Quantcast
Channel: Bytabil.net
Viewing all 508 articles
Browse latest View live

Servicepris Mini Cooper D 1.5 2015

$
0
0

Pris för service av Mini Cooper D 2015

Kostnad för service av en Mini Cooper Diesel årsmodell 2015, motor 1.5 liter på 116 hk. Mini har ett lite klurigt serviceprogram, men som kan avläsas av bilägaren direkt i bilen vilket är bra. För kännedom har bilen kamkedja som normalt inte byts under bilens livslängd, bilen har även avkänning med varning ifall bilens kedja börjar bli för slapp och riskerar att kugga över.

Istället för att ha generella servicetillfällen med mycket innehåll har Mini bilarna uppdelad intervaller för service, inte alltid helt lätt att förså. Dock så slås dessa i de flesta fall ofta ihop ändå och ett telefonsamtal till Mini serviceverkstad innan bokning är rekommenderat. Ännu bättre är att besöka dem då de läser av bilens nyckel som innehåller service historik och behov. Därefter får du tid och pris på plats. Priserna som anges är från en stor märkesverkstad i Stockholm, servicepriserna är inklusive moms och skiljer en del även mellan olika Mini verkstäder. Även icke-märkesverkstäder kan få fram uppgifter om vad som är gjort hos bilen online, och dessa kan då även registrera vad som är gjort i Minibilens fordonsdator vid service.

I Minibilarnas fordonsdator kan man se vilket servicebehov bilen har samt service historik.

Huvudposterna som visas är

  • Bromsolja
  • Motorolja
  • Fordonskontroll

Men det finns mer som egentligen gömmer sig under dessa delar. Vid service av motorolja så byts även bränslefilter och luftfilter. Multi/Kupéfilter rekommenderas också men har inget med bilens huvudfunktion att göra, det är en komfortdel. Du kan i historiken se när dessa delar är bytta samt när de ska bytas igen.

  • Oljeservice med motorolja, bränslefilter och luftfilter kostar: 3688 kronor
  • Fordonskontroll 491 kronor
  • Multifilter: runt 1000 kronor

Motsvarande service kostar hos en Meka-ansluten icke märkesverkstad ca 2500 kronor, exklusive byte av multi/kupé-luftfilter.

BMW har 3 år/6000 mil gratis service för nya bilar.


Hur man nollställer servicelampan i Volvo V90, XC90, XC60 2016-

$
0
0

Hur man släcker servicelampan hos Volvo XC90, V90, XC60, med nya Kinesiska Geely systemet

Nollställa serviceindikatorn hos nya Volvobilar är det många som vill veta. Nya Volvo XC90 med flera modeller har ju funnits ett tag nu på marknaden. Vi pratar här om Volvomodeller sedan Kinesiska Geely tog över. Man kan själv återställa serviceindikatorn hos dessa Volvobilar genom att följa nedan beskrivning.

Detta fungerar troligen på alla nya Volvobilar från 2016 och framåt som utvecklats under Geelys omsorg med samma teknik och användarsystem.

  • 1: Vrid startknappen mot “Start” utan att ha foten på någon pedal.
  • 2: Tryck och håll in farthållarens minus “-” knapp
  • 3: Starta motorn med startknappen (Foten på bromsen)
  • 4: När farthållarens minus “-” har hållits inne i ca 10 sekunder så börjar bilens indikatorlampa att blinka. Indikatorlampan är utropstecknet “!” omringad av en triangel som syns nertill i mitten av förarinstrumenteringen. När indikatorlampan “!” har blinkat i 4 sekunder så släpper du farthållarens minus “-” knapp, klart och du ska få ett meddelande som kvittens att nollställning genomförts

Meddela gärna om detta fungerade genom att lämna en kommentar under detta inlägg, tack!

Nollställa servicelampan hos Volvo V50 och nya V40 kan du läsa om här

Nollställa servicelampan hos gamla Volvo V40 och S40 kan du läsa om här

Test Ford Focus Ecoboost 125 – Toppen som vardagsbil!

$
0
0
Test Ford Focus Ecoboost 125 - Toppen som vardagsbil!
Att köra6
Komfort9
Praktiska egenskaper9
Instrumentering9
8.3Ford Focus 2018

Test Ford Focus 2019 – En riktigt bra vardagsbil!

Ford Focus är en av världens mest sålda bilmodeller som kommit i en ny version. Kombinationen av storlek, pris, teknik och komfort är något som Ford lyckats bra med hos Focus. Vi har i detta fall testat nya Ford Focus i standardstorlek med 125 hk Ecoboost bensinmotor.

Testbilen: Ford Focus, 3-cylindrig bensinmotor 125 hk, manuell växellåda. Vår bränsleförbrukning under testperioden 0,6 liter/mil

Komfort

Det bästa med Ford Focus är komforten. Bilen går alldeles lagom mjukt utan att körkänslan påverkas negativt. Jag sitter bra i förarstolen som även har ställbar framkant. Bilen är tystare inne i kupén jämte de flesta konkurrenter i samma bilklass. Benutrymmet för baksätespassagerarna är inte jättestort men lagom.

Att köra

Körmässigt går motorn bra. Den manuella växellådan är bra placerad mot handen och har en bra känsla. Vid kraftigare accelerationer så slår det karakteristiska tre cylindriga motorljudet in i kupén. Denna låter lite som en trimmad symaskin. Idag har många, eller kanske till och med de flesta biltillverkarna 3-cylindriga motorer i sitt bilprogram. Konkurrenter från framför allt dyrare märken lyckas bättre med att få bort motorljudet in i kupén men i de flesta normala situationer så hörs inget alls från motorn i Ford Focus. Den 125 hästkrafter starka bensinmotor räcker utmärkt för Focus, och sannolikt likaså även den något svagare 100 hk versionen.

 

Praktiska egenskaper

Ford Focus är en mycket praktisk bil och även i detta standardutförande är lastutrymmet bra. Focus finns även i kombiutförande vilket gör bilen ännu mer praktisk. Personligen gillar jag denna något mindre varianten bättre men jag rekommenderar ändå att man köper kombin vid nybilsköp då pristillägget endast är 6000 kronor. Kombimodellen är mer lättsåld som begagnad och värderas ofta högre än vad pristillägget är, vid vår kontroll så betalade beghandlaren 8000 kronor mer för kombin i inbyte jämte den vanliga varianten av Ford Focus.

Teknik

Ford hänger med bra avseende de tekniska bitarna. Nya Ford Focus har en stor och fin pekskärm som är lättanvänd och bra. Focus har automatisk SOS alarmering vid kollission om du har din telefon kopplad till bilen via bluetooth. Förarinstrumenteringen är bra, rattknapparna är dock många och tar ett tag att lära sig men sen funkar det jättebra. Det går att få hastighetsvisning med siffror och det går även att få Head-up display till bilen. Mycket av de tekniska funktionerna är dock tillval och finns ej som standard. Stereon från B&O har bra ljud.

Ekonomi

Orinarie pris för nya Ford focus börjar från 190 000 kronor för 100 hk bensinmotorversionen, kampanjpris i skrivande stund är 180 000 kronor för densamma. Som vanligt har Ford ett avancerat tillvalssystem i olika varianter, ofta prisvärda men var riktigt försiktig att välja för mycket då sannolikheten är stor att det inte värderas extra när du säljer bilen. Den låga bränsleförbrukningen har faktiskt förvånat vid vår testkörning. En mellanstor bil med bensinmotor som inte drar över 0,6 liter/mil är godkänt för oss. Vår körsträcka har i detta fall nästan enbart varit motorväg och stadskörning vilket är de mest bränsleförbrukande körningssituationerna. Från tidigare erfarenheter vet vi dock att denna motortyp gärna sticker iväg i förbrukning, speciellt om man ofta gör kraftiga accelerationer som många omkörningar på landsväg.

Ford Focus VS konkurrenter

Det finns många konkurrenter på marknaden i denna bilklass. Renault Megane, Kia Ceed med flera, dessa har alla sina olika styrkor och svagheter. Avseende komfort, teknik och premiumkänsla så är nya Ford Fucus ett snäpp vassare än dessa. Ford Focus är bilen från ekonomiklassen med mest premiumkänsla.

För vem

Dig som vill ha prisvärd komfort.

Summerat

Nya Ford Focus är tyst och komfortabel och jag åker gärna i en Focus varje dag!

Förenade Bil, återförsäljare av Kia och mycket mer

$
0
0

Förenade Bil är en bilhandlare som bland annat säljer nya Kia bilar

Kia är ett växande bilmärke i Sverige. Först för privatmarknaden men som även har allt mer att erbjuda för tjänstebilsmarknaden. Kia Niro är som exempel en hybridbil som slagit bra i Sverige och som givetvis finns att köpa hos Förenade Bil.

