komfort9
Praktiska egenskaper10
Instrumentering9
9Polo 2018

Bilnyhet: Nya Kia Sportage har premiär!

$
0
0

Kias populära bilmodell Sportage har kommit i ny version

Nya Kia Sportage har just börjats säljas. Bilen bygger vidare på plattformen som kom 2016. Så vad är nytt hos nya Kia Sportage?

Huvudnyheterna är:

  • Nya drivlinor, inklusive ett 48V mildhybridsystem
  • Senaste förarassistanssystemen finns
  • Uppdaterad design

Priset börjar från 270 000 kronor och vi kan konstatera att Kia Sportage börjar kliva uppåt i prisklasserna.

Den största motonyheten hos Kia Sportage är nya 1,6 liters dieselmotorn på 136 hk med fyrhjulsdrift samt manuell alternativt automatväxel med dubbelkoppling. Den större 2 litersdiseln utrustas med ett av Kia kallat mildhybridsystem. Detta system jobbar med ett batteri och liknar en vidareutveckling av start/stoptekniken. Elmotorn är kopplad via en rem till motorns vevaxel.   Systemet återvinner energi vid inbromsning och tillför 16 hk vid acceleration. Främsta målet med detta är att sänka koldioxidutsläppen men även förbättrad acceleratoin i lägre hastigheter uppnås.

Designen har omarbetats både invändigt och utvändigt för att bilen ska hålla sig modern. Nya funktioner är adaptiv farthållare med kökörnings assistans och 360 graders kamera för parkeringshjälp. Ljudisoleringen inne i bilen har också förbättrats.

Prisbilden ser ut enligt följande:

1,6 T-GDI Advance AWD 269 900 kr (DCT 284 900 kr)
1,6 CRDi Advance AWD 284 900 kr (DCT 299 900 kr)
1,6 T-GDI GT Line AWD DCT 322 900 kr
1,6 CRDI GT Line AWD DCT 337 900 kr
2,0 CRDI MHEV GT Line AWD DCT 352 900 kr

Advance Plus-paket 14 900 kr
GT Line Plus-paket 19 900 kr

Läs mer: Så här gick det när vi testade Kia Sportage 2016

Viewing all 514 articles
Browse latest View live