Publicerat i samarbete med Förenade Bil

En av de intressantaste bilarna just nu som finns att köpa hos Förenade Bil är Kia Niro (Kampanjpris 235 000 kronor). Mycket med ny teknik finns hos Kia Niro. Kia Niro hybrid är en bil som har ett batteri vilket lagrar överskottsenergi som produceras när bilen rullar fritt eller bromsas. Denna energi kan sedan återanvändas tillbaka när man accelererar. På detta sätt sänks bränsleförbrukningen samt även utsläppen vilket kanske viktigast för mindre miljöpåverkan. Kia Niro kan även köpas som Plug-in Hybrid för körning enbart på el samt möjlighet till bilpendling helt utan utsläpp. Plugin versionen (Kampanjpris 318 800 kronor) kan laddas på elstolpe och har en räckvidd på upp till 5,8 mil för bilkörning enbart på el. Detta gör Kia Niro Plug-in hybrid speciellt till en intressant miljöpendlarbil då det räcker för de flestas behov att ta sig till och från jobbet, ja kanske till och med även förbi affären på vägen hem. Drivmedelskostnaderna sjunker också vid mer bilkörning på el. Kia Niro är en mellanstor bil som säljs med bra utrustning till attraktivt pris, läs mer om Kia Niro hos Förenade bil. Letar du efter en Kia bil, missa inte att besöka Förenade Bil!

Förenade Bil i Göteborg har Kiabilar som sin specialité, och det har de gjort så pass bra att de till och med fått utmärkelsen “Platinum Prestige” från Kia. Denna utmärkelse har enbart 3% av Kia handlarna erhållit hittills. I denna utmärkelse ingår kundnöjdhet som en faktor. Det är viktigt att kunderna känner sig bra mottagna då ett bilköp är en större händelse i mångas liv, en bra bilhandlare är väl medvetna om detta vilket Förenade Bil är och alltid har kundens bästa i fokus!

Förenade Bil är en bilhandlare som funnits sedan 1921. Utöver Kia och Lexus-butiken i Göteborg så finns de på flera platser och säljer även andra nya bilar från andra bilmärken. I Malmö säljer de BMW och Mini, i Lund, Helsingborg och Kristianstad säljer de BMW.

Förenade bil säljer även begagnade bilar. Såklart så i Göteborgssalongen dominerar även Kiabilarna som begagnade. Ofta nyare begagnade Kiabilar men även de som är lite äldre och gått några flera mil. Därmed finns det begagnade bilar passar fleras behov och ekonomi. Men visst dyker det upp andra bilmärken än Kia i begagnadutbudet hos Förenade bil. Titta in hos dem för ett besök eller kolla på hemsidan för mer information.

Kias bilar säljs med 7 års nybilsgaranti. Detta är bra för både nybilsköpare och begagnatköpare då garantin ofta sträcker sig vidare till nästa person som köper en begagnad Kia bil. Kias bilar håller en Europeisk känsla och det är lätt att snabbt känna sig hemma i en Kia bil. Kias bilar har tydliga reglage och lättanvända menysystem.

Bra vinterdäck till bilen

$
0
0

Köpa bra vinterdäck till svenska bilar

Bra vinterdäck för svenskt klimat är viktigt att ha. Internet är en oslagbar källa för dig som söker fakta om nya däck och bra pris på nya vinterdäck.

I samarbete med Alvén Ingvarsson

Alvén och Ingvarsson är en däckhandlare som funnit länge och som har erfarenhet inte bara av däck utan även av att sälja däck. Onlinehandel kräver att företaget har erfarenhet och koll på lager och frakthantering vilket Alvén och Ingvarsson har, så besök deras webbsida för att ta del av deras utbud av vinterdäck.

Mitt personliga favoritmärke avseende vinterdäck är Nokian då jag vet att de klarar däcktester väldigt bra samt att de lägger ner mycket tid på forskning i nordisk miljö. Nokians däck finns att köpa hos Alvén & Ingvarsson tillsammans med många andra bra däckmärken.

Hos Alvén & Ingvarsson kan du fylla i bilens registreringsnummer för att sedan kunna välja rätt däck till bilen. Är du osäker på däckvalet, ring eller skriv ett meddelande till Alven och Ingvarsson!

Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck är en fråga som många ställs inför inköp av nya vinterdäck. Vad ska man välja? Dubbdäck känns säkrast är ofta den allmänna inställningen, men i många situationer så är det inte alltid så. I många situationer så har inte dubbdäck några fördelar alls. Största fördelarna dubbdäck har är på is. Det är inte så ofta som man kör på isväg men när det väl händer har dubbfria däck problem. Kör man i stadsmiljö finns det ingen anedning att ha dubbdäck och dubbfria är lika bra och ofta mindre bullriga. Dubfria däck är även bättre för miljö och vägslitage. I södra sverige så är klimatet dessutom mildare vilket gör att dubbfria däck ofta är ett bra val. I norra sverige är det bättre att köpa dubbdäck. Där är det inte heller lika många som kör på vägarna så slitaget blir mindre. Dessutom är sannolikheten mycket låg att förbud mot dubbdäck kommer att införas i norra delen av Sverige. I storstäder finns redan dubbfria zoner vilka kan komma att utökas. Saltning av vägar är vanligt i storstäder vilket också minskar behovet av dubbdäck.

Svenskt klimat kräver annorlunda gummiblandning än europeiska länder som ligger mer söderut. Kallare klimat kräver mjukare gummiblandning för att erhålla bästa köregenskaperna. Undantaget är södra Sverige där man kan överväga att köra på kontinentala vinterdäck. I resterande Sverige rekommenderas vinterdäck för nordiskt bruk.

Det är inte bara gummiblandningen som är av vikt. Mönstret är även detta av stor vikt. Däcktillverkare med lång erfarenhet att utveckla vinterdäck oftast har ett försprång och klarar däcktester bättre än andra märken som exempelvis är från asien. Nokian är en världsledande tillverkare av vinterdäck för kalla klimat. De har lång erfarenhet och testar även däcken i verkliga vinterklimat. Det är mycket mera forskning kring däck än man kan tro. Senaste åren har även egenskaper som bullernivå samt miljökrav tillkommit vilket kräver nytänkande från däcktillverkarna.

Slitage är en egenskap som ofta är svår att kombinera tillsammans med bra köregenskaper. Däcktillverkarna får jobba hårt för att så många egenskaper som möjligt ska få bra resultat hos däcken. Men full pott är ofta en omöjlighet att uppnå varför tillverkarna får göra många tester för att komma fram till en kombination som ger bästa möjliga egenskaperna för alla situationer.

Nya Renault Clio 2019

$
0
0

Nyheterna hos nya Renault Clio 2019 generation 5

Renault Clio är en mycket populär småbil. Säg vad du vill men det är många Cliobilar som rullar på de svenska vägarna och de flesta må inte vara så körglada men mycket prisvärda och bränslesnåla. Klassikern Renault Clio har nu nått generation 5, en helt nya Clio!

Följande nyheter som är värda att känna till hos nya Renault Clio

  • 100% nya delar, allt är nytt hos Clio gen 5!
  • Interiören är ny med en stor pekskärm i mitten på 9,3″
  • Nytt användarvänligt mediasystem men navigation och mycket mer
  • Helt digital skärm till förarinstrumentet (Har inte funnits alls tidigare hos Renault Clio)
  • Nya material hos inredningen, bla mjukare paneler med mera
  • Elektrisk handbroms
  • Bakgrundsbelysta rattknappar
  • Nya säten som även är längre
  • Bättre knäutrymme bak (En av svagheterna hos förra generetionens Clio)

Nya Renault Clio plattformen är dessutom framtagen för att inom nära framtid kunna omfatta:

  • Autonom körning, självkörning
  • 100% uppkoppling mot nätet
  • Eldrift

Bildelar till Volvo V70 med flera

$
0
0

Hitta reservdelar till din Volvo V70 och andra bilmärken. Volvo V70 har utgått från nybilsmarknaden men det finns massor med Volvo V70 i Sverige som allt fler behöver fixa och vill hitta billiga reservdelardelar till. Volvo V70 kommer att fortsätta dominera de svenska vägarna i många år framöver!

Denna artikel innehåller annonslänkar, så du ska hitta tjänsterna

Skruvat.se  erbjuder massor med reservdelar till din Volvo V70 samt andra bilmärken och bilmodeller. Här hittar du strålkastare, chassidelar, bränslesystem, klimatsystem, filter, oljor och mycket mer som du kan behöva när du ska serva och reparera din Volvo V70.

Vissa bildelar är riktigt lätta att byta ut som huvudstrålkastarinsatsen. Klarar du av att öppna motorhuven så kan du byta strålkastarinsats i din Volvo V70 generation från den sista generationen. Kanske behöver du nya trokarblad till bilen? Det hittar du hos Skruvat.se

Marknaden för att köpa bildelar online har växt rejält senaste åren och det är du som konsument som är vinnaren. Webbsidor för bildelar erbjuder ett interface som gör det lätt att hitta nya delar till din bil. Du kan söka på registreringsnummer och så kommer rätt delar till bilen upp. Därefter är det lätt att hitta bildelen du behöver samt se priset. Ofta är delarna betydligt billigare än hos märkeshandeln. Ibland erbjuds olika alternativ som budgetversioner, och detta är viktigt att det finns. När bilarna börjar bli äldre så lagar många dem själva och vill då ha alternativa tillverkare att välja mellan. Detta ger konkurrens och störst utbud av bildelar hittar du till de största bilmärkena och bästsäljande bilmodellerna. Begagnatmarknaden är jättestor och det är många som vill kunna laga bilen själv för att kunna ha kvar bilen under många år. Speciellt bilar som Volvo V70 vilket är en av de bästa bilarna skapade för nordiska miljöer samt för barnfamiljer.

Senaste generationen av Volvo V70 har elektrisk handbroms vilket gör bromsbytet bak lite svårare. Men då har man Youtube till hjälp. Youtube tillsammans med onlinhandlare för bildelar har hjälp massor med bilägare att ha råd att ta hand om bilen. Förr fanns bara tråkiga handböcker till de vanligaste bilarna samt att bildelar var svårare att få tag på.

Byta lampa i bilen är något som ofta är lätt att göra själv hos de flesta bilar. Skruvat säljer olika lampor till bilar, passa på att köpa dessa samtidigt som du beställer annat! Så här byter du lampan i din Volvo V70.

Ytterligare delar som ofta behöver bytas är filter. Oljefilter och bränslefilter ska bytas regelbundet så glöm inte att beställa detta när du ska serva bilen själv, när det är klart så kan du för det mesta även nollställa servicelampan själv. Hos Volvo V50 gör du så här, och senaste generationens Volvobilar från Geely gör du så här. Ja, när garantierna är slut så kan du våga dig på att fixa allt mer själv.

Oavsett om du behöver billiga bildelar till Volvo V70 eller andra bilmodeller så finns det prisvärda alternativ hos skruvat eller andra onlinesidor för bildelar. De flesta kommer i kontakt med onlinehandeln av reservdelar när någon dyrare bildel gått sönder och behövs bytas ut. Passa då på att även komplettera med billiga slitagedelar som du kan byta själv. Behåll bilen längre och fixa bilen billigt själv!

Volvo V40, en Volvoklassiker med billiga bildelar!

$
0
0

Volvo V40 – Volvoklassikern som jag gillar skarpt!

Den Volvo V40 jag menar i detta fall är senaste generationen som kom 2012 och som fortfarande säljs ny idag 2019. Detta är en bil jag tycker om väldigt mycket. Då den nu funnits länge så går det att köpa billiga bildelar till den vilket är uppskattat för alla Volvoägare

Första V40 generationen gjordes ihop med Mitsubishi och delade mycket med bildelar ihop med Mitsubishi. De kvarvarande bilarna rullar nu rostiga på de svenska vägarna. Denna bil hade en del kvalitétsproblem och framför allt hade den ett ganska dåligt rostskydd skulle det komma att visa sig. När nya Volvo V40 generation II kom med bättre kvalité på bildelarna och rostskydd efter att modellen varit borta flera år från bilmarknaden så skulle den ersätta Volvo V50, trodde man. Men den nya V40 var ju mindre! Detta fick många att häpna i vårt svenska volvotokiga land. Ja, en del skrev till och med arga insändare om hur Volvo kunde göra en mindre bil, som kostade mer! Men nu är allt detta historia. Den största skillnaden mellan nya och gamla V40 förutom storleken är den upplevda kvalitén hos bildelarna. Nya Volvo V40 har en interiör och ett chassi som upplevs mycket mer modern än första generationen.

Fokuserar man på biltypen som Volvo V40 II är så inser man att detta är en riktigt bra bil som Volvo behövde i sitt sortiment. Alla vill ju inte ha en stor bil och Volvo V40 generation II är en alldeles lagom bil. Just av denna anledning så har den hamnat i skuggan av storsäljarna V60 och V70, och V40 rullar fram nästan helt obemärkt på vägarna. Nya V40 var också den första Volvobilen som kom med panoramasoltak. Läs gärna biltestet jag gjorde av Volvo V40 D4.

Det jag gillar med Volvo V40 är att det är en smidig och körglad bil som fortfarande har en hel del praktiska egenskaper kvar. Idag finns det många billiga bildelar att köpa till denna bilklassiker. Körkänslan är bättre än hos de större Volvobilarna och är mycket mer sportig. Visst, det är inte en BMW men i Volvomått så är den faktiskt riktigt sportig. Komforten är även denna mycket bra även om stolarna inte är riktigt lika rymliga som i Volvo V70. T3 motorn på 150 hk gör bilen körglad och räcker gott och väl för de flesta, annars finns den starkare T5:an också. Volvo V40 har uppdaterats sedan start och har idag en hel del nya bildelar med ny teknik som autobroms med mera. Bilen är bränslesnålare än de större syskonen vilket framför allt gäller D2 motorn från PSA koncernen. Volvo V40 är en mycket trevlig pendlarbil att åka i varje dag!

Nu när Volvo V40 funnits länge på marknaden så finns det också mycket reservdelar att köpa till bilen. Detta gör att bilägandet blir billigare vilket gynnar både de som har en nyare V40 lika så de som har en av de tidiga modellerna. När en bilmodell är ny så är det svårare att hitta alternativa leverantörer av bildelar då de inte hunnit komma igång med delarna ännu. Nu när Volvo V40 funnits på marknaden i över 6 år så finns det bildelar att handla från exempelvis Trodo. När en bilmodell funnits många år på marknaden så har även kvalitén hunnit bli bättre vilket framför allt är en anledning till att köpa en nyare Volvo V40.

Dagens Volvo V40 är nu den sista bilmodellen att fasas ut efter att Kinesiska Geely tagit över företaget. Jag gillar i alla fall denna bil som är ett bra begköp, ta gärna en provtur om du funderar på att byta bil!

Även du som är ute efter en ny bil har anledning att spana in denna bil. Visst, det är inte den senaste och modernaste bilen från Volvo men det är sannolikt den sista Volvon med den klassiska skandinaviska känslan, och rostskyddet på de senaste generationerna framtagna av Geely har blivit sämre. Det gäller främför allt bildelar som inte syns men ändå är viktiga för bilens funktion. Detta har tester som ViBilägare gjort påvisat. Kanske är Volvo V40 generation II den sista riktiga Volvobilen? Eller var det kanske Volvo 240?


Test Mitsubishi Outlander 2.2D 2WD City

$
0
0

Test Mitsubishi Outlander – Stor framhjulsdriven SUV

Mitshubishi Outlander är en stor och rymlig SUV. En bilmodell som är symbolen för mångas drömbil under de senaste åren. SUV:arna är så pass populära idag att flera biltillverkare har lagt ner flera klassiska bilmodeller. Hur är då en stor framhjulsdriven Outlander att köra? I vinterklimat dessutom? Detta har vi nu testat.

Testbilen: Mitsubishi Outlander årsmodell 2017, diesel 150 hk. Manuell växellåda och 2WD (Framhjulsdrift). Budgetutrustad (City-paket) med automatisk klimatanläggning och parkeringssensorer bak, så som många köper bilen. Pris 230 000 kronor

Outlanders största styrka är att bilen är praktisk, rymlig och komfortabel. Det är rymligt både framtill och baktill. Lastutrymmet bak är bra. Bilen har bra mugghållare och plats för småförvaring finns under mittarmstödet. Glasögonhållare finns infällt i taket.

Mitshubishi Outlander har stora dörrar och det är lätt och bekvämt att kliva in i bilen. I förarsätet sitter man bra. Mittarmstödet är dock helt fel placerat. Det sitter för långt bak och för lågt ner vilket gör att man inte har någon större nytta av det.

Dieselmotorn på 150 hk är pigg och passar bilen utmärkt. Vår förbrukning på färddatorn är 0,63 l/mil under mestadels motorvägskörning. Fjädringen är mjuk och komfortabel vilket vi upplever vara både bilens styrka och svaghet. Bilen kränger i kurvor och kan upplevas något svajig på motorvägen, tvärtemot tyska konkurrenter. Fördelarna kommer när det blir mer gropigt och denna bil mår bra av att köras när väglaget är sämre. Fast inte för dåligt för denna version av Outback som vi testar har ju enbart framhjulsdrift.

I vinterklimat på snöiga småstadsvägar går bilen inte alls så bra att köra. Framhjulsdriftens begränsning märks av mycket väl då bilen är stor. Bilen vill inte alls riktigt åka så som man själv vill när det är snöigt med isfläckar på vägen, speciellt inte i rondeller. Den goda markfria höjden är dock positiv men samtidigt även en risk för att man kör in i lite för djup snö och fastnar. Mithsubishi Outlander med framhjulsdrift har inga fördelar i vinterklimat jämte vanliga bilar. Men å andra sidan så tar man bilen för vad den är så är det en riktigt bra och rymlig bil som gör sig utmärkt i tätort och på plogade vägar, kör lugnt och försiktigt bara. De flesta dagarna på året behövs ju inte heller fyrhjulsdriften alls och många har insett att det är bilens praktiska karaktär man är ute efter och inte terrängegenskaperna. Då blir bilen dessutom billigare och bränslesnålare, och helt plötsligt så är bilen ett desto mer intressant köp!

Bullernivån inne i bilen är genomsnittligt med dragning åt lite minus jämte andra nya bilar. Instrumenteringen är enkel och bjuder inte på många överraskningar. Klassiska analoga visare med en stor färddatordisplay däremellan. Vanliga färddata visas med färg och är lättavlästa. Instrumenteringen är bra utan att den utmärker sig extra på något sätt. Det går inte att få hastighetsvisning med siffror. Cityversionen har en enkel radiodisplay och inte någon pekskärm samt ingen GPS. Saknar man inte GPS så funkar detta utmärkt. Ljudet i stereon är okej, du som vill poppa musik extra högt kan möjligen bli något besviken.

Vid mörkerkörning är det mörkt och trist inne i bilen. Endast de viktiga funktionerna och knapparna är belysta. Denna belysning är bra men sen är det bara mörkt.

Summerat om Mitsubishi Oulander 2.2d, 2WD

För bara 230 000 kronor så får du en riktigt rymlig och praktisk bil med många komfortinslag. Visst gör sig Outlander sannolikt bättre med fyrhjulsdrift men för dig som ändå inte är ute efter denna egenskap så blir det knappast bättre och billigare än så här. Manuell växel får man också leva med då. Mitsubishi Outlander City En av de mest prisvärda bilarna just nu.

Mitsubishi Outlander 2WD 2017 fördelar och svagheter

Styrkor

  • Rymlig
  • Praktisk
  • Komfortabel
  • Bränslesnål för sin storlek
  • Prisvärd

Svagheter

  • Något bullrig
  • Mittarmstödet dåligt placerat
  • Ligger inte klistrad i kurvorna

Hur man justerar fönsterhissen hos Volvo

$
0
0

Varför strular fönsterhissens autofunktion? Problem med fönsterhiss hos din Volvo? Har fönsterhissens auto upp och auto ner slutat fungera? Åker fönsterhissen ner en bit efter den åkt upp? Fonsterhissarnas funktion kan ibland sluta fungera som de ska. Så här nollställer du och kalibrerar du dem själv.

Det finns olika anledningar till att fönsterhissen slutar fungera. Det kan vara för att bilens mjukvara har uppdaterats. Problem med fönsterhissarna kan även uppstå efter att bilens batteri kopplats loss. Ett vanligt fel är att sutofunktionen slutar fungerar. När denna funktion går som den ska så beköver du bara trycka lite kort på knappen så åker rutan hela vägen upp eller ner beroende på ditt val.

Autofunktionen för att bilens fönsterrutor ska åka hela vägen upp eller ner kräver klämsensor, för fönster upp funktionen. Detta så att ingen kan klämma sig när rutan åker upp. Har du otur så kan något skräp hamna i listen där rutan åker upp sista biten i fönsterramen. Har du problem så kolla så inget sitter fast där och blockar fönstert färdväg.

Oavsett vilket problem du har så kan en lösning vara att ställa in fönsterrutans fonktion igen, en kalibreringsinställning och du kan göra detta helt själv så här:

  • Utångsläget är att fönstret är neddraget.
  • Dra upp fönsterhissens knapp och håll i den hela tiden tills fönsterrutan åkt hela vägen upp, håll kvar i knappen ytterligare en liten stund
  • Släpp knappen kortvarigt
  • Dra upp knappen en gång till, och håll i den under en sekund.
  • Nu ska fonsterhissen vara inställd igen och autofunktionen ska åter fungera.

BYT UT BILEN MED ETT BILLIGT LÅN

$
0
0

Dags att byta bil? Är du lyckligt lottad har du redan en del pengar sparade och behöver bara låna till kontantinsatsen. Har du däremot inte hunnit spara något alls men måste byta ut bilen akut kan det bli tufft. Det finns dock flera vägar att gå för att lösa bilkrisen så enkelt och billigt  som möjligt. Här får du reda på mer.

Två typer av billån

Långt ifrån alla har råd att köpa en ny bil utan att ta ett lån. Det tar tid att spara ihop pengar och ofta kan man inte vänta med bilköpet, speciellt om det är en arbetsbil eller familjebil.

Det finns två sätt att låna pengar till bilköpet. Det ena sättet är att finansiera delar av din nya bil med din gamla bil, dvs. låna med bilen som säkerhet. Det andra sättet är att ta ett billån som inte har någon säkerhet alls. Även här kan du välja att antingen finansiera hela köpet med lånet eller bara en viss del. Det finns flera möjligheter för att utforska olika lånealternativ på nätet. En bra och smidig plattform för billiga lån som kan hjälpa dig med din jämförelse hittar du här.

Billån med säkerhet

Väljer du ett billån med säkerhet innebär det att din gamla bil står som garanti för lånet. Tänk på bolånet! Det fungerar i princip på samma sätt. Vanligtvis kan du finansiera upp till 80 % av bilköpet och resten kontant. Det här är alltså inte ett alternativ för dig som inte har sparade pengar att lägga på bilköpet.

Billån utan säkerhet

Ett billån utan säkerhet är egentligen detsamma som ett vanligt privatlån där du lånar en viss summa pengar mot en fast eller rörlig ränta. Räntan bestäms individuellt. Som regel har den här typen av lån en högre ränta, men går snabbare att få. Det är också ett väldigt flexibelt lån. Du kan välja att finansiera hela bilköpet med lånet eller kanske bara täcka upp kontantinsatsen för ett lån med säkerhet som du redan fått. Hur du använder pengarna är helt upp till dig.

Oavsett vilken typ av lån du väljer är det din privatekonomiska situation som avgör hur mycket pengar du får låna och till vilken ränta. Ju stadigare ekonomi desto högre lån och lägre ränta.

Nytt eller begagnat?

De flesta av oss drömmer om att köpa en sprillans ny bil men tänk efter noga innan du går vidare med ditt bilköp. En ny bil tappar större delen av sitt värde under det första året, ca 30 %. Därefter tappar den mellan 10-15 % i värde per år. Det kan alltså löna sig att satsa på en bra och billig begagnad bil som inte kräver något större billån eller pengar på sparkontot.

Hos bank eller bilhandlare?

Det beror helt på vilka lånevillkor som erbjuds. Både hos bank och bilhandlare krävs det att du lägger en kontantinsats på minst 20 % av inköpspriset. Har du inte tillräckligt med kontanter kan du ta ett snabblån eller blancolån för att täcka upp summan för insatsen.

Jämför olika billån

En viktig grundregel när du ska köpa en ny bil är att inte nöja dig med första bästa billån. Som tur är har marknaden vuxit sig stark de senaste åren och idag går det att förhandla både ränta och villkor hos olika låneföretag. Ta dig tid till att jämföra olika lån och ta gärna hjälp av de verktyg och jämförelsetjänster som finns tillgängliga på nätet.

ED 2022-02-21

Test Kia Ceed 1.4T Advance Plus – Kombi

$
0
0

Test av Kia Ceed 1.4T – Sportswagon, en bra familjebil!

Kia Ceed är en bil i mellanklassen som finns i flera utföranden. I detta fall har vi testat den klassiska familjekombi-versionen. Kia Ceed är en prisvärd bil med många praktiska inslag och har 7 års garanti. Detta är egenskaper som gjort att Kia Ceed sålt riktigt bra i Sverige.

Kia Ceed kombi 2019

Testbilen: Kia Ceed 1.4T Advance Plus. 140 hk, DCT automatväxel. 8″ pekskärm, klimatanläggning. Parkeringsradar bak. Autobroms. Filhållningshjälp m.m.

Nya Kia Ceed har genomgående en europeisk design. Så pass mycket att den i stort sett går obemärkt förbi. Jag ser inte detta som något dåligt utan tvärtom, speciellt för en bra vardagskombi. Kia har gjort en riktigt bra studie av övriga bilar på marknaden och kombinerat de bästa uppläggen hos olika tillverkare. Detta gör att det är mycket lätt att komma överens med Kia Ceed och dess funktioner. Man känner sig som hemma nästan direkt.

Nya Kia Ceed har ett modernt upplägg men har inte idag samma försprång som när föregående modellen kom ut. Vad som framför allt har hänt är att övriga biltillverkare i mellanklassen nu har kommit ikapp. Nu känns det mer som att detta är en uppdaterad version av förra Ceed modellen. Men det är skillnad i designen på allt, både utvändigt och invändigt. Storsta skillnaden mot tidigare Kia Ceed är att komfortnivån höjts rejält avseende bullernivå i bilen samt fjädring.

Autobroms finns som standard. Filhållningshjälpen fungerar bra och ratten styr tillbaka bilen in i filen. Parkeringssensorerna bak detekterar och varnar för gående som kommer mot bilen vilket fungerar bra har vi provat.

Interiören är enkel och trivsam. Jag sitter bra i förarstolen fast mittarmstödet sitter lite för långt bak tycker jag. Bilens utrymmen är bra fördelade. Benutrymmet bak känns helt okej. Lastutrymmet är mycket bra så som det ska vara hos en klassisk kombibil. Det finns luckor i lastgolvet som kan öppnas upp och därunder finns det flera praktiska förvaringsutrymmen. Småförvaring mellan framstolarna finns likaså bra mugghållare.

Instrumenteringen är enkel och tydlig. Förarinstrumenten är analoga med en digital skärm för färddata i mitten. Här kan även enkel navigationsinfo visas för kommande vägval. Du kan ställa in så att du ser hastigheten med stora siffror. Oavsett vad du ställer in att visa i färddatorn så ser du hela tiden beräknad sträcka kvar till tom tank, det är bra!

Stereon har även denna fått sig ett riktigt lyft. Ljudet är riktigt bra i nya Kia Ceed!

Att köra nya Kia Ceed 1.4T DCT Automat

Nya Kia Ceed har en mycket mjuk fjädring som klart går mer åt det amerikanska hållet än det tyska. Ojämnheter i marken passeras därmed mycket komfortabelt. Bilens ratt är lätt och smidig att hantera. Svagheten blir istället att bilens stabilitet inte alltid är i topp. I högre hastighet kan bilen upplevas något svajig, speciellt om du drar lite snabbare i ratten. Nu brukar man inte köra på detta sätt i högre hastigheter. Detta till trots så beter sig bilen ändå okej vid aktiv körning i lägre hastigheter. Bensinmotorn på 140 hk räcker bra till bilen. Någon större körglädje är det inte hos nya Kia Ceed om någon nu förväntat sig det. Det är dock stor skillnad mellan Normal och Sportläget som kan väljas för automatväxellådan. I Normalläget känns bilen trist och trött att köra medan motorn vaknar till rejält i sportläget och blir då mycket piggare. Det är stor skillnad mellan dessa körlägen och det är du som väljer! Valet görs snabbt med en egen knapp bredvid växelspaken. Det är långt ifrån någon BMW körkänsla hos nya Kia Ceed, och med det sagt så är detta en riktigt bra vardagsbil för körning under normala omständigheter. Det är så som de flesta också vill framföra sitt fordon.

Bullernivån inne i kupén har varit en stor brist hos tidigare Kia Ceed. Nya Kia Ceed är inte den tystaste bilen vi åkt i men inte heller den bullrigaste. Idag håller Kia Ceed samma nivå som de flesta bilarna i klassen med undantag för Ford Focus som är tystare inne i kupén, något som Ford sedan länge prioriterat lite extra.

Prisbild för nya Kia Ceed SW

Grundpriset ligger på ca: 215 000 kronor. Då ingår de viktigaste sakerna vilket är riktigt bra! Detta är 7″ pekskärm med bluetooth för mobiltelefon förberedd för Apple CarPlay och AndroidAuto (Ej ännu lanserat i Europa), klimatanläggning, backkamera, backradarsensorer och mycket mer! Du klarar dig gott med detta utförande.
Ytterligare utföranden finns likt Advance plus som bl.a. har GPS navigation samt GT-line.

Kia Ceed har 7 års nybilsgaranti!

Kia Ceed

Summering

Nya Kia Ceed 1.4T DCT är en komfortabel, praktisk och mycket prisvärd bil!

Testbilen är extrautrustad, kontrollera alltid med din bilhandlare vad som ingår innan köp!

Test Mercedes B220d – B-klass 2019

$
0
0

Test av Mercedes B-klass 2019

Vi testar just nu nya Mercedes B-klass årsmodell 2019. Nya B-klassen är en familjebil som passar bra i många olika situationer, precis så som en praktisk bil ska göra! Mercedes B-klass har just kommit i en ny version och vi har testat dieselversionen B220d.

Testbilen: Mercedes B220d automat 8 stegad, 190 hk, 0-100 kmH: 7,2 sekunder. Blandad bränsleförbrukning: 0,5-0,56 l/mil, vår förbrukning under testperioden: 0,55 l/mil.

Design och komfort

Mercedes slår alla närliggande konkurrenter avseende komfort och elegans! B-klassen är väldigt komfortabel att åka vilket är bilens största styrka tillsammans med de praktiska egenskaperna.

B-klassen är en vanlig bil, fast med högre tak. Detta gör att bilen upplevs rymlig på insidan samt att det är väldigt bekvämt att stiga in i bilen. Väl inne i bilen så sitter man högre och mer upprätt än normalt precis som i en SUV. B-klass har dock något mindre lastutrymme jämfört med en klassisk kombibil. Lastutrymmet räcker ändå till för vanliga barnvagnar och baksätet är rymligt. Det finns bra mugghållare och plats för småförvaring.

Interiör och design

Interiören är helt fantastisk! Detta är något Mercedes verkligen kan och känslan av att sitta i bilen är trivsam, lyxig och exklusiv. Bilens designlinjer är helt rätt och interiörbelysningen perfekt, att titta in i bilen när det är mörkt är precis som att titta i en bilbroshyr, fast i verkligheten!

Den exteriöra designen är enkel, stilren samt väldigt diskret. B-klassen följer samma designstil som gäller idag för denna biltyp i Europa.

Bilens fjädring är mycket komfortabel och mjuk. Det känns som att bilen svävar fram på gatan. Detta sker till viss bekostnad av körkänsla men trots den mjuka fjädringen så beter sig bilen ändå helt okej vid aktivare körning. Komforten i stolarna är riktigt bra och stolarna har så klart ställbar framkant. Bullernivån inne i bilen upplevs vara lägre än genomsnittsbilen. I nya Mercedes B-klass åker man bekvämt!

Röststyrning

Mercedes har gjort reklam för sin röststyrning och den har vi ägnat lite extra tid åt att testa. Det går inte att prata med bilen som den är ens bästa polare. Man måste vara specifik, fåordig och ge kommandon till bilen. Bilen kan avläsa och tolka olika ord för samma funktion. Många av bilens funktioner kan röststyras. Till exempel, massagefunktion, stolsvärme, klimattemperatur, skicka SMS, Navigation, ringa telefonsamtal. välja färg på interiörbelysningen, rattvärme m.m.

Så här kan det gå till. Allt startar med att man säger “Hej Mercedes”, bilen slår av ljudet på stereon och säger “Ja”. Då kan man säga “Stolsvärme förare på” så slås stolsvärmen på, eller “Stolsvärme höger på” för att slå på passagerarens stolsvärme. Säg “Stolsvärme förare nivå 1” och bilen ställer in nivå 1 av 3. Säg “interiör belysning grön” och innerbelysningen blir grön.

Navigationen kräver lite mer kommandon vilket gör det något svårare, likaså att skicka SMS men vi har provat detta och klarat av det utan att öppna manualen.

Instrumentering

Instrumenteringen är något helt extra hos Mercedes B-klass, ja denna instrumentering finns hos alla av Mercedes senaste generationer av bilar idag. Snyggare instrumentering finns inte att hitta! Det finns flertalet olika designer som passar alla olika smaker. Du kan välja vilka typer av instrument du vill se och var de ska visas. Förarvisningen bakom ratten är uppdelad i tre sektioner där man kan välja hur man vill ha det i varje enskild del. Kombinationerna är oändliga men i slutändan är det ändå information som de flesta erbjuder, fast ingen gör det så elegant som Mercedes! En svaghet är att det är väldigt mycket inställningar och det tar tid att lära sig, vissa delar kanske man inte heller skulle kunna ställa in när bilen körs. Tar man sig tid att lära sig bilens instrumentering i lugn och ro så kan man anpassa visningen riktigt bra efter eget tycke.

Att köra

Körmässigt gör sig bilen riktigt bra trots den mjuka fjädringen. Visst, BMW har fortfarande övertaget avseende körkänsla hos deras motsvarande 2-serie active tourer även om det är hårfint, men Mercedes har övertaget avseende komfort fast även det är hårfint. Bilens motor är pigg och går bra i samtliga situationer, speciellt om sportläget aktiveras. När man stannar inför en vältrafikerad rondell så kan motorn slås av. Detta kan ge en icke önskvärd fördröjning när man snabbt vill komma in i en lucka. Då kan man stänga av motorns autostopp med en lättåtkomlig knapp bakom ratten, det gäller bara att komma ihåg det. Omkörningar går toppenfint. Svängradien är förvånansvärt bra och bilen svänger runt hörn tightare än min egen lilla Mini Cooper 3-dörrar, detta trots att B-klassen är framhjulsdriven.

Summering

Mercedes levererar toppbilar oavsett vad de är konstruerade att användas för! Mercedes B-klass har bästa komforten, bästa instrumenteringen och bästa interiören i kombination med praktiska egenskaper, kan det bli bättre än så?

Vinterdäck med gummidubb: Continental IceContact3

$
0
0

Gummidubbade vinterdäck, IceContact 3 från Continental. De senaste i vinterdäckstekniken erbjuds här i en ny variant. Vad är gummidubbade vinterdäck då?

Ska det vara dubbdäck så ska dubbarna vara som förhårdnader på något sätt, så tänker jag i alla fall. Men blir det då inte fortsatt mer slitage på vägarna då med gummidubbdäck? Eller är det en mellanvariant som sliter lite mindre än metalldubbade däck?

Ja lite så är det. Gummidäcken är inte bara av gummi. Det är fortfarande metalldubbar men de är omgivna av gummi som bidrar till mindre vägslitage . Gummit klämms lite mellan vägen och metalldubben enkelt förklarat. Blir kraften hög så viks gummit undan helt och hela metalldubben griper ner i vägen.

Continental anger att gummidubbdäck ger 7% bättre grepp än dubbfria vinterdäck. Till detta kommer fördelen att vägslitaget blir 20% lägre än metalldubbade däck.

Gummidubbdäcken erbjuds hittills enbart i dimensioner från 17″ och uppåt. Troligen därför att de är dyrare och kundgruppen som man riktar in sig på är de som betalar lite mer för sina däck.

Det framgår inte om dessa däck klassas som duuade däck eller dubbfria avseende lagkraven när man inte får köra med dubbdäck. Troligen räknas de fortfarande som dubbdäck och då är flera av fördelarna borta och en av anledningarna till att men erbjuder dessa däck till en köpstarkare kundgrupp i frösta hand.

Denna däck typ skulle kunna ges möjlighet till att ha fler dubbar i däcket än vad som tillåts som standard. Detta får man om man påvisar att däcken har minst 10% lägre däckslitagepåverkan än angivet gränsvärde, Denna möjlighet har dock Continental valt att inte utnyttja i detta fall.

Källa: ViBilägare 4-2019

Renaults nya motorer 2019 – Kamkedja på alla förutom en dieselmotor som har kvar sin kamrem

$
0
0

Renault lanserar nya bensinmotorer och uppdaterar den gamla dieselklassikern.

Den nya bensinmotorerna är 1.3 liters TCE samt 1.8 liters TCE båda dessa motorer har kamkedja, dagens bensinmotorer kommer att fasas ut till förmån för dessa två nya bensinmotorer. Anpassning för nya miljökrav är en av utvecklingarna samtidigt har motorerna fått bättre prestanda, speciellt i låga registret vilket gör dem piggare från start.

Renaults nya 1.3 litersmotor med kamkedja kommer att säljas i följande versioner:

  • 115 hk TCe (Renault)
  • 130 hk TCe (Dacia)
  • 140 hk TCe (Renault)
  • 150 hk TCe (Dacia)
  • 160 hk TCe (Renault)

Den klassiska 1,5 dCi dieselmotorn kommer dock hänga med ett tag till. Denna dieselmotor har dock fått en uppdatering med bland annat AdBlue teknik och heter därefter Blue dCi. Den uppdaterade dieselmotor får lite högre effekt på 5 hk och ligger därefter på 115 hk . Denna motor har kamrem därför att motorns grund är den äldre klassiska dCi motorn som funnits i många år och finns i massor av bilar. Den modernare 1,6 liters dCi på 130 hk med kamkedja kommer att fasas ut och få en förbättrad efterföljare.

Renaults nya 1,8 liters bensinmotor nyttjas genom en stor del av bilar från vardagsbilar som kommer ligga på 225 hk till den sportiga Renault RS bilen utvecklad av Renault Sport med ca: 300 hk motorkraft, denna har dock andra turboaggregat och trimmning men basen är densamma.

Inga nya motorer från Renault får cylinderavstängning. En kostnadsfråga där Renault fått prioritera är svaret från dem.

Motorerna är ett samarbete mellan flera bilmärken och koncerner kommer att nyttjas förutom av Renault och Dacia, i Mitsubishi och Daimlerbilar (Smart/Mercedes). Det är dyrt att utveckla motorer och samarbetet mellan bilmärken avseende motorer är betydligt större än de flesta känner till.


Test Renault Kadjar II – Uppdaterad mellanklass SUV

$
0
0

Test av Renault Kadjar II – Praktisk och komfortabel

Nya Renault Kadjar II har anlänt till Sverige. Jag är inbjuden av Renault att se och testa bilen. Bilen vi testar är en Renault Kadjar 160 hk version med framhjulsdrift. Detta är en SUV i C-segmentet vilket i folkmun är samma sak som en mellanstor bil som är högre än en vanlig bil.

Testbilen: Renault Kadjar II 2019, 1.3 liters bensinmotor, 160 hk motor med EDC automatväxel (Dubbelkoppling). Framhjulsdriven.

Några av nyheterna hos Renault Kadjar II

  • Ny bensinmotor, 1,3l TCe 4 cylindrig motor som finns i 140 och 160 hk version. Kamkedja.
  • Dieselmotorn är den numera legandariska 1,5l dCi motorn som fått en uppdatering och är numera på 115 hk och har AdBlue teknik, därav nya namnet Blue dCi (Kamrem). En 150 hk dCi motor kommer att komma till den fyrhjulsdrivna versionen.
  • Exteriöra designen är omarbetad, skillnaden mot första versionen är dock inte så stor men upplevs lite modernare.
  • Interiördesignen är också uppdaterad. Linjerna och listerna inne i bilen är omgjorda. Pekskärm finns givetvis precis som i första generationen men har ny fått en lite annan layout. Belysta inredningslister finns vilket gör bilen trevligare när det är mörkt ute. Helt nytt är att framstolarnas frontparti är ställbart för att öka komforten, Renault anger att de ansträngt sig extra för att få en bra komfort hos bilens säten.
  • Stöd för Google Carplay och Android Auto

Att köra

Vår testtur med nya Renault Kadjar startar på en snirklig klasisk svensk landsväg men lite asfaltsbucklor. Första intrycket avseende Kadjar II är att fjädringen är något åt det hårdare hållet, en inställning som ändras allt eftersom vår resa fortsätter. Renault Kadjar går riktigt fint över ojämn asfalt i högre hastighet och när jag kör bilen så ligger bilen bra på vägen samtidigt som det märks att bilen är högre och inte ligger fullt klistrad mot vägen i alla situationer. När resan gått ett tag så blir sammanställningen att chassi och fjädring upplevs vara mittemellan hård och mjuk, en kombination som passar Kadjar II utmärkt! Bilen gör sig okej på vanlig asfaltsväg samtidigt som den också går bra när vägen blir gropig. Någon sportbil är det dock inte tal om, men det är ju inte heller målsättningen för denna bil! Jag gör några omkörningar vilket går okej men viss framförhållning är önskvard.

Vi tar ett stopp och provar lite offroadkörning, den framhjulsdrivna Renault Kadjar har naturligtvis inte lika bra egenskaper som den fyrhjulsdrivna versionen men den markfria gången är lika vilket gör att så länge bilen har grepp och inte för myckt krånglig terräng så kan Kadjar FWD åndå köras där vanliga bilar inte gärna sätter sina hjul.

Bilens komfort upplevs genomgående bra och bullernivån inne i bilen är acceptabel och är i nivå som de flesta andra bilar.

Renault Kadjar II är en mellanklassbil som utöver en bra komfort erbjuder många praktiska egenskaper. Detta är en bil skapad för att passa många vilket den också gör. Koncernsyskonet Nissan Qashqai är den mest jämförbara bilen vilket beror på att Nissan och Renault ingår i samma koncern och bilarnas plattform är densamma.

Summerat

Styrkan hos nya Renault Kadjar II är att den är praktisk, komfortabel och klarar av många situationer riktigt bra.

För vem

Alla som vill ha en bra vardagsbil och har landställen utan att spendera allt för mycket pengar

Prisbild

Utgångspriset för nya Renault Kadjar II är ca 189 000 kronor och slutar på 289 000 kronor för dyraste versionen. Det finns 4 stycken utrustningsnivåer och några tillval kan göras inom varje nivå. Basversionen har manuell växellåda, manuell växellåda och en bensinmotor på 140 hk. Fyrhjulsdrift och automatlåda finns att köpa.

Kadjar säljs just nu med 5 års garanti och 3 års fri service.

Testkörning med Renault 1,8 liters motor 225-300 HK

$
0
0

Renaults nya 1,8 TCe motorgeneration

Vi testar Renault 1,8 TCe bensinmotor i två Renault bilar, Talisman och Megane RS. Detta är den senaste generationens motor från Renault som har kamkedja.Den nya 1,8 TCe motorn kommer att nyttjas brett inom Renaults bilar framöver, men faktiskt inte bara av Renault. Motorgenerationen kommer även att nyttjas av märken som Nissan, Mitsubishi och Mercedes som ingår i detta motorsamarbete som även omfattar en 1,3 liters Tce motor. Motorgenerationen har konstruerats med huvudanledningarna bättre effektivitet, mindre negativ miljöpåverkan samt reducerad produktionskostnad. Läs mer om de nya motorerna här

1,8 TCe i Talisman

För vardagsbilar så kommer denna motor främst nyttjas i lite större bilar likt Talisman som då får 225 hk. Av denna anedning har Renault gett möjlighet till att prova just denna bil och jag tar en Talisman 225 hk på en testtur. Renault Talisman 1,8 TCe med EDC automatväxel går jättefint på landsvägen. Talisman blir nu lite av en komfortracer med denna motor. Motorn gör bra ifrån sig och upplevs pigg, omkörning går utmärkt. Renault Talisman i sig är en stor rymlig bil i Volvo V70 klass, en riktigt bra familjebil som förtjänar mer uppmärksamhet. Bilen kan köpas med 4Control, fyrhjulsstyrning som gör bilen mycket smidigare att svänga med, perfekt för dig som vill ha en stor bil i storstan där det ofta är trångt. Tillsammans med 225 hk 1,8 TCe motorn så förvandlas Talisman till en trevlig pigg vardagsracer med praktisk betoning. Vi har testat Talisman tidigare, läs gärna mer om Talisman här

1.8 TCe i sportbilen Megane RS

1,8 liters TCe bensinmotorn är även bas för Renault Sport och finns till Renault Megane RS som har upp till 300 hk. Turbo och motormappning (programmering) skiljer sig dock mot övriga motorerna gjorda för vardagsbilar.
Jag tar en snabbtur även med Renault Megane RS 300 hk, en sportbil med hög sportkänsla, hård fjädring och blixtsnabb automatlåda. Motorljudet är maffigt och det poffar häftigt då och då från avgassystemet. Styrningen är väldigt direkt och bilen har bra kontroll. Provkörningen sker med vinterdäck och det gör bilen slirigare och mer svårkontrollerad vid den konbanskörning som jag kör genom. Bilen är ändå grym och prestandan riktigt bra. Det finns bilar med fler hästkrafter men inte så många bilar som kan köpas direkt från fabrik godkända för gatutrafik som har så tight körkänsla som Megane RS! Renault Megane RS är en riktigt rolig bil att köra helt enkelt, och prestandan är ju högre än busiga GTI småbilsklassen! Mer om när jag testade Renault RS med den äldre 265 hk motor kan du läsa om här

Jag har även provkört den lite mindre 1,3 liters TCe motorn i den nya Renault Kadjar II som precis kommit ut på markaden, läs mer om Kadjar II med 1,3 TCe 160 hk här

Test Mercedes E 53 AMG 4matic – Sportbil året runt!

$
0
0

Test av Mercedes AMG E53 Coupé 4matic – Maxad & kontrollerad körglädje!

Mercedes E 53 Coupé AMG Coupé är inte bara vacker att se på, den är toppen att köra! AMG modellerna är välkända för erbjuda just körglädje i topp i kombination med Mercedes exklusiva premiumegenskaper. Mercedes E53 är inte bara en E-klass från Mercedes, det är en bil du inte vill kliva ur, ever!

Testbilen: Mercedes E53 AMG 4 matic. Fyrhjulsdrift och 9 stegad AMG automatväxel. 3-liters V6 Bi-Turbo. 435 hk. 0-100 Km/h: 4,4 sekunder, angiven bränsleförbrukning blandad körning: ca 8,9 l/mil, vår genomsnittliga förbrukning under testperioden: 0,9 liter/mil.

Prisbild: Priset börjar från ca 800 000 kronor, mycket ingår men några givna tillval finns och bilen hamnar då på ca 850 000 – 900 000 kronor. Vill du spendera över miljonen så går det också bra.

Den exteriöra designen hos nya Mercedes E53 Coupé är riktigt snygg. Designlinjerna är slanka, sportiga men ändå med en maffigt cool-look, helt rätt i tiden helt enkelt! Interiören är också otroligt snygg och trivsam, precis som brukligt hos Mercedes bilar. Instrumenteringen är toppen men inte den senaste generationen från Mercedes. Den stora snygga enhetliga dubbelskärmen finns men har inte touchscreen och den senaste röststörningen från Mercedes. Oavsett vad så slår instrumenteringen ändå det mesta på marknaden! Interiörbelysningen är riktigt snygg och har färgspekra-kombinationer som jag inte sett hos någon annan bil. Mercedes erbjuder alltid lite extra jämte övriga bilmärken.

Komforten är mycket god när man väl kommit på plats i bilen. Bilen är dock låg och dörrarna långa samt behöver mycket svängrum. Vid trängre parkering så får man “trilla” ut ur bilen, lite får man lida för att färdas i topp! När man väl sitter i bilen så erbjuder Mercedes luftkonditionerade stolar och uppvärmda armstöd, även massage finns till framstolarna. Baksätet rymmer två platser med mugghållare mellan. Benutrymmet bak är bra. Lastutrymmet är djupt men bakluckeöppningen något trång, baksätet kan fällas för mer och längre lastutrymme.

Teknikmässigt är bilen i topp med bra backkamera, sensorer samt dödavinkelvarnare och mycket mer modern säkerhets teknik. Head-up display finns att få. Instrumenteringen kan anpassas med flertalet kombinationer men klassisk visning passar denna bil bäst och denna är utmärkt! Givetvis kan man få hastighetsvisning med tydliga siffror om man inte nöjer sig med Head-up display. Dessutom finns det AMG instrumentering som visar hur bilens prestanda nyttjas. Stereon från Burmeister erbjuder ljud i absolut toppklass, så klart! Har du råd att köpa denna bil så har du också råd att köpa stereon, gör det!

Att köra

Nu till det bästa, att köra MErcedes E 53 AMG. Oj vilken bil! Det finns tre lägen som kan väljas snabbt och enkelt, Comfort, Sport och Sport+. Comfortläget har mjukare fjädringsinställning som ger god komfort. Prestandan i komfortläget är enastående och slår det mesta även om motorn hålls tillbaka för att inte bli för ryckig. I Sport + läget blir bilen helt vansinning, det hugger på minsta gaspådrag och fräser, mullrar och får ett exploderande avgassystem. Körglädjen är oavsett inställning super!

Ska man våga sig på en jämförelse så kan jag försöka säga så här. Motormässigt är det så pass få bilar som är på denna nivå så det hoppar jag över. Fjädring och chassi så har E53 ställbar fjädring. I mjuka komfortläget så är bilen ändå inte lika mjuk som nyaste B-klassen som är en 100% vardagskomfortbil. I sportigaste Plus läget så är har min egen Mini Cooper D 2015 en hårdare körkänsla och vägkontakt jämte Mercedes E53.

4 Matic fyrhjulsdrift ger Mercedes E53 AMG egenskaper som passar året runt i Sverige. Bilens antisladdsystem ger tryggare egenskaper vilket behövs med så mycket kraft i bilen. Denna bil är lika skoj på vintern som på sommaren. Det är upp till dig hur mycket du vågar köra denna bil helt enkelt. Bra grepp i vintermiljö är en sak, att bromsa är en annan.

Motorresponsen hos Mercedes E 53 AMG är om det inte redan framgått i denna artikel helt fantastiskt i alla situationer. I sport+ läget startar bilen direkt från stilla stående och flyger in i rondeller. På motorvägen i 120 m/h vid fullt gaspådrag så känner man fortfarande en pigg acceleration och drag, hur många bilar har det vid den hastigheten?! Omkörningar på landsväg, ja gissa själv, vips, klart.

Svagheter, inte ens bränsleförbrukningen kan jag klaga på då vi låg på 0,9 l/mil i genomsnitt för testperioden (avläst från bilens färddator). Enda svagheten är att bilen är lite svår att stig i och ut ur, speciellt vid trång parkering. Instrumenteringen tar lite tid att lära sig men så erbjuder den också mer än de flesta andra bilar.

Styrkorna, ja gissa. Körglädje, körglädje och körglädje, i snygg exklusiv förpackning! Året runt! Ja tack!

Test Toyota RAV4 Hybrid 2WD

$
0
0

Testad: Toyota RAV4 Hybrid 2019

Toyota RAV4 är en eftertraktad och populär bilmodell från Toyota. Den senaste generationens RAV4 är förvisso snäppet mindre än den förra men den är ändå en stor och rymlig bil. Toyota RAV4 har en design som är riktigt het och sannolikt kommer många att sukta efter att få äga en RAV4. Toyota har lyckats med att få kvalité som varumärke vilket många andra bilmärken sannolikt avundas stort. Toyota RAV4 är en av 2019-års intressantaste nyheter och vi har testat den!

Testbilen: Toyota RAV4, 2,5 liters motor 218 hk. CVT Automatväxel. Framhjulsdriven. Co2 blandad: 102-105gram (WLTP 126-129gram). Bränsleförbrukning enligt nyare WLTP metoden 0,56 l/mil, vår förbrukning under perioden 0,63 l/mil.

Att köra

Toyota RAV4 är en trevlig bil att köra. Visst vi européer gillar inte steglösa CVT växellådor men motorn är bra isolerad så det surrar inte speciellt mycket vid kraftigare gaspådrag. Rav4 är riktigt pigg från start och motorn svarar snabbt och bra i alla situationer. Omkörning på landsväg går toppenbra! Då RAV4 idag är en stor bil så är bilen inte den smidigaste i trång stadsmiljö, men vilken bil i denna storleken är det? Jag tycker nya Toyota RAV4 2019 går bra att köra i alla normala situationer. Det är inte en sportbil om någon nu skulle tro det men Toyota har ändå lyckats bra med kombinationen hög komfort och bra körkänsla. En av styrkorna är det den högre förarpositionen som gör att bilen känns riktigt bra att köra.

Komfort och praktiska egenskaper

Bullernivån inne i bilen är helt okej och upplevs vara något tystare än de flesta nya bilar idag. Komforten hos framstolarna är inte riktigt i topp och är kanske en av bilens få svagheter. Framför allt vid körning över en timme så känner jag att det finns bilar jag sitter bättre i. Ergonomi är dock väldigt induviduellt. Den upprätta positionen i kombination med att bilen är högre känns riktigt bra och jag får god framförhållning utöver trafiken. Armstöden är helt okej och sitter där de ska. Då RAV4 är relativt stor så har bilen ett mycket bra lastutrymme och helt okej benutrymme för baksätespassagerarna. Mugghållare och plats för småförvaring finns.

Fjädringen är mjuk vilket gör bilen komfortabel. Den mjuka chassinställningen gör att bilen trivs extra bra på brokiga landsvägar. Det kan dock skilja på chassiinställningar mellan framhjulsdrivna bilar och fyrhjulsdriva versioner och den sistnämda har vi inte provat. Mycket pekar på att Toyota även i 4×4-versionen prioriterar komfort och körning på sämre väg.

Instrumentering och användarvänlighet

Toyota RAV4 har en stor pekskärm som kombineras med fysiska knappar för snabbval av viktiga funktioner vilket änvändarvänligt. Instrumeringen är genomgående mycket bra och gynnar ecodriving för den som vill. Det finns inte mycket till individuell anpassning att ställa in. Toyota har dock gjort ett bra upplägg för instrumenteringen vilket duger gott. Det finns faktiskt inte alls så många inställningar att göra trots att bilen har en hel del modern bilteknik. Genomgående är bilen mycket lätt att komma överens med. Att Toyota RAV4 har brukare med behov av praktiska egenskaper märks då bilen har många rejäla knappar och rattar som är lätta att komma åt. Laddplattta för mobil finns att få. Interiören är stilren men bjuder inte på något extra.

Ljudet hos JBL stereon är helt okej samtidigt som det finns bättre uppgraderings-stereos hos andra bilmärken. Toyota vill ha lite väl mycket extra för denna stereo. Ja, om JBL-stereon ska vara värd hela 12 000 kronor extra så får orginalstereon lov att vara riktigt dålig. Vi har inte testat denna men sannolikt är den inte så dålig och därmed kan det vara bättre att prioritera andra saker istället.

Modern säkerhetsutrustning finns givetvis hos nya Toyota RAV4. Dödavinkelvarnaren indikerar med en orange diod i backspegeln. Volvo har tidigare haft liknande indikator men har numera en tydligare röd linje i backspegelns ytterkant. Filhållningshjälpen piper med ett ganska irriterande ljud vilket även detta finns bättre system för hos andra bilar som då inkluderar rattvibrationer samt andra ljudtyper och som piper irriterande som sista steget. Toyota RAV4 har sin andra generationens autobroms som standard. Detta innebär att bilen utöver att bara detektera framförvarande fordon även läser av gångtrafikanter samt cyklar. Det känns som att Toyota safear lite när det gäller senaste tekniken inom automatiska säkerhetssystem och låter andra bilmärken testa först. Men de ligger inte alls långt efter och strategiskt kan det vara ett klokt val.


Styrkor och svagheter RAV4 >Hybrid

Styrkor

  • Praktisk
  • Rymlig
  • Komfortabel fjädring
  • Priset jämte konkurrenter
  • Pigg att köra
  • Snygg design

Svagheter

  • Framsätet inte riktigt i topp vid långkörning (för mig iaf)
  • Dyr tillvalsstereo
  • Nyttjar beprövad teknik jämte senaste för vissa fuktioner

Summerat

Toyota RAV4 är snygg, praktisk och härlig att köra till vardags. Toyota RAV4 kommer absolut att fortsätta vara en bil som många eftertraktar som ny och begagnad.

Informativt

Toyota RAV4 säljs i Sverige enbart med ett motoralternativ. Bilen kan därutöver köpas både med framhjulsdrift samt med fyrhjulsdrift, i-4WD. Detta system fungerar så att bakhjulen drivs av en egen elmotor. Systemet är lättare än vanliga fyrhjulsdrifter samtidigt som Toyota ulovar att prestandan ändå ska vara motsvarande. Upp till 80% kraft kan fördelas till elmotorn för bakhjulen. Toyota räknar med att sälja flera fyrhjulsdrivna RAV4 än framhjulsdrivna.

Prisbild beroende på utrustning: 2WD 295 000 – 345 000 SEK, 4WD 315 000 – 365 000 SEK.

Jämfört med liknande bilar

Toyota RAV4 är snyggare än Volvo XC40 men inte lika exkusiv inuti. RAV4 är mjukare än Skoda Kodiaq men inte lika sportig. Rav4 är piggare än de flesta bilar som inte är av prestandamodell. Toyota Rav4 är inte premium men en himla bra medelklass!

Fixa Europaresan med en hyrbil

$
0
0

Hyra bil i Europa

Bilsemester är ett populärt alternativ bland oss svenskar och framför allt på sommaren. Sverige har fina platser att erbjuda men de som tycker om att köra ger sig gärna ut på kontinenten. Bilen är ett fantastiskt transportmedel vare sig ni är många som reser tillsammans eller om man reser solo. Den ger friheten att köra varsomhelst och närsomhelst. Den gör det möjligt att stanna på platser som lätt hade passerat förbi och färden är med och berikar resan.  

Generellt är det ingen större skillnad att köra i Europa mot att köra i Sverige. Inom EU har länderna liknande skyltar och regler men det förekommer vissa lokala skillnader som är bra att känna till innan avresa. Det är viktigt att se över bilen innan semesterplanerna är spikade. Den kanske duger till att köra sträckan mellan arbetet och hemmet, men klarar den verkligen av en resa som kommer att ta dig hundratals mil?

Tänk praktiskt

Om du har en bil som både har bra körkomfort, tillräckligt med förvaringsutrymme och som är relativt bränslesnål ska det inte vara några större problem att använda den för en bilsemester. Men har du en bil som mest används för A till B-sträckor och som ger dig ryggvärk redan efter en halvtimmes körning bör du tänka efter om den, och du, verkligen klarar en Europaresa. Kommer du fram till att din bil inte är rätt modell för en bilsemester behöver planerna inte gå i kras. Undersök dina möjligheter till biluthyrning med hyrbilguiden.se. Där kan du jämföra priserna och bilmodellerna hos 1600 olika företag och du kan till och med hitta företag som erbjuder biluthyrning med fri körsträcka och som tillåter resor mellan landsgränserna. Samtliga försäkringar ingår alltid och du kan spara in upp till 70 procent av priset. Alternativen varierar från lyxigare modeller som en Mercedes SLK Cabriolet och diverse Porschar, till fyrhjulsdrivna stadsjeepar och minibussar och du ska utan problem kunna hitta modellen som passar ditt behov. 

(Källa: Unsplash.)

Nationella regler

Oavsett vilken bilmodell du väljer och om du hyr den från Sverige eller på plats i ett annat land är det viktigt att ta reda på vad som måste finnas i bilen. I flera länder krävs det att det ska finnas reflexvästar till alla passagerare, även barn. Samma sak gäller för första hjälpen-utrustning. I vissa östeuropeiska länder är det ett krav att det ska finnas en brandsläckare i bagaget samt en bogserlina och extra glödlampor (om bilen är av en modell där lampbytet kan göras på egen hand). I Spanien krävs det att det finns två varningstrianglar som ska sättas ut framför och bakom bilen vid ett eventuellt stopp. De flesta hyrbilsföretag ser däremot till att utrusta bilarna med utrustningen som krävs för landet, men det kan vara bra att känna till reglerna. Många svenskar väljer att utnyttja biluthyrning i Spanien när de är på Kanarieöarna eller fastlandet. Med bergskedja Pyrenéerna i norr och Medelhavet på östkusten och i söder finns det mycket att utforska i det populära semesterlandet och att köra i Spanien skiljer sig inte mycket från att köra i Frankrike, Tyskland eller andra populära bildestinationer. Bilarna kan hämtas direkt på flygplatserna eller på hyrbilsstationer inne i städerna.

(Källa: Unsplash.)

Planering eller äventyr

Det finns olika sätt att planera sin Europaresa. Vissa föredrar att köra efter förbestämda rutter och bestämma i förväg vart stopp och övernattningar ska ske. Andra vill ge sig iväg mot ett ungefärligt mål och låta slumpen leda resan. Det sistnämnda alternativet passar de som reser solo, som par eller med kompisgänget och kanske inte är lämpligt om familjens minstingar ska följa med. Oavsett resplan ska föraren alltid ha hyravtalet tillgängligt för att kunna visa vem som äger bilen vid en eventuell kontroll. Alla passagerare ska ha giltiga pass och det är bra att ha med sig eventuella försäkringsbevis. Utöver det är vatten, läsk och något att snacksa på rekommenderat att ha i bilen. Det kan även vara bra att ha växlade pengar. Mobilladdaren kan med fördel vara inkopplad, men tänk på att det är förbjudet för föraren att ens hålla i en mobil under körning i flera europeiska länder. 

I övrigt är det sunt förnuft och försiktighet som gäller. Kör lugnt, följ reglerna och ta inga onödiga risker. Det kommer att göra din bilsemester till den bästa av många. 

Viewing all 508 articles
Browse latest View